האם הממשלה הנוכחית מוכנה לתת לרע"ם יותר ממה שהייתה מוכנה לתת לה הממשלה הקודמת? זה דיון שמטבע הנסיבות הפוליטיות צץ ועולה בשבועות האחרונים. שר התקשורת יועז הנדל - חבר בממשלה הנוכחית אך גם בקודמת - נדרש לנושא במהלך ראיון לגל"צ. בתגובה להערת המנחה, ישי שנרב, על כך ש"הממשלה שאתה יושב בה... כבר חתמה על זה שהיא תכיר בשלושה יישובים לא חוקיים חדשים (בנגב)", הוא השיב כך: "תתפלא לשמוע, הממשלה הקודמת שהייתי בה חתמה על ארבעה, אנחנו חתמנו על שלושה".

נתחיל ממה שהסכימה לו הממשלה הנוכחית בה מכהן הנדל. סעיף 19 בהסכם הקואליציוני שנחתם מול רע"ם קובע כך: "בהמשך להצעת החלטה שעלתה בממשלת נתניהו, הממשלה תאשר בתוך 45 ימים מיום כינונה החלטת ממשלה בעניין הכרה ב-3 יישובים בדואים (עבדה, ח'שם-זנה, רח'מה)". שימו לב לניסוח שהוא כמובן לא מקרי. זה לא הסעיף היחיד בהסכם מול רע"ם שמציג את מה שניתן לה כהמשך למה שהוסכם כבר לתת לה בממשלת נתניהו.

מהי אותה "הצעת החלטה" שמוזכרת בהסכם הקואליציוני? רמז לה מצאנו בדיווח באתר הכנסת. שם דווח ב-26 באוקטובר 2020 על ישיבתה הראשונה של ועדת המשנה של ועדת הפנים לשיפור מצב האוכלוסייה הבדואית בדרום, בראשות ח"כ סעיד אלחרומי מרע"ם, שבה הכריז שר הכלכלה, עמיר פרץ, על "הכרה בקרוב" בשלושת הכפרים שנזכרים בהסכם הקואליציוני הנוכחי, וכן על הקמת "עיר בדואית חדשה, על-שבטית".

אכן ארבעה יישובים בדואים, אבל לא החלטת ממשלה כפי שטען הנדל, אלא הצהרה לא ממש מחייבת בכנסת. חיפוש באתר ראש הממשלה לא העלה שום עדות לכך כי הממשלה אכן קיבלה החלטה כזאת.

אז אולי הנדל עצמו יודע להסביר למה התכוון? דוברו הפנה אותנו לכתבה שהתפרסמה באתר וואלה בדצמבר 2020 שבה מסופר על סיכום בין גנץ לנתניהו לדון בנושא היישובים הבדואים בהמשך, לאחר שניסיון להעלות את הנושא לדיון בממשלה ב-22 בדצמבר לא עלה יפה. 22 בדצמבר הוא לא סתם תאריך, זהו יום לפני פיזור הכנסת ה-23, וכך נקלע הדיון לסיטואציה ייחודית: מצד אחד, על פי הדיווח, ההצעה להכיר באותן נקודות עוררה ביקורת חריפה מימין, על רקע העובדה שהממשלה לא מאשרת במקביל מאחזים לא מורשים ביהודה ושומרון. מצד שני, גם גנץ עצמו נרתע מדיון בנושא על רקע התחושה במערכת הפוליטית כי מדובר בחלק מדיל ההולך ונרקם בין נתניהו למנסור עבאס, יו"ר רע"ם, לקראת הקמת הממשלה הבאה.

וזה גם מחזיר אותנו לרוח דבריו של הנדל ולעמדה שמציגים רבים מדוברי הממשלה בהקשר הזה: כן, נתנו לעבאס לא מעט דברים, אבל גם נתניהו הסכים להעניק לו אותם. אלא שגם אם הנראטיב אינו מופרך, כדאי לדייק בעובדות.

בשורה התחתונה: דבריו של הנדל אינם נכונים ברובם. ההסכמים הקואליציוניים עם רע"ם מבטיחים לה כעת הכרה בשלושה יישובים שהיו אמורים לקבל הכרה על ידי הממשלה הקודמת. ממשלת נתניהו אמנם עמדה לדון בהצעה בנושא בשלהי כהונתה, אך זו לא עלתה לבסוף לדיון.

תחקיר: טלאור שמש