גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לבנון על דרך ללא מוצא: כך קרסה הכלכלה במדינה

מלחמת האזרחים שהסתיימה לפני כ-30 שנה בלבנון השאירה את המדינה הרוסה לגמרי ● תוכנית השיקום לא עודדה את הצמיחה, והכספים שגויסו הגיעו בעיקר למגזר ציבורי מנופח ובזבזני ● האם לבנון עוד יכולה לשנות את גורלה, ומה אנחנו יכולים ללמוד מהמצב העגום אליו הגיעה שכנתנו מצפון?

תור למילוי דלק בעיר דאמור בלבנון / צילום: Reuters
תור למילוי דלק בעיר דאמור בלבנון / צילום: Reuters

לבנון עומדת בפני סכנת קריסה: כוחות צבא נכנסו לעיר טריפולי שבצפון המדינה, אך הונסו משם על ידי ההמון הזועם; בשבוע שעבר, ארגון בעלי הגנרטורים בלבנון הודיעו שהדלק נגמר לחלוטין, והם אינם מסוגלם לספק יותר חשמל; מחירי החמורים מטפסים במהירות כשלבנונים נוטשים את הרכבים לטובת אמצעי תחבורה מסורתיים יותר; ובעוד שער ההמרה הרשמי של הדולר ללירה הלבנונית קבוע על פי חוק על 1,500 לירות לדולר, המחיר בשוק השחור כבר הגיע ל-14 אלף לירות לדולר. איך זה קרה?

מלחמת האזרחים בלבנון, שהסתיימה ב-1990, השאירה את שכנתינו הצפונית הרוסה וחרבה. הממשלה, שהורכבה על פי הסכם השלום מנציגי כל העדות בלבנון, לקחה הלוואות ענק לתוכנית שיקום: המחוז הפיננסי המרכזי של ביירות שופץ, בין השאר בסבסוד מדינות המפרץ. תשתיות נבנו, מוצרים סובסדו בכבדות, ופרויקטים ממשלתיים גרנדיוזיים נחנכו.

הפגנות בלבנון בעקבות המחסור בדלק / צילום: Reuters, Marwan Naamani/dpa

אך ההוצאה הממשלתית לא עודדה את הצמיחה, ובעיקר הגיעה למגזר ציבורי מנופח ובזבזני, עם רשויות ומשרדים שלמים ללא משמעות מעשית ושחיתות בקנה מידה נרחב.

חברת החשמל הלבנונית, למשל, סוחטת כשני מיליארד דולר בסבסוד ממשלתי בכל שנה, אך נכשלת באספקת חשמל בסיסית לתושבים. מלחמת לבנון השנייה פגעה קשות בכלכלה הלבנונית, והביאה את הממשלה להציע תוכניות שיקום נוספות שניפחו את החוב עוד יותר.

לא יכולה לגייס חוב

כיום, החוב הלאומי של לבנון הוא 171% מהתוצר השנתי שלהם. לשם השוואה, החוב הלאומי של ישראל עמד לפני משבר הקורונה על 60%, ועלה ל-73% בעקבות המשבר.

אך הזינוק בחוב היה רק תחילת המשבר: מרגע שנהיה ברור לכולם שהממשלה לא תהיה מסוגלת לשלם את חובותיה, וסוכנות האשראי פיץ' הורידה את דירוג האשראי של לבנון ל-CCC ("זבל"), לבנון כבר לא יכלה להכניס דולרים לכלכלה באמצעות לקיחת הלוואות.

תור למילוי דלק בביירות / צילום: Reuters

לבנונים החלו לקנות דולרים בשער חליפין גבוה יותר ויותר מזה הרשמי. מטבע זר נהיה כמעט בלתי אפשרי להשגה, והאמון בלירה הלבנונית הלך ונשחק. תוך כדי, יצואנים יכלו להמיר את הדולרים שלהם רק בשער ההמרה הרשמי המנותק, דבר שמנע מיזמים לייצא את מרכולתם ללא סיוע ממשלתי.

כך האבטלה נשארה גבוהה, והצמיחה נמוכה. הפיצוץ בנמל לבנון, שהרג 207 אנשים ויצר נזק של בין 10 ל-15 מיליארד דולר, לא עזר לשיפור המצב הכלכלי והאמון הציבורי.

סובסידיות ב-11 מיליארד שקל בשנה 

בעיה חמורה נוספת בכלכלה הלבנונית היא הסובסידיות הנרחבות שהממשלה מעניקה לרשימה של מאות מוצרים, כולל אבקת קקאו ואגוזי קשיו. המוצרים המסובסדים מיובאים בשער מלאכותי וזול במיוחד, שהבנק המרכזי של לבנון מסבסד בעזרת דולרים מטעמו.

בצורה כזאת, המחיר אינו משקף את המצב הכלכלי האמיתי, ולבנונים המשיכו לקנות מוצרים מיובאים מחו"ל תוך לחץ הולך וגובר על שאריות המטבע הזר והחוב הממשלתי המתנפח.

רחוב בביירות שנחסם במהלך הפגנת מחאה על המצב הכלכלי במדינה / צילום: Reuters

מערכת הסובסידיות עולה לממשלת לבנון 287 מיליון דולר בכל חודש (כ-11 מיליארד שקל בשנה), והמוצרים המסובסדים פיזית נגמרים. המחסור החמור ביותר הוא בדלק, שסבסודו מהווה כמעט חצי מעלות המערכת כולה.

הבנק העולמי השתמש בשפה קשה במיוחד בדוח שלו ואמר ש"השאלה האמיתית בנוגע לסבסוד יבוא מוצרים בסיסיים היא מתי ואיך להפסיק אותו, לא האם". ניסיונות של הממשלה למנוע מ"מתווכים" לשאוב את הסבסוד לעצמם בלי לגלגל אותו לצרכן, גרמו לפשיטת רגל של סוחרים שרק בזכותם מוצרים מסוימים הגיעו לפריפריה הלבנונית. הבנק ממליץ לבטל את השיטה כולה, ולעבור לתמיכה ישירה בחלשים.

משחקי הכיסאות של הפוליטיקאים

בעוד שממשלות המערב מתחננות לרפורמות, הפוליטיקאים בלבנון ממשיכים להתעסק ב"משחקי כסאות" על פוזיציות ממשלתיות וג'ובים מהסוג שהכשיל את שיקום לבנון מלכתחילה.

אחרי הצטמקות של למעלה מ-20% בכלכלה במהלך 2020, הבנק העולמי פרסם ניתוח שמדרג את המשבר בלבנון כאחד מ-3 הגרועים ביותר מאז המאה ה-19. אם לבנון רוצה לשרוד כלכלית, היא חייבת פוליטיקאים אמיצים שיהיו מוכנים לשים את האינטרסנטים המגזריים בצד, לקצץ בסובסידיות פופוליסטיות וג'ובים במגזר הציבורי, ולהוביל את הכלכלה הלבנונית לייצוא והשתלבות בכלכלה העולמית.

לישראל כדאי להסתכל צפונה בשני מובנים: במובן הראשון, לראות שהמשבר לא מנוצל על ידי חיזבאללה כדי להסית את האש נגד ישראל. במובן השני, ללמוד מהניסיון הכואב שלהם ולהבין מה אסור בשום פנים ואופן לעשות.

עוד כתבות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

בלגיה מאיימת: "לא יכולים להמשיך בסחר כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות מסחריות על מדינת ישראל בשל הפעילות שלה בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

פלסטינים עוזבים את מזרח רפיח לאחר קריאות צה''ל להתפנות מהאזור / צילום: Reuters, Hatem Khaled

בכיר בחמאס לרויטרס: פינוי רפיח מצד ישראל הוא "הסלמה מסוכנת"

גורם ישראלי בכיר ל"ניו יורק טיימס": "היינו קרובים לעסקה, חמאס הקשיח עמדות - בגלל נתניהו"; לשכת רה"מ בתגובה: "שקר מוחלט" • דיווח: התקדמות בדרך להקמת כוח שמירת שלום ערבי בעזה • אחרי תקיפה בעומק לבנון: אזעקות בגולן ובגליל העליון • לקראת פעולה: צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח • עדכונים בולטים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

ההפגנות בקמפוסים בארצות הברית העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי