גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רעם ביום בהיר? מה הובטח למנסור עבאס ועד כמה זה חריג

באופוזיציה יצאו נגד ההסכם הקואליציוני שנחתם עם רע"ם, והדגישו שוב ושוב את סכום העתק שהובטח לה ● יצאנו לבדוק מה בדיוק אמורה לקבל המפלגה, מה הסיכוי שהכסף יגיע מההסכמים אל השטח, ומה ייצא מזה לחברים של עבאס ● המשרוקית של גלובס

ינון אזולאי, ש”ס 14.6.21, רדיו ירושלים / צילום: יח"צ
ינון אזולאי, ש”ס 14.6.21, רדיו ירושלים / צילום: יח"צ

לפני כשבוע התנהל במליאת הכנסת השיח המשעשע הבא. מי שמילא את תפקיד יו"ר הכנסת באותו זמן, יו"ר רע"ם מנסור עבאס, טען כי הצליח לשמוע ממקומו על מה דיברו הח"כים דוד ביטן וחיים כץ שהפריעו לדיון. כץ, שפקפק ביכולות השמיעה של עבאס, הציע לו אלף דולר אם יוכיח שאכן שמע. "הוא לא צריך (את הכסף) הוא קיבל חצי מיליארד", העירה הח"כית קטי שטרית, ועבאס מיהר לתקן אותה בגאווה: "קיבלתי 53 מיליארד שקל". "בנט נתן לך 53 מיליארד שקל?", תהה ח"כ דוד אמסלם ועבאס שוב תיקן בחיוך: "לא בנט, מדינת ישראל". זאת לא הייתה הפעם הראשונה או השנייה בעת האחרונה שבה עלו לדיון הסכומים שהובטחו לרע"ם במסגרת ההסכם הקואליציוני. כשבוע קודם לכן התראיין ח"כ ינון אזולאי מש"ס ברדיו ירושלים וציין בפני המאזינים: "אתם שמים לב שמנסור עבאס מקבל 50 מיליארד ועוד חצי מיליארד לחלק לחברים".

אילו סכומים באמת הובטחו לרע"ם במסגרת ההסכמים שחתמה כחלק מהצטרפותה לקואליציה? על פני איזו תקופת זמן הם ייפרסו ומה הסיכוי שהם אכן יוצאו בפועל? עד כמה חריג ההסכם הזה, ולמה מתכוונים הח"כים שטרית ואזולאי שמדברים על חצי מיליארד השקלים שניתנו לעבאס? יצאנו לבדוק.

תוכנית החומש: שדרוג לזו של הליכוד

הסכום הגדול ביותר בהסכם הקואליציוני בין יש עתיד לבין רע"ם מופיע בסעיף 8 שלו. 30 מיליארד שקל שיוקצו למימוש תוכנית חומש - עד 2026 - שמטרתה צמצום פערים בחברה הערבית, הדרוזית, הצ'רקסית והבדואית בתחומי חינוך, דיור, תעסוקה, תשתיות ועוד. זה נשמע סכום מרשים ומבטיח, ואכן אין לזלזל בו. אבל דווקא עבור הח"כים מהליכוד, אלה שנדהמו לכאורה לשמוע במליאת הכנסת על הסכומים שהובטחו לעבאס, התוכנית הזאת אמורה להישמע מוכרת.

תוכנית החומש הנוכחית היא למעשה המשך של תוכנית חומש קודמת, שמוכרת כהחלטת ממשלה 922. נדגיש: התוכנית הקודמת, שהתקבלה על ידי ממשלת נתניהו, הקצתה סכום נמוך משמעותית - 15 מיליארד שקל בחמש שנים - לתחומים כמו חינוך, דיור, תשתיות, תעשייה ומסחר, ביטחון פנים, תרבות ועוד בקרב "אוכלוסיית המיעוטים". אך באוקטובר 2020 אישרה הממשלה הארכה של תוכנית החומש לשנה נוספת, על רקע התמשכות סבבי הבחירות, במטרה לאפשר היערכות להכנת תוכנית רב שנתית חדשה. כלומר, עוד לפני שבנט ולפיד נזקקו לאצבעותיה של סיעת רע"ם, נערכה הממשלה בהנהגת נתניהו להכנת תוכנית חומש חדשה בנושא.

ומה הסיכוי כי כל 30 מיליארד השקלים הללו יעשו את דרכם מההסכם עליו חתמו לפיד ועבאס אל השטח? את זה נצטרך כמובן לבחון, אבל בדיקה קודמת שערכנו במשרוקית לגבי החלטה 922 הראתה לא רק עד כמה קשה הדרך הזאת - מההחלטה על הנייר ועד ליישום בפועל - אלא כמה קשה לפענח בדיעבד מה עלה בגורל הכספים שהובטחו ואף הוקצו על ידי הממשלה.

תחבורה עירונית: תוכנית בתולית

סעיף 10 בהסכם דן בסכום השני בגובהו מתוך סך הכספים שהובטחו לרע"ם. 20 מיליארד שקל לטובת הוצאה לפועל של תוכנית אסטרטגית של נתיבי איילון לתחבורה עירונית במגזר הערבי. אם היינו סקפטיים לגבי ניצול מלוא הסכום שהובטח בסעיף 8, כאן נראה כי סכום העתק שהובטח על הנייר הוא כרגע חלק מתוכנית כמעט בתולית.

כשביקשנו מחברת נתיבי איילון את פרטי התוכנית נענינו כי הם עובדים כעת על התוכנית המלאה. עקרונות התוכנית, אותם קיבלנו מהחברה, הוצגו כבר בנובמבר 2020, ובהם מצוין כי החלק המקדים של המהלך, הכולל תכנון ראשוני ומיפוי אסטרטגי, תוקצב ב-30 מיליון שקל. עוד נמסר לנו מהחברה כי לאחר שהתוכנית תגובש ותאושר, ולאחר שתושלם החלוקה התקציבית המלאה לפי שלבים, בחברה ישמחו לשלוח לנו את הפירוט המלא. כרגע, אם כן, מוקדם מאוד לדעת האם התוכנית אכן תעלה 20 מיליארד שקל, והאם וכיצד ינוצל התקציב בפועל.

מיגור פשיעה: המשך מהלך קיים

סעיף 9 בהסכם מבטיח 2.5 מיליארד שקל שיפרסו על פני חמש שנים למיגור האלימות והפשיעה בחברה הערבית. באופן מפתיע או לא גם כאן מדובר בהמשכו של מהלך שהחל במרץ 2021, כלומר בימי ממשלת נתניהו. הפעם מדובר בהחלטה 852 שקבעה כי בתוך 120 יום יש להביא לאישור הממשלה תוכנית פעולה חמש-שנתית מפורטת, לרבות מקורות תקציביים, היבטי תקינה ויעדים כמותיים, שיגלמו הפחתה ניכרת ומשמעותית בפשיעה ובאלימות בחברה הערבית.

חלק מפרטי ההחלטה כבר מתוקצבים. למשל, בינוי תחנות משטרה, תחנות כיבוי ומתקני רווחה רב תכליתיים בעלות של מיליארד שקל. פרויקטים ומהלכים אחרים המופיעים בהחלטה טרם תוקצבו, וביניהם הוספת 24 "תקני כוח אדם תוספתיים" (כלומר, שלא מתוך כוח האדם הקיים) למשטרת ישראל, קמפיין הסברה נגד אלימות בחברה הערבית ועוד.

עבאס ממש לא המציא את השיטה

ומה לגבי חצי מיליארד השקלים שלטענת ח"כ אזולאי יקבל עבאס כדי "לחלק לחברים"? זה הזמן לעיין בסעיף 11 להסכם. בניגוד לשאר הסעיפים הנוגעים לתקציבים השונים, חצי מיליארד השקלים הללו - שגם הם ייפרסו על פני חמש שנים - אינם מוגדרים כרגע עבור פרויקט או תוכנית ספציפיים, ובהסכם נכתב כי הם ישמשו "לתיקון עיוותים בקידום פרויקטים ביישובים הערבים". למעשה, מדובר במה שמכונה "כספים קואליציוניים" או כפי שמגדירים זאת באגף התקציבים באוצר "הסכמים פוליטיים בעלי משמעות תקציבית".

אם התופעה הזאת נשמעת משום מה מוזרה לח"כ אזולאי, אפשר להזכיר לו כי גם למפלגתו הובטחו לא פעם כספים שמטרתם לא מוגדרת בבירור מראש. כך, למשל, בהסכם הקואליציוני שנחתם עם המפלגה ב-2015 הובטחו לה 140 מיליון שקל בשנה ל"יעדים ומיזמים כללים בתחומי החינוך והרווחה", ועוד כ-50 מיליון שקל בשנה כחלק מאותם "הסכמים פוליטיים בעלי משמעות תקציבית". כלומר, כמעט פי שניים ממה שתקבל כעת רע"ם בשנה.

וגם ש"ס היא כמובן לא מקרה מיוחד. בכל שנת תקציב מובטחים ומועברים כספים כחלק מאותם הסכמים לסיעות הקואליציה. בשנת 2020, למשל, אושרו כמעט מיליארד שקל תחת המסגרת הזו, ובשנת 2019 אושרו 1.3 מיליארד שקל. בשני המקרים מדובר בממוצע של יותר מ-100 מיליון שקל לסיעה.

אז הסכום ואופי ההקצאה אינם חריגים, אבל האם עבאס יכול לחלק את הכסף לחברים? הנחיה מספר 1801.1 של היועמ"ש שעוסקת בנושא, מציינת מגבלות שונות בנוגע לאופן חלוקת התקציבים הללו. למשל, אין לייעד את התקציב לגוף ספציפי או למספר מועט של גופים; אין להקציב מעל 30% מסך התקציב לגוף מסוים; תקצוב לגוף מסוים לא יהיה גבוה בכ-40% מיתר הגופים הנהנים מאותה תקנה תקציבית ועוד. לא ניתמם, פוליטיקאים מיומנים מוצאים כל העת את הדרך להעביר כספים בצורה חוקית לגופים שהם חפצים ביקרם - ובמידה מסוימת זה גם יכול להיות לגיטימי - אבל הדרך מהחתימה על ההסכם הקואליציוני ועד "לחלוקה לחברים" רצופה מהמורות משפטיות וביורוקרטיות.

עוד כתבות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; בורסת טוקיו זינקה לשיא נוסף בשל הציפיות לבחירות בזק

בורסת פריז עולה בכ-0.4% לשיא חדש ● מדד הניקיי קפץ בכ-1.6% ● וול סטריט ננעלה אתמול בירידות, הבוקר החוזים העתידיים אדומים ● מחירי הזהב והכסף ממשיכים לנפץ שיאים ● מחיר נפט מסוג ברנט חצה אתמול לראשונה מאז נובמבר את רף ה-65 דולר לחבית, על רקע המתחים הגאופוליטיים

רצועת עזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

ארה"ב צפויה להכריז: עוברים היום לשלב ב' בהסכם בעזה

טראמפ באיום נוסף: "אם איראן תוציא להורג מוחים - נפעל בעוצמה חזקה מאוד" ●  סעודיה, עומאן וקטאר אומרות מאחורי הקלעים לבית הלבן כי ניסיון להפיל את המשטר האיראני יטלטל את שווקי הנפט ● ממשל טראמפ צפוי להודיע היום על מעבר לשלב השני בהסכם לסיום המלחמה בעזה ● סטיב וויטקוף נפגש במהלך סוף השבוע עם יורש העצר האיראני רזא פהלווי ● עדכונים שוטפים 

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן / צילום: אורן דאי

לראשונה בישראל: בנק לאומי גייס אג"ח ייחודי ממשקיעים זרים

הבנק השלים היום גיוס אגרות חוב מגובות משכנתאות ממשקיעים אירופאים בהיקף של כ-2.8 מיליארד שקל ● הגיוס בוצע על רקע המשך מגמת הצמיחה של הבנק ולצורך גיוון מקורות המימון שלו, ומצטרף למגמת גיוסי אג"ח בחו"ל של הבנקים

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי, רימונים / צילום: ענבל מרמרי

מנהל ההשקעות שמשוכנע שהגיע הזמן "לבנות את התיק אחרת"

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי בבית הסוכן רימונים, פעיל בשוק ההון כבר 35 שנה ● אחרי 3 שנים טובות הוא מזהיר מפני האופטימיות בשווקים: "בתמחור לשלמות אין מקום לטעויות", וממליץ לצאת מגבולות וול סטריט: "תשואת החסר תימשך"

שיא משכנתאות בדצמבר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

יותר מ־11 מיליארד שקל: משכנתאות דצמבר שוב בשיא – ואליהן מצטרפות גם ההלוואות לכל מטרה

היקף המשכנתאות החדשות בחודש האחרון לשנת 2025 הוא הגבוה ביותר בשנה החולפת • ההלוואות לכל מטרה הסתכמו ב־791 מיליון שקל בדצמבר – הנתון הגבוה אי־פעם • הלוואות הבולט והבלון גם הן ברף גבוה

רונן ויוני אסיא - חברת eToro איטורו / צילום: איל יצהר

איטורו מפטרת 7% מהעובדים: "נוקטים צעדים מתוך עמדת חוזק"

החברה מפטרת כ-100 עובדים, "חשוב לנו לוודא שהמבנה הארגוני תואם את צרכי העסק ותומך באסטרטגיית הצמיחה ארוכת-הטווח שלנו ● לאחר שהמניה עלתה לשיא של כ-76 דולר, היא שינתה כיוון וכיום נסחרת במחיר שנמוך ב-38.5% ממחיר ההנפקה

יניב ויצמן, מייסד teenk / צילום: כפיר בנישו

לאן הולך הכסף של הדור "עם הכי הרבה כוח בידיים", ואיך מגיעים אליו?

בני הנוער מעדיפים לבלות בחוץ, מתעניינים בהשקעות, משלמים בכרטיס אשראי פרטי אך מצמצמים הוצאות בשל יוקר המחיה ● סקר חדש של סוכנות הפרסום לצעירים teenk מגלה למנהלי השיווק איך מגיעים ב-2026 לארנק ולרגש של הדור הצעיר

דורון ארד ורמי יהודיחה / צילום: עדי אורני, מירית הוד

LEAD הופך לקבוצה: דורון ארד יכהן כמנכ"ל משרד הפרסום

משרד הפרסום LEAD מתרחב לקבוצה הכוללת גם סוכנות דיגיטל, ויחידות סושיאל ואסטרטגיה ● המייסד רמי יהודיחה מפנה את כיסא המנכ"ל למשנה שלו דורון ארד, ויעבור לנהל את הקבוצה שכיום יושבת על תקציבים בהיקף של 200 מיליון שקל

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ופז / צילום: יח''צ

את ממדאני הוא כבר ניצח: האם ההימור של זוהר לוי על נדל"ן בניו יורק ישתלם?

ראש עיריית ניו יורק ניסה לנצל את זכיית סאמיט של לוי במכרז לרכישת 5,100 יח"ד, כדי לעורר את סוגיית הדיור המפוקח ● האם הרכישה והורדת הריבית בארה"ב יצדיקו את השקעות הענק?

מערכת ההגנה האווירית ברק MX / צילום: תע''א

3 שנים אחרי שנרכשה בחצי מיליארד דולר: המדינה שהשלימה את פריסת מערכת ההגנה של תע"א

מערכת ההגנה המתקדמת שנרכשה ב־2022 בתמורה לכחצי מיליארד דולר נפרסה בבסיס "סידי יחיא", ותתמודד עם איומים בטווח של עד 150 ק"מ ● במקביל, שיתוף הפעולה עם התעשייה הביטחונית הישראלית מתרחב על רקע זינוק של כ־30% בתקציב הביטחון המרוקאי בתוך שנתיים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

האיום החדש של טראמפ על איראן, והמדינות שעשויות להיפגע

בעוד הריאל קורס והמחאות באיראן מתרחבות, טראמפ מכריז שיוטל מכס של 25% על כל מדינה שתמשיך "לעשות עסקים" איתה ● בין הנפגעות האפשריות: סין, איחוד האמירויות וטורקיה

שרגא ברוש עם עורכת דינו איריס ניב-סבאג בבית המשפט, היום / צילום: מאור גולן

אחרי הפחתת העונש בערעור: שרגא ברוש ייכנס לשנה לכלא

ערעורו של נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר התקבל חלקית: ירצה 12 חודשי מאסר, במקום 14 החודשים שנגזרו עליו בגין הרשעתו בעבירות מס ומרמה ● בתוך כך המחוזי דחה את ערעור המדינה, שביקשה להחמיר בעונשו של ברוש ולגזור עליו 24 עד 40 חודשי מאסר

לווינים של גילת רשתות לוויין / צילום: גילת

נהנית מסנטימנט חיובי: מה מקפיץ את מניית גילת לוויינים

חברת ציוד תקשורת הלוויינים השלימה זינוק של כ-170% בשנה האחרונה, ונסחרת כבר בשווי של מעל 1.2 מיליארד דולר ● המומנטום החיובי במניה מגיע על רקע הזמנות גדולות שגילת דיווחה עליהן בחודשים האחרונים

מדד הנדל''ן בבורסה מצטמק / צילום: Shutterstock

כבר לא מובילות את הבורסה: מניות הנדל"ן איבדו את מעמדן במדד הדגל של תל אביב

הזינוק במניות הפיננסים הותיר את ענקיות הנדל"ן מאחור, והן מהוות כיום רק 8% ממדד הדגל התל אביבי - מחצית ממשקלן לפני ארבע שנים ● מניות הבנקים והביטוח כבר מהוות 38% ממדד ת"א-35, ושתי מניות ביטחוניות תפסו 10% ● האם זה הופך את השוק המקומי לדפנסיבי פחות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

האם לקנות קרן סל או מחקה? כעת יש שיקול חדש שתצטרכו להביא בחשבון

346 מיליארד שקל כבר מנוהלים בתעשייה הפסיבית בישראל - שיא של כל הזמנים ● אך רבים מהמשקיעים לא מודעים להבדל בין קרנות סל לקרנות מחקות ● מדוע זה יכול להיות מאוד משמעותי עבורכם, ולמה המעבר של הבורסה למסחר בשישי עשוי להשפיע על החלטת ההשקעה?

לורן גיל נשיא החברה, יורי פריימן CEO, לאון קופרמן CTO / צילום: יח''צ

השקעת ה-GPU של קרן וינטג' כבר הגיעה לשווי של מיליארד דולר

חברת Cast AI מציעה תוכנה שמנהלת את השימוש במעבדים הגרפיים ובכך מאפשרת גם לחסוך במספר המעבדים שהם נדרשים לקנות או לשכור ● החברה גייסה עד היום כ-200 מיליון דולר, כאשר בסיבוב האחרון שפורסם בתחילת השבוע השקיעה PAV, פסיפיק אליאנס ונצ'רס, זרוע ההשקעות התאגידית אמריקאית של קבוצה קוריאנית בשם Shinsegae

מאיה אבירן / צילום: תמונה פרטית

מאיה אבירן רכשה את מלוא הבעלות על חברת ההשמה "עמדה"

מאיה אבירן רכשה את מלוא הבעלות על חברת השמת הבכירים והנציגה של Korn Ferry בארץ ● בהשקעה של כ-80 מיליון שקל: פארק האגמים של נשר יוצא לדרך ● פאפאיה מציינת שבע שנים להקמתה ● וגם: מינויים חדשים בבייבי סטאר ובסטארט-אפ Skywatch & VOOM ● אירועים ומינויים

מפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי דחה בקשה לתובענה ייצוגית נגד חברות הפועלות במפרץ חיפה

לאחר יותר מעשור של הליכים, השופט דורון חסדאי קיבל את עמדת החברות הנתבעות בהן פז, חיפה כימיקלים וסונול, ולפיה לא הוכחו זיהום חריג, תחלואה עודפת או קשר סיבתי לפעילות החברות ● נקבע כי התיאוריות המדעיות שעליהן נסמכה הבקשה - נדחו בעבר ונמצאו חסרות ביסוס

פרויקט טורבינות רוח של אפקון / צילום: אתר החברה

לאחר פיצוץ שיחות המיזוג: אפקון אנרגיה בדרך להנפקה עצמאית בשנה הקרובה לפי שווי של 240 מיליון שקל לפחות

לגלובס נודע, כי משפחת שמלצר מתכננת כי אפקון אנרגיה תצא השנה לדרך עצמאית באמצעות הנפקה בבורסה, וזאת לאחר שעסקת סאנפלאואר לא צלחה ● השווי שאותו ינסו להשיג בחברה יעמוד על לפחות 240 מיליון שקל

ארה''ב הפכה את פרמידת המזון / איור: Shutterstock

ארה"ב הפכה את פרמידת המזון: בשר בראש, דגנים בתחתית. ומה קורה בישראל?

שר הבריאות האמריקאי הפך את הפירמידה, שמכילה המלצות תזונה לצרכן ● בתפריט: הרבה יותר חלבון ומעט דגנים ● מומחים עימם שוחחנו מברכים על הגבלת מזון מעובד, אך מלינים על דחיקת קטניות ודגנים מלאים ● וגם: המודל שאותו אימץ משרד הבריאות הישראלי