גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מודל השקיפות של גלובס: פתיחות פרואקטיבית לביקורת פנימית וחיצונית

מאז החלפת הבעלות ב-2017, גלובס פועל להגברת השקיפות, לניהול הארגון והמערכת העיתונאית בצורה גלויה ● יש לנו עוד דרך לעשות בנושא, אבל אנחנו משתדלים להשתפר משנה לשנה ● כך חתרנו לשקיפות ב-2021 ● מתוך דוח האמון השנתי של גלובס שיפורסם ביום חמישי 

דוח אמון 2021
דוח אמון 2021

מאז החלפת הבעלות על גלובס ב-2017, אנחנו פועלים להגברת השקיפות, כלומר, לניהול הארגון והמערכת העיתונאית בצורה גלויה. גם בנושא הזה יש לנו עוד דרך לעשות, אבל אנחנו משתדלים להשתפר משנה לשנה. החתירה לשקיפות בגלובס באה לידי ביטוי בכמה דרכים:

דוח אמון שנתי

מאז 2018 אנחנו מוציאים אחת לשנה דוח אמון וולונטרי, שהוא בבחינת צוהר בלתי אמצעי לנעשה מאחורי הקלעים של גלובס. הדוח מופץ לקוראי גלובס, לעובדיו ולמחזיקי עניין נוספים, והוא זמין להורדה באינטרנט בכל עת.

דוח האמון, המקביל במידה מסוימת לדוח אחריות תאגידית, מפרט את החזון, הערכים, הקוד האתי, הנהלים וההישגים, לצד הכשלים והלקחים מהשנה שחלפה. לפי תפיסתנו, דוח שנתי כזה הוא אחת הדרכים לייצר שקיפות, שהיא מאבני היסוד של האמון.

כדי לפתוח צוהר נוסף, השקנו באתר גלובס מתחם משלים, שמתעדכן באופן תדיר וכולל גם מכתבים שנשלחו על ידי המו"ל לעובדים או לגופים קשורים כמו מועצת העיתונות, ומידע נוסף כמו פירוט התהליך של בדיקת עובדה, הנחיות לפרסום טור דעה ועוד.

נוהל גילוי מלא

משנת 2017 קיבל על עצמו גלובס מחויבות לפרסם גילוי מלא במקרים שבהם יש לנושא הידיעה קשר מהותי לאחד מבעלי העניין בעיתון, בדגש על אינטרסים כלכליים הנוגעים לאדם המסוקר עצמו או לקרובי משפחתו מדרגה ראשונה.

מטרת הגילוי המלא היא להגביר את השקיפות ואת אמון הציבור בעיתון, ועל כן הוא מופיע באופן בולט בצדה של כל ידיעה רלוונטית, הן בעיתון המודפס והדיגיטלי והן באתר.

עם זאת, הכוונה היא להקפיד על יישום ענייני, מדויק ואמין של הנוהל ולהימנע מלעשות בו שימוש יתר טהרני, נטול הבחנה בין עיקר לטפל, ושיש בו חדירה מיותרת לפרטיות.

תקשורת שקופה ושוטפת עם כלל מחזיקי העניין

מעבר לערוצי התקשורת המקובלים, הכוללים פרסום כתובות מייל של חברי המערכת, ההנהלה ומחלקות השירות באתר גלובס, הונהגה בגלובס המתחדש תרבות של שיתוף מידע עם כלל מחזיקי העניין.

בשנת 2020 למשל, נשלחו לאורך השנה על ידי מו"ל גלובס לכלל המנויים חמישה מכתבים בסמוך למהלכים שנעשו באותה שנה, כולל איחוד הפצת ערב עם הפצת בוקר, סגירת המוסף "ליידי גלובס", שינוי מחירים, פתיחת האתר למנויים משלמים בלבד, ושינוי מדיניות טוקבקים. כל מכתב מפרט את מכלול השיקולים שהובילו להחלטה, מתוך כבוד לשותפינו למסע.

הרצאות ושיחות פתוחות עם המו"ל

מזה 4 שנים, נערכות הרצאות ושיחות פתוחות עם מו"ל גלובס, אלונה בר און למגוון רחב של קהלים, מגזרים וקהילות, פנים מול פנים ואונליין.

תוכן ההרצאות כולל שיתוף מלא של הטרנספורמציה בגלובס, כולל שיתוף בתהליכי העבודה וקבלת ההחלטות, כללי אתיקה מנחים - ועוד. עד היום, למעלה מ-20 אלף אישה ואיש השתתפו בהרצאות.

מדור "ביקורת תקשורת"

בדצמבר 2020 השקנו את מדור "ביקורת תקשורת", שבו אנחנו מנתחים אירועים תקשורתיים במטרה להתחקות אחר הכוחות שמניעים את התקשורת, לשקף פרקטיקות עיתונאיות ולדון ביחסי הגומלין בין העבודה העיתונאית המסורתית לרשתות החברתיות.

איך מדור כזה מעודד שקיפות? להיות גוף תקשורת שמבקר תקשורת - זאת עמדה מורכבת בהגדרה, ולכן אנחנו משתדלים לבקר בשקיפות גם את עצמנו ולהיות ענייניים והגונים גם כלפי המתחרים שלנו.

חותרים לשקיפות גם כשאנחנו טועים

אחד המאפיינים של עולם העיתונות הוא מהירות האירועים והדיווח האקטואלי, המגבירים את הפוטנציאל לטעות.

לא ניתן למנוע טעויות באופן גורף, אבל אנחנו משתדלים מאוד להפחית את ההסתברות לטעות בכמה דרכים:

  • התווית נהלים והקפדה על יישומם
  • בדיקת עובדות
  • הקפדה על בקשות תגובה
  • גיוון המערכת באנשים מרקעים שונים, הבוחנים את התוכן מזוויות שונות
  • הגברת המודעות לדפוסי חשיבה המנציחים את כשלי העיתונות
  • מודעות לחזקת החפות ולמשמעות של פגיעה אישית מיותרת
  • תרבות ארגונית של קבלת אחריות והתנצלויות
  • הקשבה ומתן תשומת לב ראויה לפניות ולהערות הקוראים בנוגע לטעויות ובכלל

כשבכל זאת קורות טעויות, אנחנו משתדלים לתקן אותן במהירות באתר ובכל אחד מהנכסים הדיגיטליים של גלובס שבהם הופיעה, ולפרסם בריש גלי את התיקון ואת ההתנצלות. אם הדבר רלוונטי, התיקון וההתנצלות יופיעו גם בגיליון המודפס, בסמוך לגילוי הטעות ולבדיקה. כמובן, לא כל הערה על טעות שמפנים אלינו נמצאת מוצדקת.

הנה כמה דוגמאות לטעויות שעשינו בשנה האחרונה ולאופנים שבהם טיפלנו בהן. אלה הן רק חלק מהטעויות שקוראים הסבו את תשומת לבנו אליהן, ובהזדמנות זאת, תודה לפונים אלינו, שמאירים את עינינו.

הטעות | 04.03.21

נשים מענף הפרסום לא קיבלו ייצוג בפרויקט 50 הנשים המשפיעות של ישראל

יסוד הטעות: בשלבי הכנת הרשימה על ידי הוועדה המייעצת ומערכת גלובס, לא עלו שמות של מועמדות מענף הפרסום. במסגרת הפרויקט פורסם גם טור של כתבת הפרסום ענת ביין-לובוביץ', שביקש להציב מראה ולטעון שענף הפרסום עדיין נשלט בקצה הפירמידה על ידי גברים.

הביקורת: הביקורת טענה שדווקא היו שינויים בענף, ובכל מקרה הבחירה לא לכלול נשים ברשימה בשילוב הטור שפורסם הנציחו את המצב במקום לקרוא לשינוי שלו. הקשבנו, ואף נתנו לביקורת במה. פרסמנו טור דעה של קרן בכר אמיתי, מנכ"לית משותפת בגיתם BBDO, המבקר נחרצות את החלטת המערכת: "כך לא פותחים את המועדון. טקסט כזה רק מנציח את קיומו של מועדון סגור".

התיקון: בגיליון סוף השבוע העוקב לגיליון הפרויקט, בחרנו להביא לקדמת הבמה נשים בכירות מענף הפרסום כדי שידברו על הקשיים ועל הדרך, אבל גם על ההצלחות, והסברנו את השתלשלות האירועים.

הכתבה כללה התנצלות: "בלי כוונה פגענו בנשים רבות בענף הזה. זו העת לתקן".

הטעות | 08.03.21

במדור יומי מיוחד לקראת בחירות 2021, שניתח את עמדת המפלגות ביחס לנושאים בעלי חשיבות ציבורית, לא פורסמה עמדת הרשימה המשותפת בנוגע למודל החל"ת.

יסוד הטעות: מפאת טעות אנוש וחוסר תשומת לב, הרשימה המשותפת לא קיבלה פנייה מהמערכת.

הביקורת: למערכת גלובס הופנתה טענה על הדרה של המפלגות הערביות.

התיקון וההתנצלות: במדור היומי המיוחד שפורסם למחרת נכללה עמדת הרשימה המשותפת, ופורסמה עמדתה גם על הסוגיה שנדונה יום קודם לכן בפירוט, בליווי התנצלות.

הטעות | 07.07.21

בעיצומו של משבר הקורונה פורסמה כתבה שכותרתה: "האבטלה בישראל גבוהה פי 3 מבאירופה", והנתונים שהוצגו בה התבססו על שיטת מדידה מטעה.

יסוד הטעות: הנתון הישראלי בגרף נלקח משירות התעסוקה, והנתונים העולמיים מגוף מקביל ללשכה המרכזית לסטטיסטיקה בישראל. הכותרת בשילוב הגרף הובילו להטעיה, אף שזו מתודולוגיה שיש מאחוריה היגיון סביר.

הביקורת: כמה קוראים הסבו את תשומת ליבנו לבעייתיות ההשוואה וטענו שהיא מטעה.

התיקון וההתנצלות: המשרוקית של גלובס ערכה בדיקה וניתוח מעמיק של העובדות, ופרסמה את המסקנות בעיתון המודפס ובאונליין.

עוד כתבות

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר