גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יזמי השינוי בחברה הערבית: זו ההזדמנות של הממשלה

קידום תוכניות שיסייעו בפיתוח ובמימון עסקים קטנים וזעירים, מקרב האוכלוסייה הערבית, הוא קריטי ומשמעותי עבור הממשלה כולה - שכך תתפוס שתי ציפורים במכה: הקטנת תופעת האלימות בקרב צעירים ערבים לצד קידומם הסוציו-אקונומי, שבתורו יסייע למשק הישראלי כולו

רה"מ נפתלי בנט / צילום: יוסי זמיר
רה"מ נפתלי בנט / צילום: יוסי זמיר

בואו נדבר רגע על ממשלת השינוי מזווית קצת שונה. החל מנאום ההשבעה של נפתלי בנט, דרך ישיבת הממשלה הראשונה, ניתן היה להריח את השינוי המרענן באוויר. לא עוד דיבורים על "ימין - מרכז - שמאל" אלא שיח קונקרטי ועדכני שמראה שפניה של הממשלה הם לעבר דבר אחד בלבד - עבודה למען החברה הישראלית כולה.

אם הממשלה הנוכחית מעוניינת להוכיח את עצמה, ולפתור בעיות עומק, כל שעליה לעשות הוא להביט על הנעשה במגזר הפרטי, ולהעתיק למגזר הציבורי. שם, כשיש בעיות שעולות מהשטח, מסתערים עליה אנשי המקצוע עם פתרונות מכל עבר, כשהמשותף לכולם הוא רוח היזמות.

לכן, בין אם אתם ממתנגדיו של נפתלי בנט ובין אם מתומכיו, אי אפשר שלא לשמוח על זה שבראשות הממשלה עומד כיום מי שכמעט ואין עוררין על היותו יזם מוכשר ומוצלח, וכל שנותר הוא לקוות שיטמיע את היזמות במהלכיה השונים של הממשלה ויציע פתרונות חדשניים במגוון תחומים.

הקשר בין יזמות לאלימות

מבין שלל הבעיות שגישה חדשנית שכזו תוכל לסייע בפתרונן, ראוי לדבר על זו של האלימות בחברה הערבית. מה הקשר בין יזמות לאלימות, אתם שואלים? ובכן, כמעט בכל כתבה שעסקה בנושא האלימות בחברה הערבית עלתה ההכרה בכך שהיא מושפעת מחוסר המעש בו נמצאים צעירים ערבים רבים. מרביתם לא מצליחים להשתלב בעבודות בקרב מעסיקים בחברה הכללית, בשל פערי השכלה, חוסר נגישות למרכזי תעסוקה ולצערנו גם בשל אפליה.

כמובן שהקורונה העצימה את עומק הבעיה. הפגיעה בצעירים הערבים הייתה בולטת במיוחד, כאשר כמחצית מהנרשמים בשירות התעסוקה היו צעירים מקרב החברה הערבית (50.7%), קפיצה מהותית בהשוואה לחלקם בחודשיים שקדמו למשבר (42.6%).

ההנחה הרווחת היא ששילוב מיטבי של אותם צעירים בתעסוקה הולמת ייקח הרבה זמן ויצריך משאבים גדולים. אם כך, מדוע שאותם צעירים לא ינצלו את הידע שצברו עד כה בחייהם וינתבו אותה לעשייה יזמית?

זה אולי נשמע תלוש ולא מציאותי לחשוב שצעירים אלו יצליחו לפתח עסק שיספק להם פרנסה מכובדת, אבל בעולם היזמות מדובר בפרקטיקה ידועה וככלי מעודד תעסוקה המסייע לקידום חברתי - כלכלי. ואפילו יש לזה שם: "יזמות מכורח המציאות".

יזמים, כך מסתבר, נחלקים לשני סוגים. "יזמי הזדמנויות" (opportunity entrepreneurs) שמקימים עסקים באופן אקטיבי כי "הגשימו חלום" או מצאו הזדמנות עסקית מעניינת, והסוג השני, הם אותם "יזמים מכורח המציאות" ("Necessity entrepreneurs"). מדובר על יזמים שפונים לדרך עצמאית לאחר שנכשלו בהשגת עבודה רשמית או שמצאו עבודה שאינה יכולה לכלכל אותם באופן ראוי. על פי ההערכות, כמיליארד אנשים ברחבי העולם מוגדרים כ"יזמים מכורח המציאות". לאנשים אלו אין בדר"כ גישה לחינוך משמעותי, ומרביתם, איך לא, הם נשים ומיעוטים. אותם יזמים אמנם נעים בין מוכרי רחוב לאנשים משכילים עם מעט גישה לתעסוקה רשמית, אך הדבר היחיד שמאחד אותם הוא הצורך לשרוד, ופתיחת עסק מהווה עבורם מפלט אחרון לפני הדרדרות לחיי עוני.

בבחינת תנאי המשק הישראלי נראה שהפתרון הזה עלול להיתקל בבעיה קריטית, והיא - מימון. כידוע, בישראל, התמיכה בעסקים קטנים אינה גדולה כמו זו הניתנת לעסקים גדולים, וזאת על אף שהם מהווים את עיקר המגזר העסקי. מספיקה הצצה קטנה אל עבר דו"חות הבנקים שהתפרסמו לא מזמן, בשביל להבין את גודל הבעיה. בעוד הבנקים הציגו צמיחה אדירה בשנה החולפת בהקצאת אשראי לעסקים גדולים (ומשכנתאות), העסקים הקטנים חוו קיפאון באשראי שניתן להם בשל תפיסתם כמסוכנים.

לכן, עסקים מהסוג המדובר כאן, של אותם "יזמים מכורח" עלולים לסבול מספר פעמים: גם בשל היותם קטנים ואף זעירים, גם בשל היות היזמים צעירים ובעלי השכלה בסיסית בלבד וגם, איך אפשר בלי, בשל אפליה מבנית מול החברה הערבית, שסובלת ממצוקת אשראי אדירה.

איך יוצרים תרבות יזמית פורחת?

בחינה על הנעשה בעולם עשויה לסייע למקבלי ההחלטות לנתב משאבים לעידודו של פתרון יזמות שכזה. כך לדוגמא, בשוויץ ובהולנד פתחו דרך המעודדת פתיחת עסקים על-ידי fall-back system שמאפשרת לצעירים שלא הצליחו בדרך היזמות לשוב ולהסתמך על מערכת הרווחה. בנוסף, במדינות אירופה רבות וה-OECD שמו דגש רב בשלושת העשורים האחרונים על יצירת מגוון מסלולים שיבטיחו את המעבר הטוב ביותר מאבטלה לעבודה עצמאית. כתוצאה מכך, במדינות אלו יש כיום תרבות יזמית פורחת והן מאמינות בעסקים קטנים כמקור לצמיחה כלכלית אישית ושגשוג תעסוקתי.

לכן, השינוי של "ממשלת השינוי" צריך להיות בראש ובראשונה בהסתכלות על דרכי פתרון הבעיות בישראל. לא עוד גישה אופרטוניסטית, אלא גישה חדשנית, שמכירה בכך שפיתוח יזמות הוא דרישה חשובה להשגת צמיחה חכמה, בת קיימא וכוללת. זהו גם אמצעי להגיב לאתגרים כלכליים חדשים, ליצור מקומות עבודה ולהילחם בהדרה חברתית ופיננסית. לכן, קידום תוכניות שיסייעו בפיתוח ובמימון עסקים קטנים וזעירים, מקרב האוכלוסייה הערבית, הוא כה קריטי, שכן התוכניות יתפסו שתי ציפורים במכה: הקטנת תופעת האלימות בקרב צעירים ערבים לצד קידומם הסוציו-אקונומי, שבתורו יסייע למשק הישראלי כולו.

הכותבת היא מנהלת תחום החדשנות בעמותת קרנות קורת

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל