גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נבואת הזעם של פרופ' יוג'ין קנדל: "הטכנולוגיה יכולה לברוח מכאן בקלות"

פרופ' יוג'ין קנדל, לשעבר יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, קורא למדינה לקבוע יעדים ארוכי טווח בתחומים כמו דמוגרפיה, פערים חברתיים וחדשנות ● למה לסייע למגזר מצליח כמו הייטק? "טכנולוגיה זה נכס שיש לטפח, הוא עלול לברוח מפה בקלות"

יוג'ין קנדל / צילום: יוסי זמיר
יוג'ין קנדל / צילום: יוסי זמיר

"משטרים דמוקרטיים הם אנטי-אסטרטגיים" קובע פרופ’ יוג’ין קנדל, לשעבר יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה ומי שעומד כיום בראש המכון למדיניות של Start-up Nation. "הסיבה היא שפוליטיקאים צריכים להביא תוצאות ובבחירות אף פוליטיקאי לא נבחר בזכות זה שהצליח לפתור בעיה אקוטית. אם נשיא אמריקאי ישקיע מיליארדים בבניית מערכת שתמנע התרסקות של אסטרואיד שיכולה להרוג מיליארד איש מתישהו בעתיד - זה לא ממש יעזור לו בבחירות".

הצורך לקבוע אסטרטגיה ממשלתית בנושאי כלכלה וחברה יעמוד במרכז הדברים שיישא פרופ’ קנדל בפתיחת כנס אלי הורביץ לכלכלה ולחברה של המכון הישראלי לדמוקרטיה. לאחר שבמשך שנים הדירו שרי הממשלה את רגליהם ממנו, יגיעו לכנס השנתי של המכון לא פחות משמונה שרים ובראשם שר האוצר אביגדור ליברמן.

"זה נכון שעם השנים השרים הגיעו פחות", אומר קנדל, "אבל נראה לי ששוב יש עניין ללמוד ולשמוע תגובות. אני מקווה שהשרים, ובעיקר השרות שיבואו, יגיעו לא רק להשמיע אלא גם לשמוע וללמוד".

למנוע משבר בעתיד

למה צריך אסטרטגיה במדינה כמו ישראל, שהמציאות שבה משתנה בצורה קיצונית כל כך?
"כי יש כמה נושאים שאנחנו יכולים לדעת בוודאות שאם לא נטפל בהם מראש ובדרך של שיתוף פעולה בין זרועות הממשלה, זה יסתיים במשבר ואז הטיפול יהיה הרבה יותר לא-יעיל והרבה יותר יקר".

יש דוגמאות לכך מהעבר?
"משבר הדיור הוא תוצאה של חוסר חשיבה אסטרטגית מ-1998 עד 2009. רמ"י, משרד הפנים, האוצר - כל הגופים האלה עבדו לבד וכל אחד עשה מה שרצה והגענו למשבר. ובשוק הנדל"ן לוקח 13 שנה רק לתכנן, לאשר ולהוציא לפועל.

"עוד דוגמה: משבר הגירעונות בפנסיה - גם שם הכתובת הייתה על הקיר, עוד מאמצע שנות ה-80 ובסוף המדינה נאלצה להגיע להסדר שעלה לקופה הציבורית 120-130 מיליארד שקל. המון כסף, המון עוגמת נפש והחלטות לא נכונות.

"היו גם ניסיונות לייצר אסטרטגיה שלא הצליחו. במוסד לביטוח הלאומי הייתה ועדה ב-2010 שהייתה מאוד אסטרטגית, אבל לא היה יישום ונכון להיום ביטוח לאומי גירעוני בחצי טריליון שקל (500 מיליארד שקל). הקורונה למשל הראתה לנו עד כמה לא היינו מוכנים לתרחיש של מגפה".

 

ויש גם דוגמאות להצלחה של תהליכים אסטרטגיים?
"ישראל דיגיטלית, הוא דוגמה להצלחה. זה ארגון שהוא נטו תוצאה של הערכת מצב כלכלית־חברתית מ-2013. המדיניות בהתחדשות עירונית היא תוצאה של תהליך אסטרטגי".

שת"פ בין משרדי ממשלה

קנדל, שכיהן כראש המועצה הלאומית לכלכלה בשנים 2009-2015, טוען שחוסר החשיבה האסטרטגי לא נובע רק מהאופי הדמוקרטי של המשטר של ישראל. "כשאתה כלכלן, אף אחד לא מלמד אותך על אסטרטגיה. כשהגעתי למועצה לכלכלה שאלתי שאלה פשוטה: מה פונקציית המטרה של ממשלת ישראל? אחרי זמן קצר התברר לי שאין".

אז מה עשיתם?
"ניסינו לעשות דברים ב-2013-2015. אני לא מדבר על רפורמות, אלא על שיתופי פעולה בין המשרדים, משהו שכולם יצרו ביחד. שפה משותפת, מטרות משותפות, הבנה של האילוצים התפקודיים של כל משרד. היה מומנטום יפה לממשלה כתזמורת. הקמנו פורום אסטרטגיה, שהיו בו 30 גופים ממשלתיים, כל משרדי הממשלה. באנו וביקשו ללמוד איך לבנות אסטרטגיה, שמתחברת לאסטרטגיה של הממשלה כולה. והיו גם הצלחות ואז זה בעצם נזנח".

אז מה האתגרים האסטרטגיים של ישראל במישור החברתי כלכלי?
"הנושא הראשון זה הזדקנות האוכלוסייה. בעשור וחצי הקרוב כמות האנשים שיגיעו למצב סיעודי ובכלל מבוגרים צפויה לשלש את עצמה. זה משהו שזיהינו כבר ב-2013 והייתה ועדה שהקים שר הגמלאים אורי אורבך ז"ל - וזה לא יושם. זאת סוגיה שצריך להתחיל לפעול בה עכשיו. להכין רופאים ומקומות (אשפוז), לחשוב על כוח אדם וגם על תכנון ערים ותחבורה.

נושא שני זה מערכת הבריאות. הבריאות בקהילה מצוינת אבל זיהינו ארבע בעיות מבניות במערכת השלישונית (מערך האשפוז המורכב): כמה משאבים היא צריכה, איך מממנים אותה, העובדה שהמדינה היא גם בעלים של בתי חולים גם המממן וגם הרגולטור, וכוח האדם. זה עוד נושא שמחייב שיתוף פעולה בין המון גופים, גם ביטוח הלאומי ורשות שוק ההון למשל.

"ההייטק - לא מובן מאליו"

"נושא שלישי שהוא מאוד אסטרטגי: כושר ההשתכרות של החברה החרדית והיכולת שלה לממן את עצמה. זו בעיה שקיימת גם בחברה הערבית, אבל היא אקוטית במיוחד בחברה החרדית בגלל שאם המגמה הנוכחית תימשך - וזו אוכלוסייה ששיעור הגידול שלה הוא ללא תקדים בהיסטוריה האנושית - אנחנו בבעיה קיומית כמדינה. משפחה חרדית ממוצעת מרוויחה 40% ממשפחה יהודית ממוצעת. זה נמשך כבר יותר מעשור למרות שהשילוב של גברים ונשים חרדים בשוק התעסוקה התעצם.

"לאורך זמן אי אפשר לקיים חברה שיש בה פערים כאלה. אנחנו רואים שכשאתה מקנה לחרדים כישורים ראויים הם מרוויחים לא פחות מלא-חרדים. אין פער ביכולות הקוגניטיביות אלא רק בהכשרה.

"נושא נוסף זה היחס לחדשנות - התחושה בציבור זה שהעוצמה של ההייטק הישראלי היא מובנת מאליה".

למה צריך לעזור להייטק? הרי הענף הזה מצליח להסתדר מצוין בכוחות עצמו. לא עדיף למקד את העזרה במגזרים החלשים בחברה?
"זה כמו לשאול למה להשקיע בדירה להשכרה כשאתה צריך להאכיל את הילדים שלך. הדירה מביאה את ההכנסות שיאפשרו לך להאכיל את הילדים. טכנולוגיה זה נכס שצריך לטפח אותו כל הזמן כי הוא בקלות יכול לברוח מפה".

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים