גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  מגזין G

בעולם אחר, הייתי המדריך של בנט בבני עקיבא

ביקום חליפי, לראש ממשלת ישראל ולי היו יכולות להיות בדיחות פרטיות שרק שנינו נבין בחדר מלא אנשים

נפתלי בנט בהשבעה לכנסת / צילום: יוסי זמיר
נפתלי בנט בהשבעה לכנסת / צילום: יוסי זמיר

א. נפתלי בנט ואני. כמי שנזרע, נבט, לבלב ופרח בערוגות הציונות הדתית עד שפרח עם הרוח, אני די שמח וגאה על זה שיש לנו ראש ממשלה שעל ראשו כיפה סרוגה. אחד משלנו, מה שנקרא. אני אמנם לא שם הרבה יותר זמן ממה שהייתי שם, אבל זה פחות חשוב, או במילותיו הנצחיות של המשורר האמריקאי האהוב רוברט האנטר, שהיה חוגג שמונים השבוע אם לא היה מת לפני שנתיים: "ארוכה עד מאוד ההיעדרות / וקצרה כל כך השהות". לדעתי הוא אומר שניתן, ואולי לא ניתן שלא, למתוח את שמיכת זכרון השהות עם אדם אהוב עד כדי כך שתכסה על כל הלילות הארוכים של היעדרו.

יופיו של המשפט רק מעצים את האמת שבו והיא נכונה ותקפה לכל הדברים, או יותר נכון להיעדרם של כל הדברים: גם אם הם לא שם, הם לא באמת נעלמים. אני חושב על דברים כאלה כל הזמן, מה שמעכב את ההתפתחות שלי בתחומי הנדל"ן והפינטק, אבל בואו נחזור לנושא.

זה לא סתם שיש לו כיפה סרוגה, הרי גם לסמוטריץ’ יש כיפה סרוגה והאמינו לי שלא הייתי גאה ושמח כלל וכלל לו הוא היה ראש ממשלה. אבל זו לא אותה כיפה, זה לא אותו מגזר והם לא מאותו הכפר.

לבנט יש פחות או יותר את הכיפה שאני רואה במפגשים משפחתיים ופחות או יותר אותה כיפה שיש לי ושאותה אני חובש כשאני בא להורים. אנחנו כמובן פרחים שונים לגמרי, הוא ואני, אבל ראש הממשלה ואני גדלנו פחות או יותר באותה הערוגה, כָּפֵּי הורינו ברגבי אותה אדמה, אם לצטט את המנון התנועה.

אף פעם לא קרה לי דבר כזה עם אף ראש ממשלה שהיה פה בימי חיי. כשנולדתי גולדה מאיר עמדה בראש הממשלה. מה לי ולה? בגין, שמיר, רבין, שרון, ברק, אולמרט, פרס, נתניהו. כולם תותחים כבדים בתחומם ואת כולם כיבדתי כמובן, אבל הם באו מערוגות אחרות לגמרי משלי. לא הייתי רמטכ"ל ולא עסקן, לא באו"ם ולא בקיבוץ, לא בסיירת ולא במחתרת - אבל בבני עקיבא כן הייתי.

משמעות הדבר היא אדירה: זה אומר לראש ממשלת ישראל ולי יכולות להיות בדיחות פרטיות שרק שנינו נבין בחדר מלא אנשים. אין ספק שלעובדה הזו יש השפעה גדולה על חלק עמוק ומהותי במערכת היחסים שלי עם מדינת ישראל.

האמת היא שהכיפה שלי יותר גדולה מהכיפה של ראש הממשלה, והנה עוד משפט שלא חשבתי שאכתוב אי פעם. המציאות הישראלית היא כמו משיר אחר של האנטר, טריפ ארוך ומוזר.

ב. ראש הממשלה ואני. נפתלי בנט לא רק ראש הממשלה הראשון שאני חולק איתו מאפיינים שבטיים מסוימים וסוג של זיכרון קולקטיבי משותף מעורב בתחושת שייכות נעימה, הוא גם ראש הממשלה הראשון שיש לי איתו מה שנקרא היסטוריה אישית, והיא קצת פחות נעימה.

הפרטים המלאים נמצאים ברשת, אבל בקצרה: בפברואר 2015, במהלך הבחירות לכנסת העשרים, נשלחתי מטעם גלובס לסקר כנס בחירות חגיגי לצעירים שבוחרים בפעם הראשונה, בהשתתפות ראשי המפלגות, ביניהן בנט, אז ראש "הבית היהודי". במהלך הדיווח העליתי ציוץ בטוויטר שהעלה את חמתו של בנט, שאיים לתבוע אותי דיבה במיליון שקל. במערכת הבחירות ההיא, אולי תזכרו, היו כמה פוליטיקאים שאיימו לתבוע עיתונאים - אחח, השנים התמימות והיפות - וכמה ימים אחר כך העניין נסגר בלא כלום.

עזבו מי צודק ומי לא, זה באמת לא העניין פה (כמו שמעידות העובדות). מבחינת בנט ויועציו היה זה אירוע חסר חשיבות, גפרור ברוח, ספין למהדורה הקרובה, רגע בזמן שחלף בלי להותיר זכר, אבל מבחינתי - צלקת. לא גדולה, לא עמוקה, אבל צלקת.

אתם יודעים מה קורה לך כשראש מפלגה פופולרי וכריזמטי בישראל מעלה עליך ציוץ/פוסט מתלהם בלב מערכת בחירות סוערת ומאיים לתבוע אותך? אספר לכם, בלי להאשים: בנט, או אחד מעוזריו, לוחץ על הכפתור והם שוכחים.

אתה, לעומת זאת, מוצא את עצמך עומד מול גל משוגע לגמרי של תגובות וגינויים ואיומים וקללות, תמיכות ותשבחות, לאלה אתה אפס, לאלה אתה מלך, וכל מיני מקורבים ועוזרים ועיתונאים ומה לא באים עם שלל הצעות לסולחות משודרות ובקשות לראיונות, ואנשים כותבים עליך שירים, עושים ממים מדמותך, מעוותים את שמך - טחור פויר זה האהוב עלי - היו גם שהדפיסו שלטים.

לכל אחד יש יותר מדבר אחד לומר לך, אנשים צועקים עליך ממכוניות, מתקשרים למשפחה שלך. הרעש מחריש אוזניים. פתאום אתה יושב עם עורכי דין (גלובס עמד לצדי לאורך כל הדרך) וחושב על אסטרטגיות ופוחד על הכסף. זו לא הייתה חוויה שלילית לגמרי, אבל מטלטלת עד מאוד. למדתי המון על איך זה להיות עלה ברוח. שיעור חשוב.

לא אשכח לבנט את מה שנתן לי. אין בי משקעים או כעסים, אבל הוא תמיד יהיה זה שתבע אותי ולא יצא לו מזה כלום. גם לזה יש השפעה מסוימת על אותו חלק עמוק ומהותי במערכת היחסים שלי עם מדינת ישראל.

ג. אבל מעבר להיסטוריה משותפת, הומור פרטי היפותטי ורבע היתקלות משפטית, אני חושב שהאירוע הכי גדול מבחינת ההשפעה האמיתית על מערכת היחסים שלי עם המדינה בעקבות השבעת הממשלה החדשה השבוע - היא העובדה הפשוטה שראש ממשלת ישראל - האיש בקצה הפירמידה, חורץ הגורלות, שומר החותם, האיש שהולכים אחריו לכל מקום עם מזוודה מסתורית ובראשו מצויים הסודות הכי-הכי שמורים וחשובים של מדינת ישראל, האיש שיכול לכרות שלום או להכריז מלחמה, האיש שדיוקנו יתנוסס עכשיו בכל מקום - האיש הזה צעיר ממני. כמעט בשנתיים, אלוהים ישמור.

הוא בשנתון של אחי הצעיר עודד. או בלשון בני עקיבא, אני בשבט ידידיה והוא בשבט דרור! בעולם מקביל יכולתי להיות המדריך שלו, רק לחשוב על ההיסטוריה החלופית של מדינת ישראל אם דבר כזה היה קורה, הא? איפה נטפליקס, תשיגו לי אותם מיד, יש לנו פה פורמט להיט!

אין לי בעיה עם צעירים ממני, כמובן, להפך - רוב העולם צעיר ממני ואני אוהב את העולם. גם הכישרון אינו תלוי גיל, מין הסתם. ובכל זאת, בפני עצמי אני חייב להודות שקורה פה משהו משונה מאוד שעוד אצטרך להתרגל אליו.

