גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינות שיפסידו הון מהכנסות תיירות השנה

הסיבה המרכזית עפ"י דוח חדש של האו"ם היא חוסר שוויון בחלוקת החיסונים ברחבי העולם ● המדינות העניות יותר ייפגעו חזק יותר מאובדן התיירות ועלולות להפסיד 1.4 טריליון דולר בהכנסות בשנה הנוכחית

בנגקוק, השבוע. תאילנד משוועת לתיירים / צילום: Shutterstock, AfriramPOE
בנגקוק, השבוע. תאילנד משוועת לתיירים / צילום: Shutterstock, AfriramPOE

קריסת תיירות הפנים עקב מגפת הקורונה עשויה לעלות לכלכלת העולם קרוב ל-2.4 טריליון דולר השנה, הרבה הודות לכך שחלוקת חיסונים בלתי-שיוויונית בעולם פגעה קשות במדינות מתפתחות שכלכלתן של חלק מהן תלויות מאוד בתיירים.

בדוח שפורסם ביום רביעי, מועצת האו"ם למסחר ופיתוח (UNCTAD) ציינה שאפילו אם יותר מאוכלוסיית העולם הייתה מחוסנת, ההשפעה הכלכלית של המגפה על התיירות מתגלה כחמורה יותר אפילו מהתחזיות הפסימיות ביותר שנעשו לפני 12 חודשים. בעוד שבישראל רוב האוכלוסייה מחוסנת והחיים בסך הכל חזרו למה שהם היו לפני המגפה, עם נסיגות קטנות פה ושם, רק 10% מאוכלוסיית העולם מחוסנים במלואם, על פי נתוני Our World in Data.

המחקר הדגיש כמה גבוה יהיה המחיר שמשלמת הכלכלה העולמית על חוסר השוויון בהתחסנות, כשההפסדים מתיירות השנה בלבד מגיעים לבין 1.7 טריליון ו-2.4 טריליון דולר. זאת, למרות חזרה צפויה של התיירות במדינות כמו צרפת, גרמניה, בריטניה וארה"ב. מלבד המחסור בחיסונים, גם המגבלות על התחבורה, ההכלה האיטית של הנגיף, האמון הנמוך של הנוסעים וסביבה ענייה גם מהווים מכשולים לשיקום התיירות.

הניתוח לוקח בחשבון הפסדים בתעשיות המספקות מזון, שתייה, מגורים ותחבורה לתחום התיירות, אבל הוא לא משקף תוכניות סיוע כלכליות מצד ממשלות שעשויות היו למתן את השפעות המגפה בחלק מהמדינות.

השפל בתיירות עשוי לעלות לכלכלת העולם כ-4.8 טריליון דולר

על פי הדוח, שהופק בשיתוף ארגון התיירות העולמית של האו"ם (UNTWO), כלכלות מתפתחות עשויות להיות הסיבה לעד 60% מההפסד בתוצר הגולמי העולמי, או כ-1.4 טריליון דולר השנה. השפל הזה בתיירות עשוי לעלות לכלכלת העולם בסך הכל כ-4.8 טריליון דולר ב-2020 ו-2021 ביחד, מתוכם כ-2.9 טריליון דולר הפסד למדינות העניות יותר.

"מדינות מתפתחות נשאו ברוב העול של השפעת המגפה על התיירות. הן סבלו מירידה הגדולה ביותר בכמות התיירות הנכנסת ב-2020, בין 60% ל-80% על פי ההערכה", נכתב בדוח.

על אף הקלת הסגרים ועלייה בנסיעות בחלקים מסוימים בעולם, משבר התיירות רחוק מלהסתיים. חצי מהמומחים שרואיינו בדוח אמרו שהתיירות תחזור לרמות של 2019 רק בשנת 2024 או מאוחר יותר.

אפילו במדינות בהן אחוז התחסנות גבוה, כמו בריטניה, הגבלות על נסיעות נותרו על כנן עקב חשש מעלייה בכמות המקרים שקורית בגלל זן הדלתא המדבק. במדינות בהן התחסנו פחות אנשים - מדינות עניות הרבה יותר - התחזית הרבה יותר גרועה.

ב-UNCTAD חוזים ירידה של 75% בכניסות תיירים למדינות בעלות שיעור התחסנות נמוך השנה, לעומת ירידה של 37% בלבד בתיירות הנכנסת למדינות שיותר מ-50% מהאוכלוסייה שלהן מחוסנת.

על פי הדוח, בעוד שמדינות צפון אמריקה ומערב אירופה יהיו הכי פחות מושפעות, מדינות כגון טורקיה, דרום אפריקה, האיים המלדיביים ואחרות ששיעור המחוסנים בהן נמוך ייפגעו מכך. חלקים גדולים מאסיה ואוקיאניה גם הם מושפעים מאוד, כך נכתב בדוח.

בין 100 מיליון ל-120 מיליון משרות תיירות נמצאות בסכנה

בסך הכל, הירידה בתיירות צפויה להביא לעלייה של 5.5% באבטלה בכוח העבודה חסר­-ההכשרה. ב-UNTWO מעריכים שבין 100 מיליון ל-120 מיליון משרות תיירות ישירות נמצאות בסכנה, רבות מהן של אנשים צעירים, נשים ועובדים לא שכירים.

"תיירות היא קו החיים של מיליונים וקידום החיסונים להגן על קהילות ולתמוך בהתחלה מחדש באופן בטוח של התיירות זה דבר חיוני לשיקום המשרות וייצור משאבים נחוצים ביותר, בייחוד במדינות מתפתחות", כתב יו"ר UNTWO זוראב פולוליקשווילי בהודעה.

על מנת שאנשים יתחילו לנסוע שוב, נכתב בדוח שמדינות צריכות לתאם טוב יותר קריטריונים לנסיעה ויקלו על נסיעות למשל על ידי הסכמה על סטנדרט עולמי לבדיקת קורונה זולה ואמינה.

בין המדינות שמשוועות לתיירים נמצאת גם תאילנד: למרות התחלואה העולה, הוציא משרד התיירות בתאילנד אל הפועל את התוכנית לפתיחת המדינה מחדש לתיירות מה-1 ביולי. טיסה ישירה ראשונה של אל על מתל אביב כבר הספיקה לנחות באי פוקט, שם מתחילה תאילנד את פיילוט התיירות שלה. המדינה צמאה לתיירים ולא במקרה - ב-2019 התיירות תרמה ל-GDP של תאילנד כ-22%.

הכנסת התיירים לתאילנד תיעשה באופן זהיר בשלב זה בתוכנית, שתימשך 120 ימים. חובת הבידוד תבוטל לתיירים מחוסנים שיוכלו בשלב הראשון להיכנס לאי פוקט בלבד. בשלב הבא מתכננת תאילנד לפתוח את האיים קוסמוי, קופנגן וקוטאו (מה-15 ביולי) ובשלב השלישי של התוכנית תתאפשר כניסה המשלבת ביקור בשני איים (דוגמת פוקט וקראבי).

התיירים הראשונים שהגיעו לפוקט, ובכללם גם אלו מישראל, יצטרכו לשהות באי במשך 14 לילות לפני שהם יוצאים ליעדים אחרים במדינה. התיירים יוכלו לעזוב חזרה למדינתם לפני כן בתנאי שימריאו מפוקט. תיירים מחוסנים פטורים מבדיקת קורונה לפני ההגעה לתאילנד וכמוהם ילדים עד גיל 6 המתלווים אליהם. על התיירים להציג ביטוח המכסה עלויות קורונה ולמלא הצהרת בריאות לפני הגעתם למדינה. לאחר הנחיתה יידרשו לבצע בדיקות קורונה, להמתין לתוצאות במלון ועל הדרך להוריד אפליקציה מקומית למעקב. המדינה הגדירה מראש אלו מלונות מותרים לשהות על ידי התיירים על פי סטנדרטים שהיא קבעה.

עוד לפני הפתיחה של האי דאגה המדינה לחסן את העוסקים בענף התיירות, עד כמה שניתן. מדינה נוספת שמאסה בסגירתה בפני המשאב הכלכלי התיירותי היא טורקיה. מלונות אנטליה הכריזו שהם מחכים לתיירים מרוסיה בעיקר, אחרי שהיו סגורים מזה 20 חודשים. ב-2019 ביקרו בטורקיה כ-52 מיליון תיירים שהניבו למדינה 34.5 מיליארד דולר. את 2020 סיכמה טורקיה עם צניחה של 69% במספר המבקרים וכעת היא תרצה לכפר על ההפסדים בעזרת התיירים הרוסים שהיוו חלק ניכר מהתיירות במדינה.

עוד כתבות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המשך הסטת כספים מחו"ל יכול לתדלק את הראלי הבא בשוק המקומי"

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים