גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מפקד צבא ארה"ב בקונגרס: "קראתי מרקס ולנין - זה לא הופך אותי לקומוניסט"

עימות בקונגרס בין מפקד הכוחות המשולבים, מארק מילי, לבין חברי המפלגה הרפובליקאית ● המחוקקים מתנגדים לכך שחיילים ילמדו תיאוריות על גזענות בארה"ב, כי לדבריהם זה מזיק לאחדות בצבא ● מילי הדף את דבריהם וטען שזה חשוב בין היתר כדי להבין למה "אנשים הסתערו על הקפיטול"

ראש המטות המשולבים, מארק מילי, בקונגרס / צילום: Reuters, Evelyn Hockstein/Pool
ראש המטות המשולבים, מארק מילי, בקונגרס / צילום: Reuters, Evelyn Hockstein/Pool

"חשוב שאנשים במדים ילמדו את תיאוריית הגזע הביקורתית", אמר ראש המטות המשולבים, מארק מילי, אתמול (ד') בקונגרס בעודו דוחה האשמות של מחוקקים רפובליקאים שטוענים כי לימוד התחום מזיק לאחדות הצבא. "קראתי את מאו דזה-דונג, קראתי את קארל מרקס, קראתי את לנין", אמר מילי בשימוע. "זה לא הופך אותי לקומוניסט. מה לא בסדר בלמידה או בכך שיהיה לנו ידע לגבי מדינה שאנחנו צריכים להגן עליה?", שאל הגנרל את המחוקקים.

בהצהרה מאולתרת בשפה מלאת תשוקה, אמר מילי בוועדת הכוחות החמושים של בית הנבחרים שהוא דוחה את התפישה לפיה תיאוריית הגזע הביקורתית ולימודים דומים עשויים להזיק, ואמר למחוקקים ש"הרבה מאתנו צריכים ללמוד הרבה יותר על התיאוריה, תהיה מה שתהיה".

"אני רוצה להבין את 'הזעם הלבן'"

"אני כן חושב שזה חשוב, דווקא לאלה מאתנו הלובשים מדים שיהיה לנו ראש פתוח ונקרא הרבה... וחשוב שנתאמן ונבין", אמר מילי. "אני רוצה להבין את 'הזעם הלבן', ואני לבן. החיילים שלנו מגיעים מכל קצוות החברה וחשוב שהמפקדים שלנו יבינו מאיפה הם באים", הסביר מילי.

"מה גרם לאלפי אנשים להתקיף את הבניין הזה ולנסות להפוך את חוקת ארה"ב? מה הביא לכך? אני רוצה לדעת. אני רוצה לשמור על ראש פתוח ואני רוצה להיות מסוגל לנתח את זה... חשוב שמנהיגים כעת ובעתיד יכירו את התיאוריות האלה".

המושג "זעם לבן" חדר לשיח הציבורי בארה"ב בעיקר אחרי מאמר שכתבה הפרופסורית קרול אנדרסון ב"וושינגטון פוסט" ב-2014, שהיה המאמר הכי נקרא בעיתון באותה שנה ומאוחר יותר הפך לספר, שהפך לרב מכר ב-2016. בקצרה, אנדרסון טענה כי הגזענות המבנית בארה"ב הביאה להגברת הכעס והטינה של הלבנים כלפי השחורים. על פי התזה שלה, בכל פעם שהשחורים בארה"ב השיגו התקדמות או כוח חברתי כלשהו בהיסטוריה האמריקאית, הייתה לכך תגובה חריפה ומשמעותית מצד הלבנים.

בכלל, תיאוריית גזע ביקורתית - תפישה אקדמית חדשה יחסית בעיני הציבור אם כי היא כבר בת יותר מ-40 שנים - מקדמת את הרעיון שהגזענות היא נושא הנמצא בכל מקום בחברה האמריקאית ובמערכות החוק שלה.

בעבר רפובליקאים ניסו להפוך את הרעיון לפוליטי ולאסור או להגביל את לימוד התיאוריה בבתי ספר, בייחוד לאחר ההסתערות של תומכי הנשיא לשעבר טראמפ על גבעת הקפיטול ב-6 בינואר בניסיון לבטל את הניצחון בבחירות של הנשיא ג'ו ביידן.

"אני באופן אישי לא נעלב שאנחנו מאשימים את צבא ארה"ב, את הקצינים שלנו, הרס"רים, בכך שהם WOKE (מונח פוליטי המתייחס למודעות לנושאים הנוגעים לצדק חברתי וצדק גזעי - ר"ב) או משהו כזה בגלל שאנחנו לומדים את התיאוריות שמסתובבות בחוץ", אמר.

מילי הגיב לכמה שאלות שנשאלו מוקדם יותר על ידי חבר בית הנבחרים מאט גץ (רפובליקאי מפלורידה) שטען שכמה אנשי צבא שלא נקב בשמם, אמרו לו שניסיון  להתמודד עם דעות קיצוניות בקרב חיילים מוקדם יותר השנה "פגע ביכולת לקבל החלטות כקבוצה אחידה". גץ אמר גם שבישופ גאריסון, היועץ הבכיר החדש של שר ההגנה לויד אוסטין לענייני הון-אנושי, גיוון ושוויון היה בעצמו "תאורטיקן של תורת הגזע ביקורתית".

לאחר מכן חבר בית הנבחרים מייקל וולץ (רפובליקאי מפלורידה), ששירת ביחידת העילית "הכומתות הירוקות", מתח ביקורת על האקדמיה הצבאית בווסט פוינט שבה הצוערים לומדים על תיאוריית הגזע הביקורתית. לדבריו, עצם הלימוד של הנושא הינו "מפלג". וולף התייחס בדבריו לסמינר בווסט פוינט שעוסק ב"הבנת הלבנים והזעם הלבן".

מילי התייחס לדברים ואמר כי לא רק שאינו רואה בעיה בכך, אלא שיש בכך חשיבות להבנת ההיסטוריה וההווה של ארה"ב. "הנושא הזה נחקר באוניברסיטת הרווארד לפני שנים ושם הגיעו למסקנה שבארה"ב היו חוקים שקדמו למלחמת האזרחים, שהובילו לפערי שררה עם הקהילה האפרו-אמריקאית, שחבריה נחשבו באותם ימים לשלושה רבעי בן אדם כשהמדינה הזו נוצרה".

"ואז הייתה את מלחמת האזרחים והצהרת שחרור העבדים שנועדו לשנות את זה, ואז לקח עוד מאה שנה והגיע חוק זכויות האזרח ב-1964. אז תראו, אני כן רוצה לדעת... וזה חשוב לצבא שלנו, למשמעת ולאחידות של הצבא", אמר מילי והודה למחוקקים על ההזדמנות לומר את הדברים הללו.

שר ההגנה האמריקאי שם את המאבק בקיצוניות בעדיפות גבוהה

היחס ליחסי שחורים-לבנים בצבא כבר הועלה באחרונה על ידי מחוקקים רפובליקאים. המחוקקים ניהלו דיון עם בכירים בפנטגון על מאמצי משרד ההגנה להגדיל את הגיוון והשוויון בצבא.

בשימוע מ-10 במאי של ועדת הכוחות החמושים של הסנאט, טען הסנאטור טום קוטון (רפובליקאי מארקנסו) מבלי שהביא לכך הוכחה כלשהי ש"המוראל בצבא צונח ואי האמון בין הגזעים והמינים גובר בגלל האידאולוגיות WOKE האלה".

אוסטין, שהוא שר ההגנה השחור הראשון של ארה"ב, שם את ההתמודדות מול הקיצוניות בעדיפות גבוהה לאחר שהתגלה שלכמה אנשים שנעצרו בקשר למתקפה על הקפיטול יש רקע צבאי. ביום רביעי, אוסטין ענה לגץ, והגדיר את טענותיו על כך שמינה תיאורטיקן של תיאוריית הגזע הביקורתית "חסרות שחר". "אני סומך על שדרת הפיקוד שלי מלמעלה למטה והם נותנים לי ביקורת מאוזנת ולא מקושטת או מרוככת", אמר אוסטין.

גץ רמז גם שאולי אוסטין מקבל משוב טוב לגבי מאמציו להבין טוב יותר פילוג בקרב שורות הצבא בגלל שהוא אומר לפנטגון את מה שבפנטגון רוצים לשמוע. אוסטין עקץ את גץ לגבי המקורות שלו שלא נקב בשמם, ואמר: "אולי הם אומרים לך מה שאתה רוצה לשמוע".

עוד כתבות

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

פחות מה-OECD: בבנק אוף אמריקה צופים לישראל צמיחה של 4.2% בשנת 2026

הבנק האמריקאי מעריך כי התאוששות הכלכלה הישראלית תימשך בשנתיים הקרובות, אך בשיעור נמוך מזה שצפו בארגון המדינות המפותחות ● בנוסף, בבנק צופים המשך שמירה על הסטטוס קוו, אך מציינים כי המתיחות בין ישראל לאיראן עשויה לשוב ולצוף

פיוש גויאל / צילום: לע''מ

שר התעשייה של הודו מסביר איך אפשר לנהל יחסים טובים עם איראן וישראל במקביל

מאז מלחמת חרבות ברזל, הודו היא בין המדינות הבולטות שממשיכה להעמיק את קשריה עם ישראל - כולל בתחום הביטחוני ● בריאיון לגלובס אומר השר פיוש גויאל שניו דלהי מחויבת לקדם את מסדרון IMEC בין הודו לאירופה וכי "ישראל היא גורם אינטגרלי במהלך" ● הוא מדגיש את הפוטנציאל בשיתופי פעולה בטכנולוגיה, ביטחון ופוד־טק, ומסביר כיצד הודו מצליחה לנהל יחסים מקבילים עם ישראל ואיראן

השגרה החדשה של צו 8 / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov

המדרון החלקלק של צו 8: כך הפך גיוס החירום לשגרה שצה"ל התאהב בה

שנתיים אחרי 7 באוקטובר, צו 8 כבר מזמן אינו כלי חירום אלא מנגנון הגיוס היחיד של צה"ל ● ההישענות עליו יצרה שגרה יקרה, לא מפוקחת ולעיתים גם מנוצלת לרעה, עם סבבים מתמשכים ופערים גדלים בין החוק למציאות ● ניסיון החקיקה להסדרת המילואים נפל והצבא השלים עם הסיטואציה שנוחה לו, בעוד שבאוצר מזהירים: מיליארדי שקלים מתבזבזים

הריסות בניינים בצפון רצועת עזה / צילום: ap, Leo Correa

החשש בחמאס מהצעד של ישראל - וההנחיה: "להתרחק מהמזגן"

למרות הפסקת האש: המדינה מונעת כניסת כתבים זרים לעזה ● טראמפ מתכנן להודיע על הקמת גוף שלטוני חדש בעזה ● בכיר אמריקאי: נכריז עד חג המולד, המשוואה: צה"ל יוצא מעזה, חמאס יוצא מהשלטון ● לשכת רה"מ: משלחת יצאה לקהיר במטרה להביא להשבה מיידית של החלל החטוף האחרון ● עדכונים שוטפים

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

ענקית הספנות הבינלאומית הפג לויד הגישה הצעה לרכישת צים

במסגרת שורת הבעלים בחברה הגרמנית נמנות קטאר החזקות, זרוע של רשות ההשקעות הקטארית, וגם קרן העושר הסעודית ● בוועד העובדים של צים מתנגדים לעסקה בחריפות וקוראים למדינה למנוע את המהלך

חוזרים הביתה / צילום: Shutterstock

לשכת רה"מ: משלחת יצאה לקהיר במטרה להביא להשבה מיידית של החלל החטוף האחרון

רס"ל רן גואילי הוא החלל החטוף האחרון שנותר ברצועת עזה ● חוסל יאסר אבו שבאב, מנהיג המיליציה העזתית ששיתף פעולה עם ישראל ● אחרי התרעת הפינוי: חיל האוויר החל לתקוף מטרות של חיזבאללה בדרום לבנון ● צה"ל מאשר: חוסלו מג"ד מזרח רפיח, סגנו ומפקד פלוגה בחמאס ● המתווך טוען: חמאס מוכן להתפרק מנשקו ● עדכונים שוטפים

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

למה מניית ארית התרסקה אחרי שהודיעה על הנפקת החברה הבת?

מניית ארית תעשיות צללה בבורסה בכמעט 20% לאחר ההחלטה להנפיק לציבור את החברה הבת רשף ● ארית מציעה להנפיק את רשף בשווי נמוך משמעותית מהשווי של חברת ההחזקות עצמה, בניגוד למקובל בשוק ● אנליסט מסביר: "השוק התאים את התמחור לכזה של חברת החזקות"

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

אירופה במגמה חיובית; עליות קלות בחוזים העתידיים על וול סטריט

הקוספי בדרום קוריאה קפץ ב-1.8%, מדד הניקיי איבד מערכו כ-1%, ושנזן קפץ בכ-1% ● בהמשך היום יפורסמו נתוני מדד המחירים לצריכה פרטית (PCE) ● וול סטריט ננעלה אמש במגמה מעורבת ● החוזים העתידיים על וול סטריט בעליות קלות

אבי לוי, יו''ר להב אל.אר / צילום: יח''צ

כשהוא קנה את השליטה בחברת ההחזקות, היא הייתה שווה בקושי 100 מיליון שקל. היום היא שווה מיליארדים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשהוא שולט בחברת הנדל"ן והקמעונאות להב אל.אר, הנסחרת בשווי של כ־2 מיליארד שקל, אבי לוי מביט אחורה ללא זעם על הפרידה מענקית הקניונים מליסרון שניהל: "אני אוהב את ליאורה עופר כמו אחות" ● הוא מספר על תוכניות ההתרחבות עם דלק ישראל ועל הניסיון שלא צלח להשתלטות על שופרסל, ומחמיא לאחים אמיר: "אני מוריד את הכובע בפניהם, לא חושב שהיינו מסוגלים לעשות יותר מזה"

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

נשיא העליון במתקפה חסרת תקדים על לוין: "פוגע בציבור"

נשיא בית המשפט העליון השתתף בכנס בחיפה והזהיר מפני ההתנהלותו של יריב לוין ● "המתקפה על מערכת המשפט נמשכת במלוא עוזה", האשים עמית ● הוא התייחס ל"חרם" מצד שר המשפטים ואמר: "אני הושטתי לו יד, הוא מפרק את מה שנבנה פה בעשרות שנים" ● שר המשפטים השיב: "אני מפרק את מבצר השקר שאתה יושב בו" ● אהרן ברק הזהיר מפני דיקטטורה: "ראש הממשלה ישלוט לבדו במדינה, אנחנו נתינים"

פרויקט ''תדהר בגיבורים'' בבת ים / הדמיה: 3DVISION

תדהר מתקדמת לכיוון הנפקה: זה הצעד האחרון שנקטה

חברת הנדל"ן תדהר ממשיכה להיערך להנפקה ראשונית בבורסה בת"א ושכרה את שירותיהם של לידר חיתום ודיסקונט חיתום ● שיכון ובינוי עתרה לבג"ץ נגד המדינה ודורשת תיקון חקיקה שיאפשר לה למכור דירות שבנתה להשכרה לטווח ארוך ● ונתי גלבוע ישקיע כ-40 מיליון שקל בגפן מגורים ויהפוך לחלק מגרעין השליטה ● חדשות השבוע בנדל"ן

גם זה קרה פה / צילום: צילום מסך

בתוך כל כיפופי הידיים, ישראל יכולה לשכוח ממטרת-העל הכלכלית

מה שנחתם מחייב רק לכאורה ● מסגרות התקציב גמישות מתמיד ● והחשבון על החניה הגיע מהר ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

התחדשות עירונית בתל אביב. להבטיח את הזכויות בחוזה / צילום: דיויד לוין

להגן על זכויות הדיירים: מה עושים כשיזם של פרויקט התחדשות עירונית נקלע לקשיים?

לאחרונה נקלעו כמה פרויקטים של התחדשות עירונית ברובעים 3 ו־4 בתל אביב לקשיים שהובילו לעצירתם ● אילו סעיפים חשובים כדאי לדיירים להוסיף לחוזה ההתקשרות עם היזם כדי להגן על עצמם, ומה עושים כשהפרויקט נתקע?

''לולו - קיבוצטריה''. מפלט לנפש ולבטן / צילום: אסף קרלה

המסעדה הגלילית שמוכיחה שאיטליה יכולה להיות גם בקיבוץ

ב"לולו - קיבוצטריה" שבקיבוץ עמיר יש קסם מצטבר וכובש. מהמיקום, דרך העיצוב החם ועד לאוכל המנחם - זו פשוט מסעדה נהדרת

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ’ / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

שר האוצר מציג את תקציב 2026: "יהיה מס על בנקים. הוא יהיה קבוע וגדול"

שעות לפני ההצבעה על הצעת התקציב בממשלה, מערכת הביטחון והאוצר עדיין חלוקים על תקציב הביטחון השוטף וההתמודדות עם האיום האיראני ● נתניהו מבקש עוגן תקציבי לעשור קדימה, שמקבע את המסגרת ומצמצם תקציבים אזרחיים ● עוד ברקע: רפורמות במחלוקת, מאבקים מול שרים והסתדרות מוחלשת

רכבים באירופה / צילום: Shutterstock

היבואניות הישראליות כובשות את אירופה עם זיכיונות לרכבים מסין

יבואניות הרכב הישראליות מרחיבות את פעילותן באירופה עם שורה של זיכיונות חדשים לייבוא מותגי רכב סיניים, ובראשם צ’רי וג’ילי ● קרסו, כלמוביל, גרנד אוטו, סמלת ויוניון מתבססות בשווקים כמו אוסטריה, רומניה ויוון - וצפויות להתרחב לשוויץ ולבולגריה ב־2026 ● וגם: הנחות חריגות לסוף השנה ומגוון דגמים חדשים שהושקו בישראל ● השבוע בענף הרכב

השטח שעליו תוקם תחנת ''קסם'' / צילום: דין שמואל אלמס

המחיר שהמדינה תקבל על הקרקע של תחנת הכוח קסם

תחנת הכוח "קסם" צפויה לשלם למדינה כ־300 מיליון שקל עבור הקרקע שעליה תוקם, על בסיס תעריף חכירה קבוע לפי הספק הייצור

מאיה ורטהיימר בקמפיין יד2 / צילום: צילום מסך יוטיוב

תקציב הפרסום של יד2 עובר למקאן תל אביב

בשמונה השנים האחרונות טופל תקציב יד2 בראובני-פרידן, והחל מ-2026 הוא יעבור למשרד פרסום חדש ● השבוע נמכרה פלטפורמת היד השנייה לקרן אייפקס העולמית תמורת 3.1 מיליארד שקל

תחנות כוח / צילום: באדיבות החברה

שלוש תחנות כוח קיבלו אישורים לבנייה, למה חלקן עדיין תקועות?

מנהל התכנון הפיק היתר בנייה לתחנת הכוח "קסם", שצפויה לקום ליד גוש דן ● בנוסף ניתן אישור למתן היתר להרחבת "דוראד" באשקלון, אך זו נמצאת בקשיים משפטיים וסכסוך עמוק בין השותפים ● גם השדה הסולארי "דימונה דרום" קיבל אישור למתן היתר, וצפוי להפוך לשדה הסולארי הגדול בישראל

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

המדינה האירופית שהותירה את אלביט מחוץ למכרז הגדול

הענקית הביטחונית הגרמנית קיבלה ממדינת נאט"ו הזמנה של חימושים משוטטים מסדרת הירו של UVISION הישראלית ● נורבגיה החליטה להשאיר בחוץ את המערכת הרקטית של אלביט, במסגרת מכרז שהיא מבצעת למערכות רקטיות ארוכות־טווח ● השקעת המיליארדים של טורקיה במערכות נשק חדשות ● וגם: במסגרת המלחמה עם רוסיה, אוקראינה צברה 100 אלף רחפנים במודל רכש ייחודי ● השבוע בתעשיות הביטחוניות