גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סוף לקארושי? יפן ממליצה לעבור ל-4 ימי עבודה כדי להגדיל את הפריון

הקורונה עוררה שינוי בתרבות העבודה האינטנסיבית הידועה לשמצה ביפן ● בקובץ הנחיות שהוציאה הממשלה היא ממליצה לחברות להקטין את שבוע העבודה בתקווה שעובדים רגועים יותר יהיו בסיכון פחות ל"קארושי" - מוות כתוצאה מעבודת יתר - וכן יהיו פרודוקטיביים יותר

עובדי משרדים במרכז טוקיו בדרכם לתחנת הרכבת בתום  יום עבודה / צילום: Associated Press, Shizuo Kambayashi
עובדי משרדים במרכז טוקיו בדרכם לתחנת הרכבת בתום יום עבודה / צילום: Associated Press, Shizuo Kambayashi

יפן, הידועה בתרבות העבודה הנוקשה שלה, מנסה לערוך שינויים בשבוע העבודה הסטנדרטי במדינה - ניסיון שמעטים בלבד היו מנבאים אפילו לפני מספר שנים.

ממשלת יפן בראשות יושיהידה סוגה מתכננת לעודד חברות, בעלי עסקים, מעסיקים קטנים ותאגידי ענק להרשות לעובדים לבחור לעבוד ארבעה ימים בשבוע במקום חמישה ימים, בניסיון לשפר את האיזון בין העבודה והחיים, לאנשים שיש להם אחריות לטיפול במשפחה או צריכים יותר זמן חופשי על מנת להשיג כישורים חדשים. הממשלה כללה ביום שישי את קידום האפשרות לשבוע עבודה מקוצר בקובץ ההנחיות הכלכליות השנתיות, שממשלתו של רה"מ סוגה פרסמו.

תרבות העבודה הקשה והנוקשה ביפן ידועה לשמצה ובמיליון היפני נקבע בשנות השבעים המונח קארושי (karoshi), שמשמעותו "מוות מעבודת יתר" עקב ריבוי מקרים שבהם עובדים מתו במהלך העבודה או אחריה לאחר שתשו כוחותיה בשל תנאים פיזיים או נפשיים קיצוניים. הסיבות הרפואיות המרכזיות לתופעת המוות מקארושי הן התקף לב ושבץ מוחי כתוצאה מלחץ ודיאטת רעב.

ב-2016 התפטר מתפקידו נשיא חברת Dentsu, משרד הפרסום הגדול ביותר ביפן, על רקע "מוות מעבודת יתר" של עובדת צעירה. מטסורי טקהאשי, בוגרת מבטיחה של האוניברסיטה הבכירה ביפן, קפצה אל מותה בדצמבר 2015 והשאירה אחריה שובל של תלונות על שעות עבודה בלתי פוסקות. במקרה שלה היו אלה 105 שעות נוספות באוקטובר 2015, שהכניסו אותה לדיכאון שהוביל להתאבדות.

בעקבות ההתאבדות של טקהאשי, המדינה, שמטילה מעט מגבלות על מעסיקים בכל הנוגע לשעות נוספות במקום העבודה, ערכה מחקר שגילה שבלמעלה מחמישית מהחברות ביפן, העובדים עובדים יותר מ-80 שעות נוספות בחודש.

הקורונה יצרה ניסוי בקנה מידה ענק

אלא שמגפת הקורונה הביאה לשינוי תפיסתי בקרב ציבור גדל ביפן, כולל בקרב המחוקקים והממשלה. המגפה שאילצה את המעסיקים לבצע שינויים משמעותיים בדרך בה חברות רבות מתפקדות, הביאה לכך שגם ביפן עובדים רבים נשלחו לעבוד מהבית.
המדינה והמעסיקים גילו מ"הניסוי" בקנה מידה ענק שנכפה עליהם, שהשמיים לא נפלו מבחינת התפוקה. מגפת הקורונה עזרה לרעיון של שבוע העבודה בן ארבעה ימים לצבור תאוצה כשהמשבר הבריאותי הביא אנשים לבלות יותר זמן בבתים ולגלות את היתרונות הגלומים בכך.

ההמלצה שחברות יאמצו שבוע עבודה קצר יותר נועדה לתמוך בעובדים שרוצים לקדם את החינוך שלהם, לטפל בבני משפחה או פשוט לצאת, להוציא כסף או אפילו לפגוש אנשים אחרים, בזמן שאוכלוסיית יפן מזדקנת ומתכווצת.

ההצעה של יפן לשבוע עבודה בן ארבעה ימים, מצטרפת לספרד, שהציעה ניסוי בן שלוש שנים במדינה כולה במסגרתו עובדים יעבדו שבוע עבודה מקוצר של 32 שעות. כמה מדינות אחרות גם הן שוקלות את האפשרות: ראשות הממשלה בניו זילנד ובפינלנד הציפו את הרעיון של שבוע עבודה בן ארבעה ימים. גם בבריטניה, מפלגת הלייבור הכניסה למצע שלה ב-2019 את הרעיון ששבוע העבודה בעשור הבא יתקצר לארבעה ימים.

ויש גם תאגידים שהחליטו לנוע בכיוון הזה. על פי דיווח של מגזין "האטלנטיק" משבוע שעבר, חברת "קיקסטרטר" (Kickstarter), הודיעה שתקטין את כמות השעות שעובדיה עובדים מבלי להקטין את השכר החל משנה הבאה.

חששות מתוצאות לא רצויות

המומחים ביפן חלוקים לגבי השאלה האם היוזמה החדשה, שנועדה להתמודד עם אתגרים שמציב המחסור בעובדים במדינה, תתקבל באופן נרחב, כאשר גם מנהלים וגם עובדים משמיעים חששות לגבי תוצאות אפשריות לא רצויות.

בעוד שאנשים שעובדים ארבעה ימים בשבוע עשויים להיות יותר חדורי מוטיבציה, מעסיקים חוששים שזה עשוי לא לשפר את הפריון מספיק כדי לפצות על יום העבודה האבוד. העובדים, מצדם, חוששים מקיצוצים בשכר.

ואולם על פי הממשלה היתרונות עולים על החסרונות. לדבריה, קיצור שבוע העבודה יעזור לאנשים שיש להם אחריות לטיפול במשפחה להימנע מהצורך להתפטר, קידום של חינוך גם בגיל העבודה וסיוע ליותר אנשים לקחת עבודה צדדית קטנה נוספת אם ירצו בכך.

בסוף אפריל, מפלגת השלטון ביפן, המפלגה הדמוקרטית ליברלית (LDP), אמרה כי תנקוט צעדים על מנת להקל על אימוץ קיצור שבוע העבודה, ש"יקדם סגנונות עבודה מגוונים ותעודד עובדים בעלי כישורים חדשים לעבור לתעשיות מפתחות כמו טכנולוגיית מידע".

עלייה של 40% בפריון

בפאנל כלכלי שנערך באמצע אפריל נידון קידום של שבוע עבודה בן ארבעה ימים, אמר רה"מ סוגה שממשלתו תשקול הרחבה של התמיכה באנשים המוכנים לקדם את הקריירות שלהם דרך המשכת לימודים, שיפתחו אותם ויאפשרו להם להתקדם בעולם העבודה, מבלי לעזוב את מקום הג'וב שלהם.

אמנם בין הכלכלות הגדולות, באוסטרליה, קנדה, איטליה וארה"ב עובדים יותר שעות מאשר ביפן, כך על פי סקר של ה-OECD, אלא ששוק התעסוקה ביפן נשאר קשיח, עם פריון שמראה שיפור מוגבל גם כשאנשים לוקחים פחות חופשות והניידות בין עבודות נותרת נמוכה. על פי סקר של משרד התעסוקה של יפן, שנערך בקרב יותר מ-4,000 חברות בשנה שעברה, 8.3% מהחברות נותנות לעובדים יותר ימי חופש ממה שהן צריכות במסגרת שבוע עבודה של חמישה ימים.

לאחד הניסיונות המעניינים, שניתן להפיק מהם לקחים, אחראית חברת "מיקרוסופט-יפן" שקבעה באוגוסט 2019 שבוע עבודה זמני בן ארבעה ימים. התוצאה, כך העידה החברה, הייתה עלייה של 40% בפריון. במקביל, חלה ירידה בתקורה בדברים כגון שימוש בחשמל ובהדפסת נייר.

חברה נוספת שעשתה שינויים בשעות העבודה הגלובליות של העובדים על חשבונה, היא ענקית האינטרנט והמסחר המקוון "yahoo-יפן", שאישרה לעובדים שלה שצריכים יותר זמן חופשי לטיפול בילדים לקבל שלושה ימי חופש נוספים באחד השבועות באפריל 2017. "זה התקבל באופן חיובי בסך הכול. העובדים סיפרו שהיה להם קל יותר לתאם בין ימי החופש לפעילויות לילדים", סיפר אז דובר של החברה.

בינתיים, היסאשי ימאדה, סגן יושב ראש צוות החשיבה ב-Japan Research Institute אמר שהוא לא מצפה ששבוע עבודה בן ארבעה ימים יתפשט במהירות ביפן אפילו שהממשלה תומכת בזה. לטענתו, הדבר יסבך את ניהול כוח האדם והערכת ביצועי העובדים.

חופשות נוספות אינן בתשלום

ב"יאהו-יפן" וחברות רבות אחרות המציעות אפשרות לעבוד פחות ימים, חופשות נוספות אינן משולמות. הדובר של יאהו יפן אמר שרק כ-100 מתוך 7,000 עובדים בחברה ביקשו שבוע-עבודה בן ארבעה ימים נכון לאפריל. אלה שרוצים יותר ימי חופש למטרות כאלה רוכשים כישורים חדשים או לוקחים עבודות צדדיות, שאינן עומדות בתנאי התוכנית, אמר.

ימאדה, ממכון המחקר, אמר שהוא חושב שכמה חברות קטנות ובינוניות לא יכולות להרשות לתת ימי חופש נוספים כאלה וכמה חברות עשויות לנסות לקצץ בעלויות העבודה על ידי שזה שיישמו שבוע עבודה בן ארבעה ימים גם לעובדים שרוצים לעבוד יותר.

עוד כתבות

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

אבטחה פרטית / אילוסטרציה: Shutterstock

מאות אלפי דולרים בשנה: המנכ"לים שזוכים לאבטחה על חשבון החברה

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש מרץ, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו