גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכנסת לא מתפקדת, וזה פוגע בדמוקרטיה הישראלית

המערכת הפוליטית השתנתה מאוד, ולא לטובה • כדי לתקן אותה חייבים לנקוט צעד פשוט מאוד: צמצום השימוש במשמעת הקואליציונית

מליאת הכנסת / צילום: דוברות הכנסת - יצחק הררי
מליאת הכנסת / צילום: דוברות הכנסת - יצחק הררי

אחרי ארבע מערכות בחירות, וממשלת שינוי שרק הוקמה, יש הזדמנות לדבר על הפיל בחדר: המעמד הנעלם של הכנסת.

בשנים האחרונות, מעמדה של הכנסת הוחלש באופן משמעותי. זה לא קרה בבת אחת, אלא בכמה תהליכים זוחלים, במספר החלטות, שכל אחת בשעתה הוסברה בהגיון, אבל בסוף נותרנו עם רשות מחוקקת חלשה ומוחלשת. למה זה כל כך גרוע? כי יש בישראל שלוש רשויות: מחוקקת מבצעת ושופטת, וכשרשות אחת מרוקנת מתוכן, הדמוקרטיה הישראלית נחלשת.

הכנסת נחלשה לאורך תקופה במספר מהלכים, בעבר כתבתי פה על החוק הנורווגי, אבל הגיע הזמן להאיר זרקור לוועדת השרים לענייני חקיקה ומשמעת קואליציונית.

מסננת ועדת השרים

נתחיל בוועדת שרים לחקיקה: כל חוק עוד טרם הגעתו לדיון בכנסת, עובר דרך ועדת שרים לחקיקה. בעבר זה לא היה כך, ועדת השרים דנה בעיקר בהצעות חוק ממשלתיות, ולא דנה בפרטיות. גם בהמשך, הדיונים על הצעות חוק נעשו בתוך הכנסת ולא בממשלה. יתרה מכך, הייתה אפשרות להעביר הצעות חוק פרטיות גם בלי לעבור בוועדת שרים. כך לכנסת הייתה סמכות וכוח ולא רק לממשלה.

כיום, כל חוק עובר דרך ועדת שרים, והשרים מכריעים מה הכנסת תצביע. דהיינו התפקיד המרכזי של הרשות המחוקקת- חקיקה, תלויה בהחלטת הרשות המבצעת.

המשמעת הקואליציונית היא הנדבך שנוסף לוועדת שרים לחקיקה, והופך את כוחה של הרשות המבצעת- הממשלה, לבלתי פרופורציונית ביחס לכנסת. ברגע שוועדת שרים מחליטה אודות הצעת חוק, הקואליציה מצביעה פה אחד בעד או נגד ההצעה. בעבר זה לא היה כך, רוב החוקים הפרטיים עברו ללא משמעת קואליציונית. במקרים נדירים ומיוחדים "הוציאו" משמעת קואליציונית עבור חוקים ספציפיים.

כך היה בהיותי פעילה בלובי של ארגון מגמה ירוקה, בסוף שנות ה-90, היינו צרים להחתים ולשכנע המון ח"כים בעד או נגד הצעת חוק. לעתים רחוקות הופעלה משמעת קואליציונית על הצעת חוק פרטית. בכנסות האחרונות, כל החלטה של ועדת שרים הופכת למשמעת קואליציונית, במקום להיות שמורות למקרים נדירים.

הנזק הוא הרבה יותר חמור מאשר רק החלשת הרשות המחוקקת. אחד הערכים הכי חשובים ברשות המחוקקת היא הייצוג לכלל חלקי העם, כלל אזרחי ישראל. זאת לעומת הממשלה שבה רק למפלגות הקואליציה יש ייצוג.

שיתוף-הפעולה נחלש

בעבר, חברי כנסת נדרשו לשיתוף-פעולה נרחב בין קואליציה לאופוזיציה. למה? כי כשחברי קואליציה רצו להעביר הצעת חוק, הם לא יכלו לסמוך על המשמעת הקואליציונית שתזניק ברגע האמת את כל חברי הכנסת להצבעה, ותחייב את כולם להצביע פה אחד. אלא חברי הכנסת היו צריכים לשוחח עם ח"כים אחרים, לייצר קואליציות חוצות מגזרים ומפלגות, כדי לגייס מספיק תמיכה עבור הצעת החוק שלהם- כדי שתעבור.

כל זה כמובן גם הגדיל משמעותית את הצורך בשיתוף-פעולה בין חברי קואליציה ואופוזיציה וכך גם מיתן את השיסוי והשבטיות.

חשבתם למה יש כאלו נאומי זלזול, שיימינג ושנאה בכנסת? כי למה לא? חברי הכנסת לא באמת צריכים אחד את השני, ובטח לא חברי קואליציה את האופוזיציה. ברור שיש עדיין שיתופי-פעולה אבל הרבה פחות מבעבר.

וכך, במקום לשמור על מערכת יחסים תקינה בין כלל חברי הכנסת - נציגי העם כולם לומדים מהר מאוד שהכי חשוב לשמור על קשרים טובים עם שרים ספציפיים.

לעתים קרובות כשמשהו לא מתפקד במערכות גדולות, התשובה היא במבנה המערכת.

המערכת הפוליטית שלנו השתנתה לבלי הכר ב-15 השנים האחרונות, אך ניתן לתקן אותה, בצעד כמו צמצום השימוש במשמעת קואליציונית. זה מהלך שיכריח את הקואליציה והאופוזיציה לעבוד יחד, יוריד את רף השנאה ויקטין את השיסוי, פשוט כי כולם יצטרכו האחד את השנייה. ועוד משהו. דווקא בקואליציה שבה קשה לממש את המשמעת הקואליציונית לאור הפערים, למה לבחון אותה בכל רגע נתון? עדיף לחזור לשיטה הישנה שעבדה לאורך השנים, ולאתגר את הקואליציה רק לעתים נדירות יותר.

מעט חוקים עם משמעת קואליציונית, הרבה יותר חוקים רגילים.

מהלך כזה יחזק את כוחה של הכנסת, יקטין את הסיכוי לפדיחות של הממשלה, יכריח חברי כנסת מהקואליציה והאופוזיציה באמת לשתף פעולה, והבונוס- יקטין את השנאה והפילוג. הגיע הזמן.

הכותבת היא חברת כנסת לשעבר, מחברת הספר "המדריכה למהפכה"

עוד כתבות

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד