גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעולם אחר, הייתי המדריך של בנט בבני עקיבא

ביקום חליפי, לראש ממשלת ישראל ולי היו יכולות להיות בדיחות פרטיות שרק שנינו נבין בחדר מלא אנשים

נפתלי בנט בהשבעה לכנסת / צילום: יוסי זמיר
נפתלי בנט בהשבעה לכנסת / צילום: יוסי זמיר

א. נפתלי בנט ואני. כמי שנזרע, נבט, לבלב ופרח בערוגות הציונות הדתית עד שפרח עם הרוח, אני די שמח וגאה על זה שיש לנו ראש ממשלה שעל ראשו כיפה סרוגה. אחד משלנו, מה שנקרא. אני אמנם לא שם הרבה יותר זמן ממה שהייתי שם, אבל זה פחות חשוב, או במילותיו הנצחיות של המשורר האמריקאי האהוב רוברט האנטר, שהיה חוגג שמונים השבוע אם לא היה מת לפני שנתיים: "ארוכה עד מאוד ההיעדרות / וקצרה כל כך השהות". לדעתי הוא אומר שניתן, ואולי לא ניתן שלא, למתוח את שמיכת זכרון השהות עם אדם אהוב עד כדי כך שתכסה על כל הלילות הארוכים של היעדרו.

יופיו של המשפט רק מעצים את האמת שבו והיא נכונה ותקפה לכל הדברים, או יותר נכון להיעדרם של כל הדברים: גם אם הם לא שם, הם לא באמת נעלמים. אני חושב על דברים כאלה כל הזמן, מה שמעכב את ההתפתחות שלי בתחומי הנדל"ן והפינטק, אבל בואו נחזור לנושא.

זה לא סתם שיש לו כיפה סרוגה, הרי גם לסמוטריץ’ יש כיפה סרוגה והאמינו לי שלא הייתי גאה ושמח כלל וכלל לו הוא היה ראש ממשלה. אבל זו לא אותה כיפה, זה לא אותו מגזר והם לא מאותו הכפר.

לבנט יש פחות או יותר את הכיפה שאני רואה במפגשים משפחתיים ופחות או יותר אותה כיפה שיש לי ושאותה אני חובש כשאני בא להורים. אנחנו כמובן פרחים שונים לגמרי, הוא ואני, אבל ראש הממשלה ואני גדלנו פחות או יותר באותה הערוגה, כָּפֵּי הורינו ברגבי אותה אדמה, אם לצטט את המנון התנועה.

אף פעם לא קרה לי דבר כזה עם אף ראש ממשלה שהיה פה בימי חיי. כשנולדתי גולדה מאיר עמדה בראש הממשלה. מה לי ולה? בגין, שמיר, רבין, שרון, ברק, אולמרט, פרס, נתניהו. כולם תותחים כבדים בתחומם ואת כולם כיבדתי כמובן, אבל הם באו מערוגות אחרות לגמרי משלי. לא הייתי רמטכ"ל ולא עסקן, לא באו"ם ולא בקיבוץ, לא בסיירת ולא במחתרת - אבל בבני עקיבא כן הייתי.

משמעות הדבר היא אדירה: זה אומר לראש ממשלת ישראל ולי יכולות להיות בדיחות פרטיות שרק שנינו נבין בחדר מלא אנשים. אין ספק שלעובדה הזו יש השפעה גדולה על חלק עמוק ומהותי במערכת היחסים שלי עם מדינת ישראל.

האמת היא שהכיפה שלי יותר גדולה מהכיפה של ראש הממשלה, והנה עוד משפט שלא חשבתי שאכתוב אי פעם. המציאות הישראלית היא כמו משיר אחר של האנטר, טריפ ארוך ומוזר.

ב. ראש הממשלה ואני. נפתלי בנט לא רק ראש הממשלה הראשון שאני חולק איתו מאפיינים שבטיים מסוימים וסוג של זיכרון קולקטיבי משותף מעורב בתחושת שייכות נעימה, הוא גם ראש הממשלה הראשון שיש לי איתו מה שנקרא היסטוריה אישית, והיא קצת פחות נעימה.

הפרטים המלאים נמצאים ברשת, אבל בקצרה: בפברואר 2015, במהלך הבחירות לכנסת העשרים, נשלחתי מטעם גלובס לסקר כנס בחירות חגיגי לצעירים שבוחרים בפעם הראשונה, בהשתתפות ראשי המפלגות, ביניהן בנט, אז ראש "הבית היהודי". במהלך הדיווח העליתי ציוץ בטוויטר שהעלה את חמתו של בנט, שאיים לתבוע אותי דיבה במיליון שקל. במערכת הבחירות ההיא, אולי תזכרו, היו כמה פוליטיקאים שאיימו לתבוע עיתונאים - אחח, השנים התמימות והיפות - וכמה ימים אחר כך העניין נסגר בלא כלום.

עזבו מי צודק ומי לא, זה באמת לא העניין פה (כמו שמעידות העובדות). מבחינת בנט ויועציו היה זה אירוע חסר חשיבות, גפרור ברוח, ספין למהדורה הקרובה, רגע בזמן שחלף בלי להותיר זכר, אבל מבחינתי - צלקת. לא גדולה, לא עמוקה, אבל צלקת.

אתם יודעים מה קורה לך כשראש מפלגה פופולרי וכריזמטי בישראל מעלה עליך ציוץ/פוסט מתלהם בלב מערכת בחירות סוערת ומאיים לתבוע אותך? אספר לכם, בלי להאשים: בנט, או אחד מעוזריו, לוחץ על הכפתור והם שוכחים.

אתה, לעומת זאת, מוצא את עצמך עומד מול גל משוגע לגמרי של תגובות וגינויים ואיומים וקללות, תמיכות ותשבחות, לאלה אתה אפס, לאלה אתה מלך, וכל מיני מקורבים ועוזרים ועיתונאים ומה לא באים עם שלל הצעות לסולחות משודרות ובקשות לראיונות, ואנשים כותבים עליך שירים, עושים ממים מדמותך, מעוותים את שמך - טחור פויר זה האהוב עלי - היו גם שהדפיסו שלטים.

לכל אחד יש יותר מדבר אחד לומר לך, אנשים צועקים עליך ממכוניות, מתקשרים למשפחה שלך. הרעש מחריש אוזניים. פתאום אתה יושב עם עורכי דין (גלובס עמד לצדי לאורך כל הדרך) וחושב על אסטרטגיות ופוחד על הכסף. זו לא הייתה חוויה שלילית לגמרי, אבל מטלטלת עד מאוד. למדתי המון על איך זה להיות עלה ברוח. שיעור חשוב.

לא אשכח לבנט את מה שנתן לי. אין בי משקעים או כעסים, אבל הוא תמיד יהיה זה שתבע אותי ולא יצא לו מזה כלום. גם לזה יש השפעה מסוימת על אותו חלק עמוק ומהותי במערכת היחסים שלי עם מדינת ישראל.

ג. אבל מעבר להיסטוריה משותפת, הומור פרטי היפותטי ורבע היתקלות משפטית, אני חושב שהאירוע הכי גדול מבחינת ההשפעה האמיתית על מערכת היחסים שלי עם המדינה בעקבות השבעת הממשלה החדשה השבוע - היא העובדה הפשוטה שראש ממשלת ישראל - האיש בקצה הפירמידה, חורץ הגורלות, שומר החותם, האיש שהולכים אחריו לכל מקום עם מזוודה מסתורית ובראשו מצויים הסודות הכי-הכי שמורים וחשובים של מדינת ישראל, האיש שיכול לכרות שלום או להכריז מלחמה, האיש שדיוקנו יתנוסס עכשיו בכל מקום - האיש הזה צעיר ממני. כמעט בשנתיים, אלוהים ישמור.

הוא בשנתון של אחי הצעיר עודד. או בלשון בני עקיבא, אני בשבט ידידיה והוא בשבט דרור! בעולם מקביל יכולתי להיות המדריך שלו, רק לחשוב על ההיסטוריה החלופית של מדינת ישראל אם דבר כזה היה קורה, הא? איפה נטפליקס, תשיגו לי אותם מיד, יש לנו פה פורמט להיט!

אין לי בעיה עם צעירים ממני, כמובן, להפך - רוב העולם צעיר ממני ואני אוהב את העולם. גם הכישרון אינו תלוי גיל, מין הסתם. ובכל זאת, בפני עצמי אני חייב להודות שקורה פה משהו משונה מאוד שעוד אצטרך להתרגל אליו.

אני מודה שברמה האישית, יש לי הרבה יותר כבוד לגיל מאשר לסמכות. תואר על כרטיס ביקור או שורה בקורות החיים זה לא דבר שמרשים אותי, אבל אם הבנאדם למד ללכת כמה שנים לפניי וראה וחווה כמה דברים יותר ממני - בוא’נה, אני רוצה לשמוע מה יש לו להגיד! אין חכמה כחכמת חיים.

ואחרי שכל זה נאמר, הגיל, הכיפה, התביעה - ברכות לראש הממשלה. תצליח. או כמו אומרים אצלנו - ה’ עימך!

עוד כתבות

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים