גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"החשמל הסולארי זול יותר היום מחשמל שמיוצר באמצעות גז טבעי. לא ירחק היום שכל אזרח ייצר לעצמו חשמל"

יו"ר סולגרין, גל בוגין, "לחברת החשמל יש בעיה בהולכה וגם ביכולת לנהל רשת מבוזרת" ● המנכ"ל תום שפרן: "השוק הסולארי העולמי מאוד דינמי, שווקים נפתחים ונסגרים במהירות בגלל שינויים רגולטוריים" ● מהן ההתפתחויות האחרונות בתחום האנרגיה המתחדשת, ומה התוכניות לעתיד? ● ראיון

תום שפרן, מנכ"ל סולגרין, וגל בוגין, יו"ר החברה / צילום: אייל טואג
תום שפרן, מנכ"ל סולגרין, וגל בוגין, יו"ר החברה / צילום: אייל טואג

סקטור האנרגיות המתחדשות, בבורסה בארץ ובבורסות בעולם, הניב תשואות פנטסטיות למשקיעים במהלך 2020. מתחילת השנה נרשמו ירידות במרבית המניות בסקטור (מהלך צפוי לאחר העליות החדות אשתקד), כשבמקביל סקטור האנרגיה "המסורתית" מתאושש יחד עם עליית מחירי הנפט. בטווח הארוך, עם זאת, צפויות חברות האנרגיה המתחדשת להמשיך בצמיחה מהירה יחסית, בשל מספר סיבות מרכזיות שהמרכזית שבהן היא הנתונים הכלכליים הבסיסיים: היום יותר זול להפיק חשמל באמצעות אנרגיה סולארית בהשוואה לפחם או גז טבעי.

אחת החברות המעניינות בסקטור בארץ היא סולגרין. סולגרין פועלת בתחום האנרגיה המתחדשת החל משנת 2015, אם כי את הקפיצה המשמעותית שלה ביצעה בשנתיים האחרונות לאחר שבאוגוסט 2019 רכשה קרן ג'נריישן קפיטל את השליטה בחברה מידי להב אל.אר. את סולגרין, שנמצאת בשליטת קרן ג'נריישן קפיטל (מחזיקה קצת יותר מ-50%) מובילים המנכ"ל תום שפרן והיו"ר גל בוגין. בריאיון לגלובס, הם מספרים על ההתפתחויות האחרונות בתחום, החברה, התוכניות לעתיד ועוד.

הריאיון עם שפרן ובוגין נערך ליד היישובים זרחיה ושפיר, שם עומדת סולגרין להפעיל בקרוב שדה סולארי של 11 מגה-וואט ללא אגירה. השדה מסוגל לספק חשמל לכ-260 בתי אב. "זה אחד השדות האחרונים שמקימים ללא אגירה. מעכשיו והלאה כל השדות שיוקמו בארץ יהיו עם אגירה, כשהמכרז האחרון עמד על מחיר אספקה של כ-17 אג' לקילוואט חשמל", אומר בוגין.

כשאתם אומרים אגירה אתם מתכוונים לסוללות ליתיום?
בוגין: "כן. זה הסטנדרט היום. אבל, יש לנו שיתוף פעולה מאוד מעניין עם חברת אוגווינד שאנחנו מקימים איתם מתקן ראשון כיום. תיאורטית אפשר להקים עם הטכנולוגיה שלהם, שעדיין נמצאת בפיתוח, מתקני אגירה של מאות מגה-וואטים, אבל זה עדיין בפיתוח ובדיקה. ויש גם טכנולוגיות נוספות כמו של ברנמילר. הכל נמצא כיום בבדיקה ופיתוח".

אם פתאום בחורף יהיו כמה שבועות מאוד מאוד מעוננים, עדיין השדה הזה או שדות סולאריים אחרים יוכלו לספק חשמל באמינות גבוהה?
בוגין: "בהחלט. יש לנו היום סטטיסטיקות של עשרות שנים על פני אזורים גדולים בכדור הארץ ויודעים בדיוק כמה חשמל אפשר להפיק בכל אזור בכל מדינה. אין הפתעות. אפשר להפיק חשמל 365 ימים בשנה בישראל. אגב, להקים את השדה הזה לקח לנו כמה שבועות אבל לקבל את כל ההיתרים לקח כ-3 שנים. לנו כיזמים אין בעיה להקים עשרות שדות בו זמנית. את המכשולים העיקריים מציבים הרגולטורים השונים כמו רשות מקרקעי ישראל".

הבעיות של חברת החשמל

שוויה של סולגרין  בבורסה עומד כיום על כ-960 מיליון שקל לאחר עלייה של 130% בשנה האחרונה. נכון להיום, לחברה 23 מגה-וואט נכסים מניבים של מערכות קטנות ובינוניות, כ -48 מגה-וואט בהקמה במסגרת הליכים תחרותיים, ופרויקטים על גגות. בנוסף לכך, זכתה סולגרין במכרז שני של רשות החשמל לפרויקטי PV בשילוב אגירה בהיקף משמעותי של כ-210 מגה-וואט. השנה האחרונה היוותה קפיצת מדרגה עבור סולגרין עם הרחבת פעילותה מעבר לגבולותיה של ישראל, בתחילה לשוק באיטליה ובהמשך לארה"ב דרך רכישת אחזקות בחברה מקומית.

לדברי בוגין, "לחברת החשמל יש בעיה בהולכה וגם ביכולת לנהל רשת מבוזרת. לחח"י אין בעיה לנהל 4-5 תחנות חשמל גדולות אבל כן יש לה בעיה לנהל מאות אתרים ובעתיד אלפי אתרים. אבל, צריך להבין שזה כבר נעשה בהמון מדינות בעולם וצריך להתבצע גם בישראל".

שפרן: "היום יש עשרות תוכניות למתקני אנרגיה סולארית בדרום ובצפון הארץ והרגולטורים השונים, כמו וועדות סטטוטוריות שונות, מערימים קשיים. וזה רק הולך ומחריף, לא נעשה יותר קל".

בוגין: "המדינה הגדירה יעד של הפקת 30% מהחשמל מאנרגיות מתחדשות עד 2030. אבל, להגדיר יעד זה קל מאוד. הבעיה זה בביצוע. המדינה חייבת לדאוג לכך שכל הגופים השונים יעבדו בשיתוף פעולה לקידום הנושא ולא יערימו קשיים. כל משרד רואה את העולם בעיניים שלו. אם לא מייצרים תהליך יעיל אי אפשר להצליח".

שפרן: "הפרוייקט הזה התחיל, למשל, יושב על אדמת בור לא מנוצלת ועדיין לקח לנו יותר מ-3 שנים לקבל את כל האישורים לבנות אותו. לקח לנו רק 9 חודשים להצליח לקבל אישור להעביר לרמ"י את הכסף עבור השימוש בקרקע".

איפה לדעתכם נמצא המכשול העיקרי לפיתוח התחום בארץ?
בוגין: "הבעיה העיקרית היא חוסר הסנכרון בין הרשויות השונות. אין גורם על שיקדם את הנושא ויאפשר להאיץ את קבלת האישורים השונים".

מה לגבי חומרי גלם. אין בעיית היצע ואספקה של פאנלים וסוללות?
בוגין: "לגבי פאנלים אין בעיה. לגבי סוללות יש כיום ביקוש עצום בגלל התחרות מול הרכבים החשמליים אבל צריך להבין שעוד 2-3 שנים יתחילו להיפלט כמויות עצומות של סוללות מרכבים חשמליים וניתן יהיה להשתמש בהן, לשאר הזמן עד לסיום חיי הסוללה, במתקני אנרגיה סולארית בארץ ובעולם. במכונית חשמלית הירידה בנצילות מאוד מהירה יחסית, ובשדה סולארי היא יותר איטית ואפשר להשתמש בהן עוד 10 שנים לפחות".

"יש פה מהפכה ושינוי האנושות ואנחנו חלק מזה"

לפי מצגת שפרסמה סולגרין באפריל השנה, בסוף 2021 תפיק החברה ממתקניה בארץ ובאיטליה 137 מגה-וואט חשמל, ההכנסות יעמדו על כ-134 מיליון שקל לשנה והתזרים הנקי מפעילות (FFO) יסתכם בכ-88 מיליון שקל. בינואר השנה דיווחה סולגרין על רכישת 48% מההון של חברה אמריקאית (קיוביקס אנרג'י) הפעילה בתחום הסולארי משנת 2016, בכ-104 מיליון דולר (לאחר שהשלימה גיוס של כ-380 מיליון שקל בהנפקת מניות. בשנת 2020 עמדו מכירותיה של קיוביקס על כ-60 מיליון דולר והרווח הנקי שלה הסתכם בכ-10 מיליון דולר. בקיוביקס אנרג'י צופים כי בעקבות ההשקעה שתבוצע על ידי סולגרין מכירותיה יגדלו לכ-165 מיליון דולר בשנת 2021. סולגרין צפויה להגיע להגדיל את החזקתה בחברה האמריקאית ולהגיע לשליטה עד סוף 2022 (באמצעות המרה של הלוואות למניות). תחזית ההכנסות וה-FFO היא לא כוללת את הפעילות באמריקה.

איך הגעתם לחברה שקניתם בקליפורניה?
בוגין: "במשך שנה הסתובבנו בארה"ב עד שמצאנו את החברה הזאת. מאוד אהבנו את הצורה שבה הם פועלים ומתנהלים. בסך הכל צריך להבין שאנחנו חלק ממהלך לשינוי התרבות האנושית. זה אולי נשמע פלצני אבל יש פה מהפכה ובזכות האנרגיה המתחדשת אנחנו עוברים לעולם שכל אחד מאיתנו הופך ליצרן החשמל, צרכן החשמל וגם סוחר בחשמל. לא ירחק היום שבבית של כל אזרח כמעט תהיה מערכת ייצור חשמל סולארית, תחנת אגירה שהיא למעשה סוללה ושני רכבים חשמליים. וכל אחד יירצה למקסם את ערך המערכות שלו. צריך להבין גם שכשיש שני רכבים חשמליים כל משק בית למעשה יכפיל את צריכת החשמל שלו וירצה למכור את העודפים שהוא מייצר. והכל יהיה בזמן אמיתי. זה נשמע היום קצת מדע בדיוני אבל לשם העולם הולך".

עדיין, רוב האנשים לא יוכלו לייצר לעצמם מספיק חשמל...
בוגין: "נכון. אבל הם יוכלו לרכוש את החשמל או מבתים אחרים שסמוכים אליהם, או ישירות משדות סולאריים. בארה"ב אנחנו מוכרים חשמל ישירות ללקוח הסופי ולא דרך מתווך כמו חברת החשמל. צריך להבין שכשאני התחלתי לעבוד בתחום לפני 11 שנים, בנו גגות סולאריים במחיר אספקה של כ-2.5 שקל לקילוואט והיום המחיר עומד על כ-17 אג' לקילוואט עם אגירה. זו מהפכה עצומה".

היום המחיר של חשמל סולארי עם אגירה יותר נמוך ממחיר ייצור חשמל באמצעות פחם או גז טבעי?
בוגין: "עלות הייצור של חשמל עם גז טבעי, איך שלא מסתכלים על זה, הרף הכי תחתון זה 25 אגורות לקילוואט חשמל. כלומר החשמל הסולארי הרבה יותר זול גם מחשמל שמיוצר באמצעות גז הטבעי".

אוקיי. אז החסמים בכל מדינה הם למעשה הרגולטורים?
בוגין: "נכון. ולכן האסטרטגיה שלנו זה לפעול בכמה מדינות. ב-2019 התחלנו למעשה את הפעילות המשמעותית בישראל, ב-2020 יצאנו לאיטליה והשנה נכנסו לפעילות בקליפורניה. ואנחנו מתכננים לצאת לשווקים נוספים, הכוונה היא כל כמה חודשים לצאת לעוד שוק ועוד שוק".

השוק פה מאוד קטן, וגם הרגולטורים בעייתיים.
בוגין: "השוק פה לא קטן. יש פה מספיק נפח לכל החברות והיזמים לפעילות הרבה מאוד שנים קדימה. אבל, כולם מבינים שזה לא יקרה כל כך מהר אז יוצאים החוצה".

לא צריך לשכוח את הסיכונים. מלבד הרגולטורים יש את סיכון הריבית שתתחיל לעלות, ובסופו של דבר זה מוצר גנרי - כולם משתמשים פחות או יותר באותה טכנולוגיה ובאותם חומרי גלם.
שפרן: "אבל יש הבדל ביכולת הביצוע של כל חברה. בסופו של יום אנרגיה מתחדשת זה מושג מאוד רחב. בכל מדינה יש את הרגולציה הספציפית והמאפיינים שלה. בארה"ב, למשל, יש 50 מדינות עם תקנות ומאפיינים שונים. זה נכון שכולם בסופו של דבר מתקינים פאנלים אבל יש שונות בצורה שכל חברה עובדת ומסתכלת על העולם הזה. החברה שרכשנו בקליפורניה, קיוביקס, פעילה בשני תחומים: היא מוכרת מערכות ליצרנים פרטיים.

"יש עכשיו חוק בקליפורניה שמחייב בתים חדשים עד לגובה 3 קומות להתקין מערכות סולאריות. התחום השני זה מכירה של מערכות למתקנים של חברות, מלכ"רים, מפעלי מזון, בתי אריזה וכדומה כמו בתי חולים למשל. בכל מקום כזה למעשה יקום מתקן חשמל קטן ועצמאי שימכור ישירות ללקוח הסופי. בסנטרל וואלי בקליפורניה, למשל, יש המון בתי אריזה ומפעלי מזון שאפשר להמיר את צריכת החשמל שלהם מהרשת לתוך מתקן מקומי שיפיק חשמל במקום במחיר הרבה יותר זול ולא יהיה תלוי ברשת ".

"יש פער גדול בין ההצהרות בכל מדינה ובין יכולת המימוש"

מה תעריף החשמל הסולארי בקליפורניה?

לדברי בוגין, תעריף החשמל הסולארי בקליפורניה הוא כ-10-15 סנט לקילוואט חשמל, "ובנוסף, יש שם גם הטבות מס מאוד גדולות". יחד עם זאת, עלויות ההקמה הרבה יותר גבוהות. לדברי שפרן, זה בעיקר בשל מכס על פאנלים שמיוצרים בסין, "אבל אפשר לקבל הטבת מס על 30% מעלות הקמת המערכת. ואז, התשואות שאתה רואה בתור משקיע הן יותר גבוהות לעומת ישראל. אז אנחנו כל הזמן מחפשים לצאת לשווקים חדשים כדי להקטין חשיפה לרגולטורים. צריך להבין שהשוק הסולארי העולמי הוא מאוד דינאמי, שווקים נפתחים ונסגרים במהירות יחסית בגלל שינוי תקנות על ידי הרגולטורים. בישראל למשל זה קרה ב-2013-2017".

אבל בשנתיים האחרונות יש רוח גבית לפיתוח התחום כמעט בכל מקום בעולם.
בוגין: "זה נכון, אבל יש פער גדול בין ההצהרות בכל מדינה ובין יכולת המימוש, למצב בשטח, למציאות. אז אנחנו פועלים לפתוח לנו שווקים חדשים ובגלל שאנחנו קטנים, אנחנו מחפשים את הסגמנטים הרווחים יותר. כלל הברזל זה להיות הכי קרוב שאפשר ללקוח. זה מייצר את התשואות הגבוהות ביותר".

מה קורה עם הפעילות שלכם באיטליה כיום?
בוגין: "באיטליה אנחנו מקדמים כיום הקמה של כ-270 מגה-וואט. מתוכם, 70 מגה-וואט זה רכישה של מערכות סולאריות קטנות הפעילות 7-10 שנים, משביחים את המערכות כדי שה-10 שנים הנותרות שלהן יהיו הרבה יותר טובות, ואז אפשר למכור חשמל בתעריף יותר גבוה. אגב, גם בישראל אנחנו עושים את אותו דבר עם המערכות הקיימות שלנו".

אז איפה החברה תהיה בעוד 3-5 שנים?
בוגין: "החל מ-2022 נהפוך להיות חברה שמפיקה 137 מגה-וואט חשמל לפחות, ההכנסות יעמדו על כ-134 מיליון שקל לשנה והתזרים הנקי מפעילות FFO) ) יסתכם בכ-88 מיליון שקל. וזה לא כולל את הפעילות בארה"ב. צמחנו פי 5 בערך בתוך שנתיים. אנחנו לא מוכרים חלומות ותחזיות לא מבוססות. אגב, זה שיש לנו בעלת שליטה כמו ג'נריישן קפיטל זה יתרון אסטרטגי חשוב כי בשוק הזה צריך לנוע מאוד מהר ועם בעל שליטה מרכזי אפשר לנצל הזדמנויות".

שפרן: "אנחנו רק בתחילת הדרך. אפשרויות המימון שלנו מאוד רחבות, אנחנו יכולים לגייס בדרך של הנפקת מניות וגם הנפקת אג"ח. יש לנו גם מימון פרויקטלי. אנחנו לא מרגישים שאמצעי המימון חוסמים אותנו. הסף זה להיות מאוד יעיל בדרך הפעולה שלך. בישראל אנחנו עושים הכל, מימון, הקמה, תפעול. מחוץ לישראל אנחנו כמובן עובדים עם שותפים מקומיים כי זה יותר יעיל".

עוד כתבות

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים