גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פופוליזם, עובדות וים המלח: זה הזמן לעשות סדר

ים המלח מנוצל ונעשק כבר עשרות שנים. תחת הזיכיון שקיבלו מפעלי ים המלח, נעשה שימוש באוצרותיו עד דק ● ומה המדינה עושה בנדון?

ים המלח / צילום: Unsplash, Itay Peer
ים המלח / צילום: Unsplash, Itay Peer

האם להיות פופוליסט זה בהכרח רע? תמיד? ומה קורה כשלאמירה פופוליסטית לכאורה יש גיבוי עובדתי ומדעי?

על פי האקדמיה ללשון העברית, "פופוליזם מציין התנהלות של פוליטיקאים ואישי ציבור המכוונת אל הציבור הרחב במטרה לרכוש את אהדתו".

עם השנים דבקה בביטוי הקונוטציה השלילית המוכרת לנו, אבל למעשה, מבחינה מילולית, מדובר בניסיון ליצור שיח אוהד עם הציבור. אז למה בעצם המילה הזו הפכה לקללה, למילה נרדפת לציניות ורדידות? ואולי הגיעה העת להחזיר את המילה למשמעותה המקורית ולהזכיר ששיח עם הציבור וקשב לעמדותיו יכול להיות דבר נפלא, כל עוד זה לא בא על חשבון עובדות ומדע.

בשנים האחרונות אנו רואים שימוש הולך וגובר בביטוי "פופוליזם" כדי להמעיט בערכן של טענות סביבתיות נגד מזהמים או הממשלה.

ים המלח הוא דוגמה מצוינת - כל עוד אנשי סביבה עוסקים בתחום "המותר להם" של עתיד ים המלח והמערכת האקולוגית - הכל בסדר. אבל הרהבת עוז להתייחס למפעלים התעשייתיים שפוגעים בערך הטבע הזה? ברכות, זכית לכינוי פופוליסט.

רק לאחרונה, רשות המים טענה שהעמדות שהצגנו באדם טבע ודין לעניין פעילות שאיבה של המפעלים הן "...פופוליסטיות, ומטרתן להציג באופן מעוות את המציאות".

מתקפה זו באה כתגובה לטענותינו על כך שרשות המים נותנת למפעלי ים המלח להגדיל את כמויות המים שהיא שואבת מהים ההולך ומתכלה באמצעות רישיון ההפקה שניתן למפעל על ידי המדינה.

כדאי להזכיר שבמשך שנים רשות המים לא חייבה כלל את מפעלי ים המלח ברישיון, עד שאולצה לעשות כן על ידי בית המשפט בעתירה שהגיש אדם טבע ודין בנושא. מטרתו של הרישיון להבטיח פיקוח על פעילות המפעלים ולמנוע את דלדולו של הים על ידי צמצום השאיבה. צמצום - לא הותרתה על כנה, ובוודאי שלא הגדלתה.

אבל מתגובת הרשות, משתמע שאין למפעלים תפקיד כלל בירידת המפלס, וכי רק הסכרים שהוקמו ואשר חוסמים את הזרמים הטבעיים לימה הם שמביאים לירידה המסיבית במפלס.

נכון שרוב הציבור נעצב למראה ים המלח ההולך ונעלם וכן מתעורר בו זעם לנוכח מפעלי התעשיה העובדים במקום ומשיאים רווחי עתק, ולכן לכאורה הקשבה לרחשי לב אלו היא פופוליזם. אבל האם הטענה "הלא פופוליסטית" של הרשות היא נכונה רק משום שאינה עולה בקנה אחד עם רגשות הציבור?

בואו נדבר על העובדות. מפלס האגן הצפוני של ים המלח יורד כל שנה בסביבות 1.2 מטר.

לירידת המפלס השפעות מרחיקות לכת על האזור וביניהן הרחקת חוף הים עד כדי מספר קילומטרים, בולענים (יותר מ-6,000 היום) ופגיעה במי התהום ובנביעות מים מתוקים. לכל אלו השפעה על התשתית הפיזית של האזור ואשר עלולות להיות להן השפעות על המשך פיתוחו. די בנסיעה לאורכו של כביש 90 לכיוון ים המלח כדי לראות ולהבין את היקף הנזק.

לירידת המפלס שלושה גורמים עיקריים - כולם מעשי ידי אדם: שינוי אקלים, התערבות אנושית שהובילה לסכירת עיקרי מקורות המים שהתנקזו בעבר לים המלח ופעילות המפעלים באגן הדרומי (הן בישראל והן בירדן).

על פי נתונים רשמיים של המדינה - חלקם של המפעלים בישראל ובירדן בגרעון המים עומד על כ-0.5 מ' בשנה. חלקם של המפעלים הישראלים כ-28 ס"מ, בשנה שהם כ- 25% מירידת המפלס.

אם כך לא ניתן לטעון כי אין לפעילות התעשייתית הישראלית השפעה על ירידת המפלס. אין חולק על כך שצמצום הפעילות של המפעלים תביא לירידה בקצב האידוי בים המלח ולכן לפגיעה פחותה באוצר טבע חשוב וייחודי של מדינת ישראל שהולך ונעלם.

בדבר אחד רשות המים צודקת - בדומה למשק המים, ים המלח מהווה מערכת אחת שלא ניתן להתעלם מחלק ממנה. הטיפול בים המלח דורש טיפול הוליסטי כדי להביא לשיקום ושימור של הימה.

כדי להחזיר עטרה ליושנה נדרשת החזרה של ההזרמה הטבעית של מים לים המלח. אבל למלא אמבטיה עם פקק פתוח איננה פעולה הגיונית - ולכן, ככל שרוצים להציל את ים המלח, אין מנוס מצמצום הפעילות באגן הדרומי.

עם זאת, במשך שנים ארוכות המדינה לא מוכנה להכריע לגבי עתיד אוצר הטבע של כולנו, והוא נמוג לנגד עיננו. המדינה גם אינה מזרימה מים וגם אינה סוגרת את "הפקק הפתוח" של הפעילות התעשייתית.

פופוליסטי או לא, העובדות ברורות - במקום להקטין את הטענות המובאות לפתחה על ידי הציבור ופעילי סביבה, על המדינה בכלל ועל רשות המים בפרט, לטפל בכלל הבעיות שמשפיעות על ים המלח ולפעול להצלתו והבראתו. בדחיפות.

הכותבת היא ראש תחום כלכלה סביבה ומשאבי טבע באדם טבע ודין

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי