גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כרטיס כניסה בשווי 35 מיליארד דולר: החודש המשוגע של החברות הישראליות בוול סטריט

החודש התחיל עם הנפקת מאנדיי ומסתיים עם שלוש חברות שמצטרפות למסחר לאחר שהשלימו מיזוגים לחברות SPAC בשווי מצרפי של 17 מיליארד ד' ● מנכ"ל השותפות הבורסאית ביג-טק 50, שהשקיעה בפיוניר ובאיירון סורס טרם מיזוגן: "גם אם משקיעים בחברה בוגרת, אפשר לעשות רווח יפה"

החודש המשוגע של חברות הטכנולוגיה מישראל בוול סטריט / עיצוב: טלי בוגדנובסקי
החודש המשוגע של חברות הטכנולוגיה מישראל בוול סטריט / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

חודש יוני 2021 מסתמן כאחד החודשים הפעילים ביותר מאז ומעולם עבור חברות טכנולוגיה ישראליות שמגיעות לוול סטריט, עם גיוסים ומיזוגים בשווי מצרפי של יותר מ-35 מיליארד דולר.

החודש התחיל עם הנפקת מאנדיי, לפי שווי של 6.8 מיליארד דולר - אחת ההנפקות הישראליות הגדולות של השנים האחרונות - ומסתיים עם שלוש חברות בשווי מצרפי של 17 מיליארד דולר, שמצטרפות השבוע למסחר בוול סטריט, לאחר שהשלימו מיזוגים לחברות SPAC: איירון סורס בשווי 11.1 מיליארד דולר, פיוניר בשווי 3.3 מיליארד דולר וטאבולה בשווי 2.6 מיליארד דולר.

בד בבד הספיקה גם חברת אינוביד להודיע על מיזוג לחברת SPAC, לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר, ואילו חברת סנטינל וואן צפויה לבצע בימים הקרובים הנפקה ראשונית בשווי שינוע סביב 8 מיליארד דולר.

כל זה קורה כשמצד אחד, שוק ההנפקות בוול סטריט פתוח, והמשקיעים מקבלים ברצון רב חברות טכנולוגיה צומחות ואיכותיות (אף אם אינן רווחיות כיום, אך מצפות להגיע לרווחיות בעתיד הנראה לעין), ומצד שני, מיזוגים של חברות פרטיות לחברות SPAC, שעליהם דווח בחודשים קודמים, מבשילים כעת, והחברות המתמזגות הופכות לחברות ציבוריות בעצמן.

חברות SPAC, נזכיר, הן חברות שאין להן פעילות, והן מגייסות כסף בבורסה במטרה למזג לתוכן פעילות קיימת תוך פרק זמן מוגבל, או שיידרשו להחזיר את הכסף למשקיעים. הרבעון הראשון של השנה היה רבעון שיא בגיוסי SPAC בוול סטריט, לאחר שנה לוהטת בתחום ב-2020, ואף שמאז נרשמה התקררות, החברות שכבר גייסו כסף עדיין מחפשות יעדים לרכישה, ועסקאות ממשיכות להתבצע.

 

"האקזיטים קרו מהר יותר מהמתוכנן"

בין המרוויחים משפע הגיוסים הללו, גם אם בסכום זניח יחסית, נמצאת גם חברה ציבורית הנסחרת בתל אביב: שותפות המו"פ ביג-טק 50 של אריק צ'רניאק וצחי סולטן, שהונפקה בפברואר כשגייסה 85 מיליון שקל. השותפות מתכננת לייצר אינדקס של 50 חברות הטכנולוגיה הפרטיות הגדולות ביותר בישראל, ועל-ידי כך לאפשר השקעה בהן, לפני שהן מונפקות לציבור (Pre-IPO) או נמכרות.

השבוע נהנתה השותפות מרווחים מכובדים "על הנייר" משתי השקעות שלה: פיוניר ואיירון סורס, שבהן השקיעה במצטבר 2.2 מיליון דולר.

יוחאי זייד-רונן, מנכ"ל ביג-טק 50, מספר ששני האקזיטים האלה "קרו יותר מהר ממה שתכננו כשיצאנו לדרך. אלה שני אקזיטים בשוויים מאוד יפים, גם אבסולוטית וגם ביחס להשקעה שלנו. בפיוניר, תוך פחות מחצי שנה הכפלנו את הכסף, ובאיירון סורס נכנסנו לפני פחות משנה, ואנחנו אמורים לראות שם רווח יפה של פי ארבעה על הכסף. כרגע הרווחים 'על הנייר', כי יש תקופת חסימה של שישה חודשים, ומחיר המניה עוד עשוי להשתנות".

מנכ

המטרה היא למכור את המניות ברגע שהחסימה משתחררת?
"המדיניות שלנו היא שברגע שהחברה נסחרת והמניות לא נעולות, אנחנו מוכרים את ההחזקה. אנחנו לא מחויבים לכך, לכאורה אנחנו יכולים להחזיק, אבל זה לא מה שאנחנו מביאים לשוק - אנחנו נותנים למשקיע יכולת להשקיע בחברות פרטיות, ואם החברה כבר ציבורית, הוא יכול לסחור בה ישירות".

לדבריו, המטרה היא לאפשר למשקיעים להשקיע באמצעות ביג-טק 50 בחברות פרטיות, וכך ליהנות מעליית הערך, והעובדה ששתיים מההשקעות האלה כבר יצאו לשוק הציבורי, מוכיחה את הצלחת המודל העסקי של השותפות. "גם אם משקיעים בחברה בוגרת, עדיין אפשר לעשות רווח יפה", אומר זייד-רונן.

מה המשמעות של אקזיטים כאלה עבור מי שמשקיע בביג-טק 50?
"המשמעות היא שבמועד שנמכור את המניות, הוא יכול לצפות לקבל בהתאם למדיניות שלנו דיבידנד של לפחות מחצית מהרווח שנוצר. למעשה, המשקיעים שלנו אמורים לראות שני דברים: הראשון, ששווי המניה אמור לייצג את העלייה בשווי של החברות בפורטפוליו, והשני הוא להיפגש עם הכסף ביום שנמכור".

הראשון לא קורה, לפחות בשלב זה. השוק אולי לא מבין את הקונספט של השותפות?
"אני חושב שחלק ניכר מהציבור לא חשוף אלינו, ומעריך גם שמי שכן קנה את המניות לא ממהר למכור, כי הוא חושב שיראה תשואה יפה. אני מקווה שהמגמה תשתנה ברגע שיגיע הכסף (מהאקזיטים), כי הישראלים הם אנשים פרקטיים ורואים שהמודל עובד יפה".

מצב השוק היום הוא אידיאלי למודל העסקי שלכם - יש הנפקות בשווי נדיב, יש מיזוגים לספאקים. מה יקרה אם השוק יתקרר?
"אנחנו משקיעים בחברות שהן הטובות ביותר (best of breed). כבר היום, חברות שהן לא הטופ של הטופ שמנסות לפנות לספאקים, לא מצליחות לגייס. חברות עם ביזנס טוב וצמיחה - גם בתקופות שאולי השוק קצת יירגע - עדיין יהיו אטרקטיביות.

"חברות טובות מאוד יגיעו להנפקה וסחירות וגם למימוש ברווח. אולי לא פי ארבעה, אולי במכפילים רגועים יותר אם השוק יתקרר, אבל הן עדיין ימצאו את אמון המשקיעים. אני רוכב על הגלים של האוקיינוס - אם יהיה תיקון אני אהיה בו כמו כולם, אבל הבחירה שלי היא בחברות שהן כל כך טובות, שגם במועד של תיקון הן לא ייעלמו פתאום".

 

"עליית שווי שנתית של יותר מ-50%"

זייד-רונן מציין שהניתוח שעשתה השותפות כשיצאה לדרך התבסס על נתוני טרום הקורונה, כך שלדבריו "גם אם נחזור לרמות של לפני הקורונה, ולמספרים שלפיהם תכננו, עדיין זה יהיה פנטסטי. לפי הניתוח שלנו, עליית השווי הממוצעת של חברות (מהסוג שעליהן ביג-טק 50 מסתכלת, ש'ח'ו') לפני שהן נסחרות, היא 30% בשנה. היום זה להערכתי כבר מעל 50%".

כשאתה מסתכל על השוק היום, השוויים סבירים? המכפילים הגיוניים?
"אין ספק שבעקבות הקורונה חל שינוי בפרדיגמת החשיבה בכל הנושא של פתרונות טכנולוגיים לכל תחום בחיים. נפלו הרבה אסימונים שמצדיקים שוויים הולכים וגדלים. בעולם הרפואה למשל, תחום הרפואה מרחוק קפץ קפיצה משמעותית וזיהוי הפוטנציאל הקפיץ את השוויים. כנ"ל בעולם הסייבר.

"יש המון חברות בהרבה תחומים, הטובות יישארו וישתלטו על השוק, ואז המכפילים שלהן מוצדקים כי הן יתפסו נתחי שוק של אלה שייעלמו או יירכשו. אפשר להצדיק מכפילים לחברות טובות מאוד, השאלה היא האם אפשר להצדיק לכל החברות באותו סקטור. זו כבר שאלה לכל משקיע. יש חברות שרוכבות על הגל. בסך הכול אני מעריך שהמגמה תישמר, ובכל מקרה חשוב לזכור שמחיר המניה מגלם בתוכו הרבה דברים מעבר למוצר של החברה".

היום, לדבריו, "זה אידיאלי להיות סטארט-אפ עם הכנסות וצמיחה. השוק התבגר. פעם הגישה הייתה שצריך להיכנס להשקעה בשלב מוקדם, שבו יש הרבה סיכונים, אבל אם החברה מצליחה - מרוויחים הרבה מאוד. כתוצאה מהגלובליזציה והטכנולוגיה, היכולת לצמוח גדלה מאוד, וגם כשחברה גדולה יש לה פוטנציאל צמיחה גדול, כך שבשלבים מאוחרים הסיכון נמוך יותר והסיכוי עדיין גדול".

כשאתם משקיעים בחברות, יש סקטורים מסוימים שאתם מתמקדים בהם? מה הקריטריונים להשקעה?
"לא משקיעים לפי סקטורים. הרעיון הוא שאנחנו עובדים כמו תעודת סל. אני מציע למשקיע חשיפה לפורטפוליו חברות ומנטרל את הסיכון בבחירת חברה או סקטור ספציפי. כך המשקיעים נחשפים לעליית הערך של הייטק בישראל, של חברות מאוד בשלות, לא בתחילת הדרך.

"הקריטריונים שלנו כוללים שווי של מעל 250 מיליון דולר, הכנסות שנתיות חוזרות (ARR) של מעל 10 מיליון דולר ושבחברה מושקעת לפחות קרן הון סיכון אחת רצינית, והמשמעות היא שאלו חברות שעברו הרבה מהמשוכות של סטארט-אפ, יש מוצר ולקוחות משלמים והאתגר הוא הצמיחה. עדיין יש הרבה ערך".

מהן ההשקעות הבאות שלכם?
"יש די הרבה בפייפליין, אני לא יכול לפרט אבל הן בסקטורים מגוונים - סייבר, ריטייל, בריאות. חברות מעולות שחלקן כבר יוניקורנים".

עוד כתבות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דיווח: מגעים לשיחה בין ביידן לנתניהו - ככל הנראה עוד היום

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון