גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה יעלה בגורל המנכ"לית שפוטרה מפפר והאם הבנק הדיגיטלי יממש את ההבטחה

המיזם היקר נשאר מאחור בנתחי שוק של מערכות תשלומים וארנקים אלקטרוניים, ונדרש לחשב מסלול מחדש ● פיטוריה של מנכ"לית פפר בידי מנכ"ל הבנק חנן פרידמן הם רק עוד סימפטום לאתגרים העומדים בפני הבנק הדיגיטלי

חנן פרידמן, מנכ"ל לאומי / צילום: אורן דאי
חנן פרידמן, מנכ"ל לאומי / צילום: אורן דאי

בלב הסערה התורנית בענף הבנקאות ניצבת מנכ"לית פפר מיכל קיסוס הרצוג, שסיימה את תפקידה בבנק בטונים צורמים ובמאבק חזיתי מול המנכ"ל חנן פרידמן. חילופי המנכ"ל בפפר הם הזדמנות לבחון מה עלה בגורל הבנק דיגיטלי של לאומי, שהתחיל בקול תרועה רמה והיום מדשדש ואף נמצא בנחיתות מול המתחרים בתחומים מסוימים. יותר מהכל נראה שפפר איבד את המיקוד, אם בגלל אסטרטגיה לא ברורה או בגלל שהמתחרים פשוט יותר טובים.

ההתחלה: העולם משתנה

באמצע העשור הקודם הבינו הבנקים ש"הגבינה שלהם זזה": מיזמי פינטק החלו להציע שירותים, שעד אותה העת היו שמורים לבנקאות בלבד, בפורמטים ידידותיים מתקדמים ונעימים יותר מהבנקים. דבר זה הוביל את הבנקים "לעבור לדיגיטל", מה שהתבטא בשנים הראשונות בעיקר במעבר למסכים גדולים, צעקניים עם הרבה פירוטכניקה.

במסגרת המעבר לדיגיטל, לאומי הקים את פפר - בנק דיגיטלי - ודאג למתג אותו כ"לא בנק". פפר הושק ביוני 2017, לאחר עבודה של כשנתיים והשקעה של כ-300 מיליון שקל. זה לא היה הניסיון הראשון של לאומי בבנקאות "דיגיטלית", ב-1994 הוא השיק את "הבנק הישיר הראשון", שהתנהל באמצעים החדשניים של שנות ה-90: טלפון ואינטרנט. המטרה העיקרית הייתה להפחית בעלויות תפעול. המטרות האסטרגיות של פפר היו אחרות. המטרה הראשונה הייתה לפנות לצעירים והמטרה השנייה היתה הקמת מערכת תשלומים: חיבור בין מעבירי ומקבלי כסף תמורת עמלה.

מיכל קיסוס הרצוג / צילום: סטודיו סרור

נתונים חסויים וגיוון בפעילות

שלושה חודשים לאחר ההשקה, 100 אלף איש הורידו את האפליקציה של פפר, מתוכם 10,000 פתחו חשבון. ארבע שנים חלפו מאז השיק לאומי את פפר, ועל פי ההערכות הוא הצליח להכפיל את כמות המשתמשים באפליקציה, אבל לא גרם לשינוי משמעותי בעולם הפיננסים. בסביבת לאומי מתעקשים כי פפר הוא עדיין מגייס הלקוחות הגדול ביותר בבנקאות הישראלית, אבל הבנק מסרב לתת מספרים על הפעילות.

בהמשך השיקו בלאומי את מערכת התשלומים פפר פיי ואת פפר אינווסט, פלטפורמה למסחר בני"ע של חברות גדולות בשוק האמריקאי. בלאומי זיהו נכון את החשיבות בהקמת מערכת תשלומים, אולם מערכת התשלומים פיי איננה הצלחה, היא נשארה מאחור והגיעה בנחיתות לרגע שבו מערכות התשלומים מבצעות מעבר לארנקים דיגיטליים, ונכנסות לזירת תחרות מול ענקיות התשלומים הבינלאומיות - גוגל פיי ואפל פיי. כיום, ישנן שלוש נקודות אסטרטגיות שניתן לסמן, כנקודות בהם מנכ"ל לאומי צריך להחליט, האם כיום פפר נמצאת בדרך הנכונה:

האריזה התאימה אבל המוצר לא

הנקודה הראשונה היא קהל היעד. בבנק סימנו את פפר כגוף חדשני שיביא את הקהלים הצעירים, שהיו מאז ומעולם מחוזרים על ידי הבנקים, שהעדיפו לתפוס את הלקוחות הצעירים, ולבנות על כך שמכאן והלאה תהיה נאמנות לבנק.

לאומי ארזו בצורה מדהימה את המוצר הבנקאי שלהם בהתאמה למילניאלס, רק כדי לגלות שהמוצר הבסיסי הוא זה שלא מתאים, ולא משנה מהי האריזה. נראה שבלאומי לא הבינו את עומק המהפך שהביא הדור הצעיר, שמחליף מקומות עבודה, ספקי שירותים, בודק, משווה ומחפש פיתרון מדוייק. נכון שהם מחפשים פשטות ומהירות בביצוע הפעולות וממשק נוח, אבל מעבר לכך מדובר על דור שלא פועל על פי הקודים של נאמנות שהבנקים רגילים אליהם.

המילניאלס יפרקו את השירותים הבנקאיים, יחפשו אפליקציות מותאמות ויצרכו אותם כל אחד ממקום אחר, ולא מהמוצר המובנה שמציע לאומי. לאחרונה אגב ניסו בפפר להרחיב את קהלי היעד, שכן המהפכה הדיגיטלית בבנקאות מקיפה את כל האוכלוסיה, כרגע הדבר נחל הצלחה חלקית מאוד.

מיתוג: בידול, חצי בידול, מבלבל

הנקודה השנייה היא אסטרטגיית הפעילות והמיתוג. לאומי מיתגו את פפר בנפרד מהבנק על מנת לפנות למילניאלס, אבל מצד שני, הפעילות נעשית מתוך לאומי והאסטרטגיה מותווית על ידו. אם נסתכל על שני המתחרים בעולם התשלומים, מצד אחד נמצא את ביט, שברור שהוא של הפועלים בנראות ובאופן הפעילות התאגידי; ויש את פייבוקס, שכעת יוצא תאגידית מבנק דיסקונט, ויפעל בהפרדה שתיתן לו חופש פעילות.

האסטרטגיה של לאומי בפפר היא באמצע: מצד אחד תדמיתית פפר לא נהנה מהגב החזק של לאומי ומהמוניטין, מצד שני אין לפפר באמת את חופש הפעולה להיות שונה מלאומי. כיום, כאשר ברור שהעיקר בפעילות הדיגיטלית הוא מערכת התשלומים ולאו דווקא המרת המוצר הבנקאי לממשק דיגיטלי מבודל, נדרשת חשיבה מחודשת על כל האסטרטגיה והמיתוג.

לאן הולכת מערכת התשלומים?

הנקודה החשובה ביותר היא מערכת התשלומים פיי. המהפכה שהבנקאות עוברת דוחפת לקדמת הבמה את מערכות התשלומים, שהופכות לארנקים דיגיטליים. הן יובילו את הבנקים לעידן הדיגיטלי ויהפכו לממשק לניהול הקשר עם הלקוח.

בפני פיי עומדים שני אתגרים. הראשון, הנחיתות הגדולה מול המתחרה ביט. ניסינו לברר בשוק איך קרה שביט התרוממה כאשר פיי לא, התשובה הייתה אחת: הממשק של ביט יותר ידידותי ואינטואיטיבי. גם אם בפיי ישפרו את הממשק, האתגר לקחת נתח שוק מהמתחרים שכבר נהנים מאפליקציית תשלומים שנוחה לצרכנים, איננו פשוט.

האתגר השני הוא האסטרטגיה של פפר כארנק דיגיטלי. בעולם הזה ישנם שני מודלים: ארנק פתוח וארנק סגור. הארנק הפתוח מציע את כל כרטיסי האשראי של כל המנפיקים שמגיעים איתו להסכם. הארנק הסגור מציע רק את הכרטיסים שהוא הנפיק. גוגל פיי ואפל פיי הם ארנקים פתוחים. ומה קורה בשוק הישראלי? ביט ומיזם פייבוקס החליטו להיות ארנקים פתוחים: להציע ללקוח את האפשרות שהארנק שלהם יהיה תחנה פיננסית אחת ולא משנה איזה כרטיס יש לו בארנק. בנוסף, על גבי הארנק אפשר להציע עוד מוצרים ושירותים.

בלאומי נקטו אסטרטגיה אחרת: הארנק שלהם סגור וניתן לשלם בו רק באמצעות כרטיס האשראי של לאומי. לטענתם, עצם זה שללקוח יהיה ארנק בינלאומי פתוח על גבי הנייד זה מספיק, והם מעוניינים באמצעות הארנק שלהם לתת הטבות וערך מוסף למי שבחר בכרטיס שלהם. האם לאומי צודק באסטרטגיה הזאת? ימים יגידו.

פיטורי מנכ"לית פפר: האם מו"מ עם מתחרה יכול לפגוע באמון? | ניצן שפיר

מיכל קיסוס-הרצוג, מנכ"לית פפר בשלוש וחצי שנים האחרונות, פוטרה לאחר שמנכ"ל בנק לאומי חנן פרידמן העריך כי היא מועמדת מובילה לתפקיד מנכ"לית חברת האשראי ישראכרט. קיסוס-הרצוג זומנה לשימוע ונדרשה להתחייב ללאומי לשנה נוספת, אך היא סירבה ו פוטרה . בסביבת קיסוס-הרצוג הכחישו כי היא ניהלה משא-ומתן עם ישראכרט, וגם בישראכרט הכחישו כי נעשתה פניה בעניינה לוועדת האיתור. 

לפי הפרסומים, פרידמן דרש מקיסוס-הרצוג כי תקיים שישה חודשי הודעה מוקדמת ושלושה חודשי צינון לפי ההסכם עימה, באופן שיוביל מעשית לצינון למשך תשעה חודשים בהם לא תוכל לעבוד בגוף מתחרה.

סיטואציה שבה עובד בכיר נחשב מועמד לתפקיד בכיר בגוף מתחרה היא רגישה, אך לרוב לא מביאה למהלך אגרסיבי כפי שהתרחש בלאומי. האם מדובר בהתנהלות לגיטימית וחוקית בהיבט דיני העבודה? האם מותר למנהל לפטר עובד שהוא חושד כי הוא נמצא במגעים לעבור לקבוצה מתחרה?

לדברי עו"ד רועי גוטמן, מנהל מחלקת דיני עבודה במשרד איתן מהולל שדות, "עובד בכל זמן נתון יכול לבחון אפשרויות תעסוקתיות אחרות. עם זאת, במשרת אמון בכירה ומיוחדת צריך להביא בחשבון שאם יתגלה למעסיק שהעובד מחפש חלופה תעסוקתית אחרת, זה יכול ליצור משבר אמון - וזו סיבה לגיטימית לפיטורים. לא בכל משרה אלא במשרות בכירות וכל שכן כאשר מדובר במנכ"ל של החברה".

גם עו"ד גדעון רובין, שותף מייסד במשרד רובין שמואלביץ המתמחה בדיני עבודה, אומר כי "קל יותר לפטר עובד בכיר אם יש משבר באמון". באשר לדרישה להתחייב לשנה נוספת, לדברי רובין, המנהל לא יכול לחייב, אך אם העובד לא מגלה נכונות להישאר, הסירוב עשוי להעמיק את משבר האמון.

עו"ד גוטמן מוסיף כי "באופן כללי, מעסיק לא יכול לקבל החלטה על בסיס השערות. כאשר מעסיק שוקל לגדוע את מקור פרנסתו של עובד, הוא צריך לעשות את זה על בסיס עובדות מוצקות".

האם הדרישה ל-6 חודשי הודעה מוקדמת ו-3 חודשי צינון, שמשמעותה מניעת עיסוק למשך 9 חודשים, היא לגיטימית?

עו"ד קליה קליין, מנהלת מחלקת דיני עבודה במשרד פרל כהן צדק לצר ברץ, אומרת כי היא לא רואה סיבה שבתי הדין לא יכבדו חוזה הכולל הסכמה על צינון, מאחר שהעובד הוא אדם חופשי, ובתפקידים הבכירים גם לא עובד מוחלש, והוא הסכים למכור בכסף את זכותו לעבור לחברה מתחרה.

"תנאי בחוזה עבודה הקובע תקופת הודעה מוקדמת נועד ככלל לאתר עובד חלופי לתפקיד ולאפשר לעובד לחפש עבודה חלופית. ההודעה המוקדמת לא נועדה לצנן את העובד ולמנוע התחרות", אומר עו"ד רובין. "אם הדרישה מבוססת על חוזה עבודה שנחתם, היא חוקית. לגבי תקופת הצינון, בתי הדין לא מאשרים כל סעיף הגבלת תחרות בהסכמים בגלל היעדר שוויון כוחות בראשית תקופת העבודה, לאור חופש העיסוק, אלא אם משלמים בתקופת הצינון".

לדברי עו"ד גוטמן, כאשר מדובר בפיטורים, ההודעה המוקדמת היא הטבה לעובד ולא למעסיק. "אבל אני סבור כי בנסיבות שהמעסיק השתמש בתניה החוזית למנוע מהעובד לעבור למשרה אחרת, יכולה להיות בעיה כי גם חיובים חוזיים צריך לקיים בתום-לב. אם קיימים אינטרסים לא לגיטימיים, ייתכן מאוד שבית הדין יפסול את הסעיף".

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דיווח: הנשיא ביידן ישקול להגביל מכירת נשק לישראל אם יתקיים מבצע "גדול" ברפיח

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" • צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון • מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה • שני מחבלים ירו לעבר מוצב צה"ל בשומרון - וחוסלו במארב ● עדכונים שוטפים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

אנבידיה יצאה למסע רכישות של מיליארד דולר בישראל. מה בכל זאת צריך להדאיג?

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן