גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית המשפט נתן רוח גבית לפייסבוק, והכדור יעבור עכשיו למגרש הפוליטי

ביהמ"ש הפדרלי דחה תביעות שנגעו לכוחה המונופוליסטי של הרשת החברתית, והשווי שלה זינק ליותר מטריליון דולר ● מומחים מסכימים כי הדרך להגביל את כוחה של פייסבוק בבית המשפט נחסמה, וכי המאבק יתחזק עכשיו לכיוון של חקיקה בקונגרס

מסייד פייסבוק מארק צוקרברג מעיד בפני הקונגרס ב־2019 / צילום: Associated Press, Andrew Harnik
מסייד פייסבוק מארק צוקרברג מעיד בפני הקונגרס ב־2019 / צילום: Associated Press, Andrew Harnik

בחודש דצמבר 2020 הוגשה תלונה של נציבות הסחר הפדרלית בארה"ב (ה-FTC) נגד פייסבוק. הטענה: פייסבוק היא מונופול בתחום. למעשה, רכישות אינסטגרם ו-וואטסאפ ב-2012 ו-2014 הפכו אותה לכזו ויש לה יתרון משמעותי בשוק וניסתה לחסל את התחרות ברכישות הללו. התובעים, גם הנציבות וגם 46 מדינות בארה"ב, דרשו מפייסבוק להיפרד מחברות הבת המצליחות שלה.

אתמול דחה בית המשפט הפדרלי בוושינגטון הבירה את התלונה של הנציבות מסיבה פשוטה: הנציבות לא סיפקה מספיק מידע ונתונים, ופשוט עשתה עבודה לא טובה. במקביל לדחיית התלונה נגד ה-FTC, בית המשפט דחה לגמרי גם את התביעה של 46 המדינות, והסביר כי הרכישות שהן יוצאות נגדן נעשו כבר לפני שנים ולהתעורר בנושא הזה עכשיו - זה מאוחר מדי.

בהחלטה נכתב כי למרות שבית המשפט "אינו מסכים עם כל טענותיה של פייסבוק, בסופו של דבר הוא מסכים כי תלונת הוועדה אינה מספקת מבחינה משפטית ולכן יש לדחותה" . עוד נאמר, כי "הנציבות לא הצליחה להביא מספיק עובדות כדי לבסס יסוד הכרחי לכל טענותיו - דהיינו, לפייסבוק יש כוח מונופול בשוק שירותי הרשתות החברתיות האישיות". עוד נכתב, כי "התלונה של ה-FTC לא אומרת כמעט שום דבר קונקרטי בשאלת המפתח כמה כוח היה לפייסבוק בפועל, ועדיין יש, בשוק".

המשקיעים מרוצים

בעקבות הדיווחים על דחיית התלונה, מניית פייסבוק עלו בכ-4% והעלו לראשונה את שווי השוק של החברה מעל לטריליון דולר. עם זאת, היום המניה כבר נסחרת בירידה קלה.

פייסבוק מסרה בתגובה, כי "אנחנו מרוצים שההחלטה מכירה בפגמי התלונות הפדרליות שהוגשו נגד פייסבוק. אנו מתחרים בהוגנות מדי יום כדי להרוויח את הזמן ותשומת הלב של האנשים ונמשיך לספק מוצרים נהדרים עבור המשתמשים והעסקים".

מדובר במהלומה עבור ה-FTC. בית המשפט ביקר את הנציבות וכתב בהחלטה כי "זה כמעט כאילו הנציבות מצפה מבית המשפט פשוט להנהן בהסכמה לשמע הטענה לפיה פייסבוק היא מונופול". כעת ביהמ"ש נותן לנציבות להגיש ב-30 יום הקרובים תביעה מתוקנת.

נשאלת השאלה האם מדובר בסוף פסוק שיאפשר לפייסבוק להיות תאגיד רב עוצמה ולשלוט בחברות האלה, או שגם בזירה המשפטית היא עוד עלולה לספוג מהלומות. וגם, מה יעשו הפוליטיקאים בארה"ב שמבקשים להחליש את פייסבוק ומתבוננים במתרחש. הם אולי מבינים שלא תהיה ברירה אלא ללכת על מסלול של חקיקה כדי להילחם בכוחה של פייסבוק.

 

פייסבוק לא חריגה

פרופ' מיכל גל, ראש המרכז למשפט וטכנולוגיה באוניברסיטת חיפה, נשיאת הארגון העולמי לחוקרים בתחום ההגבלים העסקיים (ASCOLA) מסבירה מדוע התביעות הללו בעייתיות: "המיזוגים האלה אושרו בעבר על ידי רשות התחרות האמריקאית. עכשיו, אחרי שנים, הם טוענים שלא כל העובדות היו לפניהם. אילו אם הם היו יודעים את המידע שהם יודעים היום, הם לא היו מאשרים את הרכישות", כך גל.

"בעיקרון, זו ערכאה נמוכה ועל זה אפשר להגיש ערעור", מסבירה גל. היא מוסיפה כי "ל-FTC יהיה קשה לתקן טענה שטען השופט בנושא, לפיה ההתנהגות שנטען עליה שהיא אנטי-תחרותית, שהיא לא מאפשרת לחברות להתחבר ל-API שלה, היא לגיטימית. הוא מבסס את זה על דוקטרינות אמריקאיות, שמכירות בכך שנקודת המוצא היא שכל מונופול יכול לבחור עם מי הוא עושה עסקים ולדוקטרינה הזו יש חריגים מוגבלים, והמקרה של פייסבוק לא נכנס לחריגים האלו".

"בהינתן הדעה של בתי המשפט וההלכה הקיימת היום בדיני התחרות בארצות הברית, בעיניי הסיכוי לזכות בתביעה הזו הוא לא גדול", אומרת גל.

מגרש משחקים חדש

על פי גורמים בשוק, הישועה לאלו המבקשים לשנות את חוקי המשחק לא תגיע מבית המשפט. ההערכה היא שגם אם ה-FTC תגיש מחדש את התלונה המתוקנת לאחר 30 יום, הסבירות שהתלונה תצלח קטנה. בגלל שבית המשפט יותר שמרן בנושא הזה, ההבנה בקרב אלו המבקשים להגביל את כוחן של ענקיות הטכנולוגיה היא שצריך לשנות את הדרך. ולכן, הצעד המתבקש הוא להעביר את הכדור לצד של הפוליטיקאים.

פרופ' אריה רייך, מהפקולטה למשפטים וסגן הרקטור באוניברסיטת בר אילן מצביע על משב רוח חדש שנושב בארצות הברית. "פורסם לפני כשבועיים על הצעות חוק חדשות שהוגשו בקונגרס, הצעות חוק שנועדו לטרגט את ארבע חברות הטכנולוגיה הגדולות: אמזון, גוגל, אפל ופייסבוק. חלק מההצעות מגיעות כדי לשנות את כל הפרדיגמה מתוך ההבנה וההכרה שהפעילות שלהן שונה", כך רייך.

על פי הפרסומים, קבוצה של חברי קונגרס משתי המפלגות הציגו רפורמות בתחום ההגבלים העסקיים שישפיעו רבות על ענקיות הטכנולוגיה. הרפורמות האלו כוללות חמש הצעות חוק, שיקשו על הזירות להשלים מיזוגים ועוד הגבלות נוספות. ההצעות הללו יצרכו לעבור בוועדת החוקה של הקונגרס ראשית, ורק לאחר מכן לעבור שלבי ההצבעה בבתים השונים.

בין היתר מוצע לאסור על החברות להעניק למוצרים שלהן יתרון בזירות העצמאיות שלהן על פני המתחרות, ולמעשה מגדירות אחרת מהו כוח בשוק.

גם יו"ר ה-FTC החדשה, לינה קאן, מביאה משב רוח רענן, כפי שמסביר פרופ' רייך. "בכל חילופי שלטון יש שינוי בבעלי התפקידים. אצל רפובליקאים, הם יותר בעד ה'ביג-ביזנס', ולכן פחות מתערבים. הדמוקרטים בעד הצרכן והגנה עליו, ולכן יותר מתערבים. לינה קאן באה מהאקדמיה. היא כתבה מאמר מאוד משפיע בתחום על חברות הטכנולוגיה הגדולות - איך השתנתה זירת התחרות בעידן הנוכחי. היא טענה שצריך לשנות את החוקים ולהתאים אותן למציאות המשתנה: פייסבוק היא כאילו גוף שנותן לך שירות בחינם, אבל מצד שני עם ההכנסות הכי גדולות בעולם. זה מודל עסקי שונה ממה שאנחנו מכירים", אומר רייך.

חקיקה גם בישראל

פרופ' מיכל גל מתארת איך החלטת בית המשפט מגבירה את המוטיבציה לאלו המעוניינים לחוקק את ההגבלות. "גם כי מדובר במיזוגים שאושרו בעבר, וגם בגלל הדינים המצומצמים לגבי החיובים של מונופול, המהלכים האלו יקדמו משמעותית את החקיקה החדשה שמנסה להגביל את החברות הגדולות. מי שחושב כמו לינה קאן, גם אם הוא לא מסכים עם כל מה שהיא אומרת, ההחלטה של בית המשפט נותנת לו מוטיבציה, למחוקקים האלו". פרופ' גל לא מתעלמת מהשינויים הרבים שחברות הטכנולוגיה הוסיפו לעולם ועל נקודות הזכות הרבות שלהן, אך מדגישה שיש פעולות מסוימות שהן אנטי-תחרותיות שחשוב למנוע על מנת להבטיח המשך חדשנות ויצירה.

פרופ' אריה רייך מציין, כי "החברות הגדולות ינסו להתנגד לזה. יש להם את המשאבים כדי לנסות לסכל את זה, וזה לא יהיה קל. אני מניח שמשהו מהחוקים אכן יעבור, הרבה מאוד קשור לבחירות האמצע ושינויים שיהיו אצל המחוקקים".

רייך מצביע גם על האחריות הישראלית: "אנחנו לא מספיק פועלים נגד המציאות שקורית בעולם. הרי אותן החברות פועלות גם אצלנו, ואנחנו לא נוקטים בפעולות מתאימות. רשות התחרות לא מספיק פרואקטיבית מול המציאות החדשה של חברות הענק האלו. אנחנו לא יכולים להסתכל על מה שקורה בקונגרס ולקבוע שזה מספיק. צריך לחוקק חוקים גם כאן בישראל, כדי להגן על הצרכנים".

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם