גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשת 4000 מצדיקה אישום בשוחד? המחלוקות במשרד המשפטים לפני ההחלטה הגורלית נחשפות

גלובס חושף ויכוח פנימי במשרד המשפטים: המשנה ליועמ"ש, עו"ד רז נזרי, סבר כי יש לסגת מסעיף השוחד נגד נתניהו בתיק בזק-וואלה - בניגוד לעמדת התובעת, עו"ד ליאת בן-ארי, ויתר הבכירים • נזרי העלה טיעונים דומים לאלה שמעלים כעת סנגורי רה"מ לשעבר בביהמ"ש

התובעת במשפט נתניהו, עו"ד ליאת בן-ארי / צילום: רפי קוץ
התובעת במשפט נתניהו, עו"ד ליאת בן-ארי / צילום: רפי קוץ

מנכ"ל וואלה לשעבר, אילן ישועה, העיד עד כה במשך 26 יום בבית המשפט המחוזי בירושלים במסגרת משפטו של ראש הממשלה לשעבר, ח"כ בנימין נתניהו. ישועה הוא עד מרכזי בפרשת 4000 (בזק-וואלה), שבמסגרתה מואשם נתניהו בקבלת שוחד משאול אלוביץ', לשעבר בעל השליטה בבזק, בדמות הטיית סיקור באתר החדשות "וואלה" מקבוצת בזק, וזאת בתמורה להטבות רגולטוריות עבור קבוצת בזק. בני הזוג שאול ואיריס אלוביץ' מואשמים במתן שוחד ובעבירות שיבוש מהלכי משפט והדחה בחקירה.

סנגוריהם של ח"כ נתניהו ובני הזוג אלוביץ' מבקשים לסתור את תזת הפרקליטות, שלפיה אתר החדשות "וואלה" נענה במידה חריגה לדרישות הפרסום של משפחת נתניהו. ההגנה מנסה לחזק את הקו שלה באמצעות החומרים שנמצאו ועוד יימצאו בטלפון של ישועה, שלכאורה מראים כי המנכ"ל לשעבר נענה לבקשות מצד שלל גורמים, באופן שאינו שונה במהות מההיענות לדרישות משפחת נתניהו. ההתכתבויות עם אותם גורמים הועברו על-ידי התביעה בטעות לסנגורים ונמצאו במקרה על-ידם לאחרונה. בעקבות בקשת ההגנה, הפרקליטות תצטרך לבצע כעת השלמת חקירה במשך שבועיים כדי לאתר התכתבויות רבות נוספות בין ישועה לבין אנשי ציבור, עיתונאים וכדומה.

גלובס חושף כי לוויכוח בין התביעה להגנה בבית המשפט קדם ויכוח לא פחות נוקב בתוך משרד המשפטים לפני ההחלטה להגיש את כתב האישום נגד נתניהו בפרשת 4000. קווי ההגנה היום עלו למעשה במסגרת הדיונים הפנימיים במשרד המשפטים לפני שהוגש כתב האישום.

מלכתחילה, סברו כל 25 בכירי הפרקליטות והייעוץ המשפטי לממשלה בראשות אביחי מנדלבליט כי יש לזמן את נתניהו לשימוע בגין עבירת שוחד בפרשה זו. אולם לאחר השימוע שבו טען סנגורו דאז של נתניהו עו"ד יוסי אשכנזי, התגלעה מחלוקת בתוך משרד המשפטים.

המשנה ליועמ"ש, עו"ד רז נזרי, סבר שיש לסגת מסעיף השוחד נגד נתניהו. נזרי סבר כי יש להאשים את נתניהו בעבירה של מרמה והפרת אמונים ולא חלק על עמדת בכירי המערכת שיש להגיש כתב אישום בגין מתן שוחד נגד הזוג אלוביץ'.

מן הצד השני ניצבה עו"ד ליאת בן-ארי, פרקליטת מיסוי וכלכלה דאז וכיום המשנה לפרקליט המדינה והתובעת הראשית בתיק האלפים. היא סברה כי יש להאשים את נתניהו בקבלת שוחד. בתווך עמדו בכירים כמו המשנה לפרקליט המדינה, שלמה (מומי) למברגר, ופרקליט מחוז חיפה דאז, עמית איסמן, כיום ממלא-מקום פרקליט המדינה. האווירה בחדר הישיבות הייתה מתוחה, ומפעם לפעם הרוחות אף התלהטו.

מחלוקת גם בתיק 2000

עוד קודם לדיונים המתוחים בפרשת 4000 עמדו נזרי ובן-ארי בשני קצוות המתרס, כאשר הוא התנגד בתוקף לעמדתם של פרקליט המדינה דאז, שי ניצן, ושל בן-ארי להגיש כתב אישום בפרשת 2000 (נתניהו-מוזס). אמירת המפתח של נזרי לגבי ההקלטות של שיחות נתניהו עם מו"ל "ידיעות אחרונות" ארנון (נוני) מוזס בקשר לסיקור חיובי עבור נתניהו בתמורה לבלימת התפוצה של "ישראל היום" הייתה: "יש לכם ראיית זהב, הבעיה שלכם שאין פה עבירה".

בן-ארי טענה כי עבירת השוחד מזדקרת ועולה מאליה בפרשת 2000 מתוך ההקלטות ותמהה בלשון המעטה על גישתו הסנגוריאלית של נזרי. האחרון טען בתגובה כי לא קיים ממשק של בן-ארי כפרקליטה מול פוליטיקאים, ולכן היא לא מכירה את התנהלותם בנוגע לקידום הצעות חוק ואת האינטרסים שעומדים מאחוריהם. לפיכך, טען כי נדרשת זהירות מירבית בהפללת ההתנהלות הפוליטית היומיומית כמעט של נבחרי הציבור. כידוע, בסופו של דבר החליט מנדלבליט להאשים בפרשה זו את נתניהו במרמה והפרת אמונים ואת מוזס בהצעת שוחד. הוויכוח בין נזרי לבן-ארי בפרשה זו היה הקדמה בלבד לדיונים בפרשת 4000.

סיקור חיובי כשוחד?

בדיונים על פרשת 4000 טען נזרי, בדומה לטענתו בפרשת 2000, כי יש מורכבות ובעייתיות בהפללת יחסי פוליטיקאים מול כלי התקשורת. לדבריו באותן ישיבות, הוא אומנם מוכן לקבל הרחבה תקדימית של העולם הפלילי והחלת "המתת" גם על היענות חריגה להטיית סיקור, אך לצורך כך נדרשים שני תנאים: התנאי הראשון הוא קיומן של ראיות ברורות ומובהקות לביצוע העבירה, לאור העובדה כי מדובר בכתב אישום תקדימי ומורכב; והתנאי השני הוא ידיעה ברורה מהי "הנורמה" של יחסי פוליטיקאים מול בעלי כלי התקשורת.

לטענת נזרי, אי-אפשר להגיש כתב אישום על "היענות חריגה", אם הפרקליטות לא מכירה את ההתנהלות הנורמטיבית והרגילה של נתניהו מול כלי תקשורת אחרים ושל אנשי ציבור אחרים מול אתר "וואלה", כמו גם של אנשי ציבור מול כלי תקשורת אחרים.

נזרי טען כי הפרקליטות לא באמת מכירה את הדינמיקה של יחסי פוליטיקאים מול כלי התקשורת והיא עלולה להיכנס לתוך שדה מוקשים כאשר היא סבורה שגילתה עולם ומלואו דרך עדותו של ישועה, אך בפועל הפרספקטיבה שלה נבנתה באמצעות חרך קטן מאוד. כאמור, טענה דומה מאוד העלה עוד לפני כן הסנגור של נתניהו, עו"ד אשכנזי, בשימוע.

גם המשנה לפרקליט המדינה למברגר נטה לפרקים לקבל את עמדת נזרי, וכך גם ממלא-מקום פרקליט המדינה איסמן, למרות שבסופו של דבר הם הצטרפו לעמדת הרוב והמליצו להאשים את נתניהו בקבלת שוחד.

נבדקה "היענות חריגה"

בן-ארי טענה בתגובה כי דבריו של נזרי פשוט אינם נכונים. לדבריה, הם בהחלט בדקו מה הנורמה על-מנת לקבוע אם המתת שקיבל נתניהו מהזוג אלוביץ' מהווה "היענות חריגה" ביחס להיענות לגורמים אחרים. בן-ארי ציינה כי הנושא נבדק גם באמצעות תשאול של ישועה, גם באמצעות תשאול של עיתונאי "וואלה" ועורכיו, בהם ינון מגל, אבירם אלעד ואבי אלקלעי, שעבדו גם בכלי תקשורת אחרים והעידו כי מדובר באירוע בקנה-מידה חריג למדי.

בנוסף, ציינה בן-ארי כי הטענה ל"היענות חריגה" מתבססת על דובריו של נתניהו בעבר, כגון עד המדינה ניר חפץ, רן ברץ ועוד, וכן על עדותו של עד המדינה שלמה פילבר, לשעבר מנכ"ל משרד התקשורת. בן-ארי טענה בלהט כי הפרקליטות לא הסתפקה בכך ועברה גם על ההתכתבויות של ישועה עם עורכי וכתבי "וואלה", על-מנת לוודא כי אכן מדובר ב"היענות חריגה".

נזרי עצמו לא קיבל את התשובה וטען כי אומנם ההתנהלות של נתניהו הייתה רחוקה מלהיות תקינה. אולם לדבריו, קיים לפחות ספק סביר ביכולת הפרקליטות להוכיח את היסוד הנפשי של נתניהו ואת המודעות שלו לכך שמה שניתן לו מהווה "מתת", ושהוא ניתן בעד פעולה הקשורה בתפקידו - ולכן יש להוריד את סעיף השוחד.

לדברי נזרי, שמצא את עצמו בודד במערכה, הפרקליטים לא מתחככים עם העולם הפוליטי ולא מכירים את ההתנהלות של כלי התקשורת, ולכן הפרספקטיבה שלהם עלולה להיות שגויה ולהפליל שלא בצדק מערכת יחסים לגיטימית. 

"החלטה של היועמ"ש"

ממשרד המשפטים נמסר בתגובה כי "העמדות של הגורמים שעסקו בפרשות השונות פורסמו ברבים באופן יזום עוד בשלב שבו פורסמה החלטת היועץ המשפטי לממשלה לזמן לשימוע את מי שהיו אז חשודים.

"מטבע הדברים, לא נוכל לפרט את תוכן הדיונים, ואין בכך לאשר דבר מן הנטען בפנייתכם. עם זאת, ראוי לציין כי הדיונים בפני היועץ המשפטי לממשלה התנהלו בצורה עניינית ומקצועית. בדיון מעין זה של ניתוח ראייתי, יכולות להישמע דעות שונות, כאשר בסופו של דבר ההחלטה הסופית מתקבלת בידי הגורם המוסמך, במקרה דנן היועץ המשפטי לממשלה בעצמו, על-פי חוות-הדעת שמונחות בפניו".

*** חזקת החפות: יודגש כי גם לאחר הגשת כתב אישום נגדם, ח"כ בנימין נתניהו, שאול ואיריס אלוביץ' וארנון (נוני) מוזס מכחישים את המיוחס להם, לא הורשעו בביצוע עבירה, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

המנצחים והמפסידים מהתחזקות השקל / איור: גיל ג'יבלי

היבואנים ירוויחו, אל על צפויה להוציא מיליונים: המנצחים והמפסידים הגדולים מהתחזקות השקל

המלחמה מול איראן דחפה את השקל לשיאים חדשים מול הדולר והפכה אותו לאחד החזקים בעולם ● התחזקות המטבע המקומי תגדיל את רווחי היבואנים, אבל תפגע בחברות שכיכבו השנה כמו אל על ואלביט ● גם בעלי נכסים בחו"ל כמו נתן חץ וחיים כצמן צפויים להפסיד מהתפנית במט"ח ● וגם: S&P 500 בשיא כל הזמנים, אבל החוסכים בארץ רושמים הפסדים

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

''הזמן הכי טוב לקנות''. פוסט על OST בקבוצת הנוכלים בוואטסאפ / צילום: צילום מסך

ההונאה הושלמה: מטא גררה רגליים, המניה הסינית קרסה - והמתחזים ברחו עם הכסף

קבוצות וואטסאפ "אקסקלוסיביות", הבטחות לתשואות חלומיות והתחזות לדמויות מפתח בשוק ההון: כך פעלה התרמית סביב מניית OST הסינית - שהתרסקה והשאירה אלפי משקיעים בעולם עם הפסדים כבדים ● איך תגנו על עצמכם בזמן שמטא מתקשה לבלום את התופעה?

צילומים: ענת לברון, איל יצהר, שלומי יוסף, תמר מצפי, טלי בוגדנובסקי

פי 3 בשנה: מאחורי התשואה הפנטסטית של מניות הביטוח בת"א

מדד ת"א ביטוח קפץ היום ביותר מ-5% בבורסת ת"א בהובלת מניית מגדל ● בין הסיבות לזינוק: החברות לא צפויות להיפגע מהמלחמה עם איראן, הדוחות הטובים מהרבעון הראשון ורוח גבית מהביצועים החזקים של הבורסה המקומית ● ואיזו חברה מובילה בתשואה בשנה האחרונה?

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

מכונות הדפוס של לנדא דיגיטל פרינטינג / צילום: באדיבות לנדא דיגיטל פרינטינג

הצרות בחברת הדפוס של בני לנדא מגיעות לחברת הנדל"ן המניב

חברת ויתניה דיווחה היום כי חברת לנדא דיגיטל פרינטינג שוכרת משרדים בשלב א' בפרויקט שהיא מקימה בנס ציונה ואמור להתאכלס בשנה הבאה ● דמי השכירות שאמורים היו להיות משולמים מוערכים בכ-48 מיליון שקל בשנה

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

המשרוקית מארחת. חברה ממשלתית / צילום: Shutterstock

להפריט או לא? זה המושג שעומד בלב המחלוקת המתמשכת

בממשלה נאבקים על השליטה בהן, והוויכוחים אודותן נמשכים כבר עשורים • מה עומד מאחורי "החברות הממשלתיות"? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים, מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

גיוס הון לחברות הייטק / צילום: Shutterstock, Pushish Images

שיא חדש בגיוסי ההייטק, אבל עם כוכבית

ההייטק הישראלי מגייס מיליארדים - אבל הפער בין הדוחות עלול לחשוף גם תרגילים תדמיתיים: בין 2.7 ל-6 מיליארד דולר גויסו ברבעון, תלוי איך ואת מי סופרים ● הדומה בשני הדוחות - סייבר, AI ותוכנה ארגונית ממשיכים להוביל את המגמה

גילעד אלטשולר ויוסי לוי / צילום: איל יצהר, יח''צ

אלטשולר שחם מאבד לקוחות, והשווי נחתך. ומי בית ההשקעות הצומח שמככב?

עד לא מזמן אף אחד לא דמיין שזה יקרה: שווי חברת הגמל של מור עקף את זה של אלטשולר שחם ● ברקע: הנטישה ההמונית של לקוחות אלטשולר, שמצטברת ליותר מ־100 מיליארד שקל, והצטמקות רווחיו ● במקביל, מור מככב בטבלת התשואות וצומח מהר בהכנסות וברווחים

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

השקל מתחזק, אבל מחירי המזון לא יורדים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל מתחזק ומחירי הסחורות בירידה, אז למה ההוזלות לא מגיעות לצרכנים?

הדולר נחלש, מחירי הסחורות בירידה - אבל המחירים בסופר לא צפויים לזוז בקרוב ● בכירים בתעשייה מסבירים כי היבואנים והיצרנים לא ממהרים להוזיל בשל התנודתיות הרבה של השקל, התחייבויות עבר וקשיים לוגיסטיים ● ירידות מחירים, אם יגיעו, לא צפויות לפני 2026

פגיעת הטיל האיראני בבאר שבע / צילום: ap, Leo Correa

השקל החזק רק ימתן: הגזירות שמאיימות להקפיץ את מחירי המכוניות החשמליות

הטלטלה במשק בעקבות המלחמה מערפלת את אופק התכנון של ענף הרכב למחצית השנייה של 2025 ומעבר לה ● בקרוב אפשר לצפות לגזירות מס חדשות, ומנגד, לשערי מטבע נוחים שיהוו גורם מאזן ● אבל עם תנאי מאקרו הפכפכים ואי-ודאות ביטחונית, גם תחזיות זהירות הן מסוכנות