גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הייטקיסטים, אקדמאים ומרוויחים יפה: העובדים שיישארו לעבוד מהבית

המכון הישראלי לדמוקרטיה עקב במשך שנה אחרי העובדים מהבית וגילה שגם אחרי החזרה לשגרה, שיעורם גבוה בהרבה מזה שהיה טרום המשבר ● עכשיו הוא מגבש צוות משותף לממשלה, למעסיקים ולנציגי העובדים שיגיע להסכמות על כללים אחידים למודל ההעסקה הזה ● ניהול וקריירה

העובדים שיישארו לעבוד מהבית / צילום: Shutterstock
העובדים שיישארו לעבוד מהבית / צילום: Shutterstock

יותר משנה אחרי שהחל הניסוי הגדול של העבודה מהבית, עובדים מתחילים לחזור למשרדים, אבל לא באופן מלא ולא כולם. כבר ברור שמדובר בצורת עבודה שצריך להיערך אליה. בימים אלה, מגבש המכון הישראלי לדמוקרטיה צוות התייעצות משותף לממשלה, למעסיקים ולנציגי העובדים, שמטרתו גיבוש סט הסכמות בכל הנוגע לעבודה מהבית עבור המגזר הציבורי וקווים מנחים למגזר העסקי. זאת בתיאום עם המנגנונים המגובשים בעולם כדי לשמור על כושר התחרות של המשק הישראלי.

הפגישות לגיבוש הכללים האלה יתבססו על תובנות מסקרים שעשה בשנה האחרונה המכון הישראלי לדמוקרטיה ויוצגו השבוע בכנס הורביץ לכלכלה וחברה של המכון. הקווים המנחים יתייחסו למנגנונים הנוגעים לשכר על עבודה מהבית, הטבות כגון החזרי נסיעות ומימון ארוחות, המודל הרצוי לשילוב עבודה מהבית ומהמשרד ולמי נתון שיקול הדעת, למעסיקים או לעובדים.

פועלים ליצירת סטנדרט בינלאומי

במגזר הציבורי הייתה התנגדות לאורך השנים לעבודה מהבית, אבל כבר באפריל 2021 נרשם מפנה: הממונה על השכר פרסם הנחיה ליום עבודה אחד מהבית בשבוע במגזר הציבורי, במשרות שאינן כרוכות בעבודה עם קהל. כעבור כמה ימים הוציא נציב שירות המדינה הנחיות דומות, הנוגעות ספציפית לעובדי מדינה במשרדים ממשלתיים. ההנחיות פורסמו במקביל להצהרות של כמה מהחברות במגזר הפרטי על מעבר לעבודה היברידית, שמשלבת בית ומשרד, ובמקביל להצהרות של חברות אחרות על שיבה מלאה למשרד ועל יתרונותיה.

 

לדברי הכלכלנית דפנה אבירם ניצן ומיה גוברין, שכתבו את הדוח של המכון הישראלי לדמוקרטיה, ההסכמות ייעשו בתיאום עם ארגון העבודה הבינלאומי (ILO), שלפי הערכתו שיעורי העבודה מהבית יישארו גבוהים משהיו לפני המשבר. בימים אלה, ה-ILO פועל ליצירת סטנדרט בינלאומי אחיד להגדרת עבודה מרחוק או עבודה מהבית, קביעת מדדים לגבי התופעה ואיסוף הנתונים. כמו כן, פרויקט "עתיד העבודה מהבית" (The Future of Teleworking) של ה-OECD מזמין ממשלות ורשויות מקומיות לרכוש מידע והבנה מעמיקה על התפשטות העבודה מהבית במדינות ועל היכולת של מדיניות ציבורית לצמצם את החסרונות ולהעצים את ההזדמנויות הטמונות בצורת עבודה כזאת.

"בסוף אנחנו צריכים לבדוק את כושר התחרות ולוודא שלא נעלה את עלות העבודה בישראל לעומת העולם, וגם לוודא שאנחנו מתנהלים בהתאם לסטנדרטים של העולם המערבי", אומרת אבירם ניצן. "צריך להיות הוגנים כלפי העובדים וכלפי המעסיקים. יש פה הסתכלות בוגרת על מה שכל צד מרוויח ומה כל צד מפסיד. כל הצדדים, כולל המעסיקים וההסתדרות, מעוניינים לשבת ולבחון דרכים בהסכמה".

מתופעה שולית לצורת עבודה מקובלת

לפי הנתונים שאסף המכון הישראלי לדמוקרטיה, עם פרוץ המשבר זינק משמעותית שיעור העובדים מהבית בישראל, חלקית או באופן מלא. בסוף מרץ 2020, עם הטלת הסגר הראשון, עלה שיעורם ל-55%, לעומת כ-9% שעבדו מהבית ערב משבר הקורונה, והתייצב על כ-42% בתקופות שבין הסגרים. שנה אחרי, באפריל 2021, עמד שיעור העובדים מהבית על 34%: כ־11% שכירים ועצמאיים שעבדו רק מהבית ו- 23% ששילבו עבודה מהבית וממקום העבודה.

ומה המצב בעולם? לפני המשבר שיעור העבודה מהבית נע בין 30% במדינות כמו דנמרק, הולנד ושבדיה לבין 10% או פחות בצ’כיה, איטליה, יוון ופולין. בארה"ב, עד כ-20% מהעובדים עבדו מהבית באופן חלקי או מלא.

כשבוחנים מיהם העובדים שיכולים לעבוד מהבית, מצטיירת תמונה ברורה: מדובר בדרך כלל בתופעה של בעלי שכר גבוה יחסית ובעלי השכלה אקדמית. בעוד שבקרב בעלי הכנסה נמוכה (עד 4,999 שקל בחודש) שיעור העבודה מהבית עומד על 24%, בקרב בעלי הכנסה חודשית גבוהה מ-25 אלף שקל בחודש, שיעור העובדים מהבית כמעט כפול - 46%.

מודל שמרחיב את הפערים החברתיים

לדברי אבירם ניצן, "החלשים לא נהנים מהעבודה מהבית וצריך לחשוב על זה. זה מגדיל פערים. החזקים, המשכילים והמנהלים יכולים לעבוד מהבית והעובדים הפשוטים לא. זו נקודה שעומדת לפתחה של הממשלה: מה עושים עם זה שהעבודה מהבית תפגע בחלשים? התשובה לזה תהיה ככל הנראה אוטומציה, ושילוב העובדים בעבודות חדשות בתחומים צומחים".

גם ILO הזהיר שעבודה מהבית עלולה להדיר עובדים עם מיומנויות נמוכות, עובדים מבוגרים או עובדים במשרות שיש בהן הכרח לנוכחות פיזית.

הנשים מרוצות יותר? פער בין אירופה לישראל

מדד נוסף שנבדק הוא יעילות העבודה מהבית. סקרי המכון מראים שהערכת העובדים את יעילותם בעבודה מהבית עלתה מ-41% בתחילת המשבר ל-68%. לפי סקר שנעשה באפריל 2021, עובדים מהבית מרוצים יותר מהאיזון בין העבודה לפנאי בהשוואה לעובדים שהולכים בכל יום למקום העבודה (80% ו-72% בהתאמה).

ארגונים בינלאומיים מזהירים כי עבודה מהבית אמנם מייצרת גמישות אך עלולה להאריך את שעות העבודה ודווקא לטשטש גבולות בין העבודה לחיים האישיים. בסקר שנערך ב-2020 באיחוד האירופי במסגרת Eurofound, נמצא ש-35% מהעובדים דיווחו על עלייה במספר שעות העבודה. מחקרים שנערכו לפני משבר הקורונה הראו שעבודה מהבית מעודדת תחושות בדידות, חרדה, דאגה ואשמה.

כדי להתמודד עם הבעיות האלה, אימצו חברות מסוימות כללים שונים כמו איסור שליחת מיילים מעבר לשעות העבודה, והפרלמנט האירופי פרסם המלצות לנציבות האירופית על "הזכות להתנתק" במטרה לעודד פיתוח מדיניות ורגולציה בנושא.

ארגון OECD כבר גיבש כמה המלצות מדיניות. ראשית, הוא ממליץ שהעבודה מהבית תישאר בחירה, מתוך הבנה של חשיבות האינטראקציה הבינאישית לביצוע משימות מורכבות ולקידום חדשנות. המלצה נוספת היא לעודד הסדרים המספקים לעובדים סביבת עבודה ראויה.

לפי סקר המכון הישראלי לדמוקרטיה, 45% מהשכירים העובדים מהבית דיווחו באפריל 2021 שלא קיבלו מהמעסיק עזרים שיסייעו להם בעבודה מהבית. בניגוד לסקר קודם שנעשה בדצמבר 2020, בסקר של אפריל אף משיב לא דיווח שקיבל תוספת שכר על הוצאות עבודה מהבית.

בהקשר הזה, ה-OECD הוסיף והמליץ לקדם הסתגלות של שיטות הניהול להזדמנויות ולאתגרים הקיימים בעבודה מרחוק ולקדם מדיניות התומכת במתן גישה לתשתית טכנולוגיית מידע ותקשורת (ICT) מהירה, אמינה ובטוחה לעובדים ולפירמות.

עוד כתבות

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?