גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נעילה ירוקה בוול סטריט: חברות התשתיות קיבלו רוח גבית מהכרזת ביידן

הדאו ג'ונס עלה כ-1%, נאסד"ק ו-S&P 500 עלו כ-0.6% ● חברות הטכנולוגיה התחזקו ● שוק הקריפטו מתאושש ● הושגה הסכמה בארה"ב על תוכנית תשתיות בהיקף של טריליון דולר; קטרפילר עולה 3.5%

 

בורסת פרנקפורט / צילום: shutterstock
בורסת פרנקפורט / צילום: shutterstock

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

23:00

נעילה ירוקה בוול סטריט הערב, כאשר הדאו ג'ונס התקדם קרוב ל-1% ונאסד"ק ו-S&P 500 הוסיפו כ-0.6%.

חברת התוכנה מארין סופטוור יותר מהכפילה את שוויה היום בוול סטריט (105%+) לאחר שדיווחה שכלי שפיתחה לניהול פרסומות יעבוד גם בחנויות אינסטגרם. חברת הביופארמה אלי לילי סיימה את היום בעלייה של 7.3%, לאחר שהכריזה שה-FDA אישר לה הליך פיתוח מזורז לטיפול באלצהיימר, שכונה "פורץ דרך".

בין המניות שריכזו את עניין המשקיעים וזכו לעליות: מייסיס , טסלה , ג'נרל אלקטריק , בואינג , גולדמן זאקס , וולט דיסני ואינטל . מנגד, אפל ופורד מוטורס נחלשו (0.2% ו-0.9% בהתאמה) וביוג'ן איבדה 6.1%.

חברות התשתיות זכו לרוח גבית כשביידן הודיע על הסכמה בין-מפלגתית באשר לתוכנית תשתיות בהיקף של טריליון דולר, וקטרפילר , וולקן מטיריאלס ו-FreightCar America זכו לעליות. האחרונה, שעוסקת בייצור קרונות משא, זינקה 24% במחזור מסחר גבוה.

מבין החברות הישראליות בוול סטריט, אנטרה ביו (שדיווחה אתמול על ניסוי מוצלח בטיפול לאוסטאופורוזיס) איבדה 5.2% במחזור גבוה, אינטק פארמה השילה 5.1% וננו דיימנשן ירדה 0.8%. מנגד, טבע עלתה 2%, מארוול טכנולוג'י 3%, צים 6% וקומפיוג'ן 9%.

21:20

העליות בוול סטריט מתחזקות לאחר שהנשיא ג'ו ביידן הודיע כי "יש עסקה" בין שתי המפלגות באשר לתוכנית התשתיות הלאומית המתוכננת. היקף התוכנית צומצם ל-1 טריליון דולר (לעומת 2.3 טריליון שביידן קיווה להם בהתחלה), אך היא עדיין כפופה לאישור הקונגרס כולו.

הדאו ג'ונס מוסיף 1% והנאסד"ק ו-S&P 500 מתקדמים כ-0.5%. המניות של חברות התשתית השונות מגיבות גם הן בעליות שערים, בהן הענקית קטרפילר שעולה 3.5% במחזור מסחר גבוה, וכן החברות לחומרי בנייה מרטין מרייטה מטיריאלס ו-וולקן מטיריאלס.

20:15

העליות בוול סטריט נמשכות, והדאו ג'ונס מתקדם כמעט 1%. הנאסד"ק ו-S&P 500 מתחזקים ב-0.6%.

מיקרוסופט הציגה הערב את הגרסה החדשה למערכת ההפעלה ווינדוז, והמניה מוסיפה כ-0.5%. קומפיוג'ן ממשיכה לטפס אך העלייה התמתנה ועומדת על כ-9%.

חברת הביופארמה אלי לילי עולה קרוב ל-8% לאחר שהכריזה שה-FDA כינה את הטיפול שלה במחלת האלצהיימר כ"פורץ דרך" והמוביל בתחום, ואישר לה הליך פיתוח מזורז. ביוג'ן , שהתרופה שלה לאלצהיימר אושרה לפני מספר שבועות ע"י ה-FDA, מאבדת 4.3%.

שוק הקריפטו מראה התאוששות והביטקוין כבר נסחר בקרוב ל-35 אלף דולר. גם האת'ריום מתקן את הירידות שחווה מאז סוף השבוע וחזר להיסחר ברמה של מעל 2,000 דולר. עדיין מדובר בירידה שבועית של 10% בביטקוין ושל 15% באת'ר.

הדוג'קוין מתחזק גם הוא ל-24 סנט, הריפל קופץ ל-68 סנט. שני המטבעות איבדו כ-20% בתוך שבוע.

19:00

מניית ארקוס ביוסיינס מטפסת מעל 12% לאחר שדיווחה שהטיפול הניסיוני שלה בסרטן ריאות הוכיח יעילות קלינית במחקר קליני שלב 2. החברה לא פרסמה נתונים ספציפיים אך אמרה כי הניסוי יימשך. אנליסטים של SVB Leerink אומרים שהנתונים, למרות שהם מוגבלים, מבשרים טובות עבור חברות המפתחות טיפולים דומים, כולל קומפיוג'ן הישראלית - שמזנקת כבר 14% על אף שלא פרסמה אף דיווח משלה.

18:40

נעילה חיובית בבורסות אירופה, כאשר הקאק קפץ 1.2%, הדאקס עלה 0.88% והפוטסי התחזק ב-0.5%. עליות של יותר מ-1% נרשמו גם בבורסות אמסטרדם, מדריד, מילאנו וסטוקהולם.

גם בוול סטריט נמשכת המגמה החיובית: הנאסד"ק מטפס 0.8%, הדאו ג'ונס כ-0.7% ו-S&P 500 0.5%. בואינג מתחזקת בכ-2%, טסלה מזנקת 5.4%, קומפיוג'ן הישראלית נוסקת 12.7%.

16:35

יום המסחר בוול סטריט נפתח במגמה חיובית, עם עליות של כ-0.5% לדאו ג'ונס ו-S&P 500 ועלייה של כ-0.6% לנאסד"ק.

טסלה מרכזת עניין בפתיחת המסחר ועולה כ-2.3%, עליבאבא מתחזקת 3.5%, וודאפון מזנקת 9%. מנגד, רולס רויס הולדינגס מאבדת 4%, ביוג'ן מאבדת 5.5%, ביונד מיט נסוגה 3.4%.

אנטרה ביו , שדיווחה על הצלחה בניסוי קליני לטיפול באוסטאופורוזיס וזינקה אמש, מאבדת מעט גובה. מארין סופטוור, שפיתחה כלי לניהול מודעות בחנויות אינסטגרם, מזנקת 70%.

16:00

העליות באירופה נמשכות, כאשר מדד הקאק הצרפתי מתחזק ביותר מ-0.9%, הדאקס עולה 0.7% והפוטסי 0.4%.

חבת התוכנה מארין סופטוור מזנקת מעל 80% במסחר המוקדם בוול סטריט לאחר שדיווחה שכלי שפיתחה לניהול פרסומות יעבוד גם בחנויות אינסטגרם.

באנגליה נרשמות עליות במניות הבנקים וגופי ההשקעות, בהם סטנדרט צ'רטרד וברקליס. לוידס נסחר ביציבות, אך במחזור גבוה. מנגד, חברות התקשורת הבריטיות נחלשות, בהן וודאפון שצונחת 3.2% ובריטיש טלקום שמאבדת 1.6%.

שוק הקריפטו מראה התאוששות והביטקוין נסחר תמורת קרוב ל-34 אלף דולר. האת'ריום על 1,974 דולר. הדוג'קוין והריפל מתאוששים מהר יותר ונסחרים תמורת 24 ו-65 סנט בהתאמה.

14:25

עליות של עד 1% בבורסות אירופה. במסחר בחוזים על מדדי וול סטריט נרשמות עליות של 0.5%-0.6%.

הבנק המרכזי של אנגליה הותיר את גובה הריבית ואת תוכנית ההרחבה הכמותית (רכישות אג"ח) ללא שינוי. שי צסלר, אנליסט שווקים גלובליים ביחידת המחקר של בנק הפועלים, מציין בתגובה כי "הבנק המרכזי בבריטניה הצביע פה אחד על הותרת הריבית ללא שינוי, ברמה של 0.1% וכמו כן על שימור מדיניות רכישת האג"ח ברוב של 8 מול 1 - שניהם בדומה לקונצנזוס האנליסטים. חברי הבנק המרכזי עדכנו את תחזית הצמיחה לרבעון השני של 2021 ל-4.3%, גבוה ב-1.5% מהערכתם בחודש מאי, כך שהתוצר יהיה נמוך בתום הרבעון בכ-2.5% מרמתו טרום המשבר".

"בבנק מעריכים כי האינפלציה צפויה לחצות את רף היעד של 3% באופן זמני בלבד, בעוד חברי הוועדה יבחנו השפעה ארוכת טווח של הפרעות בשרשרת האספקה על העלייה במחירים. בד בבד, הם הדגישו פעם נוספת כי לא ינקטו בצמצום מוניטרי שעלול לפגוע בהתאוששות הכלכלה בכלל ושוק התעסוקה בפרט, כאשר 1.5 מיליון בריטים עדיין זוכים לתמיכה מהממשלה. ההצהרה מסיבה את תשומת לב המשקיעים להחלטת הריבית שתתקבל באוגוסט - וצפויה לכלול התייחסות נרחבת יותר להשלכות התפרצות מוטציית דלתא בחודש החולף, ולהשפעות הצמיחה על האינפלציה".

12:15

בורסות אירופה עברו לעליות של עד 0.8%. במסחר בחוזים על מדדי וול סטריט נרשמות עליות של 0.5%-0.6%.

זמן רב מדברים בחברת השבבים טאואר על הרצון להגדיל את כושר הייצור, בעיקר בטכנולוגיות בקוטר 300 מ"מ. היום עדכנה החברה על הסכם משמעותי בתחום: טאואר תשתף פעולה עם ענקית השבבים STMicroelectronics לייצור המוני במפעל 300 מ"מ באיטליה. לפי ההסכם, ST תצרף את טאואר לפרויקט הקמת מפעל ייצור חדש באגראטה שבאיטליה - מפעל שהקמתו החלה ב-2018 ונמצאת בשלבים מתקדמים. שיתוף הפעולה נועד להאיץ את תהליך הגדלת כושר הייצור, ובחברה מציינים כי המפעל צפוי להתחיל בייצור במחצית השנייה של 2022.

10:15

יום המסחר בבורסות אירופה נפתח במגמה מעורבת. במסחר בחוזים על מדדי וול סטריט נרשמות עליות קלות לאחר סגירה מעורבת אתמול.

07:55

הבורסות באסיה נסחרות היום במגמה מעורבת. במסחר בחוזים על מדדי וול סטריט נרשמות עליות קלות לאחר סגירה מעורבת אתמול.

הזהב נחלש בשיעור קל ומחיר האונקייה יורד ל-1,775 דולר. הנפט נסחר ביציבות וחוזה על חבית ברנט נסחר ברמה של 75.2 דולר לחבית.

כלכלני דויטשה בנק מציינים בסקירתם השבועית כי "חששות בנוגע להעלאת ריבית עשויים למקד מחדש את תשומת הלב על הטיעון של חברי הפד כי האינפלציה הנוכחית היא זמנית בלבד. נתון PCE גבוה ביום שישי הקרוב לא צפוי לטלטל את הספינה. יחד עם זאת שאלות בנוגע למשטר האינפלציה הממוצעת הגמיש החדש של הפד עדיין קיימות והשווקים הגיבו בעצבנות להתבטאות של חבר הפד בולארד בנוגע לאינפלציה והריבית ביום שישי האחרון".

"הזמנות מוצרים בריי קיימא (הנתון מתפרסם היום) יספקו עדות נוספת לעלייה בכלכלה אך גם נושא הדיור הוא חשוב. אינפלציה במחירי הדיור (שכירות ומחירי הבתים) גבוהה יותר מאשר הייצוג שלה במדד המחירים לצרכן ושוק הדיור בארה"ב ממשיך לסבול מחוסר היצע. שורה תחתונה : מדד המחירים PCE לחודש מאי לא צפוי לאתגר את הנרטיב של הפד אבל אינפלציה בסעיף הדיור נותרת סיבה לדאגה".

בשוק הקריפטו רושם הביטקוין ירידה של כ-2% ל-32,600 דולר והאת'ריום יורד ב-1.6% ל-1,910 דולר.

עוד כתבות

ויקטור בהר / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שמעריך: מחירי הדירות ימשיכו לרדת, עד לנקודה הזו

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● ויקטור בהר, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, בראיון לפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס, מדבר על "החטא הקדמון" שרבים בשוק ההון מתעלמים ממנו: "הגירעונות גבוהים, אין ארוחות חינם", ועל המורשת החשובה שסיפקו לישראל "נערי האוצר" ● וגם: למה הורדת הריבית לא החזירה את הרוכשים לשוק הנדל"ן

עבודות על המטרו בשכונת כפר גנים בפתח תקווה / צילום: דרור מרמור

פרויקט הענק עובר לשלב הביצוע: הונחה אבן הפינה להקמת המטרו בגוש דן

בטקס רשמי שנערך הבוקר, הפרויקט שאמור לשנות את מפת התחבורה במרכז הארץ עובר משלב התכנון לשלב ביצועי ראשון ● רשת המטרו צפויה לכלול 3 קווים שיחברו בין 24 רשויות לאורך 300 ק"מ של מנהרות ● עם זאת, המטרו עדיין ניצב בפני שורה ארוכה של אתגרים - תכנוניים, ניהוליים ותפעוליים

עד כמה האנטישמיות מזנקת באוסטרליה? / צילום: ap, Mark Baker

הנתונים חושפים: עד כמה האנטישמיות מזנקת באוסטרליה?

הפיגוע הקטלני בסידני היכה את העולם בהלם, אבל האם הכתובת הייתה על הקיר? ● התמונה העולה מהנתונים היא חד משמעית: האנטישמיות באוסטרליה מזנקת, ומגיעה לרמות שהמדינה לא ידעה כמותן ● וגם: איך מושפעות מזה הקהילות היהודיות?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה ואורקל זינקו, נייקי נפלה ב-11%

אורקל הצטרפה לקבוצת משקיעים שאמורה להוביל את פעילות TikTok בארה״ב ● הדוח של נייקי: שיפור בארה"ב, ירידה חדה במכירות בסין ● בוול סטריט נערכים ליום פקיעת האופציות הגדול בהיסטוריה ● הבנק המרכזי של יפן החליט להעלות את הריבית במדינה ל-0.75%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 1995 ● הבורסות באירופה ננעלו במגמה חיובית

מאגר לוויתן. בעיגול: עבד אל־פתאח א־סיסי, נשיא מצרים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

מי ירוויח ומה זה יעשה למחירי החשמל בישראל: כל מה שכדאי לדעת על עסקת הגז הענקית עם מצרים

עסקת הגז הגדולה בתולדות ישראל צפויה לצאת דרך, לאחר שמשרד האנרגיה אישר את היתר היצוא הסופי למאגר לוויתן ● מי ירוויח מהעסקה, מה זה יעשה למחירי החשמל, ואיך זה ישפיע על מצרים? ● גלובס עושה סדר

פינוי פצועים משדה הקרב / צילום: דובר צה''ל

הכשרה ממומנת ועבודה מובטחת: כך המדינה משלבת פצועי צה"ל בענף הסייבר הלוהט

מיזם ייחודי של משרד הביטחון מכשיר בשנה האחרונה פצועי צה"ל בתחום הסייבר, במטרה להעניק להם נתיב תעסוקתי חדש ● גם המדינה מרוויחה מכך - כוח אדם איכותי בתחום שזקוק לו ● מאור, משתתף בתוכנית: "הרגשנו שקופים, וראו אותנו"

בלי להיות כמעט באוויר: מי הגיעו לצמרת דירוג הזכורות והאהובות, ואיך זה קרה

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לדיסקונט והאהובה ביותר לביטוח 9, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● סטטיק ושלישיית מה קשור מובילים את פרטנר למקום השני באהדה, וההשקעה הגדולה ביותר לפי נתוני יפעת שייכת ל–freesbe

בעלי השליטה והמנכ''לים המשותפים, האחים צחי ועידו חג'ג', עם רותם סלע / צילום: Israel Hadari

שלוש דירות, 100 מיליון שקל: האחים חג'ג' חושפים את העסקאות בשדה דב

באירוע חגיגי האחים חג’ג’ חשפו את הדגם של פרויקט FIRST העתידי בשדה דב, הכולל מגדל בן 45 קומות ושלושה בנייני בוטיק בני 9 קומות ● מוזיאון ישראל קיבל תרומה נדירה מהאספן האמריקאי מרטין מרגוליס ● ובסאפיינס מתחיל סבב מינויים חדש לאחר המעבר לבעלות חדשה וההפיכה לחברה פרטית ● אירועים ומינויים

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

זנדסק מגיעה לישראל: רוכשת את אנליש בכ-40-50 מיליון דולר

הרכישה תאפשר לחברת התוכנה האמריקאית לפתוח לראשונה מרכז פיתוח בישראל ● בין המשקיעים המוקדמים בחברת ה-AI הקטנה: קרן TLV Partners, אביגדור וילנץ, בני שניידר ואריק קליינשטיין מקרן גלילות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

הדוח הסופי של האוצר: מס מדורג על רווחי הבנקים שמעל ל-50% ביחס לשנים קודמות

לפי הדו"ח הסופי של הצוות הבין משרדי: העלייה החריגה בשיעורי הרווחיות של הבנקים נובע מהריבית הגבוהה ומסביבה תחרותית מוגבלת וריכוזית ■ אגף התקציבים ונציג בנק ישראל התנגדו: "הכיוון שהתגבש בדוח הסופי, לא שיקף את הלך הרוח במהלך דיוני הצוות"

השדות הסולאריים של חברת דוראל / צילום: תמר מצפי

מכרז החשמל האמריקאי ננעל על מקסימום והקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות

הביקוש הגדול לחשמל בארה"ב מואץ בעיקר בשל בנייה מהירה של חוות שרתים ● היצרניות הישראליות הפועלות בארה"ב, כמו OPC שזכתה היום בחלקים ממכרז של רשת אספקה מרכזית, נהנות מהמצב בשוק באופן מובהק

שכונת הדר יוסף / צילום: ויקיפדיה

השכונה הוותיקה בצפון ת"א משתנה: מגדלים עם הרבה פחות חניה

התחדשות עירונית רחבת־היקף מתקדמת בתל אביב וברמת גן עם מאות דירות חדשות, בהן דיור בהישג יד להשכרה וללא חניה בחלק מהמתחמים ● קטה גרופ נכנסת לשוק ההון עם גיוס אג"ח ראשון ● ורובי קפיטל והפניקס סגרו עסקת מימון בהיקף של יותר מחצי מיליארד שקל לפרויקט מגורים בירושלים ● חדשות השבוע בנדל"ן 

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

הלמ"ס: מספר הדירות בבנייה ממשיך לעלות בקצב מהיר

ב-12 החודשים שבין אוקטובר 2024 לספטמבר 2025 החלה בנייתן של כ-81 אלף דירות - עלייה של 31.5% לעומת 12 החודשים הקודמים ● בתוך כך, נרשמה קפיצה חדה בהיקף הנפקת היתרי הבנייה ע"י הוועדות המקומיות

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

83 אלף דירות מחכות לקונים - וזו הסיבה שהיזמים ממשיכים לבנות

נתוני הלמ"ס מצביעים על כך שמלאי הדירות הלא מכורות בישראל הכפיל עצמו בתוך חמש שנים ועומד על שיא היסטורי ● תל אביב מובילה ברשימה, ואחריה ירושלים ובת ים ● מהן הסיבות שהיזמים לא מפסיקים לבנות, ואיפה ייקח 7 שנים להיפטר מהמלאי?

בחזית המדע. FOFO / צילום: Shutterstock

נמנעים מבדיקות? אולי יש לכם FOFO

אחרי ה־FOMO, הכירו את ה־FOFO, תופעה שמתארת את הפחד לדעת (Fear of finding out) ● פרופ' יניב שני חוקר בשנים האחרונות מה גורם לנו להימנע ממידע חשוב כמו תוצאות בדיקות או מבחנים, אבל גם מה מביא אותנו לחפש מידע חסר תועלת ● בראיון לגלובס הוא טוען: "אנחנו לא מחפשים מידע כדי לקבל החלטות, אלא לשם ויסות רגשי"

היו”ר אילן בן ישי ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי

נטו פיננסים: למרות ביקורת מהמדינה, העליון אישר הליך גישור לפיצוי החוסכים

השופט גרוסקופף קבע כי הדיון בערעור שהגישו חוסכים על הפטור שקיבלו סוכני נטו מתביעות יידחה ל-2026 ● חלק מהחוסכים מתנגדים: "הגישור נועד לחפות על המחדלים וירחיק את הריפוי" ● בהסדר חוב נמכרה פעילות נטו לארבע עונות בכ-50 מיליון שקל

KGM טורס הייבריד / צילום: יח''צ

עם מנוע מסין והחל מ-180 אלף שקל: הקוריאנית החדשה שתתחרה ביונדאי וטויוטה

היצרנית הקוריאנית חדורת המוטיבציה נכנסת לפלח ההיברידי באמצעות "קיצור דרך": KGM טורס הייבריד כולל מערכת הנעה מוכחת מתוצרת BYD ● העיצוב קשוח, צריכת הדלק נמוכה יחסית ורמת האבזור מכובדת ביחס למחיר, אבל השכנים מקוריאה מציבים תחרות קשה

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

חשד: מנהלים בחברת יזמות הגישו תביעה כוזבת לקרן הפיצויים בסך 40 מיליון שקל

שני המנהלים טענו כי למבנה בת"א נגרמו נזקים בהיקף 40 מיליון שקל כתוצאה מהדף של טיל איראני שנפל באזור - אך מהחקירה עולה חשד כי מאז 2021 המבנה מוכר ע"י העירייה כלא ראוי למגורים ● השניים חשודים בקבלת דבר במרמה, לאחר שקיבלו מהמדינה כ-2 מיליון שקל על בסיס התביעה ● לבקשת החשודים, שמם נאסר בשלב זה לפרסום

כלי טיס חשמלי של AIR / צילום: באדיבות חברת AIR

הסוף לשיירות? הסטארט-אפ הישראלי שמטיס 250 ק"ג אספקה ללוחמים

אירונאוטיקס חתמה על הסכם שיתוף‏־פעולה עם התאגיד הביטחוני ההונגרי ● הסטארט־אפ הישראלי שמוביל בפיתוח כלי טיס חשמליים מתקדמים ● החברה שמאפשרת להטמיע בטנקים מערכות שיגור של כטב"מים מתאבדים ● ופיקוד החלל האמריקאי מחזק את מערך ההגנה בנמל התעופה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הדמיה של הקמפוס / הדמיה: באדיבות אנבידיה

העיירה המנומנמת שתהפוך לאנבידיה-סיטי: עשרת אלפים עובדים בדרך לעיר הווילות של הצפון

ג'נסן הואנג, האיש שעומד מאחורי מהפכת ה־AI, הודיע רשמית כי קריית טבעון תהפוך לבית החדש של 10,000 עובדי אנבידיה ● הקמפוס החדש שיוקם בשטחה של המועצה המנומנמת, עשוי לשנות את הרכב היישוב הקטן בעל 20 אלף איש ● "יהיו כאלה שיעזבו", חוששים התושבים, "אבל מן הצד השני בעלי דירות ירוויחו מעלייה חדה במחירי הנדל"ן"