גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לפוליטיקאים הרבה יותר קל לחלק מתנות לאזרחים, מאשר להתמודד עם קבוצות לחץ חזקות

קל לממשלה לשפוך דליי כסף, והשרים שמחים להצטלם כשהם חונכים פרויקט שנועד להקטין את יוקר המחיה ● קשה לממשלה הרבה יותר להתמודד עם הוועדים החזקים, הלובי החקלאי, היבואנים הבלעדיים ושאר בעלי הכוח והקשרים

הפגנה בעת מחאה החברתית / צילום: Associated Press, Ariel Schalit
הפגנה בעת מחאה החברתית / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

ביולי 2011 מצאה עצמה דפני ליף מתקשה לשכור דירה במרכז תל אביב. בעקבות כך, בנתה לה אוהל בשדרות רוטשילד, אספה סביבה חברים ותומכים, וכך התפתחה לה מחאה חברתית ששטפה את הרחובות בקיץ 2011.

בניגוד לפנתרים השחורים של שנות ה-70, אלו שיצאו להפגין ב-2011 לא היו המקופחים והעניים. המחאה החברתית הייתה מחאתו של ציבור שעובד, משלם מסים ומשרת בצבא. דרישתם של המוחים לא הייתה לקחת מהעשירים ולהעביר לעניים. הם דרשו שהממשלה תפסיק לעזור לאחרים ותעזור להם לסיים את החודש, בעיקר על ידי הורדת יוקר המחיה ומחירי הדיור.

לאחר קרוב לעשור הגיע הזמן לערוך סיכום ביניים לגבי ההצלחות, והכישלונות, של המחאה.

פוליטית, למחאה היו כמה הישגים בולטים. סתיו שפיר ואיציק שמולי, ממנהיגי המחאה, הפכו להיות חברי כנסת. מפלגת "יש עתיד" קמה לאחר המחאה כמפלגה של מעמד הביניים החילוני, והפכה במהירות למפלגה השנייה בגודלה בכנסת.

הלחץ הציבורי הוביל גם לחקיקה שנועדה להיטיב עם הציבור. הממשלות הקימו ועדות וחוקקו חוקים שנועדו להגדיל את התחרות ולהוריד את יוקר המחיה. הממשלות גם חילקו סוכריות לציבור: מחיר למשתכן שנועד להוזיל את מחירי הדירות לצעירים, מעונות יום לילדים, נקודות מס לאנשים עובדים, ועוד.

בתחום המחירים, נראה לכאורה שהמדיניות הממשלתית, והחשש מפני כעס ציבורי אכן הצליח להביא לשינוי. בין 2000 ל-2011, עלו מחירי המזון בקצב של כ-3.3% לשנה. מאז 2011, מחירי המזון עולים בקצב של כ-0.6% לשנה. אבל זה ממש לא רק בגלל החשש מהממשלה או מהצרכנים. בעשור הראשון של שנות ה-2000, הייתה עלייה משמעותית במחירי הסחורות. מחיר החיטה, למשל, עלה כמעט פי 4 בין שנת 2000 ל-2008. עלייה דומה הייתה גם במחירי האורז, התירס והסויה.

מחירי המזון עלו באותה תקופה לא רק בארץ, אלא אפילו באמריקה הגדולה, גם אם לא באותה מידה כמו בארץ. אצל שכנינו הערבים, עליית מחירי המזון תדלקה את האביב הערבי. מאז 2011, מחירי הסחורות בעולם הפסיקו לעלות, ולכן בכל העולם מחירי המזון עולים פחות מאשר לפני 2011. נכון, קצב השינוי במחירי המזון בארץ נמוך יותר מאשר בארה"ב ובאירופה, מה שמלמד שאולי בכל זאת למחאה הייתה קצת השפעה. אבל בכל זאת, יצרני המזון בארץ במצב לא רע בכלל. למרות שהעלייה במחירי המזון היא איטית יחסית, היא עדיין מהירה פי שלוש מהעלייה במדד המחירים הכללי. חוץ מזה, אפילו אם מחירי המזון בארץ עולים יחסית לאט, בכל זאת ישראל מדורגת במקום הרביעי במדד הביג-מק, כשרק שוויץ, שוודיה ונורבגיה מדורגות מעלינו. מכיוון שההכנסה שלהם הרבה יותר גבוהה משלנו, עבורם המחיר הגבוה של הביג-מק (ושאר מוצרי המזון) הוא לא כזה נורא. בישראל, המשמעות היא שאנחנו יכולים להרשות לעצמנו הרבה פחות המבורגרים.

אז גם אם המחאה הובילה את הממשלות לפעול קצת לטובת הגדלת התחרות, יש עוד הרבה מה לעשות. כנראה שיותר קל ומהיר לחלק מתנות לאזרחים, מאשר להתמודד עם קבוצות לחץ חזקות במשק.

הבעיה היא שלמתנות האלו יש עלויות. ניקח לדוגמה את הגנים "החינמיים" בגילאי 3-4. כתוצאה מהחלת ההוראה על הרחבת המימון הציבורי לגנים, עלה תקציב החינוך הקדם יסודי בכ-80%. נכון ל-2019, החינוך הקדם יסודי "החינמי" עולה מעל 7 מיליארד שקל, וזה בלי שכוללים את הגידול בתקציבי הרשויות המקומיות ועלות הקרקע הציבורית שהוקצתה לבניית מבני הגן.

לכאורה ההורים הרוויחו, כי הממשלה מסבסדת אותם. אבל חשוב לזכור שלממשלה אין כסף, יש רק כספי מסים. לכן, מי שמשלם זה יהודים לא חרדים בעשירונים 5-10, שמשלמים לא רק עבור עצמם, אלא גם עבור כל השאר. כשזוכרים שמי שיצאו למחאה היו בעיקר אנשי מעמד הביניים, מגלים שבמקום שהמחאה תעזור להם, היא רק העמיסה להם עוד הוצאה על הגב, כשמי שמרוויח הם קבוצות האוכלוסייה שיש להן הרבה ילדים ומעט הכנסות.

כלומר, קל לממשלה לשפוך דליי כסף, והשרים שמחים להצטלם כשהם חונכים פרויקט שנועד להקטין את יוקר המחיה. קשה לממשלה הרבה יותר להתמודד עם הוועדים החזקים, הלובי החקלאי, היבואנים הבלעדיים ושאר בעלי הכוח והקשרים.

כשזה המצב, מה כבר מחאה חברתית יכולה לעשות? לא הרבה. היא קצת תרמה לעלייה בכוח הקנייה של הישראלי הממוצע, וזה מבורך. אבל היא בעיקר גרמה למשלם המסים לחלק כסף שהוא נהנה ממנו הרבה פחות מאלו שמשלמים מעט מאוד.

ד"ר רונן בר-אל, המחלקה לכלכלה וניהול, האוניברסיטה הפתוחה

ד"ר אביחי שניר, ביה"ס לבנקאות ושוק ההון, האקדמית נתניה

עוד כתבות

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

ג'זוף עאון, נשיא לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו

דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?