גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביידן נתקל בחומה הסינית באירופה: 400 מיליארד דולר של השקעות הדדיות

נשיא ארה"ב הוא מאחרוני הדור של המאמינים בקשרים המיוחדים בין הדמוקרטיות המערביות משני עברי האוקיאנוס האטלנטי, אבל אמונתו לא מדברת עוד אל לבו של דור צעיר - והיא מתקשה להתיישב עם מציאות כלכלית חדשה ● היא גם מתנגשת עם ספקנות גוברת ביחס לדמוקרטיה האמריקאית

פגישת הפסגה של פוטין וביידן / צילום: Reuters, קווין לאמרק
פגישת הפסגה של פוטין וביידן / צילום: Reuters, קווין לאמרק

פגישות פסגה אמריקאיות־רוסיות התחילו בימי מלחמת העולם השנייה, בדרך כלל לא בארבע עיניים. הן הפכו למאורעות היסטוריים בימי המלחמה הקרה, כאשר שעון של מלחמה גרעיני כמו־בלתי־נמנעת תיקתק את 60 השניות האחרונות לפני חצות.

העולם התחיל לעצור את נשימתו ב־1961, כאשר קנדי וחרושצ'וב התקוטטו בווינה, ועשו חזרה שלא־ביודעים לקראת משבר הטילים של 1962 בקובה; ואחר כך ב־1972, כאשר ניקסון נסע למוסקבה לפגוש את ברז'נייב, ולהתחיל עידן של התפייסות ("דטאנט"), שלא האריך ימים. אמנם היו עוד כמה פגישות באמצע, אבל היה צריך לחכות עד 1985, כדי שפגישה נוספת בארבע עיניים, בין רייגן לגורבצ'וב, בז'נבה, תשנה את מהלך ההיסטוריה, ותבשר את סיום המלחמה הקרה.

מאז, פגישות הפסגה איבדו הרבה מחשיבותן. סיבה מרכזית אחת הייתה שארה"ב ורוסיה חדלו להתבונן זו בזו דרך כוונת הרובה. רוסיה איבדה את רוב קיסרותה האירופית, ונהדפה שלושה אזורי זמן מזרחה. טיליה הבליסטיים עדיין יכלו להרוס את אמריקה ואת אירופה, וזה כמובן חייב את האמריקאים בזהירות, אבל פגישות הפסגה ברבע המאה שלאחר התמוטטות ברית המועצות חדלו להיחשב להרות־גורל, במובן הזה שעתיד העולם חדל להיחרץ בהן.

החשובה ב־30 שנים

על הפסגה של היום בין ביידן לפוטין אפשר להגיד שהיא החשובה ביותר זה 30 שנה, מפני שהיא הלא־ידידותית ביותר זה 60 שנה. ארה"ב מייחסת לה רצינות כמעט קודרת. היא מקווה שתצמח ממנה נוסחה לשיתוף פעולה "כלשהו".

רוסיה לא תצא מאוקראינה או מגיאורגיה; רוסיה לא תניח לבלארוס להיות דמוקרטיה; היא לא תרופף אף כמלוא הנימה את הלולאה המתהדקת סביב שיירי החירות הפוליטית ברוסיה עצמה; היא לא תוותר על שאיפותיה הניאו־אימפריאליות בחלקים של המזרח התיכון ושל אפריקה; היא לא תוותר על ניסיונותיה להשפיע על הפוליטיקה האירופית באמצעות בעלי ברית מקומיים.

אבל האם היא תסכים לוותר על אקטים של חתרנות, שביטוייה הדרמטיים ביותר בשנים האחרונות היו פריצות של האקרים אל מערכות מחשבים חיוניות בארה"ב? האם היא תסכים לשתף פעולה בנטרול פצצות זמן פוליטיות וצבאיות?

ג'ו ביידן פגש היום את ולדימיר פוטין במהלך מסעו הראשון לחו"ל כנשיא, מיד לאחר שנועד עם בעלות בריתה של ארה"ב בקבוצת ה־G7 ובנאט"ו. זה בהחלט ביטוי של עניין, המוכרח להניח את דעתו של פוטין. אומרים על נשיא רוסיה, שהוא נושא את הצלקת, הממאנת להגליד, של נפילת האימפריה הסובייטית ("האסון הגיאו־פוליטי הגדול ביותר של המאה ה־20", הוא קורא לה). רוסיה של פוטין מתגעגעת לימים שבהם דעותיה ומעשיה העסיקו מדינאים ועיתונאים. חמש שעות עם נשיא ארה"ב, המגיע במיוחד כדי לפגוש אותו באירופה, מתקרבות לציין הכרה בחידוש מעמדה של רוסיה.

ה"אטלנטיציסטים"

אבל אנחנו גם יודעים, שרוסיה לא עומדת בראש מעייניו של הנשיא הזה, שניסיונו במדיניות־חוץ ארוך ומגוון במידה יוצאת דופן. הוא חושב בעיקר על סין, וסין עמדה במרכז פגישותיו בימים האחרונים, תחילה בדרום אנגליה בוועידת המעצמות התעשייתיות ואחר כך בפגישת נאט"ו בבריסל.

ביידן מתאר את המאמץ לבלום את סין ואת רוסיה כחלק ממאבק להגן על עצם קיומה של הדמוקרטיה המערבית. זו לשון המתיישנת והולכת, הן באמריקה והן באירופה. "הדמוקרטיה המערבית" בתור שכזאת אינה מדברת עוד אל לבו של חלק ניכר מן הדור הצעיר. הלהיטות להטיל דופי במורשת המערבית גדולה מן הנכונות להעריך את תרומותיה.

במובן הזה ביידן, יליד 1942, הוא מאחרוני ה"אטלנטיציסטים", זאת אומרת האנשים שגדלו על ברכי האמונה בקשרים המיוחדים בין ארצות המערב השוכות משני עברי האוקיאנוס האטלנטי.

צירוף קטלני

הניסיון ליצור חזית משותפת נתקל בצירוף קטלני של אינטרסים כלכליים ושל ספקות פוליטיים. אוסף עקומות באתר הרשת של נציבות האיחוד האירופי מעניק לנו מושג על מורכבות היחסים בין אירופה לסין. ב־2020, הסחר עם סין תפס 16.1% מסך כל סחר החוץ של האיחוד; זה עם ארה"ב עמד על 15.2%.

ב־20 השנה הראשונות של המאה ה־21, סך כל ההשקעות הישירות של אירופה בסין עמדו על 204 מיליארד דולר. מזה, חלקה של גרמניה הגיע ל־33%.

ההשקעות הישירות של סין בארצות האיחוד האירופי בתקופה הזו עמדו על קרוב ל־200 מיליארד דולר. בריטניה הייתה הנהנית העיקרית, 59 מיליארד דולר, קצת פחות מ־30%. אחריה ניצבות גרמניה (29 מיליארד דולר), איטליה (19 מיליארד) וצרפת (18 מיליארד).

סקר של המועצה האירופית ליחסי חוץ הראה בשבוע שעבר, כי רוב גדול של האירופים אמנם מעוניינים בשיתוף פעולה עם ארה"ב, אבל רק 20% חושבים אותה ל"בעלת ברית". בגרמניה, יותר משתתפים בסקר איפיינו את ארה"ב כ"יריבה שאיתה צריך להתחרות" או אפילו "אויבת" (22%).

הסקר מראה יתרון קטן למצדדים בשיתוף פעולה עם רוסיה (42% לעומת 37%) ועם סין (41% לעומת 37%). ההפרשים אמנם קרובים לתיקו סטטיסטי, אבל הם בוודאי אינם משקפים מגמה אנטי־רוסית או אנטי־סינית ברורה.

ההתלבטות האירופית מחייבת את ארה"ב בדיפלומטיה זהירה. אתר הרשת Axios דיווח במאי, שארה"ב תימנע מלכופף את זרועה של גרמניה באחת השאלות השנויות ביותר במחלוקת בין שתי הארצות: התחברות גרמניה אל 'נורד סטרים 2', הצינור העומד להזרים גז טבעי מרוסיה לאירופה. ארה"ב מחשיבה את הפרויקט הזה לאיום אסטרטגי מן המעלה הראשונה, שיעניק לרוסיה אמצעי לחץ וסחיטה. הגרמנים אינם נוחים להשתכנע. ולדימיר פוטין משלם משכורות ענקיות לגרמנים המכהנים בהנהלת הצינור, כולל הקנצלר הסוציאליסטי לשעבר גרהרד שרדר ומנכ"ל הצינור, מתיאס וארניג, קצין לשעבר של הביון הגרמני.

הדיקטורות לא מתרשמות

מזכיר המדינה טוני בלינקן הכריז בשימוע בסנאט שקדם לאישור מינויו, כי מנוי וגמור עם ממשל ביידן "לעשות ככל יכולתנו כדי למנוע את השלמת הצינור". אבל לפי הפרסום באקסיוס, שלא הוכחש, ממשל ביידן החליט לוותר לאירופים על התייצבות נגד רוסיה ובלבד שיתייצבו עם האמריקאים נגד סין. הפרסום הזה עורר חרדה ניכרת במזרח אירופה, בייחוד באוקראינה, שנורד סטרים 2 נועד לעקוף אותה.

כשלעצמה, פרגמטיות ביחסים בינלאומיים אינה רעה, וההבדל המעשי בין "בעלת ברית" ל"שותפת חיונית" אינו מכריע. אבל סנטימנטים נתנו פעם טעם מיוחד לברית האטלנטית, והקלו עליה לעמוד במבחנים חמורים, פנימיים וחיצוניים. חולשתה אינה רק תוצאה של הזמן העובר. הסקר החדש משקף אי־אמון ניכר בחוסנה של הדמוקרטיה האמריקאית. רוב הגרמנים וחצי הצרפתים והספרדים חושבים שהמערכת הפוליטית של ארה"ב "שבורה לחלוטין או שבורה במידת מה".

זה מצב לא מועיל בשביל ארץ הרוצה להנהיג את הארצות הדמוקרטיות לא רק במאבק כלכלי או מדיני אלא גם במאבק רעיוני עם הדיקטטורות.

הדיקטטורות מתבוננות, ומאמינות שהן רואות את היחסים האטלנטיים בנקודת שפל היסטורית. הן אינן מתרשמות.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com ובגלובס - https://tinyurl.com/yoavkarny
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום