גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביטול הפטור ממס לכדורסלנים האמריקאים ישנה פחות משאתם חושבים

פסיקת בית המשפט המחוזי בעניין הפועל תל אביב ביטלה את הפטור של כל קבוצות הכדורסל ממס על שחקנים אמריקאים • אבל היא נוגעת רק לענף אחד, לא מזיזה את הגבינה של הקבוצות העשירות וככל הנראה לא תשפר את מצבם של הספורטאים הישראליים

משחק בין מכבי תל אביב להפועל ירושלים, יוני 2021 / צילום: עודד קרני, איגוד הכדורסל
משחק בין מכבי תל אביב להפועל ירושלים, יוני 2021 / צילום: עודד קרני, איגוד הכדורסל

נניח שאתם בעלים של עסק והמדינה הייתה מאפשרת לכם במשך שנים לבחור בין שני סוגי עובדים מקצועיים מאוד, מומחים בתחומם. שניהם דורשים שבסוף החודש הנטו שלהם בתלוש יהיה, נאמר, 42,000 שקל. על אחד מהם המיסוי הוא רגיל, לפי מדרגות המס הקבועות בחוק ובנוסף יחולו עליו כל ההפרשות לפנסיה כחוק. על השני לעומת זאת, לא יחול מס כלל ורק מעט מההפרשות - את מי הייתם לוקחים?

הדילמה המוזרה הזאת מתנהלת שנים בספורט הישראלי בחסות אמנת המס בין ישראל לארה"ב, והיא זו שהפכה בעיקר את הכדורסל הישראלי למקום שבו דווקא השחקן הישראלי אינו רצוי. בעוד שעל השחקן הישראלי חל מס מרבי שהופך אותו ליקר מאוד עבור הקבוצות והמעסיקים, שחקנים אמריקאים שנוחתים כאן במשך שנים הפכו לאטרקטיביים יותר בזכות האמנה שמאפשרת לשלם להם שכר של 400 דולר ליום (כ-42,000 שקל בחודש) מבלי שיחול עליהם מס כלל.

הפרשנות הזאת לאמנת המס הפכה את הכדורסל הישראלי למה שהוא היום - רכבת של שחקנים זרים שמתחלפים בקצב מסחרר, לצד ישראלים שנדחקים לקצה הספסל והופכים ללא-רלוונטיים. העיוות הזה התנהל כאן בשלוות נפש במשך שנים, עד השבוע האחרון.

הפסיקה והטלטלה

פסיקת בית המשפט המחוזי בתל אביב מהימים האחרונים בעניינה של הפועל תל אביב קבעה כי הפרשנות של קבוצות הכדורסל לאמנה הייתה שגויה וביטל את הפטור ממס על השחקנים הזרים ועל שחקנים שמשתכרים מעל 400 דולר ליום. משמעות הפסיקה, היא שכל השנים הללו, שבהן הועדפו שחקנים ושחקניות אמריקאים על פני ישראלים וישראליות משיקולי מס, מקורן למעשה בפרשנות לא נכונה של האמנה. עידו, תמר, גל ועדי, סליחה שהפכתם לסוחבי מגבות ולנושאי כלים. טעות, טועים. קורה.

לא ניכנס כאן להסבר הארוך והמפורט של שופט המחוזי בתל אביב הרי קירש, שקבע מדוע שחקנים אמריקאים בקבוצה לא זכאים ליהנות מהפטור ממס שניתן מכוח אמנת המס בין ישראל לארה"ב על השכר שמשולם להם. כן שווה להתעכב על הביקורת המרומזת של השופט קירש על רשות המסים, שכבר זכתה לפני יותר מעשור, בתיק דומה שעסק בפרשנות שגויה של קבוצות הכדורסל על אמנת המס - אבל משום מה עד היום לא באה לקבוצות בדרישה או באמצעי אכיפה כדי שיתחילו להתנהג אחרת. כך המשיכו לנחות כאן אמריקאים והמשיכו לשלם מס אפס, כשהקבוצות יודעות שיום אחד, אולי - מי יודע - השד יתעורר שוב.

מה יקרה עכשיו? רו"ח יאיר בנימיני מייסד ושותף במשרד יאיר בנימיני ושות' המתמחה במיסוי, אומר כי "מבחינת החוק, רשות המסים יכולה ללכת אחורה עכשיו לכל קבוצות הכדורסל בישראל עד שנת 2015, השנה שבה תיקי המס עדיין פתוחים, ולדרוש את תשלומי המס שלא שולמו בגין העסקת שחקנים אמריקאים". אבל ספק אם זה יקרה. קבוצות גם ככה מתגלגלות בקושי וחיות מהיד לפה. ובינינו, מי באמת ישלם את הסכום שיידרש? זה יתגלגל בסופו של יום לעיריות שמתקצבות את הקבוצות ומשם לארנונה שמשלמים התושבים.

מה שכן רצוי שיתרחש בתקופה הקרובה, הוא התאמה של הקבוצות למצב החדש. ייתכן שבמקום חמישה שחקנים אמריקאים שנכללים בדרך קבע בסגל ויושבים תחת הקטגוריה של "שחקני 400 דולר ליום" נראה פתאום רק ארבעה. אבל לא כדאי לבנות על זה. ההריסה של השחקן הישראלי והתבססות על זרים כל כך הרבה שנים כנראה לא תייצר מציאות חדשה. סביר שייעשה ניסיון למצוא דרך, בתוך המערך הקיים, לשחק עם העלות הנוספת שמוערכת בכמה עשרות אלפי דולרים בחודש.

השטח המת של ההחלטה

העיוות שנוצר בספורט בגלל אמנת המס עם ארה"ב הוא רק חלק מהתמונה. הפיל הגדול עדיין על המגרש. למעשה, התיקון שעושה בית המשפט המחוזי לא פותר את הבעיה הגדולה; החוק שחוקק בישראל בתחילת שנות ה-90 וקובע כי ספורטאי זר ישלם בישראל מס מרבי של 25% בלבד.

כלומר, גם עכשיו כדורסלנים אמריקאים עדיין יהיו אטרקטיביים יותר, מאחר שגם במצב הנוכחי המס שיידרשו הקבוצות לשלם עבורם יהיה נמוך יותר ביחס לישראלים.
באופן פרדוקסלי, מי שלא ייפגע בכלל מההחלטה של בית המשפט המחוזי הן הקבוצות הגדולות והעשירות שמעסיקות את השחקנים היקרים שמשכרים מאות אלפי דולרים בשנה. במילים אחרות: הפועל ירושלים ומכבי ת"א. הן גם ככה מעסיקות שחקנים יקרים יותר ולא נהנות מאמנת המס שחלה רק על שחקנים זולים יותר.

מי עוד לא ייפגע מההחלטה של המחוזי בעניין אמנת המס? קבוצות הכדורגל. בכדורגל הישראלי אין אמריקאים (למעט ג'וש כהן שוער מכבי חיפה שגם ככה לא נכלל בשכר של עד 400 דולר ליום), וכנ"ל בשאר הענפים שלא מושתתים על זרים אמריקאים. הם ימשיכו ליהנות ממס מרבי של 25% בלבד על העסקת זרים.

בממשלה נמנעים

למה שרי הספורט לדורותיהם שתמיד מזכירים את חשיבות השחקן הישראלי לא ממהרים לפעול לביטול חקיקת המס המופחת לזרים? בעיקר בשל חשש פוליטי. בכיר במשרד הספורט אומר לגלובס כי "להתעסק עם סוגיית המס זה אומר לריב עם כל העולם, והשרים יודעים שהם עלולים לשלם על זה מבחינה פוליטית". במהלך השנים הביאו כמה שרים את סוגיית ביטול הטבות המס לספורטאים זרים לחוק ההסדרים, אבל בסופו של דבר נאלצו לסגת לאחור בשל לובי ולחצים שהופעלו מטעם גופי הספורט והקבוצות.

דווקא עכשיו יכול משרד האוצר להיתלות בנושא הפסיקה של בית המשפט המחוזי כדי להביא את ביטול הקלות המס לספורטאים הזרים לחוק ההסדרים. למה? קודם כל כי הפסיקה של המחוזי בעניין אמנת המס רק תנציח בכדורסל את הפערים בין הקבוצות העשירות לקטנות. בנוסף, הכסף הגדול נמצא בסוגיית ה-25%. כלומר, הטיפול שנעשה עכשיו לא נוגע בשחקני הכדורגל שמרוויחים את המשכורות הגבוהות ובכדורסלנים מהקבוצות העשירות.

וגם כי אי אפשר יותר לתרץ את חוסר הרצון לגעת במגזר הזה של בעלי הקבוצות והספורטאים הזרים. משבר הקורונה והתקציב שצריך להעביר בקרוב מדגישים את הצורך למצוא מקורות הכנסה בכל מקום (גם אם מדובר ב"כסף קטן" של כמה מיליוני שקלים בשנה). אם תושבי כפר ורדים, ועוד 20 ישובים אחרים, ייאלצו להיפרד מהטבות המס בטענה שהדירוג הסוציואקונומי שלהם לא מצריך הקלות מס - מה נגיד על ספורטאים שמרוויחים חצי מיליון דולר ומעלה ושעל הדרך הפכו את הספורטאים הישראלים לסחורה סוג ב'?

ממינהלת הליגה בכדורסל נמסר בתגובה: "בשלב זה אנחנו לומדים את פסק הדין ולאחר מכן נחליט כיצד לפעול".

עוד כתבות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

שבוע המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל