גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתרחק מהבייס, נתקל בקרבות לא צפויים והמבחן שמחכה לו מעבר לפינה: ימיו הראשונים של נפתלי בנט בלשכת רה"מ

ראש הממשלה מתחיל לאייש תפקידים, והכוורת המצטיירת סביבו נראית רחוקה מהתקוות של שותפיו האידיאלוגיים ● בינתיים הקואליציה מתקשה לגייס אצבעות תמיכה בחוק האזרחות, בשל מאבקים עם האופוזיציה ● ועוד: המאבק על האסי רחוק מלהיגמר

בנט ונתניהו השבוע בכנסת. ברקע: יו"ר הקואליציה סילמן / צילום: Reuters, Ronen Zvulun
בנט ונתניהו השבוע בכנסת. ברקע: יו"ר הקואליציה סילמן / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

שר החוץ וראש הממשלה החליפי יאיר לפיד ביצע השבוע סבב מינויים במטה שלו. הוא היה הראשון בממשלה שהושבעה בתחילת השבוע שהודיע על איוש הכוורת שלו כמעט מיד - גילי האושנר, יאיר זיוון, תמי נשיא, יעל בר ועוד - כולם הולכים לצדו כבר שנים ארוכות ומופיעים בהודעה שנשלחה לעיתונות ביום רביעי. באופן הפוך כמעט, נראה שראש הממשלה הטרי נפתלי בנט דווקא לוקח את הזמן.

"המלצה, כי לא בהכרח ניפגש עד הפגישה הבאה - את מנכ"לי המשרד תבחרו בקפידה, לא בחיפזון. אין דחיפות. בכל המשרדים שאני נכנסתי - המשכתי עם המנכ"לים", אמר בנט בנאומו הראשון כראש ממשלה. בהתאם להמלצתו, האיש שהכוורת שלו תנהל את ענייני המדינה - לא ממהר להכריז על מינויים (למעט דובר וראש סגל).

מעבר לכך, נראה שבנט, שנבחר בקולות הימין, מבצע התנתקות מהבייס (ככל הנראה מהלך משלים לאלו שכבר הודיעו על אכזבתם מהקמת הממשלה) ובמינויים שכבר החל לבצע במשרד ראש הממשלה הוא נמנע מלהציב אנשי מקצוע המזוהים אידיאולוגית עם הימין. כך העדיף לתפקיד מזכיר הממשלה לעתיד את יועצו הפוליטי שלום שלמה (נכון לכתיבת שורות אלו), המקורב ללפיד וגנץ, על פני עו"ד גיל ברינגר, ראש המטה של שקד לשעבר במשרד המשפטים, וכך במינוי של שמרית מאיר המקצועית ליועצת המדינית שלו שאיננה מזוהה עם הימין.

בנוגע למינויים הנותרים בלשכת ראש הממשלה - ראש המועצה הלאומית לכלכלה, מנכ"ל משרדו, ראש מערך ההסברה ועוד, קיימת סבירות שבנט יעדיף שוב אנשים בלתי מזוהים אידיאולוגית ולא ינווט את הספינה (כפי שנהג להכריז פעמים רבות) "ימינה", אלא "מרכזה". לא מדובר רק ברצון של בנט לצלוח את ניהול הממשלה המורכבת בקונצנזוס, אלא גם בחשש כפול של אנשי ימין, שהלכו איתו כברת דרך, ממינויים בממשלה הנוכחית שנוטה שמאלה: שלא יוכלו להשפיע ובשל הביקורת עליהם מבית.

רמז להתנהלותו הנוכחית של בנט ניתן למצוא בקדנציה שלו כשר החינוך - הוא נמנע מלעסוק אז בענייני המגזר הסרוג שדרש ממנו השכם והערב לטפל בשכר הלימוד המרקיע, לא נכנס לעימות עם אנשי המקצוע במשרד סביב לימודי האזרחות ודבק בנושא קונצזואלי אחד: 5 יחידות לימוד במתמטיקה.

מי שבחרו בו אז לתפקיד וקיוו שייצג את המגזר - התבדו.

האם חסרים אנשי מקצוע מהימין האידיאולוגי שבנט יכול להסתייע בהם, כנראה שלא. הנה רשימה קצרצרה של אנשים ראויים לדוגמה: אלי גרונר מנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר, אבי רואה ראש מועצת יש"ע לשעבר, ד"ר אמציה סמקאי מנכל חברת ייעוץ ומי שכתב את תוכניות ימינה, האלוף יפתח רון-טל ואבי כהן סקלי - מנכ"ל משרד ירושלים.

האופיזיציה מניפה אצבע

האופוזיציה קיבלה השבוע הזדמנות פז להדגים את כוחה מול הממשלה החדשה: חוק איחוד משפחות שנועד למנוע ממחבלים להפוך אזרחי ישראל. הדיונים על החוק היו אמורים להתחיל בכנסת כאשר אנשי הליכוד רמזו ליו"ר הקואליציה עידית סילמן, שהיא לא יכולה לבנות עליהם כגיבוי.

בימינה סמכו על האופוזיציה שישלימו להם אצבעות בנושאים אידיאולוגיים, אך בליכוד מתכוונים להצמיד תג מחיר לכל הצבעה. רוצים תמיכה בחוק איחוד משפחות? תנו לנו את ההתיישבות הצעירה (חוק אישור מאחזים ביו"ש) - הודיע ח"כ מיקי זוהר.

ונניח שבסוף בליכוד יאשרו את החוק שנדרש לשמירה על ביטחון המדינה, במרצ מתנגדים בכל שנה להארכת החוק וברע"ם אפשר לנחש בקלות שלא יתמכו בו - האם הם ימשיכו לשבת בקואליציה שמאריכה אותו וכיצד יסבירו זאת לבוחריהם? בכל מקרה נראה שמדובר בכאב ראש ללפיד ולא בהכרח לבנט. שכן אם מרצ או רע"ם, השייכים לגוש של לפיד יצביעו נגד הממשלה ויובילו להפלתה, בנט ימשיך לכהן כראש ממשלה עד להקמת ממשלה חדשה.

השבועות הבאים אם כן יהיו המבחן האידיאולוגי הראשון לדבק הרופף של הקואליציה ההטרוגנית. אחר כך יגיע מבחן אחר, לא אידיאולוגי דווקא - מבחן התקציב. בקואליציה מתכננים להעביר את התקציב בקריאה ראשונה עד לחגי תשרי, ובלעז - עד לתחילת ספטמבר. כל חבר כנסת מהקואליציה נערך לקרב על שורת נושאים שיבקש לקדם במסגרת התקציב כתנאי לאצבע ה-61 שתתמוך בהעברתו. אלי אבידר שכבר הודיע שלא יביאו אותו בחשבון באוטומט, סעיד אלחרומי שנתן הדגמה ראשונה בהצבעת האמון בממשלה ואצבע בעייתית נוספת שייכת כנראה לח"כ אביר קארה מימינה.

סגן השר במשרד ראש הממשלה קארה מסרב להתפטר בחוק הנורבגי ולהכניס ח"כית נוספת אל שורות המפלגה בכנסת. גורמים ששוחחו איתו טוענים כי אמר שהוא מתכוון להעלות שורה של דרישות במסגרת התקציב ולכן לא מעוניין לוותר על חברותו בכנסת חרף דרישתו של נפתלי בנט. מי שחיפש רמז לכיוונים שבהם יפעל קארה, יכול למצוא אותם בראיון לגל"צ ביום חמישי: "אם נוריד בירוקרטיות ורגולציות, נעלה תוצר והכנסה. אנחנו צריכים גם להתייעל במגזר הציבורי, ולהוריד שכר בכירים. אני מתחייב להיות בחזית של הדברים הללו ולהביא בשורות ענקיות".

כשהכוח עובר לצד השני

יו"ר הכנסת הודיע השבוע שלא תהיה חקיקה פרטית למשך חודש (מיקי לוי ולא יריב לוין), האופוזיציה קיבלה לידיה שתי ועדות בלבד (הליכוד "באדיבות" יש עתיד וימינה), ח"כ מהאופוזיציה עתר נגדו לבג"ץ (משה ארבל מש"ס בתפקיד שהיה שמור עד כה לאנשי יש עתיד). וגם בוועדה המסדרת עלו צעקות האופוזיציה עד לב השמיים לאחר שנמנעה מהם זכות הדיבור והם הוצאו בזה אחר זה מהדיונים. "לא קיבלתי את זכות הדיבור", "זה לא מכבד את שהדיון הזה מתנהל" וגם "אתם עוד תצטרכו אותנו" התלוננו חברי הכנסת. מי שניהלו את הדיון ח"כ עידית סילמן ובועז טופורובסקי הואשמו בבריונות.

כמו בסרטי הוליווד שבהם האמא הופכת לבת ליום אחד, ככה השבוע היה נראה שהאופוזיציה החדשה התרגלה במהירות לתפקידה ויותר מזה מי שנדרסו תחת גלגלי הקואליציה שנים ארוכות - השתמשו באותם כלים ממש כדי לרדות בחברי הכנסת. יש עתיד וימינה בצוותא החליטו להשתמש בכל הכלים העומדים לרשותם כדי להאריך את ימיה של הממשלה ועל הדרך לשלול את חירויות המחוקק בכל מקום שיידרשו לכך. מטרת העל -הישרדות וכל הכלים כשרים. אחד מבכירי הליכוד התלונן השבוע שאם היה מעז לפעול ככה הדיווחים על התנהגותו היו פותחים מהדורות. נדמה לי שהוא צודק.

האם הקיבוץ יוותר 

המאבק על נחל האסי לא תם. למרות שפרקליטות המדינה בעד החזרת הנחל לציבור ופתיחת האפשרות לרחוץ בו לכולם ולמרות שהמועצה האזורית הודיעה שלא תמנע הסדר בין הקיבוץ למדינה, אם רק הקיבוץ ייעתר לדרישת הציבור (בעתירה שהגיש ח"כ ארבל מש"ס) - לקיבוץ ניר דוד תוכניות אחרות. למרות שהיה נראה לרגעים שהמאבק הזה צפוי להסתיים בניצחון הציבור הרחב, הובהר לי אישית כמי שכתבה ידיעה על ההיתכנות לכך - שאני טועה.

בשיחה שהזדמן לי להשתתף בה בסוף השבוע האזנתי מקרוב לתחושות האדנות של מי שרואים בעצמם בעלי הבית של משאב טבע ישראלי. מבחינתם, קבלת ההחלטה היא שלהם ולא של המדינה או האזרחים חלילה. הנחל אצלם וההחלטה שלהם ולא יעזור בית דין. והציבור שרוצה גם הוא חלק בנחל? שיקפוץ, להמשך הנחל כמובן בסחנה ולא ליד הבית של תושבי הקיבוץ חלילה.

עוד כתבות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה