גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רגולציה נחוצה או סתימת פיות ממוסדת: ממשלת הודו מתעמתת עם ענקיות הטק

הליכים משפטיים נגד אמזון, גוגל ווואטסאפ וחוקים חדשים שמאיימים על מדיניות הפרטיות ברשתות החברתיות ● ממשלת הודו דורשת מענקיות הטכנולוגיה להתיישר לפי הכללים שלה, או לוותר על אחד מנתחי השוק הגדולים בעולם ● בינתיים, לא כולן ממהרות לציית

ראבי שנקר פראסאד, שר המשפטים וטכנולוגיות המידע והאלקטרוניקה של הודו / צילום: Associated Press, Manish Swarup
ראבי שנקר פראסאד, שר המשפטים וטכנולוגיות המידע והאלקטרוניקה של הודו / צילום: Associated Press, Manish Swarup

עם 1.4 מיליארד תושבים, קל להבין למה כשהודו מסתכלת בצלחת של ענקיות הטכנולוגיה, מדובר באירוע משמעותי. בשנה האחרונה הממשל בדלהי נקט בצעדים דרמטיים נגד גוגל, אמזון, פייסבוק וטוויטר במטרה להקטין את כוחן, או לפקח על אקס הטריטוריה שבאינטרנט. בין אם באמצעות חקירות בטענה שהן פוגעות בתחרות ובין אם באמצעות חוקים חדשים שחוקקה שאמורים להוות "קוד אתי" למדיה. אז איך נולד העימות בין הודו לענקיות האינטרנט ומה בדיוק קורה שם? ניסינו לעשות סדר.

הודו היא לא המדינה הראשונה שמבקשת להגביל את ענקיות הטכנולוגיה. אחרי שנים של הזנחה רגולטורית בהן הרשתות החברתיות וענקיות האינטרנט צברו כוח בלתי נתפס, לאחרונה גם האיחוד האירופי, ארצות הברית ומדינות שונות ברחבי העולם מנסות לסמן קווים אדומים בין חופש הביטוי להסתה ובין חופש הקניין לתחרות הוגנת.
אלא שנתח השוק הענק של הודו ואופן החקיקה והבדיקות שהיא מקדמת, מעניקים לצעדי הממשל משמעויות נרחבות.

אמזון: בלתי תחרותית

בשבוע שעבר דווח בסוכנות הידיעות רויטרס כי רשות התחרות בהודו, ה-CCI, לזרז בדיקה שפתחה בשנה שעברה נגד אמזון וחברת מסחר נוספת Flipkart. הבדיקה, נפתחה בינואר 2020 בעקבות תלונה לפיה החברות קידמו מוכרים נבחרים בזירות שלהן באופן לא תחרותי. בפברואר האחרון, רויטרס פרסמה תחקיר שתמך בטענות הממשל בהודו, אך אמזון הכחישה, גם בפני התקשורת, וגם בפני בית המשפט בדלהי.

גוגל: מנוע חיפוש מוטה?

ענקית המסחר לא לבדה במערכה. בשנה שעברה בחודש אוקטובר, הממשל בהודו טען שחברת האם של גוגל, אלפאבית, ניצלה לרעה את היתרון שלה בשוק הטלוויזיות החכמות ולא אפשרה לפתח גרסאות שונות של Android TV. חברות סטרטאפ בהודו האשימו שהמדיניות של גוגל פוגעת בצמיחה שלהן.

זו לא הפעם הראשונה שגוגל מסתבכת עם הודו. בשנת 2018, רשות התחרות קנסה את גוגל בסכום של 18.5 מיליון דולר, בגין מה שהגדירה כ"הטיה" במנוע החיפוש שלה. גוגל ערערה על הקנס והסוגייה עוד מתגלגלת בבתי המשפט. בינתיים נפתחה עוד פרשייה כשה-CCI החלה לבחון בשנה שעברה האם גוגל משתמשת לרעה במערכת ההפעלה שלה, אנדרואיד, ובחודש פברואר של השנה, ה-CCI החלה לבדוק גם האם גוגל פוגעת בתחרות בכך שהיא מקדמת את שירות התשלומים שלה על גבי מתחרות בחנות האפליקציות שלה.

הקוד האתי למדיה

אבל לא רק רשות התחרות של הודו מקשה על ענקיות הטכנולוגיה. משרד טכנולוגיות המידע והאלקטרוניקה בהודו הכריז בפברואר 2021 על חוקים חדשים. החוקים, שנקראים בתרגום חופשי "הקוד האתי למדיה דיגיטלית", קובעים שהרשתות החברתיות אחראיות לתוכן המתפרסם אצלן, ואם יבחרו לא לשאת באחריות הזו, הן יהיו חשופות להעמדה לדין פלילי.

הכללים החדשים מחייבים את הרשתות החברתיות בין היתר להסיר תוכן לא חוקי בתוך 36 שעות (בהינתן צו בית משפט), להקים מנגנון תגובות ראוי לתלונות נגדן, להשתמש באלגוריתם שיסיר מהן פורנוגרפיה, והסעיף השנוי במחלוקת - לזהות עבור הרשויות משתמשים שמפיצים תוכן פלילי או תוכן שיכול לפגוע בריבונות או בביטחון מדינת הודו, וליתר דיוק לזהות על פי דרישת הרשויות את המקור הראשוני למידע. הפרשנות הרחבה של הסעיף האחרון והגבול הדק בין שמירה על ביטחון לשימוש פוליטי בענקיות הטכנולוגיה, הפכו את הכללים החדשים לבעלי משמעות נוספת ויש שיגידו גם מפוקפקת. הודו העניקה לרשתות כשלושה חודשים לעמוד בכללים החדשים וגוגל, פייסבוק, טלגרם, לינקדאין וחברות נוספות עשו זאת בדרך זו או אחרת.

וואטסאפ בתביעה נגד הודו

אבל לא כולן התיישרו לפי החוקים החדשים. אחרי סערת הפרטיות של וואטסאפ (שהתרחשה גם בהודו), רגע לפני שהתקנות החדשות נכנסו לתוקף, אפליקציית העברת המסרים תבעה את ממשלת הודו בטענה שהחיוב לזהות את המשתמשים על פי דרישת רשויות אכיפת החוק בהודו, יאלץ אותה לפגוע בפרטיות המשתמשים ולשבור את הצפנת ההודעות מקצה לקצה. הסוגיה טרם הוכרעה בבתי המשפט של הודו.

טוויטר בעימות מתמשך

הדאגות של וואטסאפ נראות זעומות מול העימות החזיתי בין טוויטר לממשל בהודו. אחרי שהרשת החברתית סימנה ציוץ של חבר מפלגת השלטון בהודו כ"מדיה מניפולטיבית", הגיעה תלונה אל משטרת ניו דלהי, המשטרה ניסתה להשיג תגובה ממשרדי טוויטר המקומיים, אך משלא קיבלה תשובה ברורה, לטענתה, פשטו השוטרים על המשרדים בניו דלהי ובגורגאון.

אחרי הפשיטה, טוויטר צייצה כי היא משקיעה משאבים כדי לעמוד בחוקים החדשים של הודו, אך היא גם חוששת שהפשיטה על משרדיה מהווה איום פוטנציאלי לחופש הביטוי. "אנו, לצד רבים מהחברה האזרחית בהודו ובעולם, חוששים מהשימוש בטקטיקות הפחדה מצד המשטרה כתגובה לאכיפת כללי השימוש העולמיים שלנו", נכתב בציוץ.

מנגד, שר טכנולוגיות המידע והאלקטרוניקה של הודו, ראבי שנקר פראסאד, טען בשבוע שעבר בטוויטר שטוויטר מבצעת אכיפה סלקטיבית של כללי השימוש בה וכי היא לא משתפת פעולה עם הכללים החדשים. "העובדה הפשוטה היא שטוויטר לא עמדה בהנחיות שנכנסו לתוקף בסוף מאי. לטוויטר ניתנו הזדמנויות מרובות לציית, אך בחרה בכוונה שלא לעמוד בכללים. מדהים שטוויטר שמתארת את עצמה שנושאת דגל חופש הביטוי בוחרת בדרך של התרסה מכוונת".

ממשלת הודו איימה על טוויטר שאם לא תתגייס לעמוד בתקנות החדשות, היא תתמודד עם "השלכות חמורות", וסביר להניח שהכוונה היא אובדן ההגנה המשפטית שלה מכוח היותה "מתווכת תוכן". טוויטר אמנם לא הגיבה לדברים ישירות, אבל דובר החברה אמר לגלובס כי "ממשיכה לעשות כל מאמץ לעמוד בהנחיות החדשות".

ואם זה לא הספיק, המשטרה בהודו דרשה בסוף השבוע שעבר ממנהל טוויטר-הודו לספק בתוך שבוע תשובות על סרטון אלים שהופץ ברשת החברתית. על פי דיווח ברויטרס, טוויטר לא פעלה כדי לעצור הפצה של סרטון שבו רואים כמה גברים, ככל הנראה הינדים, מכים קשיש בעל נראות מוסלמית. טוויטר בתגובה, הודיעה שהגבילה ציוצים שקשורים לסרטון המדובר.

יש שיטענו שהצעדים האחרונים של הודו הם ניסיון מסוכן לסתום פיות או לנצל פוליטית את ענקיות הטכנולוגיה, לעומתם, יש שיגידו שדלהי עושה את מה ששאר המדינות עושות באופן מנומנם - מגדירה בבהירות את גבולות הגזרה במרחב המופקר של האינטרנט. כך או כך, ברור שהודו מנסה להיות החלוצה שתטיל ריבונות גם על המתרחש ברחבי הרשת.

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק