גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחולל התחרות בסלולר נוטש: איך ייראה השוק ביום שאחרי?

11 שנים אחרי שנכנס לאקספון ושלוש שנים אחרי שנכנס לשוק הסלולר, חזי בצלאל מוכר את הפעילות של החברה ב-330 מיליון שקל ● העסקה עדיין דורשת את אישור ביהמ"ש לנוכח הסכסוך המשפטי בין החברה לבין סלקום ● מי הם הרוכשים החדשים, מה יקרה למותג, ואיך הגיבו המתחרות?

חזי בצלאל, בעלי אקספון / צילום: אייל טואג
חזי בצלאל, בעלי אקספון / צילום: אייל טואג

איש העסקים חזי בצלאל מוכר את פעילות חברת אקספון שבבעלותו תמורת 330 מיליון שקל למשפחת רייכמן. במקביל מבקש בצלאל צו הקפאת הליכים ואישור המכירה מבית המשפט על רקע התביעות ההדדיות שהוא מנהל מול סלקום, בנוגע לשותפות ברשת המשותפת לשתי החברות.

במסגרת העסקה מוכר בצלאל את הפעילות של אקספון בסלולר ובשוק הנייח כאחד. השווי מתחלק ל-180 מיליון שקל עבור הפעילות הסלולרית ו-150 מיליון שקל עבור הפעילות הנייחת. כבר ב-2019 רצה בצלאל למכור את אקספון והסכומים שעלו אז בשיחות עם משקיעים היו בהיקף של 400-500 מיליון שקל.

לא מורווח, אבל מסוכסך עם סלקום 

בסיכומו של דבר, בצלאל כנראה יעדיף לשכוח את ההרפתקה באקספון. הוא ציפה להרוויח הרבה יותר והבטיח לחולל מהפכה ולהישאר בשוק לטווח הארוך, אך מצא עצמו בחוץ לאחר שלוש שנים, כשהוא גורר אחריו תביעות משפטיות.

סלקום תדרוש לקבל את מלוא התמורה לאורך שנות ההסכם העתידיות. אם לא די בכך, לאקספון יש גם חובות לבנקים ולספקים, ולכן ספק אם העסקה מותירה בידי בצלאל רווח אם מביאים בחשבון בנוסף את כל מה שהשקיע בחברה.

העסקה שבין בצלאל למשפחת רייכמן מגיעה בהפתעה גמורה, וסלקום לא ידעה עליה דבר. משפחת רייכמן העדיפה לפעול בצורה זו כיוון שהיא רוכשת את הפעילות ולא מתכוונת להמשיך את הקשר עם חברת סלקום. זו הסיבה שסלקום צפויה לפנות כבר בקרוב לבית המשפט ולעצור את המכירה עד שאקספון תשלם את כל חובותיה הנטענים. האחרונה, דרך אגב, אמרה בהודעתה שבכוונתה לעשות כן.

לפי אקספון, סלקום הכבידה במהלכים אגרסיביים על הפעילות התקינה שלה, למרות ניסיונות מצדה של אקספון להגיע להסדר הוגן. משכך, נאלץ בעל השליטה למכור את פעילות החברה כדי להמשיך את מחויבותיה ללקוחות ולספקים. במסגרת העסקה, החברה מתעתדת לפרוע את מלוא חובותיה, ולצורך כך מבקשת מבית המשפט צו שימנע מסלקום לטרפד את העסקה.

בבקשה לבית המשפט נכתב "סלקום החלה במהלך תקופת מגיפת הקורונה בנקיטת מהלכים משפטיים בריוניים, דורסניים וטורפניים כנגד החברה, הטילה עיקולים זמניים במעמד צד אחד בסך של כ-34 מיליון שקל אצל בנקים וחברות כרטיסי אשראי. הליכים אלו נועדו להביא לגדיעת פעילות החברה, להביא לחיסולה ובכך להוציא מתחרה משמעותית משוק הסלולר, תוך גזילת עיקר נכסיה - 350 אלף לקוחות החברה".

עוד נכתב כי החברה עמדה מראשית פעילותה בתוכניות העסקיות, אך משבר הקורונה ובעיקר התנהלותה האגרסיבית של סלקום, פגעו בפעילות השוטפת שלה.

בטענותיה כנגד סלקום מציינת החברה כי רכישתה של גולן טלקום על-ידי סלקום שינתה דרמטית את מאזן הכוחות ביניהן בחברת התשתיות המשותפת CMG והפרה ברגל גסה את הסכם שיתוף הרשתות ביניהן ופגעה באקספון באופן מהותי.

תפס נתח שוק, אבל איבד תשתית

הכניסה של בצלאל לשוק הסלולר ב-2018, לאחר שזכה במכרז תדרים לדור הרביעי, הביאה להגברת התחרות בשוק, בעיקר בזכות מחיר נמוך לכל החיים - שהביא את החברה לגייס עשרות אלפי לקוחות. במצטבר החברה הגיעה לכ-360 אלף לקוחות והמטרה שלה הייתה להגיע ל-600 אלף, שלאחר מכן הייתה יכולה להאט את מדיניות נתח השוק.

בתגובה למהלכים של אקספון זינקו ביום ג' מניות החברות הסלולריות סלקום ופרטנר, וגם מניית בזק עלתה.

בסוף השנה האחרונה התגלע סכסוך עמוק בין אקספון לסלקום כאשר אקספון טוענת שהיא משלמת מחירים גבוהים מאוד ביחס לנתח השוק שלה. מדובר על כ-100 מיליון שקל בשנה ללא ההוצאות שלה על רכישת תדרים והשקעות.

היא ביקשה מסלקום להפחית את הסכום בטענה שלא הגיוני שהיא תשלם 100 מיליון שקל בשנה כשגודלה הוא כעשירית מגודלה של סלקום. האחרונה לא הסכימה לוותר והסכסוך הגיע לבית משפט לאחר שאקספון הודיעה שהיא מפוצצת את ההסכם וטענה כי סלקום הפרה אותו ראשונה כאשר רכשה את גולן טלקום ללא הסכמתה.

החברות פנו לניסיון גישור אצל עו"ד מיקי צלרמאייר והצעת הפשרה שלו לא התקבלה על-ידי אקספון. במקביל משרד התקשורת לחץ את אקספון לתת לו תשובה לגבי כוונות החברה לממש את רישיון הדור החמישי שבו זכתה החברה בתדרים ביחד עם סלקום. התשובה אמורה הייתה להימסר עד השבוע וזו גם הסיבה שאקספון מיהרה לסגור את העסקה, כדי שלא תידרש לשלם 6 מיליון שקל עבור הרישיון.

כיצד יפעלו הבעלים החדשים?

אבי נחמיה, מנכ"ל Widely Mobile אמר לגלובס כי בכוונת החברה להמשיך ולספק שירות על בסיס המערכת הייחודית שפיתחה החברה כמפעיל וירטואלי, כלומר שאין בכוונת החברה להיהפך למפעיל סלולר בדומה לאקספון.

השאלה הגדולה היא מה בכוונת המשקיעים החדשים לעשות אם העסקה תצא אל הפועל. נזכיר כי המכירות הגדולות של אקספון בסלולר נבעו מתוכניות מחיר פיקס לכל החיים. מדובר בתוכניות שהן הפסדיות בעליל ולכן סביר להניח ש-Widely Mobile לא תמשיך למכור במתכונת זו.

אבל, השאלה היא כיצד תשנה את ההסכמים עבור הלקוחות שרואים את עצמם ממשיכים באותו הסכם של מחיר קבוע לכל החיים. זה הולך להיות אתגר מאוד מורכב עבור Widely Mobile שכן קשה לראות כיצד ממשיכים להרוויח מהסכמים כאלה גם בדור החמישי שבו צריכת הנתונים מאוד גבוהה.

משפחת רייכמן: אימפריית נדל"ן שקרסה וחזרה

משפחת רייכמן שרוכשת מידי חזי בצלאל את אקספון היא משפחה קנדית חרדית, שעיקר הפעילות שלה בתחומי הנדל"ן. המשפחה החזיקה במלון וולדורף אסטוריה בירושלים, עד שמכרה אותו בסוף 2017 בתמורה ל-130 מיליון דולר.

המשפחה ידועה גם בפילנתרופיה. בכתבה שפורסמה לפני מספר שנים באתר "כל הזמן - חדשות הציבור החרדי" נכתב כי אבי המשפחה נמלט כילד מהונגריה לטנג'יר שבמרוקו, ולאחר מלחמת העולם השנייה היגרה המשפחה לקנדה, שם אחד האחים הקים את חברת אולימפיה אנד יורק שנקלעה לקשיים; אחיו חילצו אותו מפשיטת רגל והפכו את החברה לחברת השקעות בתחום הנדל"ן.

בשנות ה-80 של המאה ה-20 המשפחה נחשבה לאחת העשירות בעולם, עם פעילות ענפה בתחום פיתוח נדל"ן. אך פרויקט גדול של אולימפיה אנד יורק בלונדון, קנארי וורף, שבמסגרתו תוכננה הקמת עשרות בנייני משרדים, נכשל על רקע המיתון שהפיל את מחירי הנדל"ן המסחרי בלונדון, והוביל את החברה לפשיטת רגל. כשהפרויקט קרס ב-1992, הונה של המשפחה הצטמצם לפי דיווחים מ-10 מיליארד דולר בשיא ל-100 מיליון דולר.

עם זאת, ב-1995 האחים רייכמן חזרו לתמונה כשרכשו את קנארי וורף מידי הבנקים עם שותפים, בהם גם הנסיך הסעודי אל-וליד בן טלאל. עסקי החברה התאוששו מאז וב-2005 מכרה המשפחה את חברת אולימפיה אנד יורק תמורת 2.1 מיליארד דולר.

למשפחת רייכמן יש גם פעילות עסקית בישראל, ובין היתר אדוארד רייכמן הקים מרכז קניות ובניין משרדים בירושלים. בעבר השקיעה המשפחה בחברת הלוויין מישראל ImageSat ובשנת 2007 דווח כי קבוצת משקיעים בחברה, בהם אלברט רייכמן, עתרה לבית המשפט בארה"ב בגין סירוב החברה לאפשר לוונצואלה לרכוש ממנה ציוד, בשל היחסים החמים בין ונצואלה לאיראן. המשקיעים טענו אז כי מדינת ישראל מטרפדת חוזים משמעותיים לחברה, בשל שיקולים מדיניים. המשפחה רשומה גם כבעלים של חברה בישראל מתחום התקשורת, וויידלי מובייל. 

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר