גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה הורה בית המשפט לאפשר הולדת ילד יתום מאב ומאם

בהחלטה תקדימית ואף מנוגדת לחוק בישראל, אישר בית המשפט למשפחה להביא ילד מתרומות של זרע וביצית ● מהן הנסיבות המיוחדות שהובילו לכך, והאם נוצר תקדים שיאפשר לאנשים נוספים לנסות ולהשתמש בו?

פונדקאות. ההליך יתבצע בחו"ל, כדי לא לעבור על חוקי המדינה /צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאטיב
פונדקאות. ההליך יתבצע בחו"ל, כדי לא לעבור על חוקי המדינה /צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאטיב

נטילת זרע של נפטר, ושימוש בו לצורך הבאת ילד לעולם, אינם נושא חדש בישראל. נגד ההסתייגות המוסרית מהולדת ילד יתום מאב בכוונה מראש, עומד הנטל המוסרי לכבד את רצונו של המנוח להותיר אחריו זכר בר-קיימא, והנחמה שהילד יגדל נאהב על-ידי אמו הביולוגית וסביו מצד אביו.

בפסק דין תקדימי שניתן השבוע, בית המשפט לענייני משפחה בקריות הלך צעד אחד קדימה ואישר לראשונה "יצירת" ילד, שיהיה לא רק יתום מאביו הביולוגי, אלא גם נעדר אם ביולוגית, ויגדל אצל הורים שאין לו קשר ביולוגי עימם. פסק דינו של בית המשפט לא רק חדשני, אלא גם מנוגד לעמדת המדינה ולחוקיה, כך שהעותרים ייאלצו לעבור את כל התהליך בחו"ל.

נסיבות המקרה הן יוצאות דופן וכוללות שילוב של שתי טרגדיות קשות. לסבים המיועדים היו שני ילדים - בת נשואה הסובלת ממחלה גנטית שאינה מאפשרת לה להביא ילדים לעולם; ובן אשר נפטר ממחלת הסרטן בגיל 38, כשהוא רווק, ללא בת זוג וללא ילדים.

טרם לכתו לעולמו, הבן המנוח דאג להבהיר לסביבתו באופן חד-משמעי כי הוא מבקש שלאחר מותו ייעשה שימוש בזרעו כדי להביא ילדים לעולם. בית המשפט לענייני משפחה פסק כי בהתאם להלכה המשפטית הנוהגת יש לכבד את רצונו, וערעור שהגישה המדינה על ההחלטה בבית המשפט המחוזי נדחה.

הפרוצדורה המקובלת במקרים כאלה היא למצוא אישה רווקה שהתכוונה להיות אם יחידנית, אך במקום לעשות שימוש בתרומת זרע אנונימית מבנק הזרע, שממילא משמעותה היא הולדת ילד חסר אב ביולוגי, מעדיפה להביא לעולם ילד שזהות אביו ידועה, ושיוכל ליהנות מתמיכה נפשית, פיזית וכלכלית ממשפחתו המורחבת של האב. למתווה זה גם הסכימה המדינה, לאחר דחיית ערעורה, אולם למשפחת המנוח הייתה בקשה אחרת.

מאחר שאחותו של המנוח היא חסרת ילדים, המשפחה ביקשה שזרעו יופרה מתרומת ביצית אנונימית, והילד יבוא לעולם באמצעות הליך פונדקאות. כך ייוולד למעשה ילד יתום מאב וחסר אם ביולוגית בתכנון מראש. לאחר הולדתו, האחות ובעלה יאמצו את הילד ויגדלו אותו.

עובדת סוציאלית שמינה בית המשפט כמומחית מטעמו ערכה בדיקה לאחות ולבעלה, בדבר מידת התאמתם לשמש כהורים עבור הילד שייוולד, והגיעה למסקנה כי מבחינת כישורי ההורות של הנבדקים, אין כל מניעה שהם ישמשו כהורים מיטיבים.

המדינה, באמצעות היועץ המשפטי לממשלה, התנגדה נחרצות למתווה המוצע, בטענה כי הוא נותן עדיפות לכמיהתם של הסבים והאחות לשם ולזכר המנוח, על פני זכויות הילד וטובתו, ואף יש בה כדי יצירת תקדים מסוכן, במסגרתו קרובי משפחה שונים יבקשו בעתיד לייצר ילדים, כשארית לקרובם המנוח.

כמו כן הצביע היועץ המשפטי לממשלה על הבעייתיות שבמתן אישור על-ידי בית המשפט, כזרוע של המדינה, להליך פונדקאות בחו"ל, כמסלול עוקף למגבלות חוקי הפונדקאות וההולדה שקבעה המדינה בכוונה תחילה.

הכרה בפונדקאות שנעשתה בחוץ לארץ, ושאין בה קשר גנטי של הורות להורים המיועדים, עלולה לבסוף לאפשר "יצירת" ילדים, והכנסתם לישראל לצרכי אימוץ שלא באמצעות פונדקאות לגיטימית, קרי סוג של סחר בילדים.

בית המשפט כאמור דחה את טענות היועץ המשפטי לממשלה ואישר את ההליך, בפסק דין מפורט אשר נסמך בעיקר על עקרונות הצדק כלפי המנוח ומשפחתו. כמו כן דחה בית המשפט את הטענה כי הולדת ילד בנסיבות כאלה מנוגדת לטובתו, ונתן תחזית אופטימית לעתידו של הילד, אשר יגדל בקרב משפחה אוהבת, שנאבקה רבות כדי להביאו.

מאחר שמדובר בפסק דין תקדימי ויוצא דופן ביותר, יש להניח כי אין זה סוף הפסוק בפרשה זאת, וכי הנושא עוד ימשיך להתגלגל בערכאות גבוהות יותר.

  עו"ד ליהיא כהן-דמבינסקי עוסקת בדיני משפחה וירושה 

עוד כתבות

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

תיקון והתנצלות