גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"נשים לא מרוצות מהטיפול שהן מקבלות. יש לרבות מהן בטן מלאה על העולם הרפואי"

אורגנון, תאגיד בריאות האישה הבינלאומי הראשון, נולד כספין אוף של ענקית התרופות מרק, שביקשה להיפרד מפעילות לא רווחית מספיק ● האם מנהלים גברים יצליחו לשנות את הטיפול של מערכות הבריאות בנשים? "אנחנו שומעים בחברה קולות של מגוון רחב של נשים"

חברת אורגנון בבורסת ניו יורק / צילום: צילום מסך מסרטון החברה
חברת אורגנון בבורסת ניו יורק / צילום: צילום מסך מסרטון החברה

היינו רוצות לספר לכן שהתאגיד המוביל הראשון בעולם שמתמקד בתחום בריאות האישה נולד מחזון של רופאות ויזמיות. היינו רוצות לספר שהן עבדו יומם ולילה כדי להקים חברה שתחרוט על דגלה את הצרכים הרפואיים הייחודיים של מחצית מאוכלוסיית העולם, ולתאר כיצד נבנה העסק צעד אחד צעד עד שהפך לחברת ענק.

במציאות, תאגיד בריאות האישה הראשון בעולם נולד קצת אחרת: ענקית התרופות האמריקאית מרק (MSD) רצתה להיפרד מחלק מהפעילויות שלה כדי להתמקד בתחומי הליבה הרווחיים ביותר. תחום בריאות האישה היה מהפעילויות שהחברה הייתה מוכנה לוותר עליהן. מהפיצול הזה נולדה לפני כחודש אורגנון, חברה בינלאומית לבריאות האישה, ששווה כ-7.6 מיליארד דולר.

סיימון ניקולסון, המנהל את אזור אירופה והמזרח התיכון (כולל ישראל) באורגנון, נשבע שהחברה מחויבת ורתומה למשימה, ממש כאילו נולדה מלכתחילה מתוך הצורך בשוק. "אנחנו נהפוך כל יום לבריא יותר וטוב יותר עבור כל אישה", הוא שב וחוזר על חזון החברה.

הכנסות מתרופה להתקרחות יועברו לבריאות האישה

MSD ממוקדת בשנים האחרונות בתחום האונקולוגיה, בדגש על התרופה האימונותרפית קייטרודה שעשתה מהפכה בתחום הטיפול בסרטן. פעילויות אחרות בתחום החיסונים, הסוכרת ומחלות הלב קיבלו גם הם תשומת לב. שאר הפעילויות, ובהן בריאות האישה, די הוזנחו.

עם השלמת עסקת הספין אוף, בפורטפוליו של אורגנון יש 60 טיפולים ומוצרים, רובם גנריים, ביוסימילרז (גנריקה של תרופות ביולוגיות) או מוצרים בשווקים תחרותיים. כדי בכל זאת לעמוד בחוד החנית של תחום בריאות האישה, הודיעה אורגנון עוד לפני השלמת עסקת ההיפרדות שלה ממרק על רכישת חברת המכשור הרפואי Alydia Health, שפיתחה מכשיר לטיפול בתחלואה ובתמותה של יולדות בעקבות דימומים.

הצעד הזה נועד, בין היתר, להראות לעולם שאורגנון מתכוונת לא רק לחלוב את פרות המזומנים הקיימות של MSD, אלא להביא רוח של חדשנות ויזמות שקצת חסרה בתחומים הקלאסיים של בריאות האישה.

עמית צימרמן, מנכ"ל אורגנון ישראל, אומר שהחברה לקחה אליה גם מוצרים "מוזנחים" אחרים של מרק, שאינם בתחום בריאות האישה, כדי לחלוב מהם כמה שיותר מזומן עד סוף תקופת הפטנט שלהם, ולהשקיע את ההכנסות בבריאות האישה. לדבריו, אפילו תרופה של החברה לטיפול בהתקרחות גברית אמורה לשמש למטרה זו.

צימרמן מוסיף שתחום בריאות האישה לא קודם כלל על ידי MSD ישראל בשנים האחרונות. "אנחנו צריכים כעת לעשות למוצרים השקה מחדש".

עמית צימרמן, מנכ"ל אורגנון ישראל / צילום: יח"צ - רמי זרנגר

"יש צרכים שלא סופקו עד היום"

אורגנון פועלת כעת בנישה ללא תחרות כמעט. חברה אחת שאולי אפשר לראות בה מתחרה היא חברת פרינג, שאמנם לא מגדירה את עצמה חברה לבריאות האישה, אבל היא מתמחה בתחומי הטיפול בפוריות וביולדות, לצד גסטרולוגיה ואורולוגיה. פרינג היא חברה פרטית, וגודלה דומה פחות או יותר לזה של אורגנון. יש לה גם מרכז פיתוח ומפעל ייצור בישראל.

חברות ייעודיות לבריאות האישה הן עדיין מחזה נדיר, אבל התחום עצמו מעורר עניין בשנים האחרונות, והוא נחלק לשלושה תתי-תחום עיקריים. התחום הראשון הוא שוק המוצרים הקלאסיים לבריאות האישה, שהמוצרים המובילים בו הם גלולות והתקנים למניעת היריון, גלולות היום שאחרי, הורמונים לתקופת המנופאוזה, תרופות לטיפול בסרטנים גינקולוגיים ותרופות למחלות נשים מובהקות כמו אנדומטריוזיס.

תחום הפעילות השני הוא מחלות שתוקפות בעיקר נשים, כמו פיברומיאלגיה, טרשת נפוצה, מיגרנות, דלקות בדרכי השתן ואוסטיאופורוזיס, וכן מחלות שתוקפות נשים באופן שונה מגברים, כמו מחלות לב.

התחום השלישי הוא פם-טק, מוצרי בריאות דיגיטלית ומכשור רפואי צרכני לרווחת האישה. תחום זה נחשב אחד מתחומי ההשקעה החמים בעולם הבריאות הדיגיטלית, והוא כולל מוצרים כמו אפליקציות לתזמון מחזור, אפליקציות למעקב היריון, משאבות חלב אם חכמות עם יכולות עיבוד מידע ומכשירים לאימון רצפת האגן. יש הכוללים בקטגוריה הזאת גם גביעוניות ותחתוני מחזור.

ניקולסון אומר שאורגנון תעסוק בשלושת התחומים. "לפני ההשקה של אורגנון, מרק עשתה עבודת חקר שוק יסודית מאוד, ומה שהיא גילתה הוא קודם כול שנשים צריכות קול, הן צריכות לדעת שיש מקום שבו הן והצרכים שלהן נשמעים. בכל המחלות ה'נשיות', יש צרכים שלא סופקו עד היום באופן מיטבי על ידי השוק, ואין בהם מספיק חדשנות.

"לפעמים הבעיה היא לא העדר תרופות טובות, אלא נגישות, למשל לאמצעי מניעה, להפלות, לטיפולים שקשורים באיכות חיי המין. במדינות מסוימות יש בעיות בריאות של נשים שנובעות מהמצב החברתי, כמו הרבה פגיעות אלימות ופוסט טראומה".

איך אתם עובדים בתחומים המורכבים הללו?
"אורגנון מבינה שאי אפשר לפעול באופן דומה בכל המדינות. לכן מאוד חשוב לנו שכל סניף בכל מדינה יעבוד באופן עצמאי, עם הפוליטיקה, התרבות והחברה של המדינות הללו. אם ניתקל בהתנהלות של מערכת הבריאות שהיא לא לטובת בריאות האישה, אנחנו ננסה לשנות זאת. זה חלק מהחזון שלנו וחלק מהביזנס שלנו. כמובן, אנחנו צריכים להיות ריאליים לגבי מה שאנחנו יכולים ויש לנו לגיטימציה לעשות".

סיימון ניקולסון, מנהל אזור אירופה והמזה"ת / צילום: Daniel Kennedy

"עוברים תהליך של הסרת סטיגמות"

ניקולסון מציין שמלבד בעיות הנגישות, ישנם תחומים שבהם לנשים פשוט יש תוצאות פחות טובות עבור אותם טיפולים באותן מחלות. "אפילו בקורונה, הגברים חולים יותר והתחלואה קשה יותר, אבל אותה אישה עם אותה חומרת מחלה עלולה להגיע למצב גרוע יותר, וזה בנוסף לפגיעה הלא ישירה של הקורונה בחיי הנשים בכל העולם. נשים לפעמים שמות את הבריאות שלהן בסוף התור אחרי בריאות המשפחה.

"תחומים רבים בעולם בריאות האישה צריכים לעבור תהליך של הסרת סטיגמות. למשל מנופאוזה או בריאות הנפש. מסתמן שכשמדובר בבריאות האישה ובמחלות ייעודיות של נשים, מניעה היא אחד הכלים המשמעותיים, וזה סוג חדש של תקשורת בין חברת תרופות למטופלת. קשר שהוא לאורך כל מעגל החיים, שתומך בשינויים שעוברת האישה בחיים שלה. כדי לעשות זאת אנחנו חייבים לקיים מחקר ופיתוח, גם של מוצרים חדשים וגם של שיטות חדשות לתקשר עם הלקוחות. האופן שבו מוגדר טיפול תרופתי היום הוא שונה מבעבר.

"כיום נשים לא מרוצות מהטיפול הרפואי שהן מקבלות. יש לרבות מהן בטן מלאה על העולם הרפואי, גם על המוצרים עצמם שלא תמיד מותאמים להן, גם על היחס שלפעמים מחלות נשיות מקבלות מרופאים. גם על המוצרים הטובים והטיפולים הטובים שהגישה אליהם נחסמת מסיבות חברתיות".

הרופא שאתם מתמחים בפנייה אליו הוא גינקולוג?
"אי אפשר לעשות את סוג רפואת האישה שאנחנו מכוונים אליה תוך פנייה לרופא אחד בלבד, והיום ממילא כבר די עברה מהעולם צורת השיווק שבה תועמלנים של חברה מוכרים מוצר אחד לרופא אחד. הראייה היא הרבה יותר מערכתית, וחברות מתקשרות מול כל מערכת הבריאות.

"היינו רוצים להביא גם לשינוי בעצם הדרך שהמטופלת עוברת. למשל, אם בבריטניה אישה צריכה קודם כול לעבוד דרך רופא משפחה כדי להגיע לרופא נשים, אנחנו יכולים לשמוע את הצורך של הנשים ולפעול מול מערכת הבריאות כדי לשנות את זה. היום, עם היציאה מהקורונה, לכל בתי החולים ברור שצריך לשנות את הדרך של המטופל מול מערכת הבריאות במגוון אמצעים טכנולוגיים. זה תזמון מצוין להגיע אליהם עם הרעיונות שלנו. אנחנו עובדים לא רק עם בית החולים ומערכות הבריאות עצמן, אלא גם עם נציגים מוניציפליים וממשלתיים שאחראים על בריאות מינית, מניעת אלימות, שוויון זכויות וכדומה".

 

"גם לגברים בחברה יש נשים בחיים שלהן"

כמובן, אתם לא נשים. גם מנכ"ל החברה הוא גבר.
ניקולסון: "גיוון תמיד היה בלב הפעילות שלנו. לא משנה מי האדם, כולנו שייכים וכולנו שווים. אנשים בוחרים באורגנון כי יש אצלנו איזון בין המינים. בהנהלה שלנו כמחצית נשים, בדירקטוריון 70% נשים. זה שונה מכל חברה אחרת בפורצ'ן 500. אנחנו שומעים בחברה קולות של מגוון רחב של נשים מאוד שונות זו מזו בידע ובניסיון המקצועי שלהן".

צימרמן: "אני מוצא את עצמי עושה דברים שלא עשיתי קודם, כמו לראות תוכניות לייף סטייל. ברור לי שאישה הייתה יכולה להיות טובה בתפקיד שלי לא פחות. קיבלתי את התפקיד כי הצלחתי בעבודה שלי כסמנכ"ל כספים של החברה ב-18 החודשים האחרונים, והעבודה שלי על הפיצול. זה היתרון שהיה לי. אחרת ללא ספק היו מגייסים לתפקיד הזה אישה".

בחברה הממוקדת בנשים, האם מספיק לשאוף לגיוון מגדרי או שאנחנו מצפים שתהיה דומיננטיות לקול הנשי?
ניקולסון: "החברה לא חייבת להיות מורכבת מ-95% נשים. גם לגברים שעובדים בחברה ישנן נשים בחיים שלהם, וגם הם מכירים את הבעיות של נשים".

אורגנון

תחום עיסוק: חברה בינלאומית המתמקדת בתחום בריאות האישה
היסטוריה: החברה, שבראשה עומד קווין אלי, נולדה לפני כחודש בעסקת היפרדות מתאגיד התרופות האמריקאי מרק. כרגע היא נבנית בעיקר ממוצרי מרק שעברו אליה
נתונים: החברה שווה כ-7.6 מיליארד דולר והכנסותיה עומדות על 6.5 מיליארד דולר, 80% מהן מגיעות מחוץ לארה"ב. היא פועלת ב-140 מדינות ומעסיקה כ-9,000 עובדים
עוד משהו: בחברה 50% מהעובדים נשים ו-70% מהדירקטורים הם נשים

עוד כתבות

ח''כ משה גפני / צילום: נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת

"הכרזת מלחמה": מיליארד שקלים הוקפאו, בקואליציה תקפו את בג"ץ בחריפות

בית המשפט העליון ביושבו כבג"ץ החליט על הקפאת סכום של כמיליארד שקלים למוסדות חינוך חרדיים שלא בפיקוח • יו"ר דגל התורה חה"כ גפני זעם: "בית המשפט הכריז מלחמה על הציבור החרדי ועל המוסדות התורניים" • יו"ר ועדת הכספים חה"כ מילביצקי קרא לא לכבד את פסיקותיו: "זה לא יפסיק עד שלא נתקומם"

מאחורי המבצעים / צילום: מתוך אתר החברה

מאחורי המבצעים בדיור: כמה שווה באמת ההנחה של רוטשטיין?

חברת רוטשטיין מציעה מבצע סוף שנה שמאפשר לרוכשים לשים מקדמה של 15% בלבד, ולקבל הלוואה ללא ריבית לחמש שנים ● המבצע מעניק לרוכשים הטבה של כ־15% על דירה במחיר של 2 מיליון שקל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

היום השלישי ברציפות: וול סטריט ננעלה בירידות קלות

פרוטוקול הפד מראה כי הבכירים היו חלוקים בדעתם באופן צמוד סביב הורדת הריבית בדצמבר ● מספר המסירות של טסלה ברבעון הרביעי צפוי לרדת בחדות ● אנבידיה השלימה את ההשקעה באינטל ● למרות ערבות אישית של לארי אליסון - וורנר ברדרס צפויה להעדיף את הצעת נטפליקס ● מחיר אונקיית כסף זינק ב-8% לאחר הנפילה החדה אתמול

מערכת הבריאות הציבורית עומדת בפני אתגרים חדשים / צילום: Shutterstock

המדדים נחשפים: כך נראית איכות הטיפול בבתי החולים בישראל

משרד הבריאות מפרסם לראשונה את תוצאות העמידה ביעדים שהציב לבתי החולים במסגרת תוכניות לאומיות שונות ● מהטיפול בקשישים ובריאות הנפש ועד תפקוד חדרי המיון, יחידות הפריה חוץ-גופית וההיערכות לאיומי סייבר

עורכי דין / איור: גיל ג'יבלי

כל עורך דין שלישי "שותף": מה מתכננים במשרדים הגדולים ל־2026?

הפירמות הגדולות בשוק עריכת הדין מודיעות בתקופה זו של השנה על מספר שותפים חדשים ● הפעם את הרשימה מוביל הרצוג עם 19 שותפים ● בש. הורוביץ רוב המינויים הם של נשים ● בשוק מסבירים: "המינויים משמשים לשימור עובדים, מיתוג וכעתודה הניהולית של המשרד"

מחשוב קוואנטי כבר לא רק קוריוז מדעי;  אלי לילי צפויה להכריז על ניסוי בגלולה נגד השמנה; טראמפ הגיע להסכמים עם חברות התרופות / צילום: AP

הכסף שהתחיל לזרום והניסויים שכולם מחכים להם: לאן ילך שוק הביומד ב־2026?

תעשיית הביומד העולמית התחילה השנה להתאושש ממשבר מתמשך, וגם בישראל משקיעים שחיכו להפסקת האש התחילו להזרים כסף ● מוקדם לפתוח שמפניות, אומרים בכירי התחום, אבל מציירים תמונה אופטימית אפשרית ל־2026 ● אילו חברות ייהנו מההתעניינות המחודשת והאם מחשוב קוואנטי יהיה הגיים צ'יינג'ר הבא?

דמי ניהול בקרנות נאמנות יעלו. איך אפשר להיערך? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

קרנות הנאמנות לא מסתפקות ברווחים שזינקו ושוב מעלות את דמי הניהול

בכ-200 קרנות נאמנות הודיעו על העלאת דמי הניהול, כולל קרנות כספיות שבהן כל פרומיל מהווה שיקול חשוב בהשקעה ● הסיטואציה הופכת את הלקוחות לשבויים: העברת הכסף לקרן זולה יותר כרוכה ב"אירוע מס", שלעתים הופך את המהלך ללא כדאי

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: עופר עמרם

ענקית הביטוח הבינלאומית יוצאת מישראל. מה ההשלכות ומי צפוי להיפגע?

סוויס רה, מבטחת המשנה הגדולה בתחום הבריאות והנכות, מצמצמת משמעותית את הפעילות בארץ. הסיבה: רשות שוק ההון לא מאשרת להעלות מחירים ולייקר את הפרמיות לציבור במיליארדי שקלים בשנה ● החשש בענף: פגיעה בחברות הקטנות והעלאת מחירים לציבור, ואולי אפילו פגיעה בביטוחי התרופות שמחוץ לסל

רוכשי דירה שביטלו חוזה מ-2020 יקבלו החזר לפי ערכה היום / איור: Shutterstock

מועד התשלום או מועד הביטול? לפי איזה ערך יחושב החזר על עסקה שבוטלה

בית המשפט המחוזי בתל אביב קבע לאחרונה כי רוכשי דירה שביטלו חוזה שנחתם ב־2020, זכאים לקבל החזר לפי ערכה כיום ● אלה הסיבות

עוגיות של המותג הפרטי של רמי לוי לצד עוגיות של ספקיות מזון חיצוניות / צילום: טלי בוגדנובסקי

המותג הפרטי אולי מוזיל את הסל – אבל מייקר את המותגים

מחקר חדש של רשות התחרות מגלה: בעוד שהמחיר הממוצע לצרכן של סל המוצרים אכן נוטה לרדת עם כניסת מותג פרטי - מחירי המוצרים הממותגים עצמם דווקא עולים ● למה זה קורה?

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה סוגרת שנה: ת"א 35 זינק בכ-50%. ומי שיאן התשואה?

מדד ת"א 35 ירד בכ-1% ● מנורה ירדה בכ-4%, לאחר שנודע אתמול כי המשטרה פשטה על משרדי חברת הביטוח במסגרת פרשת השחיתות בהסתדרות ● בדיסקונט ברוקראז' מעריכים כי 2026 תהיה "שנת מפנה" אם תימשך הרגיעה הביטחונית ● וגם: המניות ב-S&P 500 שעברו שנה קשה, אך האנליסטים צופים להן תשואות דו־ספרתיות ב-2026

רשות המסים / צילום: איל יצהר

לאור השינויים הצפויים במדרגות מס הכנסה: רשות המסים מאריכה את תוקף תיאומי המס

במסגרת תקציב 2026 מבקש שר האוצר סמוטריץ' להרחיב את מדרגות המס, כך שהמדרגות הגבוהות יותר יחולו על בעלי הכנסות גבוהות יותר ● אם הצעת החוק תאושר, הציבור יידרש להגיש מחדש את תיאומי המס בגין הכנסות נוספות ● על-מנת לחסוך את הנטל הבירוקרטי לציבור הוחלט להאריך את תוקף התיאומים, משנת 2025 עד אפריל 2026

"ארטילריה לטווח ארוך ומטוסי קרב": סין ערכה תרגיל צבאי מול טייוואן

סין מחריפה את רמת המוכנות הצבאית שלה לעימות אפשרי עם טייוואן ● בים, באוויר וביבשה תרגלו כוחות סינים ספינות קרב, מטוסים ויחידות ארטילריה ● התרגילים לוו ברטוריקה לוחמנית ובפרסום סרטונים צבאיים ברשתות החברתיות

העיר ריאד, בירת ערב הסעודית / צילום: Shutterstock

מיזם האנרגיה הענק שמקדמות מצרים וסעודיה בהשקעת 1.8 מיליארד דולר

בזמן שהחזון האמריקאי לחיבור הודו ואירופה מדשדש, ריאד וקהיר מחברות את רשתות החשמל שלהן ● המיזם מאפשר למדינות לנצל את פערי הביקוש העונתיים ולהחליף עודפי חשמל

הצעדים שיחסכו לכם אלפי שקלים לפני 2026 / צילום: Shutterstock

מחר כבר יהיה מאוחר: 6 פעולות שיסייעו לכם לחסוך אלפי שקלים לפני סוף 2025

מהן ההפקדות ששכירים ועצמאים צריכים להכיר - החל מקופת גמל להשקעה, דרך הפקדה לקרן השתלמות ולפנסיה ועד איזון תיק ההשקעות ● כך תנצלו את מקסימום ההטבות המגיעות לכם לפני שהשנה או־טו־טו נגמרת - ותוכלו להוציא מהכסף שלכם יותר

חלפים לרכב / צילום: Reuters

האקזיט של משפחת כדורי חושף את הרווחיות של עסקי החלפים לרכב

משפחת כדורי מוכרת ליבואנית הרכב UMI את השליטה בחברה "המאגר חלפים" לפי שווי של 185 מיליון שקל ● החברה הנרכשת הציגה רווח תפעולי של 27 מיליון שקל בינואר-ספטמבר ● בנוסף, רוכשת UMI את עסקי הליסינג של משפחת כדורי לפי שווי דומה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: איל יצהר

במסגרת המאבק בחשבוניות הפיקטיביות: הרף לאישור עסקאות בזמן אמת יורד ל-10,000 שקל

החל מ-1 בינואר 2026 עסקאות שסכומן עולה על 10,000 שקל יחייבו דיווח בזמן אמת לרשות המסים וקבלת אישור לעסקה ● עסקה שלא תאושר, לא תאפשר לעסק לקזז את המע"מ ששילם עבור הרכישות לצורכי העסק

אילוסטרציה: Shutterstock

מועצת מקרקעי ישראל אישרה קיצור זמנים משמעותי בהליכי ההשגה על שומות מקרקעין

השינוי, שבוצע ביוזמה משותפת של השמאי הממשלתי ורמ"י, אושר היום ע"י מועצת מקרקעי ישראל, ויישומו יחל בתוך שישה חודשים ● המהלך נועד לייעל ולקצר את ההליך המייגע של השגה על שומות מקרקעין, שיכול להגיע לשלוש שנים

באר שבע / צילום: Shutterstock

אלף דירות יחכו: מכרזי הנדל"ן בבאר שבע נכשלים אחד אחרי השני

בזמן שהשכנות נתיבות ואופקים נהנות מהטבות מס ומבנייה מסיבית, בירת הנגב מציגה את הרבעון החלש ביותר במכירות מאז 2018 ● מכרזי הענק לצמודי קרקע נסגרים ללא מציעים, התחלות הבנייה בצניחה, והתושבים נוטשים לטובת החיסכון הכלכלי מעבר לכביש ● בשכונה אחת המשבר החריף בולט במיוחד

חלקות ניסוי לדו שימוש בקרקע חקלאית - אבוקדו / צילום: הדמיות דוראל

ב-4.5 מיליארד שקל: שלוש עסקאות הענק של חברות האנרגיה המתחדשת

שלוש חברות אנרגיה מתחדשת הודיעו היום על עסקאות גדולות ● נופר קונה פרויקטים סולאריים בארה"ב מחברה פושטת רגל ● דוראל תזרים כסף לחברה האמריקאית שלה לפרויקטים נוספים, ואנלייט תספק חשמל לנכסי מבנה נדל"ן בישראל