חוק האזרחות (הידוע גם כ"חוק איחוד משפחות") צפוי להגיע ביום ב' להצבעה בכנסת על רקע התסבוכת הפוליטית אליה נקלעה הקואליציה הטרייה. אבל האם ייתכן שדווקא בעבר, בימים שבהם לא הייתה בעיה להאריך את הוראת השעה בכנסת ומפלגה ערבית לא הייתה חברה בקואליציה, שופר מעמדם האזרחי של אלפי פלסטינים שנפגעו מהחוק?

ח"כ אחמד טיבי מהרשימה המשותפת טען בראיון בכאן ב' כי "ב-2016, בגלל פנייה של ארגון 'המוקד' ועורכי דין פרטיים, ולחץ של חברי כנסת ערבים ופגישות עם אריה דרעי", הוחלט לתת ל"אלפיים מקרים כאלה (של פלסטינים 'נטולי מעמד') תושבות ארעית, ובאופן מעשי קיבלו תושבות 1,573... בשביל זה לא צריך ערבים בקואליציה וגם לא צריך את מרצ בקואליציה". בדקנו.

 

חוק האזרחות והכניסה לישראל (הוראת שעה) קובע שכאשר הדבר מגיע לתושבי יהודה, שומרון ועזה, שר הפנים אינו מוסמך לתת להם תושבות או אזרחות גם אם נישאו לאזרחים ישראליים, למעט מספר חריגים שמאפשרים לו להפעיל שיקול דעת. אלא שהוראת השעה הזאת קיימת מאז 2003. מה קורה עם מי שהחלו בהליכים לקבלת אזרחות על בסיס נישואים לפני שזו נכנסה לתוקף?

עתירות בנושא הוגשו כבר ב-2003, וכמה משופטי בג"ץ העירו אז כי ראוי למצוא פתרון כולל לאותה קבוצה. לאחר שחלף עשור מבלי שהכנסת תיקנה את החוק בהתאם, ב-2014 הוגשו שוב עתירות שמטרתן לאפשר לאותם פלסטינים לשדרג את מעמדם. המדינה השיבה על כך ב-2016, בתקופה שבה אכן כיהן דרעי כשר הפנים, והודיעה כי השר החליט לשנות את המדיניות שלו ולתת לקבוצת הפלסטינים שהגישו בקשה לאיחוד משפחות לפני סוף 2003 לקבל מעמד של "תושב ארעי". בכמה אנשים מדובר? בתשובת המדינה נכתב שיש בישראל 2,104 פלסטינים שעונים על הקריטריון. לפי מרכז המחקר והמידע של הכנסת, בפועל ניתן המעמד לכ-1,500 פלסטינים.

ומה לגבי יתר הפלסטינים שנישאו לערבים ישראלים וחיים כאן אפילו ללא מעמד של "תושב ארעי"? לפי נתוני רשות האוכלוסין, נכון לספטמבר 2020 שהו בתחומי מדינת ישראל כ-9,200 בתי אב שלהם "היתר שהייה" בלבד. זהו מעמד נחות ממעמד של "תושב ארעי" (הבעייתי בפני עצמו), שלא מעניק זכויות בביטוח הלאומי ומקשה אפילו על החזקת רישיון נהיגה לאורך זמן. העתירות ביקשו להעניק גם להם, לכל הפחות, מעמד של "תושב ארעי", אך המדינה התנגדה ובג"ץ קיבל את עמדתה.

בשורה התחתונה: דבריו של אחמד טיבי נכונים. בעקבות עתירות שהוגשו נגד חוק האזרחות ב-2014, הודיע ב-2016 משרד הפנים בראשות דרעי כי החליט לשנות את מדיניותו ולהעניק מעמד של תושבות ארעית לכל הפלסטינים שהחלו בהליך איחוד משפחות עד סוף 2003. בעקבות זאת, קיבלו כ-1,500 פלסטינים את המעמד.

תחקיר: אוריה בר-מאיר