גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מפקד צבא ארה"ב בקונגרס: "קראתי מרקס ולנין - זה לא הופך אותי לקומוניסט"

עימות בקונגרס בין מפקד הכוחות המשולבים, מארק מילי, לבין חברי המפלגה הרפובליקאית ● המחוקקים מתנגדים לכך שחיילים ילמדו תיאוריות על גזענות בארה"ב, כי לדבריהם זה מזיק לאחדות בצבא ● מילי הדף את דבריהם וטען שזה חשוב בין היתר כדי להבין למה "אנשים הסתערו על הקפיטול"

ראש המטות המשולבים, מארק מילי, בקונגרס / צילום: Reuters, Evelyn Hockstein/Pool
ראש המטות המשולבים, מארק מילי, בקונגרס / צילום: Reuters, Evelyn Hockstein/Pool

"חשוב שאנשים במדים ילמדו את תיאוריית הגזע הביקורתית", אמר ראש המטות המשולבים, מארק מילי, אתמול (ד') בקונגרס בעודו דוחה האשמות של מחוקקים רפובליקאים שטוענים כי לימוד התחום מזיק לאחדות הצבא. "קראתי את מאו דזה-דונג, קראתי את קארל מרקס, קראתי את לנין", אמר מילי בשימוע. "זה לא הופך אותי לקומוניסט. מה לא בסדר בלמידה או בכך שיהיה לנו ידע לגבי מדינה שאנחנו צריכים להגן עליה?", שאל הגנרל את המחוקקים.

בהצהרה מאולתרת בשפה מלאת תשוקה, אמר מילי בוועדת הכוחות החמושים של בית הנבחרים שהוא דוחה את התפישה לפיה תיאוריית הגזע הביקורתית ולימודים דומים עשויים להזיק, ואמר למחוקקים ש"הרבה מאתנו צריכים ללמוד הרבה יותר על התיאוריה, תהיה מה שתהיה".

"אני רוצה להבין את 'הזעם הלבן'"

"אני כן חושב שזה חשוב, דווקא לאלה מאתנו הלובשים מדים שיהיה לנו ראש פתוח ונקרא הרבה... וחשוב שנתאמן ונבין", אמר מילי. "אני רוצה להבין את 'הזעם הלבן', ואני לבן. החיילים שלנו מגיעים מכל קצוות החברה וחשוב שהמפקדים שלנו יבינו מאיפה הם באים", הסביר מילי.

"מה גרם לאלפי אנשים להתקיף את הבניין הזה ולנסות להפוך את חוקת ארה"ב? מה הביא לכך? אני רוצה לדעת. אני רוצה לשמור על ראש פתוח ואני רוצה להיות מסוגל לנתח את זה... חשוב שמנהיגים כעת ובעתיד יכירו את התיאוריות האלה".

המושג "זעם לבן" חדר לשיח הציבורי בארה"ב בעיקר אחרי מאמר שכתבה הפרופסורית קרול אנדרסון ב"וושינגטון פוסט" ב-2014, שהיה המאמר הכי נקרא בעיתון באותה שנה ומאוחר יותר הפך לספר, שהפך לרב מכר ב-2016. בקצרה, אנדרסון טענה כי הגזענות המבנית בארה"ב הביאה להגברת הכעס והטינה של הלבנים כלפי השחורים. על פי התזה שלה, בכל פעם שהשחורים בארה"ב השיגו התקדמות או כוח חברתי כלשהו בהיסטוריה האמריקאית, הייתה לכך תגובה חריפה ומשמעותית מצד הלבנים.

בכלל, תיאוריית גזע ביקורתית - תפישה אקדמית חדשה יחסית בעיני הציבור אם כי היא כבר בת יותר מ-40 שנים - מקדמת את הרעיון שהגזענות היא נושא הנמצא בכל מקום בחברה האמריקאית ובמערכות החוק שלה.

בעבר רפובליקאים ניסו להפוך את הרעיון לפוליטי ולאסור או להגביל את לימוד התיאוריה בבתי ספר, בייחוד לאחר ההסתערות של תומכי הנשיא לשעבר טראמפ על גבעת הקפיטול ב-6 בינואר בניסיון לבטל את הניצחון בבחירות של הנשיא ג'ו ביידן.

"אני באופן אישי לא נעלב שאנחנו מאשימים את צבא ארה"ב, את הקצינים שלנו, הרס"רים, בכך שהם WOKE (מונח פוליטי המתייחס למודעות לנושאים הנוגעים לצדק חברתי וצדק גזעי - ר"ב) או משהו כזה בגלל שאנחנו לומדים את התיאוריות שמסתובבות בחוץ", אמר.

מילי הגיב לכמה שאלות שנשאלו מוקדם יותר על ידי חבר בית הנבחרים מאט גץ (רפובליקאי מפלורידה) שטען שכמה אנשי צבא שלא נקב בשמם, אמרו לו שניסיון להתמודד עם דעות קיצוניות בקרב חיילים מוקדם יותר השנה "פגע ביכולת לקבל החלטות כקבוצה אחידה". גץ אמר גם שבישופ גאריסון, היועץ הבכיר החדש של שר ההגנה לויד אוסטין לענייני הון-אנושי, גיוון ושוויון היה בעצמו "תאורטיקן של תורת הגזע ביקורתית".

לאחר מכן חבר בית הנבחרים מייקל וולץ (רפובליקאי מפלורידה), ששירת ביחידת העילית "הכומתות הירוקות", מתח ביקורת על האקדמיה הצבאית בווסט פוינט שבה הצוערים לומדים על תיאוריית הגזע הביקורתית. לדבריו, עצם הלימוד של הנושא הינו "מפלג". וולף התייחס בדבריו לסמינר בווסט פוינט שעוסק ב"הבנת הלבנים והזעם הלבן".

מילי התייחס לדברים ואמר כי לא רק שאינו רואה בעיה בכך, אלא שיש בכך חשיבות להבנת ההיסטוריה וההווה של ארה"ב. "הנושא הזה נחקר באוניברסיטת הרווארד לפני שנים ושם הגיעו למסקנה שבארה"ב היו חוקים שקדמו למלחמת האזרחים, שהובילו לפערי שררה עם הקהילה האפרו-אמריקאית, שחבריה נחשבו באותם ימים לשלושה רבעי בן אדם כשהמדינה הזו נוצרה".

"ואז הייתה את מלחמת האזרחים והצהרת שחרור העבדים שנועדו לשנות את זה, ואז לקח עוד מאה שנה והגיע חוק זכויות האזרח ב-1964. אז תראו, אני כן רוצה לדעת... וזה חשוב לצבא שלנו, למשמעת ולאחידות של הצבא", אמר מילי והודה למחוקקים על ההזדמנות לומר את הדברים הללו.

שר ההגנה האמריקאי שם את המאבק בקיצוניות בעדיפות גבוהה

היחס ליחסי שחורים-לבנים בצבא כבר הועלה באחרונה על ידי מחוקקים רפובליקאים. המחוקקים ניהלו דיון עם בכירים בפנטגון על מאמצי משרד ההגנה להגדיל את הגיוון והשוויון בצבא.

בשימוע מ-10 במאי של ועדת הכוחות החמושים של הסנאט, טען הסנאטור טום קוטון (רפובליקאי מארקנסו) מבלי שהביא לכך הוכחה כלשהי ש"המוראל בצבא צונח ואי האמון בין הגזעים והמינים גובר בגלל האידאולוגיות WOKE האלה".

אוסטין, שהוא שר ההגנה השחור הראשון של ארה"ב, שם את ההתמודדות מול הקיצוניות בעדיפות גבוהה לאחר שהתגלה שלכמה אנשים שנעצרו בקשר למתקפה על הקפיטול יש רקע צבאי. ביום רביעי, אוסטין ענה לגץ, והגדיר את טענותיו על כך שמינה תיאורטיקן של תיאוריית הגזע הביקורתית "חסרות שחר". "אני סומך על שדרת הפיקוד שלי מלמעלה למטה והם נותנים לי ביקורת מאוזנת ולא מקושטת או מרוככת", אמר אוסטין.

גץ רמז גם שאולי אוסטין מקבל משוב טוב לגבי מאמציו להבין טוב יותר פילוג בקרב שורות הצבא בגלל שהוא אומר לפנטגון את מה שבפנטגון רוצים לשמוע. אוסטין עקץ את גץ לגבי המקורות שלו שלא נקב בשמם, ואמר: "אולי הם אומרים לך מה שאתה רוצה לשמוע".

עוד כתבות

חימושים משוטטים של חברת UVISION / צילום: Reuters, IMAGO

ההישג של חברת הכטב"מים הישראלית והנקמה הקטארית באיראן

UVISION הישראלית ממשיכה להגיע להישגים משמעותיים בשוק האמריקאי ● היעדרות איראנית חריגה מתערוכה ביטחונית יוקרתית בדוחא על רקע המתיחות האזורית ● חשיפת רחפנים וטכנולוגיות חדשות מצד רוסיה והשקעות עתק של סין ביכולות קוונטיות צבאיות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

יוני חנציס, מנכ''ל קבוצת דוראל אנרגיה, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל דוראל: "חברות האנרגיה בנקודת שינוי היסטורית"

יוני חנציס, מנכ"ל דוראל, דיבר בכנס תשתיות לעתיד של גלובס על החסמים לייצור חשמל סולארי בישראל, על הפוטנציאל של חברות האנרגיה המתחדשת וגם על התוכניות להנפקה

ארז בלשה, מייסד ומנכ''ל קרן ג'נריישן / צילום: שלומי יוסף

מנכ״ל ג'נריישן על משבר התשתיות: "הפתרון חד משמעית במגזר הפרטי. למדינה יש תפקיד חשוב בהסרת החסמים"

מנכ"ל ג'נריישן ישראל, ארז בלשה, אמר בכנס תשתיות לעתיד של גלובס כי הפתרון לפיתוח התשתיות נטוע במגזר הפרטי, ש"מביא יכולות שאין במגזר הציבורי" ● בלשה מסביר כי השירות הנמוך של התחבורה בישראל קשור ל"מחסור בנהגים ובנתיבים עמוסים"

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ני"ע הכפילה תוך שנה את סכום הקנסות בשוק ההון

רשות ניירות ערך מדווחת על עלייה חדה בקנסות ב-2025: הוטלו 29 עיצומים בסכום מצטבר של יותר מ-6 מיליון שקל, לעומת 23 עיצומים בכ-3 מיליון שקל ב-2024 ● רוב הקנסות נגעו להפרות דיווח ולגילוי חסר למשקיעים

גלעד בר אדון, מנכ''ל מוריה / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מוריה: "ירושלים תהפוך לעיר הראשונה בישראל עם רשת של רכבות קלות"

גלעד בר אדון, מנכ"ל מוריה - החברה לפיתוח ירושלים, התייחס בכנס תשתיות לעתיד של גלובס למהפכת תשתיות התחבורה שעוברת עיר הבירה בימים אלו ●  "רואים היום תוכניות של מגדלים בני 30–40 קומות ליד הרכבת הקלה – דבר שלא היה מעולם בירושלים"

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

מתחרה שלישית על אינמוד: קרן סטיל פרטנרס מציעה לרכוש 51% מהחברה

הקרן מציעה לרכוש 51% מהחברה ב-18 דולר למניה ● "פנינו להנהלה אבל לא זכינו לתגובה", נמסר מן הקרן, שמשקיעה בחברות תעשיה ונסחרת לפי שווי דומה לזה של אינמוד ● ההצעה מגיעה לאחר שבתחילת השבוע נחשף כי שתי מתחרות מעוניינות לרכוש את החברה כולה ולהפוך אותה לפרטית 

מנכ''ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה / צילום: ap, Elaine Thompson

מיקרוסופט עקפה את התחזיות, אז למה המשקיעים מודאגים מהתוצאות?

ענקית הטכנולוגיה עקפה את התחזיות בשורה העליונה והתחתונה ● עם זאת, הצמיחה מפלטפורמת הענן שלה, אז'ור, עמדה על 39% - מעל צפי האנליסטים, אך מתחת לשיעור הצמיחה שנרשם ברבעון הקודם, שעמד על 40% ● המניה יורדת במסחר המאוחר בוול סטריט

דורון ארבלי, יו''ר חברת החשמל / צילום: כדיה לוי

יו"ר חברת החשמל: "האינטרס הלאומי והביטחון האנרגטי מחייבים שנמשיך להיות חלק ממערך ייצור החשמל"

דורון ארבלי, יו"ר חברת החשמל, קרא בכנס תשתיות לעתיד של גלובס להסרת המגבלות על פעילות החברה בתחום ייצור החשמל, והציג תוכנית השקעות של כ־50 מיליארד שקל ברשת החשמל עד סוף העשור ● "חברת החשמל היא לא הבעיה של משק האנרגיה, היא הפתרון"

משה בן זקן, מנכ''ל משרד התחבורה והבטיחות בדרכים / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל משרד התחבורה: "לוויזאייר יש תיאבון והם רוצים להביא כמה שיותר מטוסים. מאמין שייכנסו עוד חברות"

מנכ"ל משרד התחבורה, משה בן זקן התייחס בכנס תשתיות לעתיד של גלובס לתוכניות להקים בסיס וויזאייר בנתב"ג ולאפשרות לכניסת אובר לפעילות בישראל ● "אני מאמין שוויז זו רק הסנונית הראשונה וייכנסו עוד חברות. המטרה שלנו היא לראות את המחירים צונחים" ● "היוזמה להבאת אובר לארץ מתקדמת בקצב שלא היה אף פעם"

המוסדיים מסתערים של מניות אנרגיה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

"שוחים בכסף": המוסדיים מסתערים על מניות האנרגיה, והענף החם זוכה למדד חדש

בצל הביקושים הגדלים בשוק האנרגיה, הגופים המוסדיים ביצעו בחודשים האחרונים השקעות של מיליארדים בחברות ופרויקטים בתחום ● גורם בשוק: "זה תחום השקעה סולידי שהלקוח המרכזי שלו זו המדינה, והיא תמיד רוצה עוד חשמל" ● וגם: אילו חברות ייכנסו למדד חדש שיאגד את מניות האנרגיה בת"א, שחלקן כבר עלו במאות אחוזים

פאנל בהשתתפות עדי קין קרני, עלי בינג, יעל סלומון ומעיין הראל / צילום: שלומי יוסף

נציג אגף התקציבים: "מס הגודש יקרה. זו תהיה איוולת לא לעשות את זה"

פאנל בכנס תשתיות לעתיד של גלובס עסק בפרויקט המטרו, האתגרים, המימון וההתקדמות ● בפאנל השתתפו סמנכ"לית קו M2 בנת"ע עדי קין־קרני, סגן הממונה על התקציבים עלי בינג, סמנכ"לית מינהל התכנון יעל סלומון, סמנכ"לית תשתיות במינהל רשות החברות מעיין הראל

אור ליביס, סמנכ''ל כלכלה במשרד התחבורה ואורי סירקיס, מנכ''ל ישראייר / צילום: כדיה לוי

הזדמנות או תחרות לא הוגנת? בעד ונגד הקמת בסיס וויזאייר בנתב"ג

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, דנו בשאלה האם הקמת בסיס קבוע של וויזאייר בנתב"ג תוביל לתחרות אמיתית ולהורדת מחירים, או שמא מדובר במהלך שיפגע בחברות התעופה הישראליות ויעמיק עיוותים רגולטוריים ● בדיון התעמתו אור ליביס, סמנכ"ל כלכלה במשרד התחבורה, ומנכ"ל ישראייר אורי סירקיס, על עתיד השמיים הפתוחים בישראל

משרדי ענקית ציוד השבבים ASML / צילום: ap, Peter Dejong

עקפה תחזיות ומפטרת: מה היה בדוחות ענקית השבבים?

ASML דיווחה על צמיחה של כ-29% בהכנסות לעומת הרבעון הקודם, ועקפה את צפי האנליסטים בשורה העליונה והתחתונה ● ההזמנות החדשות שהתקבלו ברבעון הרביעי עקפו בפער גדול את תחזיות האנליסטים ● חברת השבבים דיווחה גם על פיטורים של כ-1,700 עובדים בהולנד ובארה"ב ● המניה קופצת בקרוב ל-7% בבורסה באמסטרדם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את הצעת תקציב המדינה

ברוב של 62 חברי כנסת, אושרה בקריאה ראשונה הצעת חוק תקציב המדינה ל-2026 ● לקואליציה נותרו חודשיים להשלים את מהלך החקיקה, וגורל הרפורמות יוכרע כעת בוועדות הכנסת ● מוקדם יותר, קרא סמוטריץ' לנגיד להוריד בחדות את הריבית. כך הגיב בנק ישראל

פרופ' מתן גביש / צילום: ינאי יחיאל

הפרופסור הישראלי שנלחם באדובי: "הגיע הזמן להחליף את ה-PDF"

החברה של פרופ' מתן גביש מהאוניברסיטה העברית, עושה את צעדיה הראשונים ובוחנת את האפשרות להחליף את מסמכי ה-PDF הוותיקים של אדובי, בפורמט דיגיטלי משוכלל הרבה יותר ● "הגיע הזמן לסטנדרט חדש. ה-PDF הוא אובייקט סגור ולא יעיל, וגם כזה שלא מתאים לעידן האוטומציה של ה-AI", אומר גביש לגלובס

משרדי וויקס בתל אביב / צילום: איל יצהר

התגובה האגרסיבית של Wix לירידה במניה: תוכנית רכישה עצמית של מניות בסך עד 2 מיליארד דולר

במחיר הנוכחי של המניה, מדובר על רכישה של עד כ-40% מהון המניות של החברה ● מניית Wix איבדה מעל מחצית משוויה במהלך שנת 2025 ומתחילת השנה הנוכחית היא נחלשה בעוד 15.3% ● המניה מזנקת היום בוול סטריט

יוסי אלמלם, מנכ''ל קבוצת רימון / צילום: דוד מוסקוביץ

האקזיט של הקיבוצניקים והמייסד: קבוצת גרנות ויוסי אלמלם מכרו מניות רימון ב-200 מיליון שקל

בעלת השליטה בחברת התשתיות והמנכ"ל הוותיק יוסי אלמלם ניצלו זינוק של 130% כדי למכור 5% ממניותיהם; בצד הרוכש, שורה של גופים מוסדיים שנהנו מדיסקאונט של 8% על מחיר המניה

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

עם מנהל בכיר מגוגל: התוכנית של היזם הוותיק להוביל את המהפכה הבאה

אסטרה לאבס, שהונפקה לפני שנתיים, כבר נסחרת במכפילים גבוהים במיוחד ● כעת היא בולעת את הסטארט–אפ הישראלי פליופס, וממנה את בכירי התעשייה המקומית להוביל את המהפכה הבאה

הקהל בכנס / צילום: כפיר זיו

מניעים את הכלכלה: התמונות והרגעים מכנס תשתיות לעתיד

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, שנערך במרכז הכנסים של הבורסה בהשתתפות כ-200 אורחים, נידונו סוגיות תחבורה, תעשייה, אנרגיה והיבטי מדיניות ● מושב מיוחד ניתח לעומק את פרויקט הענק של הקמת המטרו בגוש דן ● באי הכנס נהנו מיין בוטיקי משפחתי ומגבינות המיוצרות ב"מחלבה הקטנה" ● אירועים ומינויים

השופט יצחק עמית בכנס ההסמכה לעריכת דין

השופט יצחק עמית בכנס עורכי הדין החדשים: "מערכת המשפט תחת מתקפה של ממש"

את הדברים הנוקבים אמר השופט עמית בטקס ההסמכה לעריכת דין שהתקיים הערב (ה') בירושלים ● "אם מי שנמצא בעמדת כוח או השפעה מרשה לעצמו להתעלם מהכרעה שיפוטית שאינה לרוחו, מדוע שאזרח מן היישוב יראה עצמו מחויב לה?"