גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה משכורות באמת צריך כדי לקנות דירה בישראל?

האם הדירות בישראל הן היקרות ביותר בעולם ביחס לגובה המשכורת כאן? ● שורה של פוליטיקאים טוענים שכן, אבל על מה בעצם הם מסתמכים? ● המשרוקית של גלובס בעקבות המיתוס של מדד הנדל"ן העולמי

זאב אלקין, תקווה חדשה חדשות הבוקר, קשת 12, 20.6.21 / צילום: איל יצהר
זאב אלקין, תקווה חדשה חדשות הבוקר, קשת 12, 20.6.21 / צילום: איל יצהר

מחירי הנדל"ן בישראל עולים בחדות. לפי נתון שפרסמה הלמ"ס בחודש שעבר מדד מחירי הדירות עלה ב-5.6% בשנה האחרונה, והבעיה הזאת מלווה את השיח בישראל כבר זמן רב, לפחות עשור. אבל איך נראים המחירים הללו בהשוואה בינלאומית? אם לשפוט על פי התבטאויות הפוליטיקאים שלנו, הנתונים ההשוואתיים פרוסים לפניהם כספר פתוח. הנה, רק לאחרונה אמר שר הבינוי והשיכון הטרי, זאב אלקין, כי לצערו ממשלת נתניהו הותירה אותנו במצב שבו "אנחנו במקום הראשון בעולם המערבי בכמות המשכורות שאזרח ישראלי צריך כדי לקנות דירה".

אלקין לא לבד ולא מדובר רק על התבטאויות בתקשורת. במערכת הבחירות האחרונה, למשל, טענות השוואתיות מהסוג הזה מצאו את דרכן למצעים של שתי מפלגות. "מחיר דירה ממוצעת (בישראל) עומד על 150 משכורות, לעומת 70 במערב", נכתב במצע "המפלגה הכלכלית" של פרופ' ירון זליכה. במצע הבחירות של ישראל ביתנו, שמי שעומד בראשה הוא כעת שר האוצר, נכתב: "אדם שמרוויח משכורת ממוצעת זקוק למשכורות של 19 שנים לרכישת דירה ממוצעת - פי 4.5 מאשר בארה"ב". על מה הם מסתמכים? יצאנו לבדוק.

פער בין אלקין למשרד שלו

ראשית, נסביר את הבעיה. אנחנו לא מדברים על מספר המשכורות הנדרש בישראל כדי לקנות דירה ממוצעת. זה חישוב פשוט שגם הלמ"ס מספקת והתשובה עליו - נכון ל-2019 - היא כ-143 משכורות בגובה השכר הממוצע במשק (או: כמעט 12 שנים של עבודה). הבעיה היא בהשוואה הבינלאומית: האם באמת בישראל משלמים יותר משכורות על דירה מבכל מדינה אחרת במערב?

שאלנו את השר אלקין על מה התבסס. בתחילה נמסר לנו מטעמו כי אלה נתונים שהוצגו לו על ידי לשכת המנכ"ל של המשרד. אלא שבמשרד השיכון השיבו שאין להם כלל נתונים כאלה. גם ליברמן לא סיפק מקור לטענה שמופיעה במצע מפלגתו. זליכה הפנה אותנו לפרק בסדרה "מגש הכסף" בהשתתפותו, אלא ששם מי שמביא את הנתון הזה הוא זליכה עצמו. פנייה ללמ"ס העלתה כי הם לא עורכים השוואות כאלה.

ומה לגבי נתונים מהעולם? בארגון ה-OECD עושים השוואות מן הסוג הזה, אבל לא בדיוק. ההשוואה שעורך הארגון היא בין "מחירים מנורמלים". כלומר, מדובר במדד שיכול לספק השוואה לגבי קצב העלייה במחירי הנדל"ן בכל מדינה (מאז 2015), אבל לא ניתן להסיק ממנו כמה משכורות ממוצעות נדרשות בכל אחת מהמדינות כדי לקנות דירה. מצאנו גם נתונים של קרן המטבע הבינלאומית, אלא שהם מתבססים על נתוני ה-OECD. אצל הבנק העולמי לא מצאנו עיסוק בנושא.

לא מעודכנים, או לא אמינים

אז אולי יש גופים פרטיים שנותנים מענה לשאלה? ב-2011 ערכה פירמת רואי החשבון BDO השוואה כזו עבור גלובס. הפירמה מצאה שאכן ישראל נמצאת במקום גבוה במדינות ה-OECD, עם 121 משכורות הנדרשות לקניית דירה, אבל לא מדובר בהשוואות שהיא עורכת באופן קבוע. ב-2017, אתר אוסטרלי בשם Assured Removalists ערך חישוב השוואתי של יוקר הדירות בעולם ומצא שישראל נמצאת במקום ה-7 ב-OECD. אבל גם שם לא עדכנו את החישובים מאז.

בסוף הגענו לאתר השוואת המחירים Numbeo, ששייך לחברה הרשומה בסרביה. האתר משווה באופן קבוע את מחירי הדירות במדינות בעולם באמצעות השוואה להכנסה של אזרחי המדינה. האם זה הכלי שיספק לנו את התשובה שחיפשנו?

ראשית, נתבונן בתוצאות הדירוג של האתר. נכון לחציון הראשון של 2021 ישראל ניצבת בו במקום השמיני מבין מדינות ה-OECD, כשנדרשות בה כמעט 13 שנים של משכורת ממוצעת כדי לרכוש דירה ממוצעת. מעלינו נמצאות, בסדר יורד, דרום קוריאה (בה תצטרכו לחסוך יותר מ-26 שנה), צ'ילה, קולומביה, פולין, צ'כיה, לוקסמבורג ופורטוגל. כלומר, ההשוואה הזאת מציגה תמונה שהיא אכן לא מעודדת במיוחד, אבל זה לא המקור שעליו יכול להסתמך אלקין כדי להצדיק את קביעתו הדרמטית.

מעבר לכך, עולה השאלה איך בדיוק עורך האתר את ההשוואות שלו: מה מקור הנתונים ומהי המתודולוגיה המנחה? התשובה יכולה לספק לנו הסבר לשאלה למה השוואות כאלה עשויות להתגלות כבעייתיות, ובכל מקרה אינן עניין מובן מאליו. באתר מסבירים את המתודולוגיה כך: הנתון המחושב הוא כמה זמן ייקח למשק בית לקנות דירה בשטח חציוני. לשם כך, הם יוצאים משתי הנחות יסוד: ראשית, שמשכורת ממוצעת של משק בית בכל מדינה היא השכר הממוצע נטו כפול 1.5, מתוך הנחה שנשים עובדות במשרות חלקיות. שנית, שבכל מדינה שטח הדירה החציוני הוא 90 מ"ר. כדי לחשב את מחיר הדירה החציונית המדומיינת הזו, מחשבים את הממוצע של המחיר למ"ר במרכז העיר ואת המחיר למ"ר מחוץ למרכז העיר.

יש כאן כמובן לא מעט הנחות יסוד שניתן להתווכח איתן. על מה נסמכת הטענה שבכל המדינות ההכנסה הממוצעת של משק בית היא משכורת וחצי? האם סביר לקבוע - גם אם ככלל אצבע - שבכל המדינות גודל הדירה החציוני הוא אכן 90 מ"ר? אבל גם אם נשים בצד את המתודולוגיה, נשאר עם השאלה על מקור הנתונים.

באתר טוענים שנתוני מחירי הדירות הם שקלול של דיווחים של משתמשים ונתונים רשמיים של המדינות השונות. אבל לפחות בישראל, הלמ"ס לא מספקת נתונים על מחירים לפי מטר רבוע, אלא לפי מספר חדרים. האם באתר ערכו איזושהי המרה משוערת ממספר החדרים לגודל במ"ר או שהנתונים מישראל - ואולי גם ממדינות נוספות - נסמכים רק על דיווחי משתמשים?

אנחנו לא מעלים את התהיות הללו מתוך קטנוניות. כשמסתכלים על המדד של Numbeo לאורך השנים מגלים בו נתונים שנראים בעייתיים. לדוגמה, לפי נתוני העבר בו הנוגעים לישראל דווקא ב-2011, השנה בה פרצה המחאה החברתית, נדרשו בישראל רק 6.7 שנות משכורת כדי לקנות דירה ממוצעת, וישראל ירדה אז מהמקום ה-13 למקום ה-22 (כלומר, המצב בה השתפר).

 

מי בכלל צריך מדד כזה?

אז מה למדנו? קודם כל שאין נתונים זמינים ואמינים שעוסקים בהשוואה הזאת, וכדאי לכל הפחות להתייחס בספקנות לפוליטיקאים או מפלגות שקובעים מסמרות בנושא. אבל בואו נשאל שאלה גדולה יותר. נניח שהיה ארגון מהימן שהיה מספק לאורך זמן השוואה בין מחירי הנדל"ן במדינות השונות - זו הרי לא משימה בלתי אפשרית - האם זהו המדד הנכון להיתלות בו?

ב-2011 אמר בהקשר זה פרופ' ליאו ליידרמן, אז היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים, בראיון לגלובס כי "נדרשת זהירות גדולה בהשוואות בינלאומיות, שהרי יש הבדלים מוסדיים, בשוק המשכנתאות, בסבסוד הממשלתי לזוגות צעירים וכו', שקשה לכמתם בנתון בודד אחד". בינואר השנה, ציין כתב הנדל"ן של גלובס, אריק מירובסקי, עוד כמה חורים בהשוואות הבינלאומיות: הכנסה ברוטו מול הכנסה נטו, תשלומי ביטוח לאומי שיכולים להגדיל את ההכנסה, יציבות המחיר הממוצע לדירה, וגם גובה הריבית וההון הראשוני שמשפיעים על הנגישות לדירה.

כדאי וחשוב לעקוב אחר מחירי הנדל"ן הגואים בישראל, אבל צריך גם לעשות זאת בצורה מושכלת וזהירה.

עוד כתבות

קת'י ווד / צילום: Reuters

קת'י ווד שוב כובשת את צמרת התשואות בוול סטריט: האם ההצלחה תימשך

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד