גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קיצור הדרך של ווישור: מה עומד מאחורי העסקה המפתיעה של שוק הביטוח

סכום הרכישה, בהיקף של 354 מיליון שקל לפחות, גבוה פי 3 מההון העצמי של ווישור, שתידרש למקורות מימון חיצוניים ● בכוונת הרוכשת להטמיע את התשתית הדיגיטלית שלה באיילון, וזאת כדי ליצור פלטפורמה משמעותית המגלגלת מיליארדי שקלים

מייסדי ווישור, אמיל וינשל (מימין) וניצן צעיר הרים / צילום: איל יצהר
מייסדי ווישור, אמיל וינשל (מימין) וניצן צעיר הרים / צילום: איל יצהר

עסקה מפתיעה בשוק הביטוח הישראלי. חברת הביטוח הדיגיטלי הצעירה ווישור (weSure) רוכשת את השליטה בחברת הביטוח הוותיקה איילון מידי יורשיו של מייסד איילון, לוי רחמני. ווישור דיווחה כי היא רוכשת 50.4% ממניות איילון, בתמורה לסכום של 354 מיליון שקל. העסקה נוקבת במחיר של 38.6 שקל למניית איילון - פרמיה של 33% על מחיר השוק בסוף השבוע האחרון. 

על פי הדיווח של שתי החברות לבורסה, ייתכן כי העסקה אף תורחב בחודשים הקרובים, כאשר מנהל העיזבון של רחמני ישאיר בידיו 16.8% ממניות איילון שלגביהן הוא רשאי להודיע לווישור עד 1 באוגוסט על מכירתן במועד השלמת העסקה, כך שהתמורה הנוספת יכולה להגיע עד לסכום מרבי של כ-181 מיליון שקל.

 

אם תוספת זו תצא לפועל, תרכוש ווישור בסך הכול כ-67% ממניות איילון, בתמורה כוללת של כ-473 מיליון שקל. העסקה כפופה עדיין להתקיימות תנאים מתלים ולאישורים, לרבות אישור הממונה על התחרות ואישור הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון.

מייסדי ווישור חוזרים לאיילון

עבור שני מייסדי ובעלי השליטה בווישור, היו"ר אמיל ויינשל והמנכ"ל ניצן צעיר-הרים, מדובר בחזרה לחברה שאותה הובילו באמצע העשור הקודם, כאשר ויינשל שימש כמנכ"ל איילון וצעיר-הרים היה מנהל חטיבת המטה והאחראי על אגף ביטוחי פרט. לאחר השלמת הרכישה, בכוונת ווישור להטמיע את התשתית הדיגיטלית שלה באיילון, כדי ליצור פלטפורמה משמעותית המגלגלת מיליארדי שקלים בשנה, אשר תקל עליה את החדירה לשווקים הבינלאומיים. 

"אנחנו מכירים את ההנהלה והעובדים ומכירים את הפעילות של איילון היטב", אמר ויינשל בשיחה עם גלובס לאחר היוודע דבר הרכישה המסתמנת. "עבורנו מדובר במעבדת ניסוי לטכנולוגיה החדשה שפיתחנו בווישור, כדי שנוכל לבדוק כיצד היא פועלת על מערכות גדולות בשוק הישראלי. זו הזדמנות עבורנו לממש את החזון שלנו של פעילות רב-ענפית ורב-ערוצית, בעזרת סוכני הביטוח הפועלים עם איילון, גם מעבר למערכים הדיגיטליים".

 

מבחינת ווישור סכום הרכישה גבוה פי שלושה מההון העצמי של החברה, אשר נאמד בכ-115 מיליון שקל נכון לסוף הרבעון הראשון של 2021. בחברה עדיין בוחנים כיצד לממן את העסקה, ולרשותה כמה אפשרויות, החל מגיוס אשראי מהבנקים, דרך חברות המימון החוץ-בנקאי ועד להנפקת אג"ח בשוק ההון. 

בעסקת הרכישה הצליחו ויינשל וצעיר-הרים להקדים גופים אחרים, שעל פי דיווחים מהתקופה האחרונה הביעו עניין ברכישת השליטה באיילון מידי יורשיו של רחמני, בין היתר הכשרה חברה לביטוח. ברקע עומד סירובה של רשות שוק ההון, בהובלת הממונה ד"ר משה ברקת, לאפשר מכירה של איילון לקבוצות הביטוח הגדולות, מתוך חשש לפגיעה בתחרות.

סך הנכסים של ווישור - 4.7% מנכסי איילון

איילון, אשר הוקמה בשנת 1976 על-ידי לוי רחמני (שנפטר בדיוק החודש לפני שנה), נסחרה בסוף השבוע האחרון לפי שווי של כ-528 מיליון שקל. עם פתיחת המסחר ולאחר ההודעה על הרכישה המסתמנת זינקה מניית החברה.

נכון לסוף הרבעון הראשון של 2021 מנהלת איילון נכסים בהיקף של 14.9 מיליארד שקל, והיא הציגה בסיכום הרבעון רווח כולל של 61.5 מיליון שקל על הכנסות של 742 מיליון שקל.

ווישור, שהוקמה ארבעה עשורים לאחר איילון, בשנת 2018, נסחרת כיום בשווי של 410 מיליון שקל, הגם שנתוניה העסקיים זניחים יחסית. סך הנכסים שניהלה החברה נכון לסוף הרבעון הראשון של השנה עמד על כ-690 מיליון שקל, כ-4.7% מסך הנכסים שמנהלת איילון. הרווח הכולל הרבעוני שלה הסתכם ב-1.8 מיליון שקל על הכנסות של 28 מיליון שקל בלבד.

החברה יצאה להנפקה ראשונית בחודש פברואר האחרון, במסגרת גל ההנפקות של חברות טכנולוגיה צעירות בבורסה בת"א, שבה גייסה כ-85 מיליון שקל לפי שווי של 385 מיליון שקל אחרי הכסף. 

איילון היא אומנם החברה השישית בגודלה מבחינת היקף הפעילות בענף המקומי, אך אפשר לראות כי לצד צמיחה בתחומים דוגמת ענף ביטוחי הבריאות, היא לא מגלה צמיחה יוצאת דופן בפעילות הליבה שלה - הביטוחים הכלליים דוגמת ביטוחי רכב ודירה, אל מול המתחרים.

כאשר משווים את ביצועי המניה של איילון אל מול מדד חברות הביטוח והשירותים הפיננסיים אפשר לראות מגמות הפוכות. בעוד שמדד מניות הביטוח טיפס 114% בחמש השנים האחרונות, מניית איילון ירדה בתקופה זאת ב-21% לנוכח ביצועי חסר של החברה מול המתחרות ומאבקים פנימיים שאפיינו את ניהולה. עם זאת, בשנה האחרונה, בד בבד עם הדיווחים על אודות העברת השליטה הצפויה, הוסיפה מניית איילון 130% לערכה.  

ווישור מבקשת למנף את רכישת איילון לפעילות בשווקים הבינלאומיים

באמצעות רכישת השליטה באיילון מקווים מייסדי ווישור לעשות קיצור דרך משמעותי בכניסה לשווקים ולתחומי פעילות נוספים, שלא היו בתוכניות האסטרטגיות של החברה, דוגמת ביטוחי הבריאות.

אמיל וינשל וניצן צעיר-הרים כיוונו את חברת הביטוח שהקימו לפעילות בעסקי ביטוחי הרכב והדירה, ביטוחים פשוטים יחסית, שבהם היכולת להיות דיגיטליים וזריזים משיאה ערך מוסף מיידי לחברה ולמבוטחים.

לעומת זאת, תחומים כמו ביטוחי בריאות או חיסכון ארוך-טווח (שבו הייתה איילון פעילה), מצריכים בדרך כלל מעורבות של גורמי מקצוע דוגמת סוכני ביטוח או יועצים, יתרון שממנו נהנית איילון, ויכול להקל על ביצוע ההתאמות הדרושות למערכות הדיגיטליות של ווישור לתחומי פעילות חדשים.

ההתאמות הללו חשובות בעיקר מכיוון שבווישור לא מסתפקים בפעילות בשוק הישראלי ומכוונים לשווקים חדשים מעבר לים. החברה כבר קיבלה רישיון לפעול בניו ג'רזי, ועד שתתחיל לפעול בארצות הברית היא צפויה להגיע, בהנחה שהעסקה לרכישת איילון תצא לפועל כמתוכנן, עם ניסיון בניהול נכסים של יותר מ-15 מיליארד שקל, לעומת פחות ממיליארד שקל שווישור מנהלת כיום.

עבור המשך הפיתוח של ווישור לשווקים נוספים בחו"ל, כמו ארצות הברית ואירופה, לא מדובר בשינוי של מה בכך. השילוב של היקף נכסים גדול יותר, עם מגוון מוצרים רחב יותר, יכול להרחיב עבור ווישור את הסדק בדלת לקראת כניסה למדינות נוספות.

עוד כתבות

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט