גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כסף מזוהם: במקום לשחרר את העולם, הביטקוין גורם לנזק בלתי הפיך

בזמן שערכם של מטבעות קריפטו שבר שיאים השנה, גבר בעולם גם החשש לגבי כמות החשמל הנדרש לכריית המטבעות, שמותיר חותם אכזרי על האקלים ●  מדוע כריית קריפטו גוזלת כל כך הרבה אנרגיה, מה הנזק לסביבה וכיצד אפשר לפתור את הבעיה הזאת, אם בכלל ● גלובס עושה סדר

חוות כרייה של מטבעות קריפטוגרפים בעיר ברסטק ברוסיה, בחודש מרץ / צילום: Reuters, MAXIM SHEMETOV
חוות כרייה של מטבעות קריפטוגרפים בעיר ברסטק ברוסיה, בחודש מרץ / צילום: Reuters, MAXIM SHEMETOV

אלון מאסק, מנכ"ל טסלה ומעודד מטבעות הקריפטו, זעזע את שוק הקריפטו כשאמר באחרונה שהחברה שלו כבר לא תקבל ביטקוין לרכישת מכוניות. בציוץ מ־13 במאי, התייחס מאסק לעלייה בשימוש בפחם ובדלקים מבוססי־מאובנים אחרים לייצור החשמל הדרוש לכריית המטבעות כסיבה להחלטתו. השלכות הציוץ: מחיר הביטקוין ירד ב־14%, והוא המשיך לצנוח בימים שלאחר מכן.

בזמן שערכם של מטבעות הקריפטו כגון ביטקוין, אתריום ודוגקוין שברו שיאי שווי השנה לשמחתם של בעלי האינטרס בהצלחתו, גבר בעולם החשש לגבי כמויות החשמל הדרושות לכריית המטבעות.

רק בחודש האחרון כמה ערים בארה"ב ניסו להגביל או לאסור על הסף כריית ביטקוין בתחומיהן, תוך ציון חששות האקלים. ולמרות הבאזז שיצר נשיא אל סלוודור בתחילת החודש כשהודיע כי המדינה תאמץ את הביטקוין, הבנק העולמי דחה את בקשתה של אל סלבדור לסייע בהפיכתו למטבע רשמי, וציין את החששות מההשפעה הסביבתית של כריית הביטקוין.

כמו האמירה העתיקה "כשחוטבים עצים עפים שבבים", כך גם בנוגע להפקת המטבעות: ככל שחשבון החשמל על כריית קריפטו עולה, כך עולה מידת הפחם והזיהום הסביבתי, ומשבר האקלים הולך ומחריף.

הנה מה שמעניין לדעת על כריית מטבעות דיגיטליים וצריכת האנרגיה שלה.

מהי כריית מטבעות קריפטו?

כשביטקוין נסחר, מחשבים ברחבי העולם מתחרים ביניהם על מנת להשלים חישוב שייצר מספר על בסיס הקסדצימלי בן 64 ספרות, מספר גיבוב (hash number), לאותו ביטקוין. על פי מכון דוידסון, "כדי למנוע מרמאים לשנות תיעוד קיים או לתעד עסקה פיקטיבית, התיעוד שלהן נעשה באמצעות 'פונקציית גיבוב חד כיוונית' - מושג מסובך שמייצג עיקרון פשוט. מדובר בקוד שמשמש מעין קופסה שחורה, שהופכת טקסט רגיל לטקסט באורך קבוע וקצר שמכונה "טקסט מגובב". כל שינוי קטן בקלט יניב פלט שונה לגמרי".

המספר הזה עובר אחר כך רישום ציבורי כך שכל אדם יכול לוודא את שהעסקה על אותו ביטקוין מסוים אכן קרתה. המחשב שפותר את המשוואה ראשון מקבל פרס בגובה 6.2 ביטקוין, השווים היום לכ־200 אלף דולר או כ־654 אלף שקל, במחיר הנוכחי.

אלא שהביטקוין לא לבד. מטבעות קריפטו אחרים משתמשים בטכנולוגיית כרייה דומה, ואלה מוסיפים כמובן עוד זיהום חשמל.

כמה אנרגיה צורכת הכרייה?

ההערכה היא שעסקת ביטקוין בודדת צורכת 1,544 קילוואט שעה (קוט"ש) עד השלמתה. לשם השוואה בית ממוצע בישראל צורך בשנה כ־8,000 קוט"ש. כלומר עסקת ביטקוין אחת צורכת כ־20% מכמות צריכת האנרגיה השנתית של בית ישראלי או כחודשיים וחצי של חשמל.

אם לשים זאת במונחים של כסף, המחיר של קילוואט שעה בשקלים חדשים עומד כיום על כ־54 אגורות. המשמעות היא שעסקת ביטקוין אחת עולה יותר מ־833 שקלים.

על פי ניתוח שפירסמו חוקרים באוניברסיטת קיימברידג' בפברואר השנה, כריית הביטקוין בלבד בעולם כולו בשנת 2020 צרכה 121.36 טרה־וואט שעה (TWH), פי שלושה יותר מאשר ב־2019 ויותר אנרגיה ממה שארגנטינה צורכת. אם כריית מטבעות קריפטוגרפים הייתה מדינה, היא הייתה בין 30 המדינות הצורכות את כמות החשמל הגדולה ביותר בעולם.

 

למה כריית הקריפטו דורשת כל כך הרבה אנרגיה?

אסדות כרייה - מחשבים בסיסיים עם כמה כרטיסים גרפיים חזקים כדי לנהל חישובים מורכבים - לרוב משתמשות בספקי כוח בהספק גבוה שצורכים המון חשמל. הכרייה ברחבי העולם הפכה עד כדי כך פופולרית, בגלל הפוטנציאל הכספי שטמון בה, שיש כיום מחסור בכרטיסים גרפיים.

הכרטיסים הגרפיים באסדות עובדים 24 שעות ביממה - עבודה שדורשת הרבה יותר חשמל משיטוט רגיל באינטרנט. אסדה עם שלושה כרטיסים גרפיים, לדוגמה, יכולה לצרוך אלף וואט כשהיא מופעלת. זו צריכה שמקבילה למזגן בגודל בינוני.

לא רק שהאסדות זוללות אנרגיה, הן גם מייצרות חום. ככל שיש יותר אסדות, יש יותר חום. אם לא רוצים שהן יימסו, צריך קירור. להרבה אסדות כמה מאווררים פנימיים, אבל כשיש הרבה אסדות, גם החדר מתחמם מהר, ואז צריך קירור חיצוני. אסדת כרייה ביתית, כמו אלה שאנשים מפעילים בבית, יכולים להסתדר עם מאוורר. אבל חוות כרייה גדולות כמו למשל בקזחסטאן שבה יש 50 אלף אסדות כרייה, צריכים הרבה יותר קירור מה שמגביר את צריכת החשמל.

 

מדוע הרבה כורים בוחרים בסין?

כלכלת כריית הביטקוין דורשת מהכורה לחפש את החשמל הזול ביותר כדי להקטין את ההוצאות ולמקסם את הרווחים - וכך לעתים קרובות מגיעים הכורים לסין שם הם מסתמכים על תחנות כוח פחמיות. לא פלא אם כך שסין היא המובילה בעולם בתחום כריית הביטקוין - 75% מכלל הכרייה בעולם נעשה בה. סין מייצרת גם את רוב ציוד הכרייה הקריפטוגרפי בעולם.

40% ממכרות הביטקוין בסין מתודלקים על ידי פחם. כלומר, כריית הביטקוין לא רק פוגעת באקלים ומסכנת את יכולתה של האנושות לעמוד בהסכמי פריז ולבלום את ההתחממות הגלובלית, אלא גם מזיקה באופן ממשי לבריאות האדם, וגורמת לזיהום אוויר.

למרות שחסידי המטבעות טוענים כי לאחר צניחת מחירי האנרגיה המתחדשת היא הופכת זולה יותר לכריית ביטקוין, מרבית הכרייה לפי קיימברידג' נעשית כאמור בסין, שבה קשה מאוד לדעת מהו מקור החשמל עליו התבססה הכרייה. זאת משום שאין גוף או ארגון ממשלתי העוקב באופן רשמי ויודע לומר בדיוק היכן כורים ביטקוין ובאיזה סוג חשמל משתמשים.

יחד עם זאת, תשעה ימים בלבד לאחר הכרזתו של מאסק, ב־21 במאי 2021, הודיע ​​סגן ראש ממשלת סין, ליו הו, כי המדינה "תגביל את פעילות כריית הביטקוין והמסחר במטבע". זאת בין היתר גם בגלל הערכה כי בשנת 2024 כריית ביטקוין בסין תיצור למעלה מ־130 מיליון טון פליטת פחמן.

כמה פחם צריך כדי לכרות ביטקוין?

כדי לכרות ביטקוין או פחות או יותר לעשות כל פעולה עם מטבע קריפטוגרפי צריך חשמל. במקומות שונים בעולם בעלי תשתית חשמל רעועה, פעולת כרייה מסיבית יכולה להפריע לסדר היום התקין. באיראן לדוגמה הוחלט באחרונה לאסור על כריית קריפטו לארבעה חודשים לאחר סדרה של הפסקות חשמל לא מתוכננות בערים בשל חוות הכרייה. הנשיא חסאן רוחאני אמר, על פי דיווח ב־BBC, שכריית קריפטו מושכת 2 ג'יגה־וואט של חשמל מרשת החשמל האיראנית.

על פי אוניברסיטת קיימברידג', בעוד שבשנת 2015 כאשר היא החלה לעקוב אחר צריכת החשמל של ביטקוין, צריכת החשמל מחייבת יכולת גנרציה בהיקף שנתי עמד על 2.25 ג'יגה־וואט , כיום, כריית הביטקוין מנצלת 13.81 ג'יגה־וואט - לא מעט עבור כל מי שהיה פה בשנות השמונים וזוכר את הסרט "בחזרה לעתיד". בסרט השני בטרילוגיה, דוק בראון נדרש ל־1.21 ג'יגה־וואט כדי לנסוע בזמן ב"דלוריאן". להלן כמה דוגמאות מציאותיות יותר שממחישות כמה זה ג'יגה־וואט , על פי משרד האנרגיה האמריקאי: 3.125 מיליון פאנלים סולאריים; 412 טורבינות רוח ממוצעות; 110 מיליון נורות LED; או 1.3 מיליון כוחות סוס.

כמה פחם נדרש כדי להפעיל ג'יגה־וואט אחד? על פי מינהל המידע לאנרגיה בארה"ב, כדי לייצר קילוואט לשעה של חשמל, צריך כחצי קילו פחם. כלומר, כדי להגיע לג'יגה־וואט צריך להכפיל את הנתון הזה במיליון - 500 אלף קילו פחם. לכן, כריית ביטקוין בצריכת אנרגיה של 13.81 ג'יגה־וואט (כמות הגנרציה הנדרשת לכריית ביטקוין במשך שנה), צריך 6.9 מיליון קילו פחם.

בשנת 2018, מכון Oak Ridge באוהיו מצא כי ביטקוין בשווי דולר אחד דורש 17 מגה־ג'ואלים של אנרגיה, יותר מכפול מכמות האנרגיה שנדרשה בכריית נחושת, זהב ופלטינה בשווי דולר אחד.

מחקר אחר מבריטניה שפורסם בשנה שעברה אמר כי כוח המחשב הנדרש לכריית הביטקוין הוכפל פי ארבעה בשנת 2019 בהשוואה לשנה שקדמה לו, וכי לכרייה הייתה השפעה על המחירים בחלק משווקי החשמל.

למה שימוש בכל כך הרבה חשמל רע לסביבה?

דלק מאובנים - פחם, נפט וגז טבעי שמכילים כמות גדולה של פחמן - אחראי לכ־85% מצריכת האנרגיה בעולם. בעת השימוש בדלק משוחרר לאטמוספירה פחמן דו חמצני, שם הוא סופג חום מהשמש ויוצר את אפקט החממה.

ככל שאסדות הכרייה צורכות יותר חשמל, מפעלי חשמל בסביבה צריכים לייצר יותר חשמל על מנת לעמוד בביקוש, מה שמעלה את הסיכוי שישתמשו ביותר דלקי מאובנים. בארה"ב למשל מדינות שיש בהן מפעלי חשמל שמבוססי על שריפת פחם כמו מונטנה, ניו יורק וקנטאקי מנסות להרוויח על ידי משיכת חברות כריית קריפטו. האפקט על התושבים בסביבה ועל מערכת האקלים, היא כמעט מיידית.

מה נעשה לגבי בעיית האנרגיה הזו?

לא הרבה. מחקר נכסי הקריפטו העולמיים השלישי שנעשה באוניברסיטת קיימברידג' מצא ש־70% מהכורים ביססו את החלטתם איזה מטבע לכרות על בסיס הפרס היומי. אופן צריכת האנרגיה הייתה רק 30% מהבחירה שלהם.

גישה לאנרגיה מתחדשת במחיר נמוך, עם זאת, מושכת כורי קריפטו. במחוז סצ'ואן בסין נמצא הריכוז השני בגודלו של כורים במדינה בגלל האנרגיה ההידרו־חשמלית הזולה והזמינה. העונה הגשומה מייצרת כל כך הרבה חשמל שערים במחוז מחפשות חברות בלוקצ'יין ומציעות להן לעבור לשם על מנת למנוע בזבוז אנרגיה.

מאסק אמר במאי שדיבר עם כורי מטבעות בצפון אמריקה, והם התחייבו להשתמש במקורות אנרגיה מתחדשת. אחר כך צייץ ב־13 ביוני שטסלה תחזור לעשות עסקאות בביטקוין כאשר יהיה "שימוש סביר באנרגיה נקייה" שציין כלפחות 50% מהאנרגיה.

למרות הביקורת באו"ם טוענים שיש יתרונות סביבתיים וחברתיים למטבעות הקריפטו שכן הם יכולים למנוע שחיתות בתוך מדינות על ידי תיעוד אמין ושקוף של עסקאות - דבר חשוב במיוחד באזורים עם מוסדות חלשים ורמות שחיתות גבוהות. בארגון מזכירים שמפתחי האתריום מדברים על צמצום כמעט מוחלט של הפליטות.

ואכן, מפעילי האתריום, המטבע הדיגיטלי השני בדירוג הפופולריות אחרי הביטקוין, מנסים לפעול להקטנת כמות האנרגיה שצורכים הכורים. אתריום 2.0 הוא שדרוג של המטבע, שיושלם מתישהו השנה או ב־2022. במקום שמחשבים יפתרו תרגילים מסובכים שמייצרים בסוף התהליך מטבעות ביטקוין, מחשבים ייבחרו באקראי ליצירת בלוקים לבלוקצ'יין. המחשבים שלא נבחרו יאמתו את הבלוקים החדשים שייווצרו.

על מנת לוודא שהכורים עושים את עבודתם, כל כורה יצטרך לשלם ב־32 מטבעות אתריום, המקבילים ל־85 אלף דולר, ולכן המונח לפרוטוקול זה נקרא "הוכחת מחויבות". השינוי הזה צפוי להקטין את כמות האנרגיה הנחוצה לכריית אתריום.

איזה מטבעות קריפטו אחרים יותר יעילים אנרגטית מביטקוין?

מספר גדל של מטבעות - יש יותר מ־10,000 בסך הכל - משתמשים בפרוטוקול הוכחת התחייבות שאתריום 2.0 יעבור אליו, וזה יביא לירידה בצריכת האנרגיה.

המטבע Cardano, למשל, משתמש בפרוטוקול "הוכחת עבודה" שלו וצורך 6 ג'יגה־וואט לשעה באופן שנתי. לשם השוואה, השימוש של מטבע זה באנרגיה הוא מעט מתחת לכמות החשמל שצורך בשנה האי ניווה בדרום האוקיינוס השקט, שלו אוכלוסייה של 1,620 איש. לשם ההשוואה ביטקוין משתמש 121 טרה־וואט שעה לשנה, קצת פחות מפי שניים מצריכת החשמל של ישראל (67.6 טרה־וואט שעה) המקבילים לשימוש השנתי של פקיסטן, ארץ שאוכלוסייתה מונה 225 מיליון נפש.

לאחר הציוץ של מאסק מ־13 במאי, קרדאנו הגיע למחיר שיא כי היה נראה שמדובר בחלופה ידידותית לסביבה לביטקוין.

עוד כתבות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

בכיר בחמאס לרויטרס: פינוי רפיח מצד ישראל הוא "הסלמה מסוכנת"

גורם ישראלי בכיר ל"ניו יורק טיימס": "היינו קרובים לעסקה, חמאס הקשיח עמדות - בגלל נתניהו"; לשכת רה"מ בתגובה: "שקר מוחלט" • דיווח: התקדמות בדרך להקמת כוח שמירת שלום ערבי בעזה • אחרי תקיפה בעומק לבנון: אזעקות בגולן ובגליל העליון • לקראת פעולה: צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח • עדכונים בולטים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית