גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בחוץ מגפה, בפנים חגיגה: הפער בין משחקי היורו למצב באירופה

הקורונה שוב מכה באירופה והגרפים מראים על מספר המאומתים בעלייה ● כל זה לא מפריע למקבלי ההחלטות לפתוח את שערי האצטדיונים ולהכניס יותר ויותר צופים ליציעים, למרות הנתונים שמוכיחים שמדובר במוקד התפשטות ● נראה כי המנהיגים לא מסוגלים לעמוד מול הכסף הגדול ומוקדי הלחץ

אצטדיון וומבלי, לונדון, השבוע / צילום: Reuters, Carl Recine
אצטדיון וומבלי, לונדון, השבוע / צילום: Reuters, Carl Recine

עם תום משחקי שמינית גמר היורו עדכנה אופ"א כי עד כה נכחו באצטדיונים שבהם התקיימו המשחקים 843 אלף צופים בסך הכול. לא צריך להיות בחו"ל כדי להבין שיש פער עצום בין איך שהיבשת מתנהלת מחוץ למגרש הכדורגל לבין המתירנות שמאופשרת במשחקי היורו. באנגליה עיכבו הסרה של חלק מההגבלות בגלל וריאנט דלתא והעלייה בתחלואה היומית שהשבוע הגיעה לממדים הגבוהים ביותר מאז ינואר, אבל במקביל בוומבלי הגדילו את כמות הצופים בטורניר, ובמקום 22,500 בשלב הבתים, במשחק מול גרמניה בשמינית הגמר כבר הוכפלה התפוסה. בחצי הגמר אישרה הממשלה האנגלית 60,000 צופים בוומבלי.

הדברים הללו מתרחשים כאשר משרד הבריאות הסקוטי עדכן כי מאז התחיל טורניר היורו ב-11 ביוני ועד 29 ביוני כ-7% מהסקוטים (1,991) שנמצאו חיוביים לנגיף הם כאלו שביקרו במשחקי הטורניר.

לא רק בכדורגל

ברוסיה הממשלה שוברת את הראש מה לעשות עם התפרצות שגוררת מספרים שמתקרבים לשיא שנרשם בגל השני של המגפה, אבל אף אחד לא חשב לרגע למנוע כניסת קהל למשחקי היורו בסנט פטרסבורג.

זה לא רק בכדורגל. בטורניר הטניס בווימבלדון שנפתח השבוע הוחלט על 11,000 צופים בכל יום, אבל כבר עכשיו סוכם כי משחק הגמר ייערך לעיני אצטדיון מלא.

התפוסה ביציעים היא סמנטיקה שולית כמובן. הכדורגל נהנה כביכול מהעובדה שהוא משוחק באוויר הפתוח, בניגוד לאולמות סגורים. אבל מי שנסע לוומבלי למשל, או לכל אצטדיון אחר, מכיר את הצפיפות ברכבות המובילות אוהדים למשחק. אין שום משמעות לעובדה שאחר כך האוהדים נפלטים לישיבה באוויר הפתוח. או את הצפיפות במתחמי הצפייה במרכזי הערים שנפתחו באירופה עבור היורו, ששם לא מתקיימת הקפדה של ישיבה במקומות מסומנים כמו באצטדיונים.

מוקדי הכוח שולטים

גם אם הממשלות לא ממש הצהירו על מדיניות כזו, כרגע היורו משרת כמעט לבדו את הגישה של חיים לצד הנגיף. למה ממשלות שמקשות על האזרחים עם הגבלות מעדיפות לתת ליורו להתנהל כרגיל? כי הכדורגל הוא דבר אחר. יש בו יותר מדי כסף ומוקדי לחץ שאי אפשר לעמוד בפניהם. כשמדינה לוקחת על עצמה לארח משחקים ומקבלת מאופ"א את המנדט היא מתחייבת לעשות בעצם הכל כדי לקיים את החגיגה.

יש לכדורגל מערך רגולציה שחסין לא רק לווריאנטים אלא כזה שיכול לקבל חסינויות כלכליות שכל אזרח היה מת לקבל אותן - למשל, בהקשר של מיסוי. בחלק משמעותי ממדינות אירופה נהנים דווקא כדורגלנים שמרוויחים שכר אדיר מתשלום מס מופחת (אגב, גם בישראל). ויותר מזה: הוא מציג את הכוח של אופ"א ופיפ"א מול ממשלות. יש יותר מדי כסף על השולחן, במקרה הזה של אופ"א ושל הנבחרות המשתתפות, כדי שמדינות שהתחייבו לארח משחקים גם בתקופת מגפה יחזרו בהן. גם במבט היסטורי הספורט תמיד מצא דרך להתנהל מעל ההיגיון: במינכן 72 נמשכו המשחקים האולימפיים למרות רצח של 11 ספורטאים ומאמנים ישראלים בטענה ש"ההצגה חייבת להימשך".

הפופולריות של הכדורגל מעניקה כוח למנהיגים להציג, במקרה הזה באמצעות היורו, תמונות ניצחון. כשוולדימיר פוטין קיבל מאופ"א את הזכות לארח שבעה משחקים מהיורו (שני רק לאנגליה שקיבלה לארח שמונה משחקים) הוא זכה באפשרות להראות תמונות ניצחון של נורמליות. ההתפרצויות ברוסיה והמגבלות שמבוששות לבוא? כדאי לחכות לסיום משחק רבע הגמר ב-2 ביולי, המשחק האחרון שתארח סנט פטרסבורג.

מגרש ביתי או ניטרלי?

יש בעיה עם טורניר פאן אירופי ששווק כאילו הוא משוחק בכל היבשת. העובדה ש-11 מדינות מתוך 24 אירחו משחקים הייתה אמורה בעיקר לשבור את יתרון הביתיות המשמעותי כל כך של מדינה מארחת. בפועל זה לא באמת קרה. נבחרת אנגליה שיחקה עד כה את כל ארבעת המשחקים שלה בוומבלי ונהנית מתמיכת הקהל הביתי שלה. במשחק מול גרמניה בשמינית הגמר אפשר היה לראות כמה הקהל הביתי הזה שווה עבורה.

אנגליה בסך הכל צריכה לעבור את רבע הגמר מול אוקראינה (שישוחק ברומא) כדי לחזור הביתה לוומבלי למשחקי חצי הגמר והגמר. במילים אחרות, אם אנגליה תלך כל הדרך היא תשחק 6 מ-7 משחקים שלה ב"טורניר נייטרלי" לעיני הקהל הביתי בוומבלי. תוסיפו לזה את ההגבלות הקשות על טיסות ועל כניסה לאנגליה וכו' והחשש הטבעי גם ככה של אנשים לעבור ממדינה למדינה, והאנגלים זוכים לאירוח מלא ונוכחות כמעט אפסית לקהל של היריבה שתשחק מולה.

למה אנגליה קיבלה עדיפות כל כך גדולה? קודם כל אפשר לראות איך אופ"א מתייחסת לנבחרות גדולות. כלומר, לאלו שהיא רוצה לראות בשלבי ההכרעה. כל הנבחרות הגדולות קיבלו אפשרות לארח בשלב המוקדם משחקים אצלן - אנגליה, איטליה, גרמניה, ספרד והולנד שאירחו משחקים בשלב המוקדם עשו זאת רק באצטדיונים שלהן. הן לא נדדו החוצה ולו פעם אחת בשלב המוקדם. זהו עוד מנגנון שאמור ליצור טורניר גדול ולהקטין אפשרות להפתעות לא רצויות.

זהו מנגנון שאופ"א הולכת איתו לא רק בהעדפה של נבחרות גדולות אלא גם בחלוקת כסף גדול יותר לקבוצות הגדולות יותר בליגת האלופות. וכמובן בהגדלת החסמים שהיא שמה לקבוצות קטנות בכניסה לטורנירים האירופיים. יש שווים ויש שווים יותר.

במקרה של היורו וההעדפה האנגלית - המקור הוא סוג של דיל היסטורי בין גרמניה לאנגליה. האצטדיון היחיד שהיה אמור לעמוד מול אנגליה באירוח המשחקים המכריעים (חצי הגמר והגמר) היה אליאנץ ארינה במינכן. כבר ב-2014 כאשר הוחלט מי יארח איפה, דווח בתקשורת בגרמניה ובאנגליה על הסכם בין התאחדות הכדורגל האנגלית לגרמנית לפיו הגרמנים יסירו את המועמדות מאירוח שלבי ההכרעה ביורו 2020 ויפנו את הבכורה לאנגליה. בתמורה יקבלו הגרמנים את התמיכה של האנגלים באירוח טורניר 2024. ואכן, כשאופ"א העמידה מאוחר יותר להצבעה את הבחירה במארחת טורניר 2024 גרמניה זכתה בכל הקופה, במקרה או שלא, כמו שקבע ההסכם האנגלי-גרמני.

כשהאופוריה תיגמר החובות יחזרו

כשיתפזר אבק היורו יחזרו הקבוצות לעסוק בהישרדות הכלכלית שלהן. מאחר שהבור שיצרה הקורונה בחלק מהמקרים הוא כל כך גדול, מתחילים בעלי הקבוצות להבין שאין דרך לסגור את החובות שנפערו ללא מהלכים קיצוניים. אתלטיקו מדריד היא אחת הדוגמאות למה שנראה בעתיד הקרוב מאוד: אלופת הליגה הספרדית (שחלק מאחזקותיה נמצאות בידי עידן עופר) הודיעה השבוע על מכירה של 33.9% מהמועדון לחברת הפרייבט אקוויטי ארס מנג ' מנט תמורת 181 מיליון אירו.

אין לצפות לכך שאתלטיקו תעשה מהלכים גדולים מבחינת רכישת שחקנים. הכסף הזה ישרת באופן מיידי בעיקר החזר חובות שזינקו בתום עונת 2019/20 ל-999 מיליון אירו.

צרה לאחד, הזדמנות לאחר

עבור חברות הפרייבט אקוויטי המשבר של קבוצות ספורט הוא הזדמנות מצוינת - המשבר מביא את הקבוצות למכור נתחים יפים תמורת כסף לא גדול, וכשהכדורגל יחזור להתגלגל בתוך זמן קצר למתכונת הרגילה שלו החברות הללו מבלי לעשות שום הליך של השבחה ימכרו ויממשו אקזיט נאה.

גם ביובנטוס מחפשים דרכים לסגירת החוב שנפער בעקבות הנגיף. את החצי הראשון של עונת 2020/21 סיימה הקבוצה בהפסד של 114 מיליון אירו, וביחד עם הדחה המוקדמת מליגת האלופות ההערכה היא כי ההפסד יהיה קרוב לכפול. הדרך של יובנטוס להתמודד עם החוב היא באמצעות הנפקת אג"ח - על פי הדיווחים בהיקף של בין 300-400 מיליון אירו. גם במקרה הזה הכסף צפוי להיות מופנה בעיקרו לטיפול בחוב ולא לרכישת שחקנים.

ויש עוד דרך להתמודד עם החובות והיא מציגה את ההיררכיה בכדורגל העולמי: ההתנפלות של הקבוצות הגדולות על הנכסים של הקבוצות הקטנות יותר. דורטמונד הגרמנית שהעמידה סגל נפלא סיכמה השבוע על מכירתו של ג'יידון סנצ'ו למנצ'סטר יונייטד עבור כ-85 מיליון אירו. הבא בתור הוא החלוץ הנורבגי ארלינג הלאנד שמוערך ביותר מ-100 מיליון אירו. היתרון במכירת שחקנים הוא ברור: כסף מיידי בכיס ומבלי להיכנס להתמודדות עם הריביות של ההלוואות. את החיסרון מגלים לעיתים כעבור שנים - נכסים צעירים ומבטיחים כמו סנצ'ו והלאנד לא מוצאים בכל יום בשוק שנשלט באופן בלעדי על ידי הקבוצות העשירות.

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים