גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טוקיו 2021 האולימפיאדה הסטרילית הראשונה

אולימפיאדה ללא קהל וללא חגיגות ענק: כיצד יראו המשחקים האולימפיים בטוקיו, והאם זו תהיה האולימפיאדה עם שיא שלילי של הישגים ספורטיביים?

האצטדיון האולימפי בטוקיו / צילום: Shutterstock, StreetVJ
האצטדיון האולימפי בטוקיו / צילום: Shutterstock, StreetVJ

"אשתי לא נוסעת", אמר תומס באך יו"ר הוועדה האולימפית וסימן בכך שהאולימפיאדה הקרבה שתתחיל בעוד פחות משבועיים תהיה שונה מאוד מקודמותיה. ישתתפו בה כמעט רק ספורטאים, ללא מלווים, פוליטיקאים וכל המעגלים הרבים שמלווים מגה אירועי ספורט.

ויותר מזה - היפנים חילקו את טוקיו לבועות, ספורטאי המגיע לטוקיו ייכנס מיד לבועה על פי ענף הספורט אליו הוא משתייך. הוא ינוע בתוך הבועה, ממקום הלינה, אל מתקן האימונים ואל אתר התחרות.

היפנים כבר הודיעו שבטקס הפתיחה החגיגי של המשחקים האולימפיים באצטדיון המרהיב בטוקיו ישתתפו רק ספורטאים והמתקן הענק יכיל כמות מוגבלת של צופים, כולם יפנים כמובן. לקהל (עוטה המסכות) אסור יהיה לקרוא קריאות עידוד, אלא רק למחוא כפיים בנימוס קונצרטי מחשש שהנגיף או מוטציה שלו תתעופף ביציעים. אסור יהיה לקבל חתימות מהספורטאים, וגם לא לנופף במגבות. אסור אפילו לתקוע כיפים (היי פייב) מיד ליד.

חדרי האוכל בכפר האולימפי יהיו מדוללים, בין סועד לסועד יהיה כיסא פלסטיק מבודד. על הספורטאים ייאסר לצאת לעיר, לבלות, לעשות קניות וגם לא להשתמש בתחבורה ציבורית. הם יחויבו בבדיקות קורונה בכל יממה וספורטאים שסיימו את התחרות יחויבו לעזוב את יפן תוך 48 שעות. כל המשתתפים ללא יוצא מן הכלל יחויבו בעטיית מסכה בכל מקום ובכל זמן, אלכוהול לא יימכר בתחרויות.

תיירים זרים יהיו אסורים בכניסה ליפן ובוודאי שלא יוכלו לחזות באירועי הספורט שפתוחים לפי שעה רק ליפנים וגם כאן בהגבלות רבות. משחקים אולימפיים סטריליים כאלה עוד לא היו לנו.

'בוא נשלב ידיים ונחצה יחד את הנהר' - אומר הפתגם היפני המוכר. היפנים ידועים בזאת שהם עושים דברים יחד, לרוב בהסכמה, בתמימות דעים, בהרמוניה. האופי היפני הוא להצניע מחלוקות, לחפש ראשית דבר את המאחד. עיתונאי אמריקאי ששהה שש שנים ביפן העיד כי במשך כל שנות שליחותו שמע רק שלוש פעמים שמישהו שהשתמש במפורש מילה 'לא'. זו אומה של קונצנזוס, של הרמוניה המעוגנת עמוק בפילוסופיה, בדת ובתרבות של יפן.

ולמה אני מזכיר זאת? כי ההרמוניה והקונצנזוס המפורסמים שבירים וסדוקים עתה.

סקרים שנעשו ממש לאחרונה מראים שיותר משמונים אחוזים של היפנים מעדיפים גם היום לבטל כליל או לדחות את המשחקים האולימפיים- דבר שהוועד האולימפי הבינלאומי כבר הודיע כי לא יעשה.

היפנים חוששים כי המשחקים יביאו איתם גל נוסף של תחלואה, ווריאנטים חדשים של הקורונה ליפן.

הסיבות לדאגה היפנית היא התפרצות מחודשת של הקורונה באזור אוסקה בחודש שעבר, שם התגלו יותר מ-1,200 מקרים חדשים ביום. 17,000 יפנים שנמצאו חיובים לנגיף, שוהים בביתם ולא מקבלים טיפול בבתי חולים מחוסר מקום.

גם רמת החיסון של האוכלוסייה ביפן עדיין מפגרת מאוד אחרי שיעורי החיסון במערב והיא רחוקה מרחק רב מחיסון רוב אוכלוסייתה. החשש היפני שהתפרצות מחודשת של הקורונה בעקבות בואם של יותר מ-11 אלף ספורטאים מ-200 מדינות תהיה הרת אסון.

אז מה צפוי לנו? איזו חגיגה אולימפית זו תהיה? מסתבר שהיפנים בעצמם מבינים שיתכן והיה זה מקח טעות להמשיך ולהתעקש על קיום המשחקים.

איזו אולימפיאדה תהיה זו כשהיציעים יהיו ריקים? האם יישברו בה פחות שיאים? האם הקהל הוא הדוחף המשמעותי לשיאים?, או שהקורונה השפיעה גם כאן וניתן להצליח בספורט הישגי גם ללא השותף התמידי לשיאים - הקהל. ישנם ענפים בהם תרומת הקהל נחשבת מכרעת - למשל אתלטיקה, שחייה, התעמלות ומשחקי כדור.

רשת הטלוויזיה הגדולה של יפן NHK - סיפר לי שגריר יפן בישראל מיזושימה - פרסמה מחקר בו נקבע כי פחות שיאים מושגים בתחרויות כאשר הן מתקיימות בלי קהל, ושספורטאים שהקהל קורא בשמם ומעודד אותם ישיגו תוצאות טובות יותר.

המשחקים הסטריליים יהיו ניסיון קורונה מעניין. הרי המגפה לימדה אותנו שאפשר להמשיך ולעבוד ביעילות רבה גם כשהתנאים שונים לגמרי. גילי לוסטיג מנכ"ל הוועד האולימפי שחווה כבר כמה משחקים אולימפיים אומר שההנחה הזו תתבדה ושלדעתו לא יהיו פחות שיאים. זה יהיה מעניין. כי הספורטאים לא הצליחו להתאמן כרגיל, גם מחנות האימונים השגרתיים נפגעו בשל מגבלות הקורונה.

ולגבינו הישראלים - הוועד האולימפי עשה מאמצים רבים כדי להוציא את המשלחת הישראלית הגדולה בתולדות המשחקים האולימפיים, 90 ספורטאים ומשלחת של כמאתיים איש, מאמנים ואנשי צוות. השנה לא יתקיים כמקובל הטקס לזכרם של י"א הספורטאים שנרצחו במינכן.

ועדיין השאלה עומדת באוויר האם לא מוטב היה לבטל את המשחקים ולא להסתכן בהגדלת המגפה ביפן מיד כשהחגיגות יגמרו. האם ההתעקשות הסמוראית היא במקומה? ימים יגידו.

יתכן שאולימפיאדת הקורונה תציף גם מחדש את הדיון במשחקים האולימפיים עצמם שהתנפחו לממדים כמעט בלתי נשלטים, עם הוספת ענפי ספורט חדשים והפכה את המבצע הזה לכמעט בלתי אפשרי לניהול ורגיש כל כך לכל משבר. האם לא צריך להתחיל בדיאטה של המשחקים האולימפיים, לקיים אולימפיאדה רזה, ממוקדת? האם הקורונה שכבר השפיעה על חלקים רבים של חיינו תפעל גם כאן ותשנה אורחות חיים.

המצדדים בקיום המשחקים יגידו כי לאחר 18 חודשים של קרבות בלתי פוסקים נגד אויב משותף, אנו זקוקים למשחקים יותר מתמיד, בעיקר לטובת הספורטאים שהתאמנו במשך שנים, לעתים קרובות בתנאים בלתי אפשריים. ביטול האולימפיאדה יהיה סמל כואב לתבוסה מול הנגיף הקטלני.

אבל למרות, משהוחלט לקיים את המשחקים, הבה ונאחל למשחקים האולימפיים שיהיו מוצלחים.

הם יהיו במידה רבה משחקים סטריליים, עם ריחוק חברתי ושמירת מרחק כפי שלמדנו היטב לבצע.

הכותב הוא שגריר של רצון טוב למשחקים האולימפיים טוקיו 2021 ונשיא כבוד של לשכת המסחר ישראל יפן. ספרו על יפן, "טעם נרכש", ראה אור בימים אלה

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם