גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מפקד צבא ארה"ב בקונגרס: "קראתי מרקס ולנין - זה לא הופך אותי לקומוניסט"

עימות בקונגרס בין מפקד הכוחות המשולבים, מארק מילי, לבין חברי המפלגה הרפובליקאית ● המחוקקים מתנגדים לכך שחיילים ילמדו תיאוריות על גזענות בארה"ב, כי לדבריהם זה מזיק לאחדות בצבא ● מילי הדף את דבריהם וטען שזה חשוב בין היתר כדי להבין למה "אנשים הסתערו על הקפיטול"

ראש המטות המשולבים, מארק מילי, בקונגרס / צילום: Reuters, Evelyn Hockstein/Pool
ראש המטות המשולבים, מארק מילי, בקונגרס / צילום: Reuters, Evelyn Hockstein/Pool

"חשוב שאנשים במדים ילמדו את תיאוריית הגזע הביקורתית", אמר ראש המטות המשולבים, מארק מילי, אתמול (ד') בקונגרס בעודו דוחה האשמות של מחוקקים רפובליקאים שטוענים כי לימוד התחום מזיק לאחדות הצבא. "קראתי את מאו דזה-דונג, קראתי את קארל מרקס, קראתי את לנין", אמר מילי בשימוע. "זה לא הופך אותי לקומוניסט. מה לא בסדר בלמידה או בכך שיהיה לנו ידע לגבי מדינה שאנחנו צריכים להגן עליה?", שאל הגנרל את המחוקקים.

בהצהרה מאולתרת בשפה מלאת תשוקה, אמר מילי בוועדת הכוחות החמושים של בית הנבחרים שהוא דוחה את התפישה לפיה תיאוריית הגזע הביקורתית ולימודים דומים עשויים להזיק, ואמר למחוקקים ש"הרבה מאתנו צריכים ללמוד הרבה יותר על התיאוריה, תהיה מה שתהיה".

"אני רוצה להבין את 'הזעם הלבן'"

"אני כן חושב שזה חשוב, דווקא לאלה מאתנו הלובשים מדים שיהיה לנו ראש פתוח ונקרא הרבה... וחשוב שנתאמן ונבין", אמר מילי. "אני רוצה להבין את 'הזעם הלבן', ואני לבן. החיילים שלנו מגיעים מכל קצוות החברה וחשוב שהמפקדים שלנו יבינו מאיפה הם באים", הסביר מילי.

"מה גרם לאלפי אנשים להתקיף את הבניין הזה ולנסות להפוך את חוקת ארה"ב? מה הביא לכך? אני רוצה לדעת. אני רוצה לשמור על ראש פתוח ואני רוצה להיות מסוגל לנתח את זה... חשוב שמנהיגים כעת ובעתיד יכירו את התיאוריות האלה".

המושג "זעם לבן" חדר לשיח הציבורי בארה"ב בעיקר אחרי מאמר שכתבה הפרופסורית קרול אנדרסון ב"וושינגטון פוסט" ב-2014, שהיה המאמר הכי נקרא בעיתון באותה שנה ומאוחר יותר הפך לספר, שהפך לרב מכר ב-2016. בקצרה, אנדרסון טענה כי הגזענות המבנית בארה"ב הביאה להגברת הכעס והטינה של הלבנים כלפי השחורים. על פי התזה שלה, בכל פעם שהשחורים בארה"ב השיגו התקדמות או כוח חברתי כלשהו בהיסטוריה האמריקאית, הייתה לכך תגובה חריפה ומשמעותית מצד הלבנים.

בכלל, תיאוריית גזע ביקורתית - תפישה אקדמית חדשה יחסית בעיני הציבור אם כי היא כבר בת יותר מ-40 שנים - מקדמת את הרעיון שהגזענות היא נושא הנמצא בכל מקום בחברה האמריקאית ובמערכות החוק שלה.

בעבר רפובליקאים ניסו להפוך את הרעיון לפוליטי ולאסור או להגביל את לימוד התיאוריה בבתי ספר, בייחוד לאחר ההסתערות של תומכי הנשיא לשעבר טראמפ על גבעת הקפיטול ב-6 בינואר בניסיון לבטל את הניצחון בבחירות של הנשיא ג'ו ביידן.

"אני באופן אישי לא נעלב שאנחנו מאשימים את צבא ארה"ב, את הקצינים שלנו, הרס"רים, בכך שהם WOKE (מונח פוליטי המתייחס למודעות לנושאים הנוגעים לצדק חברתי וצדק גזעי - ר"ב) או משהו כזה בגלל שאנחנו לומדים את התיאוריות שמסתובבות בחוץ", אמר.

מילי הגיב לכמה שאלות שנשאלו מוקדם יותר על ידי חבר בית הנבחרים מאט גץ (רפובליקאי מפלורידה) שטען שכמה אנשי צבא שלא נקב בשמם, אמרו לו שניסיון  להתמודד עם דעות קיצוניות בקרב חיילים מוקדם יותר השנה "פגע ביכולת לקבל החלטות כקבוצה אחידה". גץ אמר גם שבישופ גאריסון, היועץ הבכיר החדש של שר ההגנה לויד אוסטין לענייני הון-אנושי, גיוון ושוויון היה בעצמו "תאורטיקן של תורת הגזע ביקורתית".

לאחר מכן חבר בית הנבחרים מייקל וולץ (רפובליקאי מפלורידה), ששירת ביחידת העילית "הכומתות הירוקות", מתח ביקורת על האקדמיה הצבאית בווסט פוינט שבה הצוערים לומדים על תיאוריית הגזע הביקורתית. לדבריו, עצם הלימוד של הנושא הינו "מפלג". וולף התייחס בדבריו לסמינר בווסט פוינט שעוסק ב"הבנת הלבנים והזעם הלבן".

מילי התייחס לדברים ואמר כי לא רק שאינו רואה בעיה בכך, אלא שיש בכך חשיבות להבנת ההיסטוריה וההווה של ארה"ב. "הנושא הזה נחקר באוניברסיטת הרווארד לפני שנים ושם הגיעו למסקנה שבארה"ב היו חוקים שקדמו למלחמת האזרחים, שהובילו לפערי שררה עם הקהילה האפרו-אמריקאית, שחבריה נחשבו באותם ימים לשלושה רבעי בן אדם כשהמדינה הזו נוצרה".

"ואז הייתה את מלחמת האזרחים והצהרת שחרור העבדים שנועדו לשנות את זה, ואז לקח עוד מאה שנה והגיע חוק זכויות האזרח ב-1964. אז תראו, אני כן רוצה לדעת... וזה חשוב לצבא שלנו, למשמעת ולאחידות של הצבא", אמר מילי והודה למחוקקים על ההזדמנות לומר את הדברים הללו.

שר ההגנה האמריקאי שם את המאבק בקיצוניות בעדיפות גבוהה

היחס ליחסי שחורים-לבנים בצבא כבר הועלה באחרונה על ידי מחוקקים רפובליקאים. המחוקקים ניהלו דיון עם בכירים בפנטגון על מאמצי משרד ההגנה להגדיל את הגיוון והשוויון בצבא.

בשימוע מ-10 במאי של ועדת הכוחות החמושים של הסנאט, טען הסנאטור טום קוטון (רפובליקאי מארקנסו) מבלי שהביא לכך הוכחה כלשהי ש"המוראל בצבא צונח ואי האמון בין הגזעים והמינים גובר בגלל האידאולוגיות WOKE האלה".

אוסטין, שהוא שר ההגנה השחור הראשון של ארה"ב, שם את ההתמודדות מול הקיצוניות בעדיפות גבוהה לאחר שהתגלה שלכמה אנשים שנעצרו בקשר למתקפה על הקפיטול יש רקע צבאי. ביום רביעי, אוסטין ענה לגץ, והגדיר את טענותיו על כך שמינה תיאורטיקן של תיאוריית הגזע הביקורתית "חסרות שחר". "אני סומך על שדרת הפיקוד שלי מלמעלה למטה והם נותנים לי ביקורת מאוזנת ולא מקושטת או מרוככת", אמר אוסטין.

גץ רמז גם שאולי אוסטין מקבל משוב טוב לגבי מאמציו להבין טוב יותר פילוג בקרב שורות הצבא בגלל שהוא אומר לפנטגון את מה שבפנטגון רוצים לשמוע. אוסטין עקץ את גץ לגבי המקורות שלו שלא נקב בשמם, ואמר: "אולי הם אומרים לך מה שאתה רוצה לשמוע".

עוד כתבות

תקיפות צה''ל ברצועת עזה / אילוסטרציה: ap, Leo Correa

חיל האוויר תקף במרכז הרצועה מחבל שתכנן פיגוע מיידי נגד כוחות צה"ל

צה"ל מאשר: הותקף מחבל במרכז הרצועה שתכנן לבצע פיגוע טרור נגד כוחות צה"ל בטווח הזמן המיידי ● לפי הצעת חוק שעליה יצביע הקונגרס השבוע, ארה"ב תבחן את השעיית הסיוע הצבאי ללבנון ● הדרישה של חמאס לאנשי מיליציות: תסגירו את עצמכם ותקבלו חנינה ● דיווחים בעזה: חמאס והצלב האדום נערכים לחידוש החיפושים אחר החלל החטוף רס"ל רן גואילי ● עדכונים שוטפים

גיוס הון לחברות הייטק / צילום: Shutterstock, Pushish Images

לראשונה: הקרנות הזרות עוקפות את הקרנות הישראליות בהשקעות סייבר

נקודת מפנה בתעשיית הסייבר הישראלית: הקרנות הזרות דוחקות את הישראליות ומובילות את סבבי הסיד בסייבר המקומי ● במקביל, נרשמה האצה חדה בהשקעות באבטחת בינה מלאכותית, שזינקו ל-2.5 מיליארד דולר ומהוות כבר 64% מהשקעות הסייבר בישראל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בוול סטריט; ברודקום קופצת בכ-2%

הנאסד"ק יורד בכ-0.2% ● IBM רוכשת חברת דאטה ב-11 מיליארד דולר ● מנהל ההשקעות של ברקשייר האת'וויי עובר לג'יי.פי.מורגן ● מגנום, שפוצלה מיוניליבר החלה להיסחר הבוקר באירופה ● לראשונה מזה עשור, אין מתאם בין שוק המניות לביטקוין • טראמפ על עסקת נטפליקס - וורנר ברדרס: "זה בעייתי" • בלומברג: עליית הריבית הצפויה ביפן תרחיק משקיעים מנכסי סיכון

זיו יעקובי, מנכ''ל קבוצת אקרו נדל''ן / צילום: אלכס פרגמנט

למרות הירידה במניה: מנכ"ל אקרו מכר מניות בכ-26.5 מיליון שקל

זיו יעקובי, מנכ"ל חברת הבנייה, הצטרף לגל המימושים בבורסה ומכר בימים האחרונים חלק מהמניות שברשותו - בשתי עסקאות מחוץ לבורסה ● המכירה מגיעה אחרי שבשנה החולפת ירדה מניית אקרו בכ-14% בניגוד למגמה בשוק

ניתוח חברה | אל על / צילום: יח''צ

אל תתנו לאחוזים לבלבל אתכם - השווי של אל על משקף תמחור נמוך מאי פעם

המשקיעים חוששים שסיום המלחמה יוביל לתחרות שתפגע בתוצאות של חברת התעופה, אך ספק אם זו תגיע בקרוב ● השווי בבורסה אמנם גבוה היסטורית, אלא שבשקלול קופת המזומנים הגדולה ושווי הנכסים, מדובר בתמחור הפעילות הנמוך בתולדות אל על ● האם הוא מוצדק? ● מדור חדש

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters

טראמפ חושש מרכישת הענק של נטפליקס. האם הוא יתערב?

בסוף השבוע נטפליקס הכריזה על רכישת חטיבת האולפנים והסטרימינג של וורנר ברדרס, וכעת דונלד טראמפ מביע חששות: "גודלן המשותף יכול להוות בעיה" ● הנשיא האמריקאי אף ציין כי הוא יהיה מעורב באופן אישי בהחלטה אם לאשר את העסקה

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

השקל מתחזק היום בחדות מול הדולר. אלו הסיבות

השקל נסחר קרוב לשפל של 3.5 שנים ומתחילת החודש הוא המטבע החזק ביותר בעולם ● הורדת הריבית הצפויה בארה"ב מול היציבות היחסית פה מגדילה את פער הריביות לטובת ישראל ● גורם נוסף הוא נתון הגירעון הממשלתי, שהפתיע לטובה ומהווה אינדיקציה לאיתנות המשק ● האם התחזקות נוספת תביא את בנק ישראל להתערבות בשוק המטבע?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הישראלית שנפלה ב־27% ויוצאת מהמדד היוקרתי הזה בוול סטריט

שינויים בוול סטריט: חברת טכנולוגיית השבבים סיוה תיפרד ממדד S&P SmallCap 600 ● בעוד כשבועיים צפויות שלוש מניות להיכנס למדד S&P 500, לאחר שזינקו מתחילת השנה

ערן וינטרוב, מנכ''ל ארגון לתת / צילום: שלומי מזרחי

האם דוח העוני של "לתת" מציג מציאות כלכלית מעוותת?

דוח העוני האלטרנטיבי של "לתת" מציג עליות חדות בעלויות המחיה - אך מאחורי המספרים מסתתרת מתודולוגיה שמבלבלת בין הוצאה לבין מחיר ● חלק מהרכיבים כלל לא מודדים יוקר מחיה, אלא צריכה בפועל של אוכלוסיות מסוימות, מה שמוביל לכשלים בולטים ולהצגת הנתונים בצורה מטעה

ולדימיר טנב, מנכ''ל רובינהוד / צילום: ap, Mark Lennihan

"הוא הקים מעין כת": הכירו את הגורו העולה של ההשקעות המסוכנות בוול סטריט

ולאד טנב, שמוביל את פלטפורמת המסחר המקוון אותה ייסד עם שותף לפני 13 שנה, בגיל 25, מקפיד להפוך את מצגות החברה לשואו ואת לקוחותיה לחוד החנית של המסחר האקזוטי ● עם מועדון מעריצים הולך ומתרחב, טנב הבין את הפוטנציאל בסוחרים פעילים ואגרסיביים, בדרך להכניס את האקסטרים להשקעות המיינסטרים

באירופה מעריכים: המועד שבו ישראל תתקוף באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: מקורות דיפלומטיים באירופה מעריכים שישראל תתקוף במהלך שנה הבאה באיראן, הכותרות בגרמניה עסקו בביקור הקנצלר בישראל, ולבנון מנסים לתכנן את היום אחרי סיום המנדט של יוניפי"ל ● כותרות העיתונים בעולם

מתחם הנרקיס, בית שמש - הדמיה / צילום: קסם הדמיות

אושר פרויקט פינוי־בינוי מבין הגדולים בארץ: 3,500 יחידות דיור חדשות בבית שמש

הוועדה המחוזית לתכנון ובניה במחוז ירושלים אישרה את פרויקט הפינוי-בינוי הגדול ביותר בתולדות העיר בית שמש ● יוקמו כ־3,500 דירות חדשות, לצד מוסדות חינוך ותשתיות ציבוריות משודרגות ● המודל שאושר מאפשר לדיירים לעבור ישירות לדירות החדשות במגרש החלוץ, ללא מעבר ביניים

רג'פ טאייפ ארדואן, נשיא טורקיה / צילום: ap, Achmad Ibrahim

טורקיה החלה להזרים כוחות לצפון סוריה. ישראל צריכה לדאוג?

ע"פ דיווחים ברשתות הכורדיות, טורקיה החלה להזרים כוחות לצפון סוריה ● ברקע, סירובם של הכורדים להשתלבות מלאה בממשלה שמנהיג א-שרע ● האם המהלך ישמש "אליבי" לנוכחות צבאית טורקית מובהקת בצפון סוריה?

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

עם ניסיון בארגון ידידי צה"ל: המנכ"לית המפתיעה בחברה החדשה של כצמן

חברת אוריון השלימה את הפיצול מג'י סיטי והחלה להיסחר בבורסה ● מנכ"לית החברה היא עו"ד ששימשה עד כה כמנהלת בארגון ידידי צה"ל בארה"ב והיו"ר הוא ערן יעקב, מנהל רשות המיסים לשעבר

רכישת הענק של נטפליקס (בעיגול: טד סרנדוס, מנכ''ל נטפליקס) / צילום: Reuters, USA TODAY Network

רכישת הענק של נטפליקס: החשש בשוק, המתחרה הגדולה ואיך זה יעבוד

נטפליקס הודיעה על כוונתה לרכוש את אולפני וורנר ברדרס תמורת 72 מיליארד דולר ● בדרך היא תיקח על עצמה חוב של כמעט 11 מיליארד דולר, תצטרך לשכנע את הרגולטור, ולהחליט כיצד יעבוד השירות המשולב

פערי שכר / אילוסטרציה: Shutterstock, Ink Drop

ישראל במקום הרביעי מהסוף: פערי השכר בין נשים לגברים לא הצטמצמו בשני העשורים האחרונים

הדוח, שנערך על ידי ד"ר אלינה רוזנפלד, מראה כי בקרב שכירים ושכירות בעלי תואר ראשון בגילאי 64-25 המועסקים במשרה מלאה, הפערים בשכר מגיעים ל-36% ● בעוד מדינות ה-OECD הצליחו לצמצם פערים והגיעו לממוצע של 11.4% בין השכר החציוני לגברים ונשים, ישראל דרכה במקום ונותרה עם פער של 20.8% לפי חישוב הארגון, לנתוני 2022

חגי אלון / צילום: צילום מסך יוטיוב

המניה הישראלית שנסחרה שנים בשווי זניח, וזינקה פתאום פי 56

מניית SMX, הנסחרת בנאסד"ק, זינקה בתוך שבוע משווי של פחות מ-6 דולר, והגיעה לשווי שוק של כ־349 מיליון דולר ● למרות זאת, החברה עדיין לא מייצרת הכנסות ומציגה הפסדים משמעותיים

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

מובילאיי מפטרת כ-200 עובדים, הרוב מישראל

החברה מפטרת כ-5% מכח האדם שלה, רוב המפוטרים יהיו בישראל, ויגיעו מחלקים שונים בחברה ● מובילאיי: "החברה תפעל לתמוך בעובדים המושפעים ובמקביל תמשיך לגייס למשרות הנדרשות למימוש תוכניותיה ארוכות הטווח"

רו''ח חן שרייבר, נשיא לשכת רואי החשבון / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

השינוי בתקנון לשכת רואי החשבון שמעורר סערה בקרב החברים

נשיא לשכת רואי החשבון, חן שרייבר, מבקש לבטל את ההגבלה הקיימת על מספר הקדנציות בהן מכהן נשיא לשכת רואי החשבון ● נכון להיום, על פי תקנון הלשכה, כהונת נשיא לשכת רואי החשבון מוגבלת לשתי קדנציות בלבד ● המתנגדים למהלך: "מה שנשיא לא עשה בשתי קדנציות הוא כבר לא יעשה. השלטון משחית"

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

זו חברת הביטוח שתהפוך לשותפה בקבוצה של עמוס לוזון לאחר שתרכוש מניות ב-110 מיליון שקל

מנורה מבטחים רוכשת בשני שלבים מניות בקבוצת לוזון ותחזיק ב-6.9% מהונה ● היא תצטרף לבית ההשקעות מור, שבאמצעות הגמל וקרנות הנאמנות, כבר מחזיק ב-12% ממניות החברה שפועלת בתחום הבנייה למגורים בישראל ובפולין, מתן אשראי ואנרגיה ● מניית לוזון זינקה ב-46% מתחילת השנה