גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כרטיס כניסה בשווי 35 מיליארד דולר: החודש המשוגע של החברות הישראליות בוול סטריט

החודש התחיל עם הנפקת מאנדיי ומסתיים עם שלוש חברות שמצטרפות למסחר לאחר שהשלימו מיזוגים לחברות SPAC בשווי מצרפי של 17 מיליארד ד' ● מנכ"ל השותפות הבורסאית ביג-טק 50, שהשקיעה בפיוניר ובאיירון סורס טרם מיזוגן: "גם אם משקיעים בחברה בוגרת, אפשר לעשות רווח יפה"

החודש המשוגע של חברות הטכנולוגיה מישראל בוול סטריט / עיצוב: טלי בוגדנובסקי
החודש המשוגע של חברות הטכנולוגיה מישראל בוול סטריט / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

חודש יוני 2021 מסתמן כאחד החודשים הפעילים ביותר מאז ומעולם עבור חברות טכנולוגיה ישראליות שמגיעות לוול סטריט, עם גיוסים ומיזוגים בשווי מצרפי של יותר מ-35 מיליארד דולר.

החודש התחיל עם הנפקת מאנדיי, לפי שווי של 6.8 מיליארד דולר - אחת ההנפקות הישראליות הגדולות של השנים האחרונות - ומסתיים עם שלוש חברות בשווי מצרפי של 17 מיליארד דולר, שמצטרפות השבוע למסחר בוול סטריט, לאחר שהשלימו מיזוגים לחברות SPAC: איירון סורס בשווי 11.1 מיליארד דולר, פיוניר בשווי 3.3 מיליארד דולר וטאבולה בשווי 2.6 מיליארד דולר.

בד בבד הספיקה גם חברת אינוביד להודיע על מיזוג לחברת SPAC, לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר, ואילו חברת סנטינל וואן צפויה לבצע בימים הקרובים הנפקה ראשונית בשווי שינוע סביב 8 מיליארד דולר.

כל זה קורה כשמצד אחד, שוק ההנפקות בוול סטריט פתוח, והמשקיעים מקבלים ברצון רב חברות טכנולוגיה צומחות ואיכותיות (אף אם אינן רווחיות כיום, אך מצפות להגיע לרווחיות בעתיד הנראה לעין), ומצד שני, מיזוגים של חברות פרטיות לחברות SPAC, שעליהם דווח בחודשים קודמים, מבשילים כעת, והחברות המתמזגות הופכות לחברות ציבוריות בעצמן.

חברות SPAC, נזכיר, הן חברות שאין להן פעילות, והן מגייסות כסף בבורסה במטרה למזג לתוכן פעילות קיימת תוך פרק זמן מוגבל, או שיידרשו להחזיר את הכסף למשקיעים. הרבעון הראשון של השנה היה רבעון שיא בגיוסי SPAC בוול סטריט, לאחר שנה לוהטת בתחום ב-2020, ואף שמאז נרשמה התקררות, החברות שכבר גייסו כסף עדיין מחפשות יעדים לרכישה, ועסקאות ממשיכות להתבצע.

"האקזיטים קרו מהר יותר מהמתוכנן"

בין המרוויחים משפע הגיוסים הללו, גם אם בסכום זניח יחסית, נמצאת גם חברה ציבורית הנסחרת בתל אביב: שותפות המו"פ ביג-טק 50 של אריק צ'רניאק וצחי סולטן, שהונפקה בפברואר כשגייסה 85 מיליון שקל. השותפות מתכננת לייצר אינדקס של 50 חברות הטכנולוגיה הפרטיות הגדולות ביותר בישראל, ועל-ידי כך לאפשר השקעה בהן, לפני שהן מונפקות לציבור (Pre-IPO) או נמכרות.

השבוע נהנתה השותפות מרווחים מכובדים "על הנייר" משתי השקעות שלה: פיוניר ואיירון סורס, שבהן השקיעה במצטבר 2.2 מיליון דולר.

יוחאי זייד-רונן, מנכ"ל ביג-טק 50, מספר ששני האקזיטים האלה "קרו יותר מהר ממה שתכננו כשיצאנו לדרך. אלה שני אקזיטים בשוויים מאוד יפים, גם אבסולוטית וגם ביחס להשקעה שלנו. בפיוניר, תוך פחות מחצי שנה הכפלנו את הכסף, ובאיירון סורס נכנסנו לפני פחות משנה, ואנחנו אמורים לראות שם רווח יפה של פי ארבעה על הכסף. כרגע הרווחים 'על הנייר', כי יש תקופת חסימה של שישה חודשים, ומחיר המניה עוד עשוי להשתנות".

מנכ

המטרה היא למכור את המניות ברגע שהחסימה משתחררת?
"המדיניות שלנו היא שברגע שהחברה נסחרת והמניות לא נעולות, אנחנו מוכרים את ההחזקה. אנחנו לא מחויבים לכך, לכאורה אנחנו יכולים להחזיק, אבל זה לא מה שאנחנו מביאים לשוק - אנחנו נותנים למשקיע יכולת להשקיע בחברות פרטיות, ואם החברה כבר ציבורית, הוא יכול לסחור בה ישירות".

לדבריו, המטרה היא לאפשר למשקיעים להשקיע באמצעות ביג-טק 50 בחברות פרטיות, וכך ליהנות מעליית הערך, והעובדה ששתיים מההשקעות האלה כבר יצאו לשוק הציבורי, מוכיחה את הצלחת המודל העסקי של השותפות. "גם אם משקיעים בחברה בוגרת, עדיין אפשר לעשות רווח יפה", אומר זייד-רונן.

מה המשמעות של אקזיטים כאלה עבור מי שמשקיע בביג-טק 50?
"המשמעות היא שבמועד שנמכור את המניות, הוא יכול לצפות לקבל בהתאם למדיניות שלנו דיבידנד של לפחות מחצית מהרווח שנוצר. למעשה, המשקיעים שלנו אמורים לראות שני דברים: הראשון, ששווי המניה אמור לייצג את העלייה בשווי של החברות בפורטפוליו, והשני הוא להיפגש עם הכסף ביום שנמכור".

הראשון לא קורה, לפחות בשלב זה. השוק אולי לא מבין את הקונספט של השותפות?
"אני חושב שחלק ניכר מהציבור לא חשוף אלינו, ומעריך גם שמי שכן קנה את המניות לא ממהר למכור, כי הוא חושב שיראה תשואה יפה. אני מקווה שהמגמה תשתנה ברגע שיגיע הכסף (מהאקזיטים), כי הישראלים הם אנשים פרקטיים ורואים שהמודל עובד יפה".

מצב השוק היום הוא אידיאלי למודל העסקי שלכם - יש הנפקות בשווי נדיב, יש מיזוגים לספאקים. מה יקרה אם השוק יתקרר?
"אנחנו משקיעים בחברות שהן הטובות ביותר (best of breed). כבר היום, חברות שהן לא הטופ של הטופ שמנסות לפנות לספאקים, לא מצליחות לגייס. חברות עם ביזנס טוב וצמיחה - גם בתקופות שאולי השוק קצת יירגע - עדיין יהיו אטרקטיביות.

"חברות טובות מאוד יגיעו להנפקה וסחירות וגם למימוש ברווח. אולי לא פי ארבעה, אולי במכפילים רגועים יותר אם השוק יתקרר, אבל הן עדיין ימצאו את אמון המשקיעים. אני רוכב על הגלים של האוקיינוס - אם יהיה תיקון אני אהיה בו כמו כולם, אבל הבחירה שלי היא בחברות שהן כל כך טובות, שגם במועד של תיקון הן לא ייעלמו פתאום".

"עליית שווי שנתית של יותר מ-50%"

זייד-רונן מציין שהניתוח שעשתה השותפות כשיצאה לדרך התבסס על נתוני טרום הקורונה, כך שלדבריו "גם אם נחזור לרמות של לפני הקורונה, ולמספרים שלפיהם תכננו, עדיין זה יהיה פנטסטי. לפי הניתוח שלנו, עליית השווי הממוצעת של חברות (מהסוג שעליהן ביג-טק 50 מסתכלת, ש'ח'ו') לפני שהן נסחרות, היא 30% בשנה. היום זה להערכתי כבר מעל 50%".

כשאתה מסתכל על השוק היום, השוויים סבירים? המכפילים הגיוניים?
"אין ספק שבעקבות הקורונה חל שינוי בפרדיגמת החשיבה בכל הנושא של פתרונות טכנולוגיים לכל תחום בחיים. נפלו הרבה אסימונים שמצדיקים שוויים הולכים וגדלים. בעולם הרפואה למשל, תחום הרפואה מרחוק קפץ קפיצה משמעותית וזיהוי הפוטנציאל הקפיץ את השוויים. כנ"ל בעולם הסייבר.

"יש המון חברות בהרבה תחומים, הטובות יישארו וישתלטו על השוק, ואז המכפילים שלהן מוצדקים כי הן יתפסו נתחי שוק של אלה שייעלמו או יירכשו. אפשר להצדיק מכפילים לחברות טובות מאוד, השאלה היא האם אפשר להצדיק לכל החברות באותו סקטור. זו כבר שאלה לכל משקיע. יש חברות שרוכבות על הגל. בסך הכול אני מעריך שהמגמה תישמר, ובכל מקרה חשוב לזכור שמחיר המניה מגלם בתוכו הרבה דברים מעבר למוצר של החברה".

היום, לדבריו, "זה אידיאלי להיות סטארט-אפ עם הכנסות וצמיחה. השוק התבגר. פעם הגישה הייתה שצריך להיכנס להשקעה בשלב מוקדם, שבו יש הרבה סיכונים, אבל אם החברה מצליחה - מרוויחים הרבה מאוד. כתוצאה מהגלובליזציה והטכנולוגיה, היכולת לצמוח גדלה מאוד, וגם כשחברה גדולה יש לה פוטנציאל צמיחה גדול, כך שבשלבים מאוחרים הסיכון נמוך יותר והסיכוי עדיין גדול".

כשאתם משקיעים בחברות, יש סקטורים מסוימים שאתם מתמקדים בהם? מה הקריטריונים להשקעה?
"לא משקיעים לפי סקטורים. הרעיון הוא שאנחנו עובדים כמו תעודת סל. אני מציע למשקיע חשיפה לפורטפוליו חברות ומנטרל את הסיכון בבחירת חברה או סקטור ספציפי. כך המשקיעים נחשפים לעליית הערך של הייטק בישראל, של חברות מאוד בשלות, לא בתחילת הדרך.

"הקריטריונים שלנו כוללים שווי של מעל 250 מיליון דולר, הכנסות שנתיות חוזרות (ARR) של מעל 10 מיליון דולר ושבחברה מושקעת לפחות קרן הון סיכון אחת רצינית, והמשמעות היא שאלו חברות שעברו הרבה מהמשוכות של סטארט-אפ, יש מוצר ולקוחות משלמים והאתגר הוא הצמיחה. עדיין יש הרבה ערך".

מהן ההשקעות הבאות שלכם?
"יש די הרבה בפייפליין, אני לא יכול לפרט אבל הן בסקטורים מגוונים - סייבר, ריטייל, בריאות. חברות מעולות שחלקן כבר יוניקורנים".

עוד כתבות

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"