גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחר 12 שנה של ממשל נשיאותי, ישראל חוזרת אל המקורות

רוב הדמוקרטיות הפרלמנטריות נולדו בצלם הפרלמנטריזם הבריטי ● לאחר 12 שנה של ראש ממשלה נשיאותי, ישראל חוזרת אל המקורות, כשראש הממשלה דומה יותר למיניסטר אנגלי מאשר לנשיא אמריקאי

אבי כל ראשי הממשלה, רוברט וולפול. למזלו, המלך לא ידע אנגלית / צילום: ויקיפדיה
אבי כל ראשי הממשלה, רוברט וולפול. למזלו, המלך לא ידע אנגלית / צילום: ויקיפדיה

התואר הזה, "ראש הממשלה", הוא טכני מדי. הוא אינו התרגום המוצלח ביותר למה שרוב דוברי האנגלית קוראים "פריים מיניסטר". הוא מחמיץ את המקור ההיסטורי והפילוסופי של הכהונה, אשר נבעה מן היחסים המסובכים בין מלך אנגליה לבית הנבחרים שלו.

הדמוקרטיות הפרלמנטריות רובן ככולן נולדו בצלם הפרלמנטריזם הבריטי. הבריטים מציינים ממש עכשיו את יום השנה ה-300 להולדת הכהונה. האיש הראשון שנשא בה היה רוברט וולפול, והוא גם האריך בה ימים יותר מכל 54 יורשיו.

הפריים מיניסטר היה, כפשוטו, "השר הראשון". המלך שמינה את וולפול, ג׳ורג׳ הראשון, נסיך גרמני פרובינציאלי שלא ידע אף לא מלה אחת באנגלית, לא העלה בדעתו שהוא איפשר בזה את ניקוז כוחו הביצועי של הכתר אל הבית הקטן (יחסית) ברחוב דאונינג מס׳ 10.

הניקוז לא התרחש בן לילה. לבריטניה לא הייתה חוקה, ומה שקרה מ-1721 ואילך היה תוצאה של נסיבות משתנות ושל תקדימים. יעברו 150 שנה לפני שהכתר יאבד למעשה (אם גם לא להלכה) כמעט את כל סמכויותיו הביצועיות.

ראשון בין שווים

"השר הראשון" נועד להיות המוציא-לפועל של רצון הכתר. ג'ורג' השלישי, שהיה נינו של ג'ורג' הראשון, חשב את עצמו לראש הממשלה. הוא נהג לקבל את שריו, כולל את זה שתואר כ"פריים מיניסטר", בחדר ההלבשה שלו. זה מקור המונח "קבינט", שנכנס מאז לשימוש רחב.

150 השנים ראשונות עברו על הקבינטים הבריטיים במאבק נגד התערבותו של הכתר מצד אחד ונגד עודף פיקוח פרלמנטרי מצד שני. כך התפתחה התפיסה של "אחריות קולקטיבית": כאשר כל חברי הקבינט נושאים באחריות למעשי הממשלה, קשה לפטר חברים אינדיבידואלים. האחריות הקיבוצית חייבה את כל חברי הקבינט להיות בסוד העניינים.

ראש הממשלה היה יכול להשפיע על ההחלטות, אבל מחוץ למספר קטן של יוצאים מן הכלל, הוא היה "ראשון בין שווים". כך תיאר את הממשלה הבריטית הפרשן הרהוט והמפורסם ביותר שלה, וולטר באג'ט (Bagehot), שספרו "החוקה הבריטית" הופיע ב-1867.

זה כמובן השתנה במרוצת השנים. כוחם של ראשי ממשלה בריטיים עמד בסימן עלייה במאה ה-20, בהשפעת שתי מלחמות עולם. אבל בין המלחמות, דרגה של אחריות קולקטיבית הוסיפה להישמר, לפחות עד ימי מרגרט תאצ'ר. מעניין שאחריות כזאת הייתה מובנת מאליה בממשלות שראשיהן באו מן השמאל יותר מאשר בימין.

אולי זו אחת הסיבות שממשלה באמצעות קבינט התפתחה ביישוב היהודי עוד לפני הקמת המדינה. בן גוריון נהג להתלונן שהקבינט כופה עליו את רצונו ("בכייה לדורות", הוא קרא להחלטת קבינט אחת שהתנגד לה). נפילתו, ב-1963, הייתה במידה רבה נצחון האחריות הקולקטיבית. בשנים הבאות, בואכה מלחמת ששת הימים, ראש הממשלה היה במידה רבה יושב ראש ישיבות הקבינט. כוחו העיקרי של לוי אשכול נבע מכהונת שר הביטחון, עד שנאלץ לוותר עליה. לשכת ראש הממשלה הייתה מקום קטן ואינטימי. יעברו שנים רבות לפני שהיא תלבש ממדים נשיאותיים.

השבוע כנראה אין קושי לקבוע, שראשות הממשלה הנשיאותית מסתיימת, לפחות לפי שעה. אנחנו עומדים לצפות בשיעורים של אחריות קולקטיבית שלא היו כמותם מאז אמצע שנות ה-60. אמנם יש משהו לא סביר בראש ממשלה שאינו מנהיג את המפלגה הגדולה ביותר בקואליציה שלו, אם כי בניגוד ללשון ההפלגה של מתנגדי הממשלה, כבר היו דברים מעולם. בבריטניה היה ראש ממשלה בתחילת שנות ה-30, שלמפלגתו היו רק 3% של מושבי הקואליציה שבראשה עמד. ברשימה נפרדת נתתי דוגמאות מאיטליה של סוף המאה שעברה.

חובבי טריוויה ישמחו לדעת, שב-1926 נשיא לטביה הטיל על רב אורתודוקסי, מרדכי נורוק, להקים ממשלת קואליציה של השמאל. נורוק אמנם הצליח, אם כי ויתר על הכבוד לעמוד בראשה. הוא היה אז מנהיג גוש המיעוטים בפרלמנט הלטבי. לימים כיהן כשר הדואר בממשלת ישראל והיה אפילו מועמד לכהונת נשיא המדינה.

בשבח האחריות הקולקטיבית

הפרדוקס של ממשלת ההפכים יכול אולי להיות לטובה. הוא יעניק הזדמנות לדבר בשבחה של אחריות קולקטיבית. אולי הממשלה הזו צריכה לשקול פרסום ספר לבן על שימוש לרעה בכוח בתהליכי קבלת החלטות.

מאז התחיל הסחף אל ממשלה נשיאותית בישראל. בבריטניה, ועדת חקירה גילתה, כי טוני בלייר, ראש ממשלה שרצה להיות נשיא, הסתיר מהקבינט מסמכים שהיו מגלים מה מופרכת הייתה ההצדקה לפלישה לעיראק, ב-2003.

ממשלה של שכנוע הדדי עלולה בהחלט לעלות על שרטון של שיתוק הדדי, אם חבריה לא יכירו בסכנות של הבאת האחריות הקולקטיבית עד אבסורד. אבל מהצלחתה של ממשלה כזאת עשויה לנבוע לא רק נוסחת שלטון חדשה, כי אם גם נוסחת דיון חדשה: חלופה להפקרות הרטורית של 26 השנה האחרונות.

ג'ימי קרטר, כאשר רצה להוכיח לאמריקאים שימי ווטרגייט חלפו לבלי שוב, הזמין את מצלמות הטלוויזיה לשדר את מלוא ישיבת הקבינט הראשונה שלו. אולי זה מה שצריך נפתלי בנט לעשות. 

עוד כתבות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה