עד כמה ימניות היו הממשלות שבראשן עמד בנימין נתניהו ב-12 השנים האחרונות? זאת שאלה שכנראה תצוץ הרבה בתקופה הקרובה כהשוואה לממשלתו החדשה של נפתלי בנט. ח"כ מיקי זוהר התבקש להתייחס לכך במהלך ראיון לתוכנית "נכון להבוקר" בגל"צ, והשיב: "בסוף אם אתה מסתכל על זה בפרספקטיבה רחבה אפשר לראות בבירור את הדברים המדהימים שהשגנו - אנחנו הכפלנו את ההתיישבות". זוהר הוא לא היחיד בליכוד שמשמיע את הטענה הזאת, וגם נתניהו עצמו העלה לאחרונה טענה דומה.

כדי להבין למה בדיוק התכוון זוהר פנינו אליו ונענינו באמצעות הדוברת שלו כי "הכוונה היא לכל הישובים הנמצאים מעבר למה שמכונה 'הקו הירוק'", וכי טווח הזמן הוא החל מ-2009 אז עלה הליכוד לשלטון. הדוברת גם הפנתה אותנו לנתונים שמופיעים באתר מועצת יש"ע, שלדבריה עולים בקנה אחד עם הטענה.

בעמוד הראשי של אתר המועצה אכן מופיעה טבלה אותה מוביל אזור יהודה ושומרון. על פי הטבלה, הנסמכת על נתוני הלמ"ס, בין השנים 2010 ל-2019, גדלה האוכלוסייה היהודית באזור ב-47.63%. כלומר, כמעט 50%. הנתון הזה הוא אולי מרשים, אך הוא רחוק מאוד כמובן מהטענה על הכפלת האוכלוסייה (שמשמעותה גידול של 100%).

אם האחוזים מבלבלים אתכם, בואו נבחן איך נראה השינוי באוכלוסיית יו"ש במספרים מוחלטים. לפי נתוני הלמ"ס בשנת 2009 גרו ביהודה ושומרון כ-296 אלף אזרחים יהודים. כלומר, כדי שהטענה של זוהר תהיה נכונה, עם סיום הקדנציה הנוכחית של נתניהו מספר המתנחלים היה אמור להגיע לכמעט 600 אלף. בפועל, נכון ל-2019, השנה האחרונה שלגביה יש נתונים של הלמ"ס, עומד מספר התושבים באזור על כ-440 אלף בלבד. כלומר, גידול של כ-49%.

מי שרוצה להצביע על הצלחה של ממשלות נתניהו בתחום הזה יוכל לטעון כי גם קצב גידול שכזה הוא גבוה משמעותית בהשוואה לקצב גידול האוכלוסייה באזורים אחרים בארץ. ואכן, במהלך שנות נתניהו קצב הגידול השנתי ביו"ש עמד על 4.2%, בעוד הקצב הממוצע בשאר אזורי הארץ היה 1.9%. אולם ממה נובע הגידול הזה? ועד כמה הוא באמת קשור למדיניות הממשלה? לפי מועצת יש"ע למשל "אחוז הגידול הנובע מילודה טבעית הולך וגדל והגידול כתוצאה מהגירה פנימה הולך וקטן עקב חוסר ביחידות דיור".

 

למעשה, מי שרושם את קצב הגידול המהיר ביותר ביו"ש הן שתי הערים החרדיות מודיעין עילית וביתר עילית, שהן גם שתי ההתנחלויות הגדולות ביותר. במודיעין עילית התגוררו ב-2019 כ-76 אלף בני אדם והיא צומחת בקצב שנתי של כ-6% (או 65.7% במהלך כל התקופה). בביתר עילית התגוררו כ-59 אלף בני אדם והיא צומחת בקצב שנתי של כ-6.4% (69.8% במהלך כל התקופה). כלומר, גם הערים הללו, שנהנות מגידול טבעי מרשים, לא הכפילו את עצמן במהלך שלטון נתניהו. וללא שתי הערים החרדיות, הסמוכות מאוד לקו הירוק, האוכלוסייה היהודית ביהודה ושומרון הייתה צומחת במהלך התקופה בכ-42% בלבד.

עדות נוספת לכך שקצב הגידול הגבוה הוא לא בהכרח תוצר של מדיניות שנתניהו יכול להתגאות בה מצוי בנתון הבא: בין 2003 (ללמ"ס אין חלוקה מוקדמת יותר לפי יישובים) ל-2009 עמד קצב הגידול השנתי של האוכלוסייה היהודית ביו"ש על 4.7%. מאז חזר נתניהו לתפקידו ב-2009, עומד הממוצע השנתי על 4.2% בלבד.

בשורה התחתונה: דבריו של מיקי זוהר לא נכונים. בין השנים 2009 ל-2019 גדלה האוכלוסייה היהודית ביו"ש בקצת פחות מ-50% - מכ-296 אלף איש לכ-440 אלף איש - ולכן היא לא הכפילה את עצמה.

תחקיר: טלאור שמש