גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"נשים לא מרוצות מהטיפול שהן מקבלות. יש לרבות מהן בטן מלאה על העולם הרפואי"

אורגנון, תאגיד בריאות האישה הבינלאומי הראשון, נולד כספין אוף של ענקית התרופות מרק, שביקשה להיפרד מפעילות לא רווחית מספיק ● האם מנהלים גברים יצליחו לשנות את הטיפול של מערכות הבריאות בנשים? "אנחנו שומעים בחברה קולות של מגוון רחב של נשים"

חברת אורגנון בבורסת ניו יורק / צילום: צילום מסך מסרטון החברה
חברת אורגנון בבורסת ניו יורק / צילום: צילום מסך מסרטון החברה

היינו רוצות לספר לכן שהתאגיד המוביל הראשון בעולם שמתמקד בתחום בריאות האישה נולד מחזון של רופאות ויזמיות. היינו רוצות לספר שהן עבדו יומם ולילה כדי להקים חברה שתחרוט על דגלה את הצרכים הרפואיים הייחודיים של מחצית מאוכלוסיית העולם, ולתאר כיצד נבנה העסק צעד אחד צעד עד שהפך לחברת ענק.

במציאות, תאגיד בריאות האישה הראשון בעולם נולד קצת אחרת: ענקית התרופות האמריקאית מרק (MSD) רצתה להיפרד מחלק מהפעילויות שלה כדי להתמקד בתחומי הליבה הרווחיים ביותר. תחום בריאות האישה היה מהפעילויות שהחברה הייתה מוכנה לוותר עליהן. מהפיצול הזה נולדה לפני כחודש אורגנון, חברה בינלאומית לבריאות האישה, ששווה כ-7.6 מיליארד דולר.

סיימון ניקולסון, המנהל את אזור אירופה והמזרח התיכון (כולל ישראל) באורגנון, נשבע שהחברה מחויבת ורתומה למשימה, ממש כאילו נולדה מלכתחילה מתוך הצורך בשוק. "אנחנו נהפוך כל יום לבריא יותר וטוב יותר עבור כל אישה", הוא שב וחוזר על חזון החברה.

הכנסות מתרופה להתקרחות יועברו לבריאות האישה

MSD ממוקדת בשנים האחרונות בתחום האונקולוגיה, בדגש על התרופה האימונותרפית קייטרודה שעשתה מהפכה בתחום הטיפול בסרטן. פעילויות אחרות בתחום החיסונים, הסוכרת ומחלות הלב קיבלו גם הם תשומת לב. שאר הפעילויות, ובהן בריאות האישה, די הוזנחו.

עם השלמת עסקת הספין אוף, בפורטפוליו של אורגנון יש 60 טיפולים ומוצרים, רובם גנריים, ביוסימילרז (גנריקה של תרופות ביולוגיות) או מוצרים בשווקים תחרותיים. כדי בכל זאת לעמוד בחוד החנית של תחום בריאות האישה, הודיעה אורגנון עוד לפני השלמת עסקת ההיפרדות שלה ממרק על רכישת חברת המכשור הרפואי Alydia Health, שפיתחה מכשיר לטיפול בתחלואה ובתמותה של יולדות בעקבות דימומים.

הצעד הזה נועד, בין היתר, להראות לעולם שאורגנון מתכוונת לא רק לחלוב את פרות המזומנים הקיימות של MSD, אלא להביא רוח של חדשנות ויזמות שקצת חסרה בתחומים הקלאסיים של בריאות האישה.

עמית צימרמן, מנכ"ל אורגנון ישראל, אומר שהחברה לקחה אליה גם מוצרים "מוזנחים" אחרים של מרק, שאינם בתחום בריאות האישה, כדי לחלוב מהם כמה שיותר מזומן עד סוף תקופת הפטנט שלהם, ולהשקיע את ההכנסות בבריאות האישה. לדבריו, אפילו תרופה של החברה לטיפול בהתקרחות גברית אמורה לשמש למטרה זו.

צימרמן מוסיף שתחום בריאות האישה לא קודם כלל על ידי MSD ישראל בשנים האחרונות. "אנחנו צריכים כעת לעשות למוצרים השקה מחדש".

עמית צימרמן, מנכ"ל אורגנון ישראל / צילום: יח"צ - רמי זרנגר

"יש צרכים שלא סופקו עד היום"

אורגנון פועלת כעת בנישה ללא תחרות כמעט. חברה אחת שאולי אפשר לראות בה מתחרה היא חברת פרינג, שאמנם לא מגדירה את עצמה חברה לבריאות האישה, אבל היא מתמחה בתחומי הטיפול בפוריות וביולדות, לצד גסטרולוגיה ואורולוגיה. פרינג היא חברה פרטית, וגודלה דומה פחות או יותר לזה של אורגנון. יש לה גם מרכז פיתוח ומפעל ייצור בישראל.

חברות ייעודיות לבריאות האישה הן עדיין מחזה נדיר, אבל התחום עצמו מעורר עניין בשנים האחרונות, והוא נחלק לשלושה תתי-תחום עיקריים. התחום הראשון הוא שוק המוצרים הקלאסיים לבריאות האישה, שהמוצרים המובילים בו הם גלולות והתקנים למניעת היריון, גלולות היום שאחרי, הורמונים לתקופת המנופאוזה, תרופות לטיפול בסרטנים גינקולוגיים ותרופות למחלות נשים מובהקות כמו אנדומטריוזיס.

תחום הפעילות השני הוא מחלות שתוקפות בעיקר נשים, כמו פיברומיאלגיה, טרשת נפוצה, מיגרנות, דלקות בדרכי השתן ואוסטיאופורוזיס, וכן מחלות שתוקפות נשים באופן שונה מגברים, כמו מחלות לב.

התחום השלישי הוא פם-טק, מוצרי בריאות דיגיטלית ומכשור רפואי צרכני לרווחת האישה. תחום זה נחשב אחד מתחומי ההשקעה החמים בעולם הבריאות הדיגיטלית, והוא כולל מוצרים כמו אפליקציות לתזמון מחזור, אפליקציות למעקב היריון, משאבות חלב אם חכמות עם יכולות עיבוד מידע ומכשירים לאימון רצפת האגן. יש הכוללים בקטגוריה הזאת גם גביעוניות ותחתוני מחזור.

ניקולסון אומר שאורגנון תעסוק בשלושת התחומים. "לפני ההשקה של אורגנון, מרק עשתה עבודת חקר שוק יסודית מאוד, ומה שהיא גילתה הוא קודם כול שנשים צריכות קול, הן צריכות לדעת שיש מקום שבו הן והצרכים שלהן נשמעים. בכל המחלות ה'נשיות', יש צרכים שלא סופקו עד היום באופן מיטבי על ידי השוק, ואין בהם מספיק חדשנות.

"לפעמים הבעיה היא לא העדר תרופות טובות, אלא נגישות, למשל לאמצעי מניעה, להפלות, לטיפולים שקשורים באיכות חיי המין. במדינות מסוימות יש בעיות בריאות של נשים שנובעות מהמצב החברתי, כמו הרבה פגיעות אלימות ופוסט טראומה".

איך אתם עובדים בתחומים המורכבים הללו?
"אורגנון מבינה שאי אפשר לפעול באופן דומה בכל המדינות. לכן מאוד חשוב לנו שכל סניף בכל מדינה יעבוד באופן עצמאי, עם הפוליטיקה, התרבות והחברה של המדינות הללו. אם ניתקל בהתנהלות של מערכת הבריאות שהיא לא לטובת בריאות האישה, אנחנו ננסה לשנות זאת. זה חלק מהחזון שלנו וחלק מהביזנס שלנו. כמובן, אנחנו צריכים להיות ריאליים לגבי מה שאנחנו יכולים ויש לנו לגיטימציה לעשות".

סיימון ניקולסון, מנהל אזור אירופה והמזה"ת / צילום: Daniel Kennedy

"עוברים תהליך של הסרת סטיגמות"

ניקולסון מציין שמלבד בעיות הנגישות, ישנם תחומים שבהם לנשים פשוט יש תוצאות פחות טובות עבור אותם טיפולים באותן מחלות. "אפילו בקורונה, הגברים חולים יותר והתחלואה קשה יותר, אבל אותה אישה עם אותה חומרת מחלה עלולה להגיע למצב גרוע יותר, וזה בנוסף לפגיעה הלא ישירה של הקורונה בחיי הנשים בכל העולם. נשים לפעמים שמות את הבריאות שלהן בסוף התור אחרי בריאות המשפחה.

"תחומים רבים בעולם בריאות האישה צריכים לעבור תהליך של הסרת סטיגמות. למשל מנופאוזה או בריאות הנפש. מסתמן שכשמדובר בבריאות האישה ובמחלות ייעודיות של נשים, מניעה היא אחד הכלים המשמעותיים, וזה סוג חדש של תקשורת בין חברת תרופות למטופלת. קשר שהוא לאורך כל מעגל החיים, שתומך בשינויים שעוברת האישה בחיים שלה. כדי לעשות זאת אנחנו חייבים לקיים מחקר ופיתוח, גם של מוצרים חדשים וגם של שיטות חדשות לתקשר עם הלקוחות. האופן שבו מוגדר טיפול תרופתי היום הוא שונה מבעבר.

"כיום נשים לא מרוצות מהטיפול הרפואי שהן מקבלות. יש לרבות מהן בטן מלאה על העולם הרפואי, גם על המוצרים עצמם שלא תמיד מותאמים להן, גם על היחס שלפעמים מחלות נשיות מקבלות מרופאים. גם על המוצרים הטובים והטיפולים הטובים שהגישה אליהם נחסמת מסיבות חברתיות".

הרופא שאתם מתמחים בפנייה אליו הוא גינקולוג?
"אי אפשר לעשות את סוג רפואת האישה שאנחנו מכוונים אליה תוך פנייה לרופא אחד בלבד, והיום ממילא כבר די עברה מהעולם צורת השיווק שבה תועמלנים של חברה מוכרים מוצר אחד לרופא אחד. הראייה היא הרבה יותר מערכתית, וחברות מתקשרות מול כל מערכת הבריאות.

"היינו רוצים להביא גם לשינוי בעצם הדרך שהמטופלת עוברת. למשל, אם בבריטניה אישה צריכה קודם כול לעבוד דרך רופא משפחה כדי להגיע לרופא נשים, אנחנו יכולים לשמוע את הצורך של הנשים ולפעול מול מערכת הבריאות כדי לשנות את זה. היום, עם היציאה מהקורונה, לכל בתי החולים ברור שצריך לשנות את הדרך של המטופל מול מערכת הבריאות במגוון אמצעים טכנולוגיים. זה תזמון מצוין להגיע אליהם עם הרעיונות שלנו. אנחנו עובדים לא רק עם בית החולים ומערכות הבריאות עצמן, אלא גם עם נציגים מוניציפליים וממשלתיים שאחראים על בריאות מינית, מניעת אלימות, שוויון זכויות וכדומה".

 

"גם לגברים בחברה יש נשים בחיים שלהן"

כמובן, אתם לא נשים. גם מנכ"ל החברה הוא גבר.
ניקולסון: "גיוון תמיד היה בלב הפעילות שלנו. לא משנה מי האדם, כולנו שייכים וכולנו שווים. אנשים בוחרים באורגנון כי יש אצלנו איזון בין המינים. בהנהלה שלנו כמחצית נשים, בדירקטוריון 70% נשים. זה שונה מכל חברה אחרת בפורצ'ן 500. אנחנו שומעים בחברה קולות של מגוון רחב של נשים מאוד שונות זו מזו בידע ובניסיון המקצועי שלהן".

צימרמן: "אני מוצא את עצמי עושה דברים שלא עשיתי קודם, כמו לראות תוכניות לייף סטייל. ברור לי שאישה הייתה יכולה להיות טובה בתפקיד שלי לא פחות. קיבלתי את התפקיד כי הצלחתי בעבודה שלי כסמנכ"ל כספים של החברה ב-18 החודשים האחרונים, והעבודה שלי על הפיצול. זה היתרון שהיה לי. אחרת ללא ספק היו מגייסים לתפקיד הזה אישה".

בחברה הממוקדת בנשים, האם מספיק לשאוף לגיוון מגדרי או שאנחנו מצפים שתהיה דומיננטיות לקול הנשי?
ניקולסון: "החברה לא חייבת להיות מורכבת מ-95% נשים. גם לגברים שעובדים בחברה ישנן נשים בחיים שלהם, וגם הם מכירים את הבעיות של נשים".

אורגנון

תחום עיסוק: חברה בינלאומית המתמקדת בתחום בריאות האישה
היסטוריה: החברה, שבראשה עומד קווין אלי, נולדה לפני כחודש בעסקת היפרדות מתאגיד התרופות האמריקאי מרק. כרגע היא נבנית בעיקר ממוצרי מרק שעברו אליה
נתונים: החברה שווה כ-7.6 מיליארד דולר והכנסותיה עומדות על 6.5 מיליארד דולר, 80% מהן מגיעות מחוץ לארה"ב. היא פועלת ב-140 מדינות ומעסיקה כ-9,000 עובדים
עוד משהו: בחברה 50% מהעובדים נשים ו-70% מהדירקטורים הם נשים

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד