גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתרחק מהבייס, נתקל בקרבות לא צפויים והמבחן שמחכה לו מעבר לפינה: ימיו הראשונים של נפתלי בנט בלשכת רה"מ

ראש הממשלה מתחיל לאייש תפקידים, והכוורת המצטיירת סביבו נראית רחוקה מהתקוות של שותפיו האידיאלוגיים ● בינתיים הקואליציה מתקשה לגייס אצבעות תמיכה בחוק האזרחות, בשל מאבקים עם האופוזיציה ● ועוד: המאבק על האסי רחוק מלהיגמר

בנט ונתניהו השבוע בכנסת. ברקע: יו"ר הקואליציה סילמן / צילום: Reuters, Ronen Zvulun
בנט ונתניהו השבוע בכנסת. ברקע: יו"ר הקואליציה סילמן / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

שר החוץ וראש הממשלה החליפי יאיר לפיד ביצע השבוע סבב מינויים במטה שלו. הוא היה הראשון בממשלה שהושבעה בתחילת השבוע שהודיע על איוש הכוורת שלו כמעט מיד - גילי האושנר, יאיר זיוון, תמי נשיא, יעל בר ועוד - כולם הולכים לצדו כבר שנים ארוכות ומופיעים בהודעה שנשלחה לעיתונות ביום רביעי. באופן הפוך כמעט, נראה שראש הממשלה הטרי נפתלי בנט דווקא לוקח את הזמן.

"המלצה, כי לא בהכרח ניפגש עד הפגישה הבאה - את מנכ"לי המשרד תבחרו בקפידה, לא בחיפזון. אין דחיפות. בכל המשרדים שאני נכנסתי - המשכתי עם המנכ"לים", אמר בנט בנאומו הראשון כראש ממשלה. בהתאם להמלצתו, האיש שהכוורת שלו תנהל את ענייני המדינה - לא ממהר להכריז על מינויים (למעט דובר וראש סגל).

מעבר לכך, נראה שבנט, שנבחר בקולות הימין, מבצע התנתקות מהבייס (ככל הנראה מהלך משלים לאלו שכבר הודיעו על אכזבתם מהקמת הממשלה) ובמינויים שכבר החל לבצע במשרד ראש הממשלה הוא נמנע מלהציב אנשי מקצוע המזוהים אידיאולוגית עם הימין. כך העדיף לתפקיד מזכיר הממשלה לעתיד את יועצו הפוליטי שלום שלמה (נכון לכתיבת שורות אלו), המקורב ללפיד וגנץ, על פני עו"ד גיל ברינגר, ראש המטה של שקד לשעבר במשרד המשפטים, וכך במינוי של שמרית מאיר המקצועית ליועצת המדינית שלו שאיננה מזוהה עם הימין.

בנוגע למינויים הנותרים בלשכת ראש הממשלה - ראש המועצה הלאומית לכלכלה, מנכ"ל משרדו, ראש מערך ההסברה ועוד, קיימת סבירות שבנט יעדיף שוב אנשים בלתי מזוהים אידיאולוגית ולא ינווט את הספינה (כפי שנהג להכריז פעמים רבות) "ימינה", אלא "מרכזה". לא מדובר רק ברצון של בנט לצלוח את ניהול הממשלה המורכבת בקונצנזוס, אלא גם בחשש כפול של אנשי ימין, שהלכו איתו כברת דרך, ממינויים בממשלה הנוכחית שנוטה שמאלה: שלא יוכלו להשפיע ובשל הביקורת עליהם מבית.

רמז להתנהלותו הנוכחית של בנט ניתן למצוא בקדנציה שלו כשר החינוך - הוא נמנע מלעסוק אז בענייני המגזר הסרוג שדרש ממנו השכם והערב לטפל בשכר הלימוד המרקיע, לא נכנס לעימות עם אנשי המקצוע במשרד סביב לימודי האזרחות ודבק בנושא קונצזואלי אחד: 5 יחידות לימוד במתמטיקה.

מי שבחרו בו אז לתפקיד וקיוו שייצג את המגזר - התבדו.

האם חסרים אנשי מקצוע מהימין האידיאולוגי שבנט יכול להסתייע בהם, כנראה שלא. הנה רשימה קצרצרה של אנשים ראויים לדוגמה: אלי גרונר מנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר, אבי רואה ראש מועצת יש"ע לשעבר, ד"ר אמציה סמקאי מנכל חברת ייעוץ ומי שכתב את תוכניות ימינה, האלוף יפתח רון-טל ואבי כהן סקלי - מנכ"ל משרד ירושלים.

האופיזיציה מניפה אצבע

האופוזיציה קיבלה השבוע הזדמנות פז להדגים את כוחה מול הממשלה החדשה: חוק איחוד משפחות שנועד למנוע ממחבלים להפוך אזרחי ישראל. הדיונים על החוק היו אמורים להתחיל בכנסת כאשר אנשי הליכוד רמזו ליו"ר הקואליציה עידית סילמן, שהיא לא יכולה לבנות עליהם כגיבוי.

בימינה סמכו על האופוזיציה שישלימו להם אצבעות בנושאים אידיאולוגיים, אך בליכוד מתכוונים להצמיד תג מחיר לכל הצבעה. רוצים תמיכה בחוק איחוד משפחות? תנו לנו את ההתיישבות הצעירה (חוק אישור מאחזים ביו"ש) - הודיע ח"כ מיקי זוהר.

ונניח שבסוף בליכוד יאשרו את החוק שנדרש לשמירה על ביטחון המדינה, במרצ מתנגדים בכל שנה להארכת החוק וברע"ם אפשר לנחש בקלות שלא יתמכו בו - האם הם ימשיכו לשבת בקואליציה שמאריכה אותו וכיצד יסבירו זאת לבוחריהם? בכל מקרה נראה שמדובר בכאב ראש ללפיד ולא בהכרח לבנט. שכן אם מרצ או רע"ם, השייכים לגוש של לפיד יצביעו נגד הממשלה ויובילו להפלתה, בנט ימשיך לכהן כראש ממשלה עד להקמת ממשלה חדשה.

השבועות הבאים אם כן יהיו המבחן האידיאולוגי הראשון לדבק הרופף של הקואליציה ההטרוגנית. אחר כך יגיע מבחן אחר, לא אידיאולוגי דווקא - מבחן התקציב. בקואליציה מתכננים להעביר את התקציב בקריאה ראשונה עד לחגי תשרי, ובלעז - עד לתחילת ספטמבר. כל חבר כנסת מהקואליציה נערך לקרב על שורת נושאים שיבקש לקדם במסגרת התקציב כתנאי לאצבע ה-61 שתתמוך בהעברתו. אלי אבידר שכבר הודיע שלא יביאו אותו בחשבון באוטומט, סעיד אלחרומי שנתן הדגמה ראשונה בהצבעת האמון בממשלה ואצבע בעייתית נוספת שייכת כנראה לח"כ אביר קארה מימינה.

סגן השר במשרד ראש הממשלה קארה מסרב להתפטר בחוק הנורבגי ולהכניס ח"כית נוספת אל שורות המפלגה בכנסת. גורמים ששוחחו איתו טוענים כי אמר שהוא מתכוון להעלות שורה של דרישות במסגרת התקציב ולכן לא מעוניין לוותר על חברותו בכנסת חרף דרישתו של נפתלי בנט. מי שחיפש רמז לכיוונים שבהם יפעל קארה, יכול למצוא אותם בראיון לגל"צ ביום חמישי: "אם נוריד בירוקרטיות ורגולציות, נעלה תוצר והכנסה. אנחנו צריכים גם להתייעל במגזר הציבורי, ולהוריד שכר בכירים. אני מתחייב להיות בחזית של הדברים הללו ולהביא בשורות ענקיות".

כשהכוח עובר לצד השני

יו"ר הכנסת הודיע השבוע שלא תהיה חקיקה פרטית למשך חודש (מיקי לוי ולא יריב לוין), האופוזיציה קיבלה לידיה שתי ועדות בלבד (הליכוד "באדיבות" יש עתיד וימינה), ח"כ מהאופוזיציה עתר נגדו לבג"ץ (משה ארבל מש"ס בתפקיד שהיה שמור עד כה לאנשי יש עתיד). וגם בוועדה המסדרת עלו צעקות האופוזיציה עד לב השמיים לאחר שנמנעה מהם זכות הדיבור והם הוצאו בזה אחר זה מהדיונים. "לא קיבלתי את זכות הדיבור", "זה לא מכבד את שהדיון הזה מתנהל" וגם "אתם עוד תצטרכו אותנו" התלוננו חברי הכנסת. מי שניהלו את הדיון ח"כ עידית סילמן ובועז טופורובסקי הואשמו בבריונות.

כמו בסרטי הוליווד שבהם האמא הופכת לבת ליום אחד, ככה השבוע היה נראה שהאופוזיציה החדשה התרגלה במהירות לתפקידה ויותר מזה מי שנדרסו תחת גלגלי הקואליציה שנים ארוכות - השתמשו באותם כלים ממש כדי לרדות בחברי הכנסת. יש עתיד וימינה בצוותא החליטו להשתמש בכל הכלים העומדים לרשותם כדי להאריך את ימיה של הממשלה ועל הדרך לשלול את חירויות המחוקק בכל מקום שיידרשו לכך. מטרת העל -הישרדות וכל הכלים כשרים. אחד מבכירי הליכוד התלונן השבוע שאם היה מעז לפעול ככה הדיווחים על התנהגותו היו פותחים מהדורות. נדמה לי שהוא צודק.

האם הקיבוץ יוותר

המאבק על נחל האסי לא תם. למרות שפרקליטות המדינה בעד החזרת הנחל לציבור ופתיחת האפשרות לרחוץ בו לכולם ולמרות שהמועצה האזורית הודיעה שלא תמנע הסדר בין הקיבוץ למדינה, אם רק הקיבוץ ייעתר לדרישת הציבור (בעתירה שהגיש ח"כ ארבל מש"ס) - לקיבוץ ניר דוד תוכניות אחרות. למרות שהיה נראה לרגעים שהמאבק הזה צפוי להסתיים בניצחון הציבור הרחב, הובהר לי אישית כמי שכתבה ידיעה על ההיתכנות לכך - שאני טועה.

בשיחה שהזדמן לי להשתתף בה בסוף השבוע האזנתי מקרוב לתחושות האדנות של מי שרואים בעצמם בעלי הבית של משאב טבע ישראלי. מבחינתם, קבלת ההחלטה היא שלהם ולא של המדינה או האזרחים חלילה. הנחל אצלם וההחלטה שלהם ולא יעזור בית דין. והציבור שרוצה גם הוא חלק בנחל? שיקפוץ, להמשך הנחל כמובן בסחנה ולא ליד הבית של תושבי הקיבוץ חלילה.

עוד כתבות

מספנות ישראל / צילום: איל יצהר

תחרות בנמלים: נמל מספנות ישראל יקלוט תבואה ללחם ולמזון בע"ח

נמל מספנות ישראל נכנס לתחום יבוא הגרעינים עם ממגורה חדשה של 65 אלף קוב, ומציב תחרות למתקנים הוותיקים בחיפה ובאשדוד

אילוסטרציה: Shutterstock

דיווח על הכנסות נמוכות כשכיר, אך התגלה כבעלי שתי דירות בכיכר המדינה ופנטהאוז בראשל"צ

רשות המסים חושדת כי תושב ת"א גרף עשרות מיליונים במטבעות וירטואליים, אך לא דיווח על הכנסותיו ולא שילם את המס הנדרש על רווחי הקריפטו ● מהחקירה עלה כי החשוד לא פתח תיק ברשות המסים, לא הגיש דוחות ולא דיווח על עיסוקו במטבעות וירטואליים

מעבר רפיח על גבול מצרים / צילום: ap, Sam Mednick

אחרי שהוכרז, "גורם מדיני" מתדרך: נדון בפתיחת מעבר רפיח

טראמפ אמר כי המשטר בטהרן יורה באנשים ברחוב ללא הבחנה ● ארגון זכויות האדם האיראני HRANA פרסם הלילה נתונים עדכניים לגבי המהומות באיראן עם מספר הרוגים שככל הנראה עומד על יותר מ-14 אלף ● נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר שייפגש עם ג'ארד קושנר וסטיב וויטקוף, שליחיו של נשיא ארה"ב ● דיווחים שוטפים

מיחזור משכנתאות / צילום: Shutterstock

בהיקף של 5 מיליארד שקל: שיאי מיחזור משכנתאות בדצמבר

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש דצמבר 2025 נרשמו שיאי מיחזור משכנתאות בין בנקים, ובמקביל חלה ירידה קלה בפיגורי המשכנתאות ● הנתונים מצביעים על למעלה מ-7,000 לווים שמיחזרו בחודש שעבר משכנתאות, כאשר היקפי המיחזורים הגיעו לכ-5 מיליארד שקל

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

מכה נוספת לאיחוד: הפרלמנט האירופי השעה הסכם הסחר עם אמריקה הלטינית

ההסכם היה אמור לסלול את הדרך להגדלת היצוא האירופי לברזיל, ארגנטינה, פרגוואי ואורוגוואי ● המשמעות של ההשעיה היא עיכוב אפשרי של שנים בכניסתו לפועל של ההסכם, ומכה קשה לתדמית האיחוד האירופי כשותף סחר אמין

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

מחקר חדש של בנק ישראל מבקר את הרחבת הטבות המס ליישובים

הגדלת מספר היישובים שתושביהם זכאים להטבות במס הכנסה נועדה למשוך אוכלוסייה חזקה לפריפריה, אך לפי מחקר של בנק ישראל, היא הניבה שינוי מוגבל בלבד ● חרף העלות הכלכלית החריגה, בגובה מאות מיליוני שקלים בשנה, הממשלה רוצה להכניס לרשימה גם את נהריה ואשקלון וכן יישובים מעבר לקו הירוק

דן אקס ודור לי-לו, השותפים המנהלים של קרן Ibi tech fund / צילום: אילן בשור

חברת האלגוטריידינג האלמונית ש־IBI שותפה בה ונחשפה במקרה

קרן ההון סיכון IBI Tech Fund חשפה בדוחותיה השנתיים החזקה בחברת מסחר אלגוריתמי קטנה שמחלקת דיבידנדים בעשרות מיליוני שקלים בשנה ● סולידוס, הפועלת מתחת לרדאר, מתמחה בזיהוי הזדמנויות מסחר רווחיות ופערי ארביטראז' בבורסות בעולם

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

מובילאיי עוקפת את הצפי בשוק, אבל התחזית שוב מאכזבת

מובילאיי פרסמה את דוחותיה הכספיים, מהם עולה כי חברת האוטוטק הישראלית מסכמת שנה עם צמיחה של 14.5% בהכנסות ● התחזית של החברה ל-2026 נמוכה ממה שציפו בשוק, ומניית החברה צונחת במסחר המוקדם בוול סטריט

דור 5 בסלולר: הממשלה ביצעה את ההחלטה, אך מה קרה בשטח?

תשתיות הסלולר של הדור החמישי יכולות לשפר כמעט את כל תחומי החיים ● לאחר שנים של דשדוש, הממשלה קיבלה החלטה להאיץ את הפרויקט ● היישום מרשים, אבל למה זה לא מחלחל לשטח? ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי פיתוח תשתיות תקשורת סלולריות מתקדמות

הדמייה של כביש 6 צפון, מחלף בית העמק / צילום: ap, Matt Rourke

הסדרת הפקעת הקרקעות מאיימת לעכב את מיזם כביש 6 בצפון

פרויקט הארכת כביש 6 לצפון מתקדם לשלב המכרזי, אך לוחות הזמנים עשויים להתעכב ● בין הסיבות, סוגיות שטרם הוסדרו הקשורות לתפיסת קרקע, פיצוי בעלי הקרקעות וליווי משטרתי

מיכל עבאדי-בויאנג'ו / צילום: איליה מלינקוב

עוד לפני שנכנסה לתפקיד החשכ"לית: אדלטק במכתב חריף נגד עבאדי-בויאנג'ו

לטענת אדלטק, כהונתה הקודמת של עבאדי-בויאנג'ו כיו"ר קצא"א וכיו"ר דוראד יצרה עימות אישי ועסקי עמוק, שמצדיק הסדר ניגוד עניינים רחב עם מינויה מחדש לתפקיד החשבת הכללית ● עבאדי: "ניסיונות שיטתיים להלך אימים, דוחה על הסף"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Lev Radin/Si

טראמפ מתקפל? הסיר את המכסים החדשים על אירופה ודיווח על "מסגרת להסכמה" על גרינלנד

אחרי איומים בסיפוח גרינלנד ובהטלת מכסים על מדינות אירופה ככל שאלה ימנעו זאת בעדו, טראמפ הודיע על הקפאת הצעדים והציג "מסגרת לעסקה עתידית" עם נאט"ו ● מוקדם יותר היום הפרלמנט האירופי עצר את אישור הסכם הסחר עם ארה"ב, בטענה כי המכסים החדשים עשויים להפר אותו

לי-אור אברבך / צילום: ינאי יחיאל

גל פרישות בתאגיד השידור הציבורי: סמנכ”ל הרדיו לי-אור אברבך מסיים את תפקידו

לי-אור אברבך, סמנכ"ל הרדיו בתאגיד השידור הציבורי, הודיע על סיום תפקידו ועל מעבר לתפקיד מנכ"ל תזמורת ירושלים מזרח ומערב ● עזיבתו מצטרפת לגל פרישות מההנהלה הבכירה של "כאן", ובהן סמנכ"לית הטלוויזיה טל פרייפלד וכל צוות הדוברות

אילון מאסק ומייקל אולירי / צילום: ap

כאשר אילון מאסק כיוון את המתקפות שלו נגד מייקל אולירי, המנכ"ל האירי ידע בדיוק מה לעשות

קרב מקוון בין מנכ"לי SpaceX וריינאייר הפך לשיעור כיצד להרוויח כסף מסכסוך מתוקשר

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

בנקים לא יוכלו להנפיק כרטיסי אשראי? שמחון נגד משרד האוצר

בעוד חוק ההסדרים מנסה להפוך את חברות כרטיסי האשראי ל"בנקים קטנים" - מאחורי הקלעים מתחולל מאבק ● במועצה הלאומית לכלכלה דורשים לאסור על הבנקים להנפיק כרטיסי אשראי חדשים ומזהירים מ"סירוס" התחרות, אך באוצר טוענים: "המהלך יפגע בתנאי האשראי של הציבור"

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

המהפך של שוק הנדל"ן, ואיך הוא ייראה השנה?

מספר הדירות הלא מכורות נמצא בשיא, אך השאלה הגדולה היא כיצד תשפיע בשנה הקרובה הפחתת הריבית ● מתושבי החוץ ועד לשוק המשכנתאות - אלו הנתונים שירכזו השנה עניין בשוק הדיור ● עכשיו גם בגרסת הפודקאסט

דאטה סנטר / אילוסטרציה: Reuters, Noah Berger

מי שלא מבין את תשתיות המחר, מממן את האתמול

הכלכלה המודרנית כבר לא נמדדת בנפח המבנים אלא ביכולת להזרים ולעבד דאטה בזמן אמת ● דאטה סנטרים, ענן וסיבים אופטיים אינם שכבת תמיכה של הכלכלה, הם הכלכלה עצמה - והתובנה הזו מחלחלת כיום אל ליבת המערכת הבנקאית ● הטור מתפרסם לקראת כנס תשתיות לעתיד של גלובס, שייערך ביום רביעי הבא

נדב טנא, דינה בן טל גננסיה, איציק וייץ / צילום: אורן בירן, גיא כושי ויריב פיין, אלעד גוטמן

חגיגת המימושים בבורסה: עשרות שכירים הפכו למיליונרים, ולא רק בהייטק

הגאות בשוק המניות ייצרה הון עתק לא רק לבעלי החברות, אלא גם לשורה של מנהלים ועובדים בחברות הנסחרות בת"א ● בבתי השקעות שמניותיהם זינקו במאות אחוזים, בכירים מימשו אופציות ומניות ● במקביל, אופציות למניות, שמזוהות בעיקר עם עובדים בחברות הייטק, הפכו כלי להתעשרות גם בתעשיות המסורתיות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ נואם בדאבוס / צילום: Reuters, Denis Balibouse

טראמפ בדאבוס: "רוצה לפתוח במו"מ מיידי לרכישת גרינלנד. לא אפעיל כוח"

נשיא ארה"ב נאם בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, והתייחס לגרינלנד: "אנחנו נותנים המון, ומקבלים כל כך מעט בחזרה. כל מה שאנחנו רוצים חזרה זה גרינלנד" ● הצפי הוא כי מחר ישיק טראמפ את "מועצת השלום" שיזם בנוגע להסכם הפסקת האש בעזה, למרות ששורת מדינות אירופיות דחו את ההזמנה להצטרף אליה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט, בעקבות ההסכמות שהושגו לגבי גרינלנד

ה-S&P 500 עלה בכ-1.2% ● טראמפ הודיע כי הגיע למתווה של עסקה מול נאט"ו לגבי גרינלנד, ושלא יטיל מכסים חדשים על אירופה ● האיחוד האירופי השהה את אישורו של הסכם הסחר עם ארה"ב ● אינטל זינקה במעל 11%, לקראת פרסום דוחותיה הכספיים בליל יום חמישי ● נטפליקס ירדה בכ-2%, לאחר שתחזיותיה אכזבו את המשקיעים ● מחירי הזהב והכסף נסוגו מהשיאים שלהם