אני מודה שברמה האישית, יש לי הרבה יותר כבוד לגיל מאשר לסמכות. תואר על כרטיס ביקור או שורה בקורות החיים זה לא דבר שמרשים אותי, אבל אם הבנאדם למד ללכת כמה שנים לפניי וראה וחווה כמה דברים יותר ממני - בוא’נה, אני רוצה לשמוע מה יש לו להגיד! אין חכמה כחכמת חיים.

ואחרי שכל זה נאמר, הגיל, הכיפה, התביעה - ברכות לראש הממשלה. תצליח. או כמו אומרים אצלנו - ה’ עימך!

עוד כתבות

איור: גיל ג'יבלי

הפרדוקס של אפל: משקיעה הכי פחות ב־AI, ומזנקת לשווי שיא

למרות השקעות נמוכות בבינה מלאכותית והימנעות מפיטורים, אפל נגעה בשיא של 5 טריליון דולר, לפני שאיבדה שוב את הבכורה לאנבידיה ● מדוע הגישה השמרנית משתלמת למשקיעים, והאם החברה תצליח להתגבר על הרוויה בשוק הסמארטפונים עם חידושים נוספים? ● עכשיו גם בגרסת הפודקאסט 

חיים כץ, בצלאל סמוטריץ' ובנימין נתניהו מציגים את ההטבות החדשות, השבוע / צילום: מעיין טואף / לע״מ

הבלוף והסכנה מאחורי הטבות הנדל"ן החדשות למילואימניקים

השבוע הציגה הממשלה הרחבת ההטבות בדיור למילואימניקים: כולל כ–20 אלף יח"ד חדשות והגדלת העדיפות בהגרלות ● הבעיה היא שלא כל משרת מילואים רוצה לממש הטבה דווקא כך ● והתוצאה? כמו שכתבו בעליון לפני 15 שנה: "רק חיילי מילואים בודדים 'גורפים את כל הקופה'"

עומסים בנתב''ג / צילום: מיכל רז חיימוביץ

רשות שדות התעופה מעדכנת: "הקלה משמעותית בעומסים בנתב"ג"

העדכון של הרשות מגיע לאחר שבבוקר דווח על עומסים חריגים בנתב"ג, כאשר לדבריה בתוך שלוש שעות נרשם צבר חריג של כ-90 טיסות ● מהרשות נמסר כי "המזוודות מגיעות כעת למסועים בתוך דקות ספורות, לצד היקפי הפעילות הגבוהים והעומסים החריגים במרחב האווירי באירופה"

חיסכון לכל ילד (אילוסטרציה) / צילום: Shutterstock

הטעות של ביטוח לאומי: כמה באמת הרוויחו הילדים שחוסכים בבתי ההשקעות?

ביטוח לאומי פרסמו נתון שגוי על רווחי הגוף הגדול בתחום, אלטשולר שחם ● הרווח שם בתוכנית החיסכון לילדים עומד 4.1 מיליארד שקל, ולא כפי שפורסם ● מבדיקת גלובס מסתמן שבסך הכול הרוויחו הילדים 8.85 מיליארד שקל, יותר מפי 2 ממה שהוצג בנתוני הביטוח הלאומי

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

לאחר שהשקיעה "משאבים אדירים": הקו החדש של אל על יבוטל. זו הסיבה

אל על הודיעה כי הקו הישיר להאנוי, שהיה אמור להתחיל לפעול באוקטובר, לא ייצא לדרך לאחר שלא התקבלו האישורים הנדרשים מגורמי הביטחון ● בחברה מציינים כי ההחלטה התקבלה לאחר שכבר השלימו את ההיערכות והשקיעו "משאבים אדירים" ● לנוסעים יוצעו טיסות דרך בנגקוק, מעבר ליעד אחר או החזר כספי מלא

אוטובוסים של חברת דן, אילוסטרציה / צילום: כדיה לוי

ארבעה חודשים אחרי שאגת הארי: החזרים לנוסעי התחבורה הציבורית

משרד התחבורה יחל ביום ראשון במבצע החזרים לנוסעים שהחזיקו במנויים תקופתיים בתקופת צמצום השירות במהלך המלחמה ● ההחזר יינתן למחזיקי "חופשי חודשי" ולסטודנטים שהחזיקו במנוי שנתי או במנוי לסמסטר ב' בשנת הלימודים הנוכחית, וניתן יהיה לממשו עד סוף 2026

טסלה Y לונג / צילום: יחצ

החל מ-306 אלף שקל: שנים חיכינו לרכב הזה, האם הוא גם משתלם?

אחרי הרבה שנות המתנה, לטסלה יש סוף סוף קרוס־אובר חשמלי שימושי למשפחות מורחבות עם ממדים נכבדים, ביצועים נמרצים ותא נוסעים איכותי, למרות כמה פשרות ● הנדסת האנוש עדיין לא לכל אחד וגם לא המחיר

חייל אוקראיני מפעיל רחפן FPV / צילום: ap, Iryna Rybakova

כוחות אמריקאים ואוקראיניים התמודדו ראש בראש בתרגיל, הרחפנים של אוקראינה ניצחו

התרגיל בשדה הקרב מראה שהפנטגון עדיין לא הפנים לחלוטין את לקחי המלחמה של רוסיה

אבי שומר בסניף של צומת ספרים / צילום: אלירן אביטל

אבי שומר הודיע על סידור המדפים מחדש, והקפיץ את ענף הספרות. האם המתחרים ילכו בעקבותיו?

השבוע שיגר המנכ"ל והבעלים המשותף של "צומת ספרים" מכתב שבו הודיע כי הרשת תסנן את הספרים שהיא מוכרת, גם בהתאם לאופן המימון שלהם - על ידי הוצאה ממוסדת או הכותב עצמו ● הביקורות בענף לא איחרו להגיע, בעיקר על המעמד שהרשת לוקחת לעצמה, ועל הפגיעה בסופרים חדשים ● שומר לגלובס: "דווקא קיבלתי פידבקים חיוביים מהמו"לים. הם ואני מבינים שאנחנו עושים פה משהו חיובי"

אבנר חדד, מנכ''ל קסם ומנכ''ל הפניקס בית השקעות / צילום: טומי הרפז

אבנר חדד מעריך: הדולר יגיע ל-2.5 שקלים ומה יקרה לבורסה?

הסיבות לחולשת השוק הישראלי בחודשים האחרונים, מה עשויה להיות נקודת המפנה ולמה ייתכן שהשפל של הדולר עוד לפנינו? ● אבנר חדד, מנכ"ל הפניקס בית השקעות ומנכ"ל משותף של קסם קרנות, מתייחס לשאלות הגדולות של שוק ההון באיגרת למשקיעים

כשהמשרד הוא לא רק משרד / צילום: Shutterstock

כשהמשרד נכנס הביתה, הלקוחות רואים אתכם אחרת. למי זה עלול להזיק?

יותר ויותר בעלי מקצוע מחליפים את מרכז העיר והמגדלים במשרד ביתי בו הם גם נפגשים עם לקוחות ● מחקר חדש באוניברסיטת תל אביב מגלה שהבחירה הזו משפיעה על הרושם שהלקוחות מגבשים והציפיות שלהם - עוד לפני שנאמרה המילה הראשונה

הווירוס החדש שיצר כלי בינה מלאכותית / צילום: Samuel H. King et. al

מאחורי פריצת הדרך שהסעירה השבוע את עולם המדע

חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד תכננו ויצרו מאפס וירוסים שתוקפים חיידקים עמידים, והוכיחו שכלי בינה מלאכותית כבר מסוגלים לכתוב קוד גנטי שעובד ● פריצת הדרך שהסעירה את עולם המדע השבוע מציגה הבטחה רפואית עצומה, אבל היא מגיעה גם עם חשש למרוץ חימוש ביולוגי

הכלי הבלתי מאויש של תאגיד הנאווה, אריון סמט מוצג בתערוכה ביטחונית בסיאול

טראמפ מאיץ את ייצור המיירטים וחותם על שני הסכמים חדשים

ארה"ב מאיצה משמעותית את ייצור מיירטי ההגנה האווירית ● איחוד האמירויות מציגה מל"ט בסגנון "עשה זאת בעצמך" ● קוריאה העניקה לתאגיד מקומי חוזה לייצור המוני של רובוטים בלתי מאוישים ● והקרן שתשקיע מיליונים בחברות דיפנס-טק ישראליות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: Shutterstock

מה שלא לימדו אותנו: כך תוציאו הרבה יותר מ"חיסכון לכל ילד"

התשואה בחיסכון לכל ילד היא לא בהכרח העיקר ● החלום על ספורה נדחק הצדה ● ואיך באמת מקדמים שוויון ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שר ההגנה האמריקאי, פיט הגסת' / צילום: ap, Alex Brandon

שר המלחמה האמריקאי הגסת' על איראן: ארה"ב יכולה להמשיך במצור ככל שיידרש

ארה"ב במתקפה חריגה: טרוריסטים ישראלים, אין לזה הצדקה ● הישגי חמאס - ואזהרת מערכת הביטחון: "צריך תפנית מדינית שתוביל לשינוי מבצעי" ● דיווח: ישראל ולבנון הסכימו על המדינות שישתתפו במנגנון הפיקוח ● בכיר בממשל טראמפ נגד דברי כ"ץ: "ישראל הבהירה באופן חד-משמעי כי אין לה שאיפות טריטוריאליות בלבנון" ● עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: איל יצהר

ננעלה בירידות: ת"א 35 ות"א 90 איבדו 0.3%; הדולר נחלש מעט

נעילה שלילית בבורסה: המדדים המובילים ירדו קלות ● בסיכום השבועי, מגמה מעורבת בתל אביב - ת"א 35 ננעל בטריטוריה הירוקה, ת"א 90 באדומה ● הביטחוניות צללו והשלימו ירידה שבועית של 6.2%, מניות הנפט והגז בלטו בעליות ● נייס זינקה, נאוי ואקסון ויז'ן עולות ברקע הדוחות; נופר נפלה למרות עסקת ההתרחבות ● מט"ח: הדולר נחלש והשלים ירידה של 3.3% מתחילת החודש

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

קצב האינפלציה השנתי ירד ביולי ל-1.5% - הנמוך ביותר זה חמש שנים; עלייה קלה במחירי הדירות

האינפלציה השנתית עומדת על 1.5% - גבוהה מהתחזית ● התחבורה והתרבות התייקרו, ההלבשה והירקות הוזלו ● תשומות הבנייה: נסיגה קלה החודש, אך עלייה שנתית של 3.5% בצל התייקרות שכר העבודה ● מדד מחירי הדירות עלה ב-0.1% בלבד; ירושלים וחיפה טיפסו, המרכז ותל אביב ירדו

לפי המקרא, איך נקרא הקול שמשמיע הדוב? / צילום: Shutterstock

לפי המקרא, איך נקרא הקול שמשמיע הדוב?

היכן נמצא נהר הביוביו, מה מקור המשחק סולמות ונחשים ובאיזו סדרת אימה לומדת הדמות המרכזית באקדמיית נוורמור? ● הטריוויה השבועית

ג'ף בזוס, מייסד אמזון / צילום: Associated Press, Pablo Martinez Monsivais

ג'ף בזוס וקבוצת משקיעים רוכשים כשליש מקבוצת הכדורגל ליברפול

לפי הדיווח ב-CNBC, העסקה מוערכת בשווי של כ-7.1 מיליארד דולר ● במסגרת תנאי העסקה, לקבוצת ההשקעות יש אופציה להפוך לבעלת השליטה בליברפול לפי שווי של כ-8 מיליארד דולר במהלך 12 החודשים הקרובים

דורון קמפל / צילום: יונתן בלום

המטכ"ליסט לשעבר עשה אקזיטים ב-820 מיליון דולר. עכשיו הוא חוזר להשליט סדר ברחובות

היזם הסדרתי דורון קמפל רוצה לחדור לשוק הישראלי עם חברת בונד, שמשתמשת בסוכנים דיגיטליים כדי להילחם בפשע ● מי שהיה כסגן מפקד סיירת מטכ"ל מספר בראיון בלעדי לגלובס על אבטחת מיליוני עובדים באפל ובוולמארט, האקזיטים בכ־820 מיליון דולר והאחריות שהוא נושא מאז אסון צאלים ב'