גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רעם ביום בהיר? מה הובטח למנסור עבאס ועד כמה זה חריג

באופוזיציה יצאו נגד ההסכם הקואליציוני שנחתם עם רע"ם, והדגישו שוב ושוב את סכום העתק שהובטח לה ● יצאנו לבדוק מה בדיוק אמורה לקבל המפלגה, מה הסיכוי שהכסף יגיע מההסכמים אל השטח, ומה ייצא מזה לחברים של עבאס ● המשרוקית של גלובס

ינון אזולאי, ש”ס 14.6.21, רדיו ירושלים / צילום: יח"צ
ינון אזולאי, ש”ס 14.6.21, רדיו ירושלים / צילום: יח"צ

לפני כשבוע התנהל במליאת הכנסת השיח המשעשע הבא. מי שמילא את תפקיד יו"ר הכנסת באותו זמן, יו"ר רע"ם מנסור עבאס, טען כי הצליח לשמוע ממקומו על מה דיברו הח"כים דוד ביטן וחיים כץ שהפריעו לדיון. כץ, שפקפק ביכולות השמיעה של עבאס, הציע לו אלף דולר אם יוכיח שאכן שמע. "הוא לא צריך (את הכסף) הוא קיבל חצי מיליארד", העירה הח"כית קטי שטרית, ועבאס מיהר לתקן אותה בגאווה: "קיבלתי 53 מיליארד שקל". "בנט נתן לך 53 מיליארד שקל?", תהה ח"כ דוד אמסלם ועבאס שוב תיקן בחיוך: "לא בנט, מדינת ישראל". זאת לא הייתה הפעם הראשונה או השנייה בעת האחרונה שבה עלו לדיון הסכומים שהובטחו לרע"ם במסגרת ההסכם הקואליציוני. כשבוע קודם לכן התראיין ח"כ ינון אזולאי מש"ס ברדיו ירושלים וציין בפני המאזינים: "אתם שמים לב שמנסור עבאס מקבל 50 מיליארד ועוד חצי מיליארד לחלק לחברים".

אילו סכומים באמת הובטחו לרע"ם במסגרת ההסכמים שחתמה כחלק מהצטרפותה לקואליציה? על פני איזו תקופת זמן הם ייפרסו ומה הסיכוי שהם אכן יוצאו בפועל? עד כמה חריג ההסכם הזה, ולמה מתכוונים הח"כים שטרית ואזולאי שמדברים על חצי מיליארד השקלים שניתנו לעבאס? יצאנו לבדוק.

תוכנית החומש: שדרוג לזו של הליכוד

הסכום הגדול ביותר בהסכם הקואליציוני בין יש עתיד לבין רע"ם מופיע בסעיף 8 שלו. 30 מיליארד שקל שיוקצו למימוש תוכנית חומש - עד 2026 - שמטרתה צמצום פערים בחברה הערבית, הדרוזית, הצ'רקסית והבדואית בתחומי חינוך, דיור, תעסוקה, תשתיות ועוד. זה נשמע סכום מרשים ומבטיח, ואכן אין לזלזל בו. אבל דווקא עבור הח"כים מהליכוד, אלה שנדהמו לכאורה לשמוע במליאת הכנסת על הסכומים שהובטחו לעבאס, התוכנית הזאת אמורה להישמע מוכרת.

תוכנית החומש הנוכחית היא למעשה המשך של תוכנית חומש קודמת, שמוכרת כהחלטת ממשלה 922. נדגיש: התוכנית הקודמת, שהתקבלה על ידי ממשלת נתניהו, הקצתה סכום נמוך משמעותית - 15 מיליארד שקל בחמש שנים - לתחומים כמו חינוך, דיור, תשתיות, תעשייה ומסחר, ביטחון פנים, תרבות ועוד בקרב "אוכלוסיית המיעוטים". אך באוקטובר 2020 אישרה הממשלה הארכה של תוכנית החומש לשנה נוספת, על רקע התמשכות סבבי הבחירות, במטרה לאפשר היערכות להכנת תוכנית רב שנתית חדשה. כלומר, עוד לפני שבנט ולפיד נזקקו לאצבעותיה של סיעת רע"ם, נערכה הממשלה בהנהגת נתניהו להכנת תוכנית חומש חדשה בנושא.

ומה הסיכוי כי כל 30 מיליארד השקלים הללו יעשו את דרכם מההסכם עליו חתמו לפיד ועבאס אל השטח? את זה נצטרך כמובן לבחון, אבל בדיקה קודמת שערכנו במשרוקית לגבי החלטה 922 הראתה לא רק עד כמה קשה הדרך הזאת - מההחלטה על הנייר ועד ליישום בפועל - אלא כמה קשה לפענח בדיעבד מה עלה בגורל הכספים שהובטחו ואף הוקצו על ידי הממשלה.

תחבורה עירונית: תוכנית בתולית

סעיף 10 בהסכם דן בסכום השני בגובהו מתוך סך הכספים שהובטחו לרע"ם. 20 מיליארד שקל לטובת הוצאה לפועל של תוכנית אסטרטגית של נתיבי איילון לתחבורה עירונית במגזר הערבי. אם היינו סקפטיים לגבי ניצול מלוא הסכום שהובטח בסעיף 8, כאן נראה כי סכום העתק שהובטח על הנייר הוא כרגע חלק מתוכנית כמעט בתולית.

כשביקשנו מחברת נתיבי איילון את פרטי התוכנית נענינו כי הם עובדים כעת על התוכנית המלאה. עקרונות התוכנית, אותם קיבלנו מהחברה, הוצגו כבר בנובמבר 2020, ובהם מצוין כי החלק המקדים של המהלך, הכולל תכנון ראשוני ומיפוי אסטרטגי, תוקצב ב-30 מיליון שקל. עוד נמסר לנו מהחברה כי לאחר שהתוכנית תגובש ותאושר, ולאחר שתושלם החלוקה התקציבית המלאה לפי שלבים, בחברה ישמחו לשלוח לנו את הפירוט המלא. כרגע, אם כן, מוקדם מאוד לדעת האם התוכנית אכן תעלה 20 מיליארד שקל, והאם וכיצד ינוצל התקציב בפועל.

מיגור פשיעה: המשך מהלך קיים

סעיף 9 בהסכם מבטיח 2.5 מיליארד שקל שיפרסו על פני חמש שנים למיגור האלימות והפשיעה בחברה הערבית. באופן מפתיע או לא גם כאן מדובר בהמשכו של מהלך שהחל במרץ 2021, כלומר בימי ממשלת נתניהו. הפעם מדובר בהחלטה 852 שקבעה כי בתוך 120 יום יש להביא לאישור הממשלה תוכנית פעולה חמש-שנתית מפורטת, לרבות מקורות תקציביים, היבטי תקינה ויעדים כמותיים, שיגלמו הפחתה ניכרת ומשמעותית בפשיעה ובאלימות בחברה הערבית.

חלק מפרטי ההחלטה כבר מתוקצבים. למשל, בינוי תחנות משטרה, תחנות כיבוי ומתקני רווחה רב תכליתיים בעלות של מיליארד שקל. פרויקטים ומהלכים אחרים המופיעים בהחלטה טרם תוקצבו, וביניהם הוספת 24 "תקני כוח אדם תוספתיים" (כלומר, שלא מתוך כוח האדם הקיים) למשטרת ישראל, קמפיין הסברה נגד אלימות בחברה הערבית ועוד.

עבאס ממש לא המציא את השיטה

ומה לגבי חצי מיליארד השקלים שלטענת ח"כ אזולאי יקבל עבאס כדי "לחלק לחברים"? זה הזמן לעיין בסעיף 11 להסכם. בניגוד לשאר הסעיפים הנוגעים לתקציבים השונים, חצי מיליארד השקלים הללו - שגם הם ייפרסו על פני חמש שנים - אינם מוגדרים כרגע עבור פרויקט או תוכנית ספציפיים, ובהסכם נכתב כי הם ישמשו "לתיקון עיוותים בקידום פרויקטים ביישובים הערבים". למעשה, מדובר במה שמכונה "כספים קואליציוניים" או כפי שמגדירים זאת באגף התקציבים באוצר "הסכמים פוליטיים בעלי משמעות תקציבית".

אם התופעה הזאת נשמעת משום מה מוזרה לח"כ אזולאי, אפשר להזכיר לו כי גם למפלגתו הובטחו לא פעם כספים שמטרתם לא מוגדרת בבירור מראש. כך, למשל, בהסכם הקואליציוני שנחתם עם המפלגה ב-2015 הובטחו לה 140 מיליון שקל בשנה ל"יעדים ומיזמים כללים בתחומי החינוך והרווחה", ועוד כ-50 מיליון שקל בשנה כחלק מאותם "הסכמים פוליטיים בעלי משמעות תקציבית". כלומר, כמעט פי שניים ממה שתקבל כעת רע"ם בשנה.

וגם ש"ס היא כמובן לא מקרה מיוחד. בכל שנת תקציב מובטחים ומועברים כספים כחלק מאותם הסכמים לסיעות הקואליציה. בשנת 2020, למשל, אושרו כמעט מיליארד שקל תחת המסגרת הזו, ובשנת 2019 אושרו 1.3 מיליארד שקל. בשני המקרים מדובר בממוצע של יותר מ-100 מיליון שקל לסיעה.

אז הסכום ואופי ההקצאה אינם חריגים, אבל האם עבאס יכול לחלק את הכסף לחברים? הנחיה מספר 1801.1 של היועמ"ש שעוסקת בנושא, מציינת מגבלות שונות בנוגע לאופן חלוקת התקציבים הללו. למשל, אין לייעד את התקציב לגוף ספציפי או למספר מועט של גופים; אין להקציב מעל 30% מסך התקציב לגוף מסוים; תקצוב לגוף מסוים לא יהיה גבוה בכ-40% מיתר הגופים הנהנים מאותה תקנה תקציבית ועוד. לא ניתמם, פוליטיקאים מיומנים מוצאים כל העת את הדרך להעביר כספים בצורה חוקית לגופים שהם חפצים ביקרם - ובמידה מסוימת זה גם יכול להיות לגיטימי - אבל הדרך מהחתימה על ההסכם הקואליציוני ועד "לחלוקה לחברים" רצופה מהמורות משפטיות וביורוקרטיות.

עוד כתבות

נמל ברברה, סומלילנד / צילום: Shutterstock

לידיעת הנוסע דני קושמרו: איך טסים לביקור בחברה החדשה של ישראל

המדינה האפריקאית הצעירה מבקשת לפתוח את שעריה לעולם, אבל הדרך לשם לא תמיד פשוטה ● איזו גישה הכי נוחה, איך מנפיקים ויזה בסומלילנד, ומה מעידים המטיילים?

עצות פרקטיות מכתבות חזית המדע / צילום: Shutterstock

איך להישאר חדים בגיל 80 ומה כדאי להכניס לחוזים: 15 עצות שקיבלנו מחוקרים

חוקר המוח שהסביר מה מכשיל בני אדם במלחמות, המומחית שהזהירה מקבלת החלטות תחת לחץ, החוקרת שגילתה מה נותן לנו משמעות בחיים, זוכה הנובל שרוצה לשנות את כללי המשחק בכלכלה, והתובנה האופטימית שכדאי להפנים ● אלה העצות שאספנו השנה מהמרואיינים שלנו במדור "חזית המדע"

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"לא יהיה פשוט": מה צפוי בהחלטת הריבית של בנק ישראל?

בשוק צופים שבנק ישראל יותיר היום את הריבית ללא שינוי, על אף מורכבות ההחלטה ● בינתיים, העיניים נשואות אל תחזית הבנק הרבעונית למתווה הריבית, הצמיחה והאינפלציה שתפורסם היום, לאחר שהתחזית הקודמת פורסמה בספטמבר האחרון, לפני תום הלחימה בעזה

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

באיראן מודים: המשטר נדחק למצב הישרדותי בגלל המחאות

ישראל וסוריה יחדשו מחר את המו"מ על הסכם ביטחוני בגבול ● שני אזרחים ישראלים חצו בשוגג את הגבול לירדן ● בישראל סבורים שהמבצע באמריקה הלטינית יהדהד גם במזרח התיכון ● BBC מפצה ב-120 אלף שקל משפחה ישראלית מהעוטף: "טעות בתום לב" ● צה"ל תקף בצפון רצועת עזה והשמיד פיר ובו משגר רקטות טעון ומוכן לשיגור לעבר דרום הארץ ● עדכונים שוטפים

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

מגמה חיובית באסיה בהובלת המניות הבטחוניות; ירידה קלה במחיר הנפט

מדד ניקיי מזנק במעל 3% ● עליות קלות בחוזים בוול סטריט, עליות במניות הבטחוניות באסיה • ירידה קלה במחירי הנפט, הזהב והכסף מזנקים, הדולר מתחזק בעולם אך נחלש מול השקל • בוול סטריט מתגבש קונצנזוס אופטימי לשוק ב-2026, אך האנליסטים מקפידים לסייג

סמלי האפליקציות של גרוק, ג'מיני, קלוד וצ'אט GPT / צילום: Shutterstock

העדכון החדש של X מעורר סערה: גרוק אפשר יצירת תוכן מיני של נשים וקטינים

צרפת, הודו ומלזיה פתחו בבדיקות דחופות נגד X (טוויטר לשעבר), לאחר שמודל הבינה המלאכותית גרוק אפשר למשתמשים ליצור תוכן מיני פוגעני ע"י עריכת תמונות של נשים וקטינים בפלטפורמה ● בין היתר על הפרק: סנקציות משפטיות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ במסיבת עיתונאים לאחר התקיפה בוונצואלה, משמאלו מזכיר המדינה מרקו רובי / צילום: Reuters, Jonathan Ernst

ביל אקמן צופה שמחיר הנפט יצנח לאחר נפילת מדורו, ולאיראן יש סיבה לדאגה

מבצע ארה"ב בקראקס מציב את שוק הנפט הגלובלי במרכז השיח ● שינוי מאזן הכוחות עשוי להפחית את מחירי האנרגיה, ולפגוע באינטרסים של איראן, סין ורוסיה ● במקביל, נראה כי למבצע ולשינויים שחלים במדינות השכנות לאחרונה עשויה להיות השפעה גם על מדינת ישראל

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

למחפשי רכב חדש: האם "אפס ק"מ" מתאים לכם?

אחרי שנים של מחסור ורשימות המתנה, המלאים המצטברים של היבואנים מחזירים את השליטה אליכם ● זה מה שיעזור לכם לנצל את מלחמת המחירים בשוק הרכב

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר צפוי להיפתח במגמה חיובית ● מניות השבבים המקומיות בארביטרז' חיובי ●  אחה"צ, בנק ישראל צפוי להותיר את הריבית ללא שינוי, בשוק מחכים לתחזיות ● עליות קלות בחוזים בוול סטריט, עליות במניות הבטחוניות באסיה ● ירידה קלה במחירי הנפט, הזהב והכסף מזנקים, הדולר מתחזק בעולם אך נחלש מול השקל ● בוול סטריט מתגבש קונצנזוס אופטימי לשוק ב-2026, אך האנליסטים מקפידים לסייג ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

מיכלית נפט בחוף בוונצואלה / צילום: ap, Matias Delacroix

פוטנציאל הנפט הלא-ממומש של ונצואלה יכול להתהפך לטובת ארה"ב

ניהול גרוע של מונופול הנפט הממשלתי בידי נשיאי ונצואלה, הוגו צ'אבס וניקולס מדורו, וסנקציות אמריקאיות חסמו את "הזהב השחור" מלבוא לכדי מימוש ● כעת, בשל הפלת השלטון בוונצואלה, מזקקות הנפט בחוף הדרומי של ארה"ב יכולות להפוך לגורם מרכזי בעיבוד הנפט הזה לכדי מוצרי דלק לרחבי העולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר החדש בבורסה מתחיל: מה צפוי למשקיעים

רגע היסטורי: החל מהיום, שבוע המסחר בבורסה עובר לימים שני עד שישי, כמו הבורסות המקבילות במערב ● מאז שהוקמה הבורסה ב-1953, המסחר התנהל בה בימים ראשון עד חמישי ● ככל שמניות הבורסה בתל אביב ייכנסו בסופו של דבר למדדי מניות גדולים בעולם, המשמעות היא הגדלת מחזורי המסחר בתל אביב

מכה הרסנית: איך משפיעה לכידתו של מדורו על איראן?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: נפילתו של נשיא ונצואלה היא מכה גם לאיראן, מה צפוי במזרח התיכון ב-2026, ומה אפשר ללמוד מהמעשים של ראש עיריית ניו יורק ביום הראשון שלו בתפקיד • כותרות העיתונים בעולם

התקנת גג סולארי ביתי / צילום: Shutterstock

יש לכם גג סולארי? אתם עומדים לקבל דרישת תשלום של אלפי שקלים

אחרי עיכוב של שנים ביישום הרגולציה, חברת החשמל החלה לחייב בעלי גגות סולאריים בעלויות ניהול מערכת על חשמל שנצרך בבית - כולל גבייה רטרואקטיבית של עד שנתיים ● החיוב, המבוסס לעיתים על הערכות ולא על נתוני צריכה בפועל, עלול להגיע לאלפי שקלים בשנה

נשיא בית המשפט העליון לשעבר, אהרן ברק / צילום: איל יצהר

האזהרה החריפה של אהרן ברק: "אנחנו כבר לא דמוקרטיה ליברלית"

בנאום מצולם ששודר בהפגנה לציון 3 שנים לנאום השר יריב לוין בהכרזה על המהפכה המשפטית - תקף נשיא העליון לשעבר אהרן ברק את רה"מ בפרט ואת הממשלה בכלל: "זכויותינו כאזרחים מופרות יום-יום - מפעל החיים של כולנו בסכנה" • הוא מתח ביקורת על המשטרה: "מפעילה את כוחה בצורה לא שוויונית ולא מרוסנת" • וקרא למפלגות שעתידות להתמודד בבחירות: "שיתחייבו שיעצרו את ההפיכה המשטרית"

עיצוב: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

הממצא המפתיע שיכול לאתר ילדים בסטרס

מחקר של מכבידנט מצביע על קשר בין חיים במתח מתמשך, וספציפית בעוטף עזה, לשינויים בהתפתחות השיניים בקרב ילדים ● ביוביט גייסה 50 מיליון דולר למדידת לחץ דם רציפה באמצעות מדבקה ● מספר בתי חולים יחלו בקרוב להשתתף בתוכנית להכשרת רופאים בחמלה ● וגם: המוצר הישראלי ששימש לטיפול בנפגעי אסון השריפה בשווייץ, ומרכז החדשנות שיוצר סטארט-אפים בסח'נין ● השבוע בביומד

אבי לוי, יו''ר דלק ישראל / צילום: יח''צ

גם דלק ישראל מביעה התעניינות ברכישתה של הוט מובייל

חברת דלק ישראל מביעה התעניינות ברכישת הוט מובייל, וזאת לאחר שפלאפון ופרטנר הגישו גם הן הצעות לרכישתה ● בשלב זה, רכישה פוטנציאלית של הוט מובייל ע"י דלק ישראל עשויה להתבצע באופן בלעדי על-ידה, אך ייתכן כי היא תבחר לעשות זאת עם שותפים אסטרטגיים

תחנת כוח / אילוסטרציה: יוסי וייס

שני מתקני ייצור החשמל שהממשלה אישרה - וזה שלא

לבקשת עיריית בית שמש, הממשלה עיכבה הקמת תחנת כוח של פאוורג'ן ושמיר אנרגיה ● שתי תחנות כוח אחרות - בעמק חפר ובעוטף עזה - יעברו כעת לאישור הוות"ל

5 הערות על השנה ששברה את כל השיאים בשוק הגמל / צילום: Shutterstock

"שוק ההון התנתק מהכלכלה": האם אחרי שנה פנטסטית הגיע הזמן להקטין חשיפה למניות?

2025 הייתה השנה הכי טובה שראו החוסכים בישראל זה 16 שנה, אבל מסלול אחד פופולרי במיוחד אכזב את המשקיעים ● את טבלת התשואות הובילו שתי חברות ביטוח עם אהדה להשקעות בארץ ● ואיפה ממליצים המומחים לשים את הכסף ב־2026?

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

מה צפוי בהחלטת הריבית של בנק ישראל - ועוד 4 כתבות על מצב השווקים

דמי הניהול במאות קרנות נאמנות מתייקרים עם תחילת השנה ● וורן באפט יורד מתחת לרדאר בברקשייר האת'וויי ● השקל מתחזק והאינפלציה מתמתנת - אך בשוק לא צופים הורדת ריבית בשבוע הבא ● וגם: הקשר הישראלי של המניה שהובילה את מדד S&P 500 השנה

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק ב-4.6% בנובמבר. וכמה מרוויחים בהייטק?

עפ"י הלמ"ס, השכר הממוצע למשרה של עובד ישראלי בחודש נובמבר 2025 עומד על 13,587 שקל ● בסך-הכול שוק העבודה ממשיך להיות חזק והדוק למדי, עם ביקוש ניכר לעובדים