גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאינפלציה של מאות אחוזים בשנה לשיעור אפסי: 36 שנה לתוכנית הייצוב

תוכנית הייצוב שכוננה הממשלה בשנת 1985 הייתה האירוע המכונן המשמעותי ביותר בכלכלת ישראל, שאת השפעותיו מרגיש כל אחד מאיתנו עד היום ● היא הייתה כרוכה בוויתורים כואבים אבל היא ריפאה את המשק, ותרומתה לכלכלת ישראל ניכרת עד היום

מימין: ישראל קיסר, שמעון פרס, יצחק מודעי, אלי הורביץ ויצחק שמיר, 1985 / צילום: יעקב סער - לע"מ
מימין: ישראל קיסר, שמעון פרס, יצחק מודעי, אלי הורביץ ויצחק שמיר, 1985 / צילום: יעקב סער - לע"מ

אחרי שהתרגלנו בעשורים האחרונים לאינפלציה נמוכה, ולעיתים אף שלילית או אפסית, קשה לפעמים לזכור שפעם התמונה הייתה שונה. שונה מאוד. יש מעט מאוד אירועים כלכליים, ובמיוחד כאלה הקשורים להחלטות כלכליות של קברניטי המשק, שניתן לכנותם "מכוננים". האירוע הכלכלי המכונן הגדול והחשוב בתולדות מדינת ישראל הוא, בעיניי, תוכנית הייצוב מ-1985, תוכנית שהייתה בגדר מפץ ענק ששינה את פני המדינה. מתקרבת אליה בעוצמתה רק רפורמת בכר (מ-2005), שהיוותה המפץ הגדול של שוק ההון.

אם כן, מה הייתה תוכנית הייצוב מ-1985, מה קדם לה ומה קרה בעקבותיה, שהופך אותה לאירוע מכונן? הבה ניזכר.

השנים שקדמו לתוכנית הייצוב היו שנים קשות ביותר לכלכלה הישראלית ובמידה רבה גם למשק העולמי. זה התחיל במלחמת יום כיפור, ניצולה על-ידי מדינות הנפט להעלאה מסיבית של מחירו, והתוצאה בעולם הייתה מציאות כלכלית של סטגפלציה, מצב של מיתון כלכלי מלווה באינפלציה בשיעור גבוה - הרע מכל העולמות. בארה"ב למשל, שיעור האינפלציה ב-1978 היה 9%, ב-1979 - 13.3%, וב-1980 עמד על 12.5%.

ובישראל, ב-1977 התרחש המהפך הפוליטי והליכוד בראשותו של מנחם בגין תפס את השלטון. זה לא היה רק מהפך פוליטי, כי אם גם כלכלי. את מקומה של התפיסה הכלכלית הסוציאליסטית של מפא"י, שאולי התאימה לשנותיה הראשונות של המדינה, תפסה הגישה הכלכלית הליברלית. שר האוצר אז, שמחה ארליך, יו"ר המפלגה הליברלית וממייסדי גח"ל (גוש חירות-ליברלים), יזם תוכנית כלכלית שעיקרה ביטול מרבית ההגבלות על החזקת מט"ח, האחדת שערי חליפין, ניוד שער החליפין באופן שייקבע על ידי כוחות השוק ולא הממשלה, העלאת שיעור המע"מ, ועוד. החלום היה להפוך את ישראל ל"שווייץ של המזרח התיכון". החלום נמס בשמש של המזרח התיכון.

התוכנית הזו נעשתה בעצה אחת עם מילטון פרידמן, שנחשב אז גדול הכלכלנים בעולם, ומי שהייתה לו השפעה אדירה על הלך הרוח ועל המדיניות הכלכלית של ממשלים רבים, ובראש ובראשונה של ארה"ב ובריטניה (ממשלי רייגן ותאצ'ר), במשך יותר מדור.

שתי מפולות בבורסה ומלחמה בלבנון 

המהפך הכלכלי של ארליך נחל כישלון חרוץ. האינפלציה לא רק שלא התמתנה אלא נסקה לגבהים בלתי נתפסים, יתרות המדינה במט"ח הידלדלו במהירות, נוצר כאוס כלכלי שאף שר אוצר שבא אחרי ארליך לא הצליח להשתלט עליו. לא יגאל הורוביץ (שר ה"אין לי" וה"משוגעים תרדו מהגג") ולא יורם ארידור (שר ה"יש לי").

האינפלציה חגגה: מ-1980 ועד 1984, במשך חמש שנים, שיעורה המצטבר הגיע ל-17,000%. מחירי חלק מן המוצרים השתנו לעיתים פעמיים באותו יום. הבנקים שהיו זקוקים להון בתנאים אלה ניהלו מדיניות של ויסות מניותיהם, ודאגו שמחיריהן יידעו רק כיוון אחד - עליות, כדי שיוכלו להמשיך ולגייס הון מהציבור.

בשנת 1983 התרחשו שתי מפולות בבורסה: מפולת המניות ה"חופשיות" בינואר ומפולת המניות הבנקאיות באוקטובר. כתוצאה, הציבור הפסיד הון רב. ואם היה חסר משהו לתמונה העגומה הזו, הגיעה מלחמת לבנון הראשונה ("מבצע שלום הגליל"), שגרמה גם לזעזוע פוליטי, לזעזוע כלכלי ותקציבי, להתפטרותו של בגין ולעריכת בחירות חדשות.

הממשלה ניסתה להתגבר על המשבר באמצעות הסכמים עם ההסתדרות ועם המעסיקים, במה שהיה אז מונח פופולרי "עסקאות חבילה", אבל הן היו חלקיות וסוג של אקמול בשעה שהמשק נזקק לתרופה הרבה יותר חזקה.

כל הסיטואציה הזו ייצרה תחושת חירום, ובהמשך תוצאות הבחירות (1984) היו כאלה שכפו ממשלת אחדות עם רוטציה בראשות הממשלה בין שמעון פרס מהמערך ובין יצחק שמיר מהליכוד, בסדר הזה.

מדינה על סף תהום כלכלית

וכך, מדינת ישראל הגיעה ביוני 1985 אל סף תהום כלכלית, אחרי אינפלציה של 445% ב-1984 ו-381% (במונחים שנתיים) בחצי הראשון של 1985.

שנת 1985 הסתיימה עם אינפלציה של 185%, עם יתרות מט"ח מדולדלות שהספיקו לשבועות אחדים של יבוא, והוגדרו על ידי בנק ישראל כ"רמה נמוכה ומסוכנת" - עד שנוצר חשש סביר שהמדינה לא תעמוד בהתחייבויותיה במט"ח כלפי העולם, ועם אובדן מוחלט של אמון מצד הציבור במוסדות השלטון.

אבל, כפי שקורה לא פעם, ובמיוחד כשהחרב מונחת על הצוואר, תחושת המשבר והקריסה המאיימים מייצרים התעלות של כל הגורמים המעורבים, שמבינים היטב כי הטיטאניק מתקרבת במהירות לקרחון, ושאם לא ייעשה מעשה מהותי - פנייה חדה מאוד בתוואי של המשק - התנגשות וטביעה במצולות הן בלתי נמנעות.

בסודי סודות הוכנה תוכנית כלכלית מקיפה שהמוח העיקרי מאחוריה היה פרופ' מיכאל ברונו, והתקיימו שיחות עם ארה"ב כדי שתסייע, אבל זו מצידה התנתה כל סיוע בתוכנית כלכלית אגרסיבית שתכלול צעדים כואבים.

 

24 שעות דיון, הצבעה מתוך אובדן חושים

הממשלה כונסה לישיבת חירום שנמשכה יממה שלמה, ישיבת התשה של ממש, כשהשרים מצביעים עליה מתוך אובדן חושים כמעט. זו הייתה ישיבה שבה שימשו בערבוביה עמדות כלכליות ולא מעט שיקולים פוליטיים של שרים מהמערך מזה והליכוד מזה.

על הפרק עמד קיצוץ עמוק בתקציבי כל המשרדים, קיצוץ בסובסידיות בעיקר למזון ולתחבורה, הקפאת מחירים מיד אחר כך, הקפאת שכר ואף פיטורים במגזר הציבורי, פיחות חד בשקל והחלפת השקל הישן בשקל חדש.

בתום הצבעה מתישה על כל סעיף וסעיף, יצא עשן לבן והתוכנית אושרה ברוב של שני שלישים כנגד שליש. השרים המרכזיים בדיון היו שר האוצר יצחק מודעי, איש הימין הכלכלי משה ארנס, דוד לוי, משה קצב, גד יעקובי, אריק שרון ויצחק נבון.

אולם מימוש התוכנית לא היה אפשרי אלמלא נתנה ההסתדרות בראשות ישראל קיסר את ברכתה השקטה, אחרי מחאות לא שקטות, וכך גם התאחדות התעשיינים בראשותו של אלי הורוביץ.

בנסיבות אלה, האמריקאים נתנו את ברכתם למהלך, בתוספת "שי נאה" של 1.5 מיליארד דולר.

התוכנית יצאה לדרך, ולמרות שהיו בדרכה לא מעט מהמורות היא הצליחה מאוד לאורך זמן, ומשמשת מפתח להבנת כלכלת ישראל כפי שהיא היום. היא היוותה נקודת הפיתול האמיתית מכלכלה סוציאליסטית לכלכלה קפיטליסטית.

"האיש השמן" איבד ממשקלו והתכווץ

ההתפתחויות המשמעותיות ביותר שנרשמו בעקבותיה ובעקבות רפורמות שנעשו בהמשך הן:

ירידה בשיעור האינפלציה - זו אחת ההצלחות הגדולות של תוכנית הייצוב. מאינפלציה תלת-ספרתית גבוהה לאינפלציה דו-ספרתית שנמשכה עם עליות וירידות במשך יותר מעשר שנים, ואז ירידת מדרגה נוספת לאינפלציה חד-ספרתית, ולאחרונה בשבע השנים האחרונות אינפלציה מצטברת של 1.2%.

ירידה בגירעון הממשלתי וביחס החוב-תוצר - גם בחזית הזו חל שיפור מדהים: אם ב-1984 יחס החוב-תוצר של ישראל עמד על %284, הרי שבסוף 2019, ערב הקורונה, הוא ירד לרמה של 60% בלבד.

הקורונה כמובן העלתה את הגירעון, את החוב, וזאת בזמן שהתוצר ירד בכ-2.6%, והתוצאה היא עלייה ביחס חוב-תוצר לרמה של מעט יותר מ-70%.

הקטנת חלקה של הממשלה בתוצר (האיש "השמן") - קודם לתוכנית הייצוב, המשק היה בעל אופי סוציאליסטי שפירושו מעורבות גבוהה של המדינה ומשקל גדול של מפעלים הסתדרותיים. משקל ה"איש השמן" (משקל בתמ"ג של ההוצאה הציבורית) עמד על 69% מהמגזר העסקי. בתקופת נתניהו כשר אוצר בראשית שנות האלפיים, הוא שם לעצמו מטרה לשנות את יחסי הכוחות האלה. ואכן המשקל של ההוצאה הציבורית בתמ"ג ירד לכ-38% בשנים 2015-16, אבל לאחרונה בשנת 2020 עלה ל-47% לעומת כ-40% ב-2019.

פתיחת המשק - תוצאה מאוד חיובית של המהלך הזה הייתה ראשיתה של פתיחת המשק ליבוא, והגברת התחרותיות שהשפיעה באופן חיובי גם על ירידת האינפלציה. זה היה מהלך ראשון שנלוו אליו בהמשך עוד הרבה מהלכים, כמו הליברליזציה במט"ח, הפחתת בעלות של הבנקים על מפעלים וחברות גדולות במשק, חוק הריכוזיות ועוד.

צבי סטפק הוא בעלי בית ההשקעות מיטב דש ויו"ר מיטב דש קרנות נאמנות. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

במקביל לדיוני המו"מ: צה"ל ממשיך לתקוף מטרות בח'אן יונס

מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף ● מחבלים חוסלו בפעילות צבאית סמוך לטולכרם ● הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • עדכונים בולטים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב