גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ועדת השרים לענייני חקיקה תדון ביום שני הקרוב בחידוש הותמ"ל; המתנגדים נערכים לקרב

הוועדה לא זנחה לחלוטין הקמה של שכונות חדשות, המוגדרות בהצעת החוק כ"מתחמים משמעותיים לדיור" ●  המתנגדים לחידוש הותמ"ל חוששים שניסוח זה יוביל לפגיעה בשטחים הפתוחים ● מזכ״ל תנועת המושבים ויו״ר התאחדות חקלאי ישראל, עמית יפרח: ״להסיט את פעילות הותמ״ל להתחדשות העירונית"

שי חג'ג', יו"ר מרכז השלטון האזורי / צילום: יח"צ
שי חג'ג', יו"ר מרכז השלטון האזורי / צילום: יח"צ

ביום שני הקרוב תדון וועדת השרים לענייני חקיקה בחידוש חוק הותמ"ל (וועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור). יש להזכיר כי תוקף החוק לא חודש מאז חודש מאי 2020 כך שהוועדה, שתכלית הקמתה הייתה לקדם במהירות בנייה למגורים, דנה אך ורק בתוכניות ישנות. המתנגדים הרבים לחידוש חוק הותמ"ל טוענים כי הצעת החוק, שתובא לפני הממשלה ביום שני, ממוקדת לכאורה בהתחדשות עירונית וסיוע למגזרים הערבי והחרדי, ואולם, יש בה גם פוטנציאל לפגיעה בשטחים פתוחים.

המטרה המוצהרת של חוק הותמ"ל הייתה "קידום יעיל ומהיר של תוכניות בנייה לדיור ביחס למתחמי קרקע, שהוכרזו על ידי הממשלה כמתחמים מועדפים לדיור, זאת במסגרת הליך תכנוני מיוחד הנותן עדיפות ברורה לפיתוח באדמות מדינה". לשם כך ניתנו לוועדה מרבית הסמכויות של המועצה הארצית לתכנון ולבנייה וכן סמכות לאשר תוכניות שהוראותיהן גוברות על הוראות הקבועות בתוכניות מתאר ארציות אחרות, עם סייגים אחדים.

אם בתחילת דרכה הוועדה קידמה תוכניות של שכונות ענק על חשבון שטחים חקלאיים ושטחים פתוחים, הרי שבשנתיים האחרונות, והדבר בא לידי ביטוי גם בגרסא האחרונה של הצעת החוק, אמורה הוועדה להתמקד בקידום התחדשות עירונית מתחמית, ציפוף לאורך מערכות הסעת המונים, תכנון ייעודי למגזר החרדי והמשך התכנון במגזר הערבי.

הוועדה לא זנחה לחלוטין הקמה של שכונות חדשות, המוגדרות בהצעת החוק כ"מתחמים משמעותיים לדיור". מדובר במתחמים שבהם ניתן יהיה לבנות לפחות 1,050 יח"ד. מנסחי הצעת החוק מודעים היטב לביקורת על הפגיעה בשטחים פתוחים ואיכותיים ולכן הם מחייבים לקבל, בטרם הכנת תוכנית ע"י הותמ"ל, המלצה של מנהל התיכנון ואת אישור הממשלה. כמו כן, הם מגבילים את מספר המתחמים מסוג זה שניתן יהיה לקדם ל-15 בשנה הראשונה ו-25 בשנה השנייה.

"עומדים בפתחו של מאבק בלתי מתפשר"

שי חג׳ג׳, יו״ר מרכז השלטון האזורי מסר: ״אנחנו, נציגי ראשי המועצות ותנועת המושבים, מקיימים מרתון פגישות עם חברי כנסת ושרים, ומציגים את המצב כמו שהוא, מתוך דאגה לעתיד מדינת ישראל. אף אחד לא מתווכח עם הנתונים. שרת הפנים אמרה לנו באופן ברור ששטחים חקלאיים יופקעו רק במצבי קיצון, וכי ברור שהמשבר הוא לא תכנוני. יש מלאי תכנוני לעשור הקרוב, וכעת יש לקדם את התשתיות, ליישם את התוכניות המאושרות ולחזק את מרכזי הערים".

מזכ״ל תנועת המושבים ויו״ר התאחדות חקלאי ישראל, עמית יפרח: ״אנו מאמינים שניתן יהיה להגיע להסכמות רחבות באמצעות המשך דיאלוג עם שרת הפנים, איילת שקד, כפי שכבר התחלנו. הדרישות להסכמתנו להארכת חוק הותמ״ל מבוססות על הרצון לצד הגדלת ההיצע לשמור על היישובים החקלאיים והשטחים הפתוחים ולרכז מאמץ במקומות שבהם אכן נדרש לייצר תכנון מהיר. לאחר שהותמ״ל במתכונת הקודמת יצר מלאי מספיק של דירות מתוכננות ובהמשך לעמדה שהוצגה בזמנו הן של ראש מינהל התכנון והן של המשנה ליועמ״ש שעיקרה שהותמ"ל סיים את תפקידו בשטחים הפתוחים.

"אנו עומדים בפתחו של מאבק בלתי מתפשר של ההתיישבות כנגד הארכת חוק הותמ"ל על השטחים הפתוחים והקרקע החקלאית ומציגים חזית אחידה שתפעל באופן רציף ומשותף מול כל שרי ממשלת ישראל על מנת להסיט את פעילות הותמ״ל להתחדשות העירונית , מגזר ערבי וחרדי שם היא דרושה ומוצדקת ולהשיב את התכנון בשטחים החקלאיים לדרך המלך. לטובת בטחון המזון של אזרחי ישראל ולטובת הדורות הבאים״.

ראשת מועצה אזורית גזר, רותם ידלין אמרה: "המאבק נגד הארכת הותמ"ל הוא לא רק של המרחב הכפרי אלא של הציבור כולו. הפעלתו בשנים האחרונות הוכיחה כי התכנון אינו צופה פני עתיד ומחסל את השטחים הירוקים והפתוחים בשל תכנונים לקויים רק לשם מציאת פתרונות מהירים. צריך וחשוב להגדיל את היקפי הקרקעות לבנייה, אבל לא על חשבון השטחים הירוקים שמשרתים את הציבור, החקלאות והצביון של מדינת ישראל".

"ההצעה צריכה להיכנס עמוק למגירה ולהישאר שם"

תגובת אדריכל רם מרש, יו"ר התאחדות האדריכלים ובוני הערים בישראל: "בצד יתרונה של הותמ"ל , אל לנו לשכוח כי חסרונה של הותמ"ל בעצם עיסוקה באופן כמותי ביצירת היצע לכמות גדולה של יחידות דיור בהתעלם משיקולים רחבים יותר ובצרכי הערים, לרבות הצורך בעיבוי מרכזי הערים ובהתחדשות עירונית, טרם מתפשטים לאיזורים פריפריילים תוך העדפת הכמות על האיכות.

"כמו הסכמי בגג, גם בכך יש מלכודת דבש לראשי הערים שיש בידיהם מנגנון קיצור תהליכים משמעותי אך הוא מביא להחמרת המצב התכנוני בו העיר מתפשטת על חשבון הליבה. הלוואי ופעם אחת, לא תחת לחץ שנוצר עקב אי עשייה לאורך זמן, יעדיפו מנגנוני התכנון וקיצורי התהליכים לחפש את פוטנציאל הבניה למגורים במקומות שהעיר צריכה ולא כפי שהורגלנו, תוך שימוש נרחב בעירוב שימושים הן ברמה המבנית והן ברמה המרקמית- נושאים שלא ניתנים לפתרון דרך הותמ"ל.

"צר לי , שכמו מנגנונים אחרים, הזמני הופך להיות קבוע וועדה שקמה כדי לתת האצה זמנית לענף הבניה למגורים, כצורך השעה הופכת להיות הדבר הקבוע ובמקום לייעל את עבודת הוועדות המקומיות והמחוזיות, מחפשים מנגנוני מעקף, תוך הכרזת אי אמון בהם, שכן אם לא - לא היה צורך בה".

דרור בוימל, מנהל תחום התכנון בחברה להגנת הטבע: "פעילות הוותמ"ל, גורמת לנזקים סביבתיים, חברתיים, תחבורתיים, תכנוניים ועירוניים. הצעת החוק להארכת הוותמ"ל, לא רק שלא אמורה להעלות לדיון ואישור, אלא היא צריכה להיכנס עמוק למגירה ולהישאר שם. מאז הקמתה ועד סוף 2019, אישרה הוותמ"ל 135 אלף יחידות דיור, באזורי הביקוש, אבל רשות מקרקעי ישראל ומשרד הבינוי והשיכון, שיווקו רק 20,000 יחידות דיור מתוך זה והחלה בנייתן של 13,000 יחידות דיור, לכל היותר. כלומר - יושבים על המדף, עשרות אלפי יחידות דיור, באזורי הביקוש. הגיעה העת לממש ולהוציא לפועל, את התוכניות שכבר אושרו, על מאות אלפי יחידות הדיור שבהן, ולא להאריך את פעילות הוותמ"ל, על כל חסרונותיה הרבות".

עוד כתבות

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

יפספסו את הריבאונד: מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"