גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרן חדשה תשקיע 200 מיליון אירו במלונות באזור הים התיכון

קרן Royal Purple Mediterranean תישען על פעילות ישראייר באמצעות השקעה במלונות ביעדים שהחברה טסה אליהם, ושיווק חבילות נופש • לרמי לוי, בעלי ישראייר, יש נציג בהנהלת הקרן

מלון ביוון. "מאמינים בחוויית לקוח במלונות העצמאיים" / צילום: Shutterstock
מלון ביוון. "מאמינים בחוויית לקוח במלונות העצמאיים" / צילום: Shutterstock

"עם הירידה בתמיכות ממשלתיות המלונאים יצטרכו ליישם מודל עסקי שיאפשר להם לשרוד. הם יצטרכו לבחון האם המלונות רווחיים, האם יש להם גב כלכלי והאם הם יכולים לשרוד. יהיו מלונות שיבינו שהם לא מספיק חזקים לשרוד לבד או בכלל, ופה נפתחות שלל הזדמנויות", כך אומר לגלובס קית’ לינדסיי, חבר הנהלה ויו"ר ועדת ההשקעות של קרן חדשה להשקעה במלונות.

קית' לינדסיי, יו"ר ועדת ההשקעות / צילום: דורון לצטר

הקרן נקראת Royal Purple Mediterranean, ולצד לינדסיי, בצד המלונאי נמצא גם רון יריב, ששימש בעבר כמנכ"ל מלונות אפריקה ישראל. בהנהלת הקרן גם עו"ד ג’קי חולי - יזם ושותף מנהל, מוטי חזן יו"ר בי ג’י איי, עו"ד עופר פירט, פרנק ואן גילס המתמחה בתחום הנדל"ן ומנכ"ל ישראייר אורי סירקיס.

בי.ג'י.איי, בבעלות רמי לוי ושלום חיים, רכשה את ישראייר לפני כמה חודשים. עם רכישת ישראייר אמר לוי כי החברה תעמיק את פעילותה בתחום בתי המלון. הקרן אמנם אינה קשורה אליו ישירות, אבל היא מתכננת להשקיע במלונות ביעדי החברה באגן הים התיכון ולשלב אותם בחבילות התיור שתציע ישראייר. כמו כן, בהנהלת הקרן יושב מוטי חזן, יו"ר בי ג’י איי, שרכשה את ישראיייר.

רמי לוי / צילום: שלומי יוסף

הקרן שמה לעצמה יעד גיוס מקסימלי בהיקף של 400 מיליון אירו, יעד ראשוני של 200 מיליון אירו ובסבב הראשון שנמצא בעיצומו, גיוס בהיקף של 80 מיליון אירו על ידי משקיעים מוסדיים בעיקר. ישראייר התחייבה להשקיע 15% מהתחייבויות השותפים עד לגובה של 30 מיליון אירו.

לינדסיי (Lindsay) מכיר מקרוב את עולם המלונאות: הוא שימש יועץ בכיר לחברת הנדל"ן המסחרי CBRE ומנהל קרן המלונאות הגלובלית של AIG ויו"ר הדירקטוריון של מלון היוקרה Ritz Paris.

עו"ד ג’קי חולי, יזם / צילום: יח"צ

את ההזדמנויות בענף מגדיר לינדסיי כך: "זה לא כמו המשבר הכלכלי של 2009 שהיו מלונות למכירה בדולר, אבל יש מלונות ב-40% פחות מהערך שלהם".

"גם ללא משבר יש לקרן זכות קיום"

"זו קרן הזדמנותית שהרקע להקמה שלה הוא המשבר המתמשך בענף התיירות והמלונאות", אומר עו"ד חולי. "למעשה, גם ללא משבר הקורונה לקרן יש זכות קיום. המודל העסקי מכוון להשבחה של נכסי מלונאות שבהם נשקיע במטרה להוביל להגדלת התפוסה". ההשקעה תכלול גם את רכישת הנדל"ן המלונאי - ולא רק את הפעילות המלונאית - והקרן מכוונת למלונות בבעלות פרטית "שנכנסו למשבר בתנאים פחות טובים", ובנכסים הכוללים לפחות 100 חדרים בדרגת אירוח של 3-5 כוכבים. לפי חולי, הקרן כבר מנהלת משא ומתן עם כמה בתי מלון בקפריסין, פורטוגל, איטליה ויוון. מלונות בישראל אינם על הכוונת, וגם לא בנייה או פיתוח של מלונות חדשים.

חולי: "ב-2020 מלונות קיבלו סיוע ממשלתי והלוואות מגופים פיננסיים. 2021 מציפה את הקושי של המלונאים: מחד הם חייבים לפתוח את הנכס שהיה סגור ומאידך היקף התמיכה ירד והתזרים לא משתפר בגלל תפוסה נמוכה. כעת ההזדמנויות מגיעות. שווי הנכסים המלונאים כיום לעומת 2019 עשוי להיות נמוך בעשרות אחוזים".

נשמע שאתם משחרים לטרף ואפילו מנצלים את המצוקה של המלונאים.
"אני רואה את זה אחרת, בעל הנכס מחזיק בנכס מכביד, ולכן הדגש הוא על ביצוע של עסקאות שאנחנו מגדירים ‘ידידותיות’ בשיתוף עם הבעלים. בכל בדיקה לגבי נכס מלונאי חשובה איכות המלון ומי הבעלים ומי ההנהלה, תוך דגש על היכולת לשמר את ההנהלה. ההשקעה היא בטיוב הנכס וגם במודל שבו הבעלים יחזיק חלק מהנכס. לבעלים יש תמריץ שרוכש טוב בעל ערך מוסף - דגש על ישראייר - ייכנס כשותף על פני קרן פיננסית", כך חולי.

עוד לפני המשבר התאפיין הענף, בעיקר כשמדובר במלונות פרטיים, בהיותו ממונף ונשען על הלוואות.

"אנחנו בוחנים את החובות מול הביצועים ורואים שהרבה פעמים החוב הוא לא ברמת הנכס אלא זה חוב של הבעלים או של עסקים אחרים שברשותו והנכס המלונאי מימן את זה. כל עסקת השקעה תהיה משולשת ותכלול שלוש זרועות - את הקרן, את בעלי המלון ואת הבנק".

מה היעד שהצבתם לעצמכם?
חולי: "עד סוף 2022 יהיו לנו שמונה-עשרה מלונות. אנחנו פועלים כקרן שמטבעה יש להשקעה שלה אורך חיים מוגבל בזמן. אנחנו קונים על מנת להשביח ולמכור ולא להפוך לחברת מלונאות".

"תיירות הפנאי תתאושש מהר יותר"

"נפתחה הזדמנות בחלק מהמלונות שנמצאים במקומות שבהם התיירות המקומית לא ממלאת את בתי המלון", כך לינדסיי, "בסוצ’י ברוסיה למשל התיירות המקומית חזקה וגם באילת, אבל בערים שלא מתמלאות בתיירים, המלונות נמצאים מתחת למחירים בשוק.
"עדיין לא חזרנו למה שהיינו לפני המשבר כי השוק עדיין מוגדר במצב של מצוקה וזה מתבטא במספר האורחים והתפוסה. בתחום הפנאי אני מעריך שנחזור למספרים של 2019 תוך שנתיים והסגמנט העסקי שהיווה חלק חשוב במלונאות, יחזור למספרים של לפני המשבר רק בעוד ארבע-חמש שנים. והלחץ על המלונות יגבר ככל שהתמיכות הממשלתית יורדות. עסקים ייכנסו למצב של הישרדות. אנחנו מדברים לא רק על מלונות שפונים באופיים לקהל הפנאי כלומר אלה שליד חופי הים אלא גם על מלונות בערים כמו פריז, לונדון, מינכן וברצלונה".

אתה מדבר על הזדמנויות השקעה, מה למשל?
"מודל של Sale and Leaseback הוכח כפתרון טוב למשבר הכלכלי אבל אם נסתכל שנתיים-שלוש קדימה עדיין יש מלונות שלא יוכלו לשלם את הליסינג שלהם והם יחפשו משקיע אקטיבי. גם מיזוגים היו ותמיד יהיו חלק מהתעשייה. 40% מהמלונות בארה"ב משתייכים לרשתות".

קיימת גם דילמת הניהול - להשאיר אותו בידיים עצמאיות או ללכת על יתרון המותג של רשתות מוכרות.
"אני מאמין בחוויית לקוח במלונות העצמאיים. אם למשל אני בוחן מלון במלגה, ספרד, המנהל של המלון מכיר את השוק יותר טוב מכל רשת. ‘להעיף’ ניהול עצמאי קיים היא גישה אגרסיבית ששונה מהמודל העסקי שלנו".

"המלונות העסקיים יהפכו למגורי סטודנטים"

מה יקרה למחירי הלינה - בחלק מהמקומות הם מזנקים ובאחרים פחות?
"יש יעדים שבהם המחירים נותרו יציבים או שירדו ויש יעדים שבהם המחירים זינקו. בעיקר אלה שנשענים על תיירות הפנאי. בבריטניה למשל לאור המגבלות של הממשלה היה ווליום גבוה לביקוש לנופש והוא לא סופק. המחירים ביעד כמו מחוז קורנוול שהוא יעד פרימיום לתיירי הפנאי היו משוגעים. הגישה שלי היא שאין לגבות מחיר גבוה כי מה לגבי נאמנות הלקוח? פרסום של פה לאוזן פה הוא משמעותי ומי שחוזר לבית מלון בפעם השנייה או השלישית, זה הערך הכי גבוה שאתה יכול לייצר לעסק".

ומה יעלה בגורל המלונות העסקיים בתחזית כזו?
"הם יומרו לעסקים אחרים כמו מגורים לסטודנטים או מגורים שיתופיים, זה טרנד שכבר רואים אותו. אופציה אחרת היא שהם ינסו למשוך את תיירי הפנאי. בסוף, גם המלונות הענקיים של וגאס שבנויים על כנסים יחזרו לעצמם".

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה