גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

3,500 דולר ויש לכם טיסה פרטית ליוון: "אנחנו לוקחים מטוס פרטי והופכים אותו לצ'רטר"

מתחילת השנה עלה מספר הנוסעים הישראלים בטיסות פרטיות במאות אחוזים ● וגם המודלים העסקיים משתנים: מנכ"ל Luxaviation, ה"אובר" של הטיסות הפרטיות, מסביר: "אנחנו שוכרים מטוסים מאנשים פרטיים ומשתמשים בהם בצ'רטר" ● והמחיר? 3,500 דולר לשעת טיסה

תחבורה שיתופית בשמיים / צילום: יח"צ
תחבורה שיתופית בשמיים / צילום: יח"צ

כשיוון פתחה צוהר לתיירות ישראלית באוקטובר האחרון והדיבורים על סגר שלישי כבר היו באוויר, עדי, שבימים כתיקונם עובדת כסוכנת נסיעות, חיפשה עם בן זוגה אפשרות לצאת לשאוף קצת אוויר. אלא שהחשש מהתחלואה ומהצטופפות במטוס עם עשרות אנשים לא מוכרים הוביל אותם לשכור, לראשונה, מטוס פרטי עם כמה זוגות של חברים.

טיסה בזמני קורונה / צילום: Reuters, Mohamed Abd El Ghany

"יצא ששילמנו בערך 2,000 דולר לאדם לטיסה ליוון, שזה ממש לא מחיר נורא, בטח בהתחשב ביתרון הגדול של לא להיחשף לעוד אנשים, גם בשדה התעופה ובטח שבמטוס צפוף", היא מספרת. "הטיסות היו סבבה ממש, לא איזה מטוס פאר ולא ברמת מחלקה ראשונה במטוס נוסעים, אפשר להגיד שמשהו כמו אוטובוס תיירים מפנק. אני יודעת שיש מי שזה יישמע לו פלצני, אבל ברוח התקופה לא הרגשתי צורך להתנצל על זה אפילו. הרוגע הנפשי היה שווה כל אגורה".

הנתונים מעידים שעדי (שמות המרואיינות שמורים במערכת) ממש לא לבד. מספר הטיסות הפרטיות הבינלאומיות שנחתו בנתב"ג והמריאו ממנו מתחילת השנה ועד סוף מאי הכפיל עצמו, מ-1,436 בתקופה המקבילה אשתקד לכמעט 3,000 השנה. במאי לבדו נרשם זינוק של 184% במספר ההמראות והנחיתות הפרטיות בנתב"ג - מ-230 מטוסים באפריל 2020 ל-654 באפריל 2021. במספר הנוסעים בטיסות הפרטיות חל זינוק גדול בהרבה - מ-489 במאי 2020 ל-2,139 במאי 2021.

ליוון ב־3,200 דולר

את ההזדמנות העסקית הזאת זיהתה הקבוצה השנייה בגודלה בעולם בתחום המטוסים הפרטיים, Luxaviation Group, שנכנסה השנה לישראל. החברה, שהיא מעין "אובר" של טיסות פרטיות, חתמה על שיתוף פעולה עם פלייאיסט הישראלית. המודל יוצא הדופן של Luxaviation הוא של כלכלה שיתופית: החברה לא מחזיקה בצי מטוסים משלה, ולצורך הטיסות שלה היא משתמשת במטוסים של אנשים פרטיים, בזמן שהם עצמם לא טסים בהם. שעת טיסה כזו עולה ללקוח בין 3,200 דולר ל-6,500 דולר.

"אם את קונה מטוס, את צריכה למצוא טייסים, לעסוק בתחזוקה, וזה כאב ראש גדול", מסביר פטריק הנסן, מנכ"ל החברה, בראיון מיוחד ל-G. "אחרי שנה או שנתיים את כבר תביני שזה לא רק כאב ראש, אלא גם עסק יקר. אנחנו מורידים ממך את כאב הראש הזה: נמצא את הטייסים, נדאג לאימונים שלהם, ואז באופן הכי פשוט - כשאת לא משתמשת במטוס שקנית, נשתמש בו במודל של צ’רטר. נטיס אנשים מנקודה א’ לנקודה ב’ ונשלם לך את עלות הטיסה בניכוי עמלה".

פטריק הנסן. בוחנים הקמת "האב" בתל־אביב / צילום: יח"צ

ואיך נקבע המחיר לטיסה פרטית לנוסע?
"לפי כמה פרמטרים: מרחק הטיסה, גודל המטוס ומספר הנוסעים. אם מטוס שלנו כבר עומד בנתב"ג, זה שונה ממצב שבו צריך להטיס מטוס אלייך. הטיסות הפרטיות נעשות לרוב במטוסים קטנים, של 16-4 נוסעים, אולם גם למטוסים רחבי גוף, שיכולים להטיס 60 נוסעים, יש ביקוש".

ולמה ישראל?
"רצינו להגיע לישראל מזמן. אנחנו בוחנים הקמת האבים (האב הוא בסיס הממוקם בנמל תעופה, שממנו ניתן להפעיל טיסות ליעדים שונים - מר"ח) במקומות מעניינים כמו ציריך, ז’נבה ופריז, וגם תל אביב נמצאת מבחינתנו בעשירייה הפותחת, בגלל אלפי תנועות בשנה שהן לא של מטוסים גדולים. בשנה שעברה פתחנו האב באיי סיישל, והגענו ל-300 תנועות בשנה".

טיסה פרטית, בדומה לקורקינט שיתופי, יכולה גם להשתלב במערך התחבורתי האווירי למה שמכונה ה-Last Mile. במילים אחרות - הנוסעים טסים בטיסה רגילה עד ליעד כלשהו, בעיקר מרוחק, וממנו ממשיכים בטיסה פרטית ליעד קרוב אליו. גם בשימוש כזה נרשמה עלייה משמעותית בתקופת הקורונה, למשל טיסות שהמריאו לתל אביב מעמאן, מטורקיה או מקפריסין, שם נחתו הנוסעים מיעדים מרוחקים. השיטה הזאת פעלה היטב כשהמדינה החליטה לסגור את השמים לטיסות מסחריות.

 

לא טיפוסים של טיסה פרטית

עבור איילת, ישראלית המתגוררת בקפריסין ונעה תדיר על הקו לישראל ולגרמניה, טיסה פרטית היא לא אירוע נדיר. בטיסה הפרטית הראשונה שלה מלימסול לתל אביב היא הייתה בכלל טרמפיסטית: בקבוצת הוואטסאפ של הישראלים שגרים באי נזרקה שאלה אם מישהו מחפש טרמפ לתל אביב, כי מטוס פרטי ריק עומד לשוב ארצה. "אספתי את הדברים, רצתי לשדה ועליתי על הטיסה. זה היה מטוס מנהלים מפואר והייתי לבד עם שני טייסים, היה מגניב ממש".

מאז הספיקה איילת לצבור עוד כמה מיילים בטיסות פרטיות, אולם בתקופת הקורונה זה הפך לצורך של ממש. לוח הטיסות בנתב"ג לא כלל טיסות מסחריות לקפריסין וממנה, כמו גם לרוב היעדים האחרים, ולאיילת, שהייתה חייבת להגיע לישראל, היה ברור שזו הדרך היחידה. "היו לא מעט התארגנויות כאלה מלימסול, גם של ישראלים שגרים בקפריסין וגם של כאלה שנחתו פה מיעדים אחרים, וחיפשו את הדרך להגיע לארץ. אני הצטרפתי להתארגנות של כ-12 איש ושילמתי בערך 800 יורו על טיסה, ועוד עשו לי הנחה. זה לא סכום נורא ובטח כשזו הייתה טיסת חובה עבורי. על המטוס היו אנשים מכל קשת האוכלוסייה, ממש לא טיפוסים של טיסה פרטית".

"בשנה האחרונה אנחנו רואים עלייה משמעותית בביקוש לטיסות פרטיות", מסכים הנסן, "אנשים עדיין חוששים משהייה בנמלי תעופה או מטיסה עם מאות אנשים במטוס גדול, והיו חודשים שבהם החברות הגדולות עצרו את הטיסות שלהן, כך שהתעופה הפרטית הייתה האלטרנטיבה היחידה. אני מאמין שהעלייה בגרף הביקוש תימשך, גם כאשר עוד מדינות יפתחו את שעריהן ויורידו את חובת הבידוד. בקיץ שעבר ראינו ביקוש למטוסים קטנים באירופה. בדצמבר הביקוש התרכז במלדיבים ובסיישל. בסנט מארטן (שבאיים הקריביים - מר"ח) שברנו את השיא".

זוג בטיסה פרטית / צילום: Shutterstock

עבור איילת השימוש במטוסים פרטיים גם אחרי הקורונה לגמרי בא בחשבון. "עבור ישראלים כמוני שגרים בקפריסין הטיסה הפרטית היא כלי תחבורה ותו לא, ואנחנו פשוט מחפשים את הדרך הנוחה להגיע מפה לשם ולהפך. כל התהליך, לפחות מקפריסין, כולל הרבה פחות פוזה ממה שחושבים".

הקריטריון המרכזי מבחינת איילת וחבריה ברור ופשוט - המחיר. "מרגע שחודשו הקווים המסחריים, ברור שאני מעדיפה לשלם 20 יורו בחברת לואו קוסט מאשר כמה מאות יורו. אני לא זוכרת מתי הייתה הפעם האחרונה שפורסמה בקבוצה של הישראלים פה הצעה להצטרף לטיסה פרטית. מנגד, בזמן שאני מדברת איתך נחת בפאפוס מטוס פרטי והביא די.ג’יי מפורסם להופעה פה, כך שיש מי שבוחר בזה כאמצעי התחבורה שלו לפה. אבל בסוף גם הפלצנים ממש לא חייבים לבוא במטוס פרטי לחופשה שלהם, גם הם יכולים לשלם 20 יורו על טיסה מסחרית ולהשקיע את הכסף במלון".

"אנחנו גם מטיסים הרבה פוליטיקאים וידוענים, ואנחנו גאים בזה", מחייך הנסן, "הדיסקרטיות היא חלק מהחבילה. המטוסים הפרטיים שאת רואה בסרטים של בונד? זה שלנו. ויש גם מוזיקאים מפורסמים שאנחנו מטיסים בטור העולמי שלהם. גם הליקופטרים שיש לנו, שהם הכי קוליים בעולם, משמשים למשימות מיוחדות ביעדים מיוחדים, כמו באנטרקטיקה. הליקופטר הוא כמו תכשיט קטן, זה VIP".

הזום לא מספיק לבכירים

הנסן החל את דרכו ב-Luxaviation ב-2008, עת נכנס כמשקיע, ושנתיים לאחר מכן השתלט על כיסא המנכ"ל. "אז עוד היה לנו מטוס אחד", הוא נזכר. "מאז הפעילות זינקה, עד שהגענו ל-252 מטוסים ו־25 נמלי תעופה שמהם החברה מפעילה טיסות פרטיות. בקרוב נגדל ל-27, כולל ישראל".

Luxaviation, שמעסיקה כ-1,300 עובדים, רובם הגדול במדינות אירופה, היא שמנהלת את צי המטוסים שלה, שכולל מותגים כמו איירבוס, אמברייר, בומברדייה וגולף סטרים.
החיבור שלה לשוק הישראלי נוצר בעקבות משלחת של בנק הפועלים לדובאי, שיצאה לאחר החתימה על הסכמי אברהם.

"קיבלנו פנייה מבנק הפועלים להוציא את המשלחת העסקית הישראלית הראשונה לדובאי", מסביר יריב פישר, בעלי פלייאיסט, שפועל במפרץ הפרסי כבר 20 שנה ומיודד עם שיח’ ג’מאל אל־חיי, זכיין חברת הטיסות הפרטיות Execujet בדובאי.

"את הטיסה הפעלנו באמצעות Execujet, ומאז קיבלנו מאות פניות מלקוחות ישראלים ובינלאומיים להפעלת טיסות פרטיות בקו תל אביב־דובאי ובקווים נוספים. לאחר בדיקה מעמיקה הבנו שיש מקום להכנסת חברת טיסות פרטיות בינלאומיות לשוק הישראלי. הצפי של הקבוצה הוא שעד שנת 2025 ינחתו בנתב"ג יותר מ-1,200 טיסות פרטיות בחודש".

רק לא מזמן נכנסה Luxaviation לשוק בארה"ב. למה רק עכשיו?
הנסן: "עד 2020 נשארנו במודע מחוץ לארה"ב, וכעת המגפה דחפה לזה. אם בעולם יש כ-5,300 מטוסים פרטיים, בארה"ב ובקנדה יש כ-17 אלף. זה השוק הגדול ביותר, וזה אומר שילוב של אומץ והזדמנות, וצריך פה את שניהם.

"עד עכשיו גם נשארנו מחוץ לשוק כי השחקן הגדול בעולם, וורן באפט, נמצא בארה"ב, והוא עשיר ממני בהרבה. אבל המגפה שינתה את חוקי התחרות, והרגשנו שזה הזמן הנכון. עם זאת, עבורנו בן גוריון חשוב כמו כל שדה בארה"ב, בעיקר אחרי הסכמי אברהם. יש לנו פעילות ענפה במפרץ, בדובאי בפרט ובאמירויות בכלל. יש לנו בדובאי 250 אנשים שמפעילים את המטוסים ובונים שם האנגר".

עד כמה הסגמנט העסקי, שהיווה כמחצית מהפעילות התעופתית העולמית (במונחי כסף), צפוי לתרום להתאוששות הענף? "אמנם יש פחות כנסים", מסביר הנסן, "אבל הפגישות באמצעות המסך לא יוכלו להיעשות לאורך זמן. אנחנו מטיסים את המנהלים של החברות הגדולות בעולם ואת המשפחות העשירות בעולם, ואני לא רואה שהם עוברים לפגישות בזום או בטימס. בישראל חברות ההייטק יכולות לספק לנו לא מעט עבודה.

עוד כתבות

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה