גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שבוע עבודה מקוצר והעלאת שכר המינימום: הדרישות של ההסתדרות נחשפות

הפגישה בין ההסתדרות, המעסיקים והממונה על השכר הדגישה את הפערים: בהסתדרות יתנגדו לקיצוצי שכר; ארגוני המעסיקים יתנגדו לשבוע עבודה מקוצר; והממונה מדבר על שינוי שכר מבני בשירות הציבורי ● האם יוזמת שר האוצר יכולה לצלוח את הפערים בין הצדדים?

פגישת עבודה ראשונה של ליברמן עם נגיד בנק ישראל, יו"ר ההסתדרות וראשי המגזר העסקי / צילום: דוברות משרד האוצר
פגישת עבודה ראשונה של ליברמן עם נגיד בנק ישראל, יו"ר ההסתדרות וראשי המגזר העסקי / צילום: דוברות משרד האוצר

"עסקת חבילה" שתגובש במסגרת שולחן עגול בהשתתפות ראשי המשק - זו הדרך שבה שר האוצר אביגדור ליברמן מבקש לקדם את ההתמודדות עם בעיות התעסוקה והפריון במשק, הסכמי השכר הצפויים והצורך להעביר את המשק ממשבר לצמיחה.

בפגישה שקיים עם נגיד בנק ישראל וראשי ארגוני העסקים והתעשייה, במסגרתה הכריז ליברמן על כוונתו לגבש עסקת חבילה למשק, נרשמה אופטימיות וממלכתיות. חלק מהנוכחים בפגישה אף אמרו שהם לא זוכרים כל כך הרבה חיוכים בפגישה עם האוצר מזה שנים.

אבל השאלה בסופו של דבר היא פשוטה - האם הדרישות של כל צד בעסקת החבילה הן ריאליות, ומה פוטנציאל ההתנגשות ביניהן.

עסקת חבילה מסובכת

נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון, יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד, יו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים ונשיא התאחדות התעשיינים ד"ר רון תומר ויו"ר נשיאות המגזר העסקי דובי אמיתי דיברו על העתיד בקווים כללים. אבל כשנכנסים לעובי הקורה, כבר עכשיו אפשר לומר כי הגם שההצהרות על שיתוף פעולה לא היו מן הפה אל החוץ, בפועל - כשבוחנים את כל הדרישות שיש לכל צד - צפויים לא מעט מכשולים בדרך ל"עסקת חבילה".

לגלובס נודע, כי בהסתדרות יתנגדו לקיצוצי שכר במגזר הציבורי אבל דורשים בין היתר העלאה של שכר המינימום וקיצור שבוע העבודה; ארגוני המעסיקים יתנגדו לשבוע עבודה מקוצר ולהעלאת שכר המינימום, כל עוד הם לא רואים צעדים ממשיים שיובילו לעליה בפריון וצמצום הרגולציה; הממונה על השכר באוצר ירצה לקדם תוכניות לשינוי מבנה השכר בשירות הציבורי והתאמה לפנסיה צוברת.

כך שלליברמן תהיה לא מעט עבודה בניסיון למצוא את האיזון בין כל הדרישות.
הדיון המחיש כי נקודות המוצא של הצדדים לקראת גיבוש עסקת החבילה שונות לחלוטין. בעוד ארגוני המעסיקים מדברים על שיקום עמוק של המשק והעסקים, בהסתדרות מדברים על שיפור תנאי העובדים. בהסתדרות מחכים שלוש שנים להסכם שכר חדש עם האוצר, שהתעכב בשל המצב הפוליטי והקורונה. בעבור העובדים מדובר על כמיליארד וחצי שקל שהם לא מקבלים בשל העיכוב.

הקרב על השכר

היחלשות נגיף הקורונה והמינוי של ליברמן נתנו את האישור הסופי להצגת הדרישות של העובדים, והן לא מעטות. "קיצוצי שכר הם לא על הפרק מבחינתנו בכלל. זה יפגע בפעילות המשקית ובצריכה", אומר גורם בהסתדרות. הגישה בהסתדרות היא שבנסיבות מסוימות הם יעתרו להקפאת שכר. מנגד, בכוונת בר-דוד לדרוש העלאת שכר המינימום במשק מ-5,300 ל-6,000 שקל בחודש, יום עבודה מהבית וכן שבוע עבודה מקוצר (סופ"ש ארוך). עוד ידרוש בר-דוד מודל לטיפול בגמלאים שמגיעים לגיל פנסיה אך לא מתפרנסים בכבוד.

ארנון לא מתנגד לרפורמות לחיזוק השירות לאזרח, אותם מבקש לקדם הממונה על השכר קובי בר-נתן, אך זאת רק תוך שמירת התנאים של העובדים. גם כאן צפויות לא מעט מחלוקות.

ארנון בר-דוד, יו

הממונה על השכר, מצידו, מדבר כבר תקופה ארוכה על עריכת שינויים משמעותיים במבנה שכר העובדים בשירות הציבורי, בין היתר על ידי התאמתו לפנסיה הצוברת וטיפול ביחסי העבודה באופן שיצמצם את זכות השביתה וההכרזה על סכסוכי העבודה (לאור ריבוי סכסוכי העבודה במשק). לא כל התוכניות הללו מקובלות על יו"ר ההסתדרות. בר-נתן היה זה שיישם, בשיתוף עם ההסתדרות, את הפיילוט של יום עבודה מהבית עבור עובדי מדינה, ובהקשר זה הוא אינו צפוי להביע התנגדות.

לעסקים "אין מה לתת"

כשמגיעים לזירה של ראשי ארגוני העסקים והתעשייה התמונה מתחילה להסתבך. שם מציגים יו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים ונשיא התאחדות התעשיינים ד"ר רון תומר ויו"ר נשיאות המגזר העסקי דובי אמיתי דרישות שמנוגדות לחלוטין לדרישות של ההסתדרות. מטבע הדברים, העובדים והמעסיקים מייצגים צדדים מנוגדים של אותו מטבע, אך משבר הקורונה חידד עוד יותר את הפערים בין העמדות והרצונות שלהם.

כך צפויה התנגדות עזה מצד תומר ואמיתי להעלאת שכר המינימום ולקיצור שבוע העבודה, כיוון שהעלויות של המהלכים הללו שמוערכים במיליארדים רבים יושתו על כתפי המעסיקים שעדיין מתמודדים עם משבר הקורונה.

"יש רצון לשיתוף פעולה, אבל זו לא תהיה עסקת חבילה קלאסית שהמגזר העסקי יכול לתת עוד ועוד", אומר רון תומר. "למעסיקים יש חבל קצר מאוד לגבי מה הם יכולים לתת. מה שלנו חשוב - וזה הפיתרון האמתי למשק הישראלי - זה לייצר הזדמנויות להגדיל את הייצוא ולהעלות את התל"ג. רק כך נסגור את הגרעון. הדרך להעלות את התוצר בלי לפגוע במשק ובלי להיכנס לצעדים מרסני צמיחה כמו מיסוי, זה על ידי הגדלת הייצוא; הורדת רגולציה בצורה דרמטית, שעליה יש קונצנזוס, כולל שר האוצר; והורדת יוקר הייצור, שיוביל להורדת מחירים, כי לא ניתן להוריד את מחיר חומרי הגלם. צריך שינוי דיסקט איך מקלים על המגזר הפרטי כדי שיהיה תחרותי בעולם".

רון תומר , נשיא התאחדות התעשיינים / צילום: איל יצהר

ללמוד ממשרד הביטחון

לדברי תומר, עד שכל זה לא יקרה אין אפשרות לדבר על הדרישות של ההסתדרות. "ברור שנתנגד לקיצור שבוע העבודה. אלה עלויות של מיליארדים. הדרך היחידה שנסיר את ההתנגדות היא אם בטווח הארוך נראה שהורידו עלויות ייצור, רגולציה דרמטית והגדלת פריון. עד שזה לא יקרה בפועל אין על מה לדבר בכלל".

גם יו"ר נשיאות המגזר העסקי דובי אמיתי דורש את אותן דרישות בדיוק בדרך להסכמות בעסקת חבילה. לדבריו, "הדבר הראשון שחשוב למגזר העסקי זה ודאות. היא יכולה להגיע באמצעות תוכנית שמוגדרת על ידי הממשלה, דרך תקציב וחוק הסדרים שמייצר רפורמות על פי אותם יעדים. המשרד היחיד שבונה תוכנית ארוכת טווח הוא משרד הביטחון, וכל האחרים עובדים במקרה הטוב בתקציב דו-שנתי בלי הגדרת יעדים. ליברמן מציג כעת גישה אחרת, ואני מקווה שהוא יצליח ליישם אותה.

הסכמה על עבודה מהבית

"הדבר השני הוא הוא העלאת הפיריון במשק. לא נסכים להעלאת שכר המינימום פה כל עוד הפיריון במשק הישראלי לא יעלה. צריך נוסחה מאזנת בין שני הדברים הללו".
מנגד אומר אמיתי, "אני מוכן לשקול שעות גמישות, סופי שבוע ארוכים ועבודה מהבית, ויהיה נכון במידה מסוימת לאחד בין החופשות של הילדים לחופשות של ההורים ולמצוא את האיזון הנכון. אך זה לא יקרה ללא העלאת הפיריון".

דבר נוסף שמדגישים כל הצדדים למשא ומתן שרק מתחיל זה ההשקעה בתשתיות טכנולוגיות, דיגיטליות, בתחבורה. נדמה שהנושא הזה הוא אולי הנושא היחיד שאינו שנוי במחלוקת. 

עוד כתבות

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים