גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך יכול להיות שרכב משומש בארה"ב עולה יותר מדגם חדש, ואיך הכל קשור לאינפלציה

הנתונים המפתיעים על עליית האינפלציה בארה"ב מלמדים שבעיות בשרשרת הייצור של רכבים חדשים, גרמו לרוכשים רבים לפנות לרכישת רכבים משומשים - מה שהוביל לעלייה במחירם ● האם הבעיות השונות בשרשראות הייצור הם הגורם העיקרי לאינפלציה והאם היא זמנית?

מגרש מכירה של רכבים בארה"ב / צילום: Shutterstock, Tada Images
מגרש מכירה של רכבים בארה"ב / צילום: Shutterstock, Tada Images

נתוני האינפלציה בארה"ב שעלו באופן משמעותי מעל לתחזיות זה החודש השלישי ברציפות, מוסיפים עוד טיעונים לשני צדי המתרס סביב השאלה האם מדובר באינפלציה זמנית או בזו שמתודלקת על ידי גורמים שהם כאן כדי להישאר. אבל שיחת היום בארה"ב מיוחסת לאחד הסעיפים שקשור יותר לעליית מחירים זמנית - סעיף המכוניות המשומשות.

עליית מחירי המכוניות המשומשות בארה"ב בחודש יוני תרמה כמחצית מעליית המחירים הכוללת של 5.4% (בחישוב שנתי). בין הסיבות לעליית המחירים אפשר למצוא את צמצום היצע הרכבים החדשים כתוצאה מהמחסור במוליכים למחצה.

המחסור שהותיר את יצרני הרכב ללא שבבים הדרושים לייצור מכוניות חדשות גורר עליית מחירים ששיאה עשוי להירשם ביוני שכן הצפי להמשך הוא לירידה במחירי המכוניות המשומשות. המחסור בשבבים עליו דובר רבות בחודשים האחרונים הוביל לסגירת קווי ייצור בארה"ב, וכאשר מזמיני הרכבים החדשים נדרשים לחכות חצי שנה לרכב במעמד ההזמנה, אין פלא שהם פונים לשוק המכוניות המשומשות.

ולא רק הם. גם חברות השכרת הרכבים שנאלצו להיפטר מציי הרכב שלהן בתקופה שבה הביקושים נפלו בצל הקורונה, אלו חוזרים כעת למגרש הריק והחברות נאלצות לפנות לשוק המכוניות המשומשות שמחירם היו גבוהים ב-45.2% לעומת יוני 2020. פלאי הכלכלה זמנו מצב אבסורדי שבו מחירי חלק מהמכוניות המשומשות גבוהים יותר מאלו של הדגמים החדשים של אותו רכב מאותו יצרן. נתוני אתר iSeeCars מצביעים כי לפחות 16 דגמים של רכבים משנת 2019 היו יקרים יותר מהדגמים החדשים שיצאו בחודש יוני.

ביוני האחרון מחירי המכוניות הן החדשות והן המשומשות עלו בכ-2% ו-10.5% בהתאמה, ותרמו כ-0.4% למדד ה-CPI. מדובר בכמחצית מהעלייה הכוללת במדד ביוני. אבל נראה כי מדובר בגורם זמני שכן בשלב כלשהו שיבושי האספקה יבואו על תיקונם. כך למשל, מדד מחירי המכוניות המשומשות של Manheim מצביע על ירידה של 1.3% ביוני.

לדברי מודי שפריר, האסטרטג הראשי של בנק מזרחי טפחות, "בחינת רכיבי המדד תומכת, מחד, בגרסה כי גורמים זמניים הקשורים לבעיות בהיצע ולביקושים הכבושים אחראיים לחלק ניכר מהזינוק באינפלציה - כפי שבא לידי ביטוי בעלייה החדה הנוספת במחירי הרכבים ובעלייה החדה במחירי החופשות והטיסות.

"עם זאת, חשוב להדגיש כי לאחרונה חלה עלייה באינפלציה גם של הרכיבים ה'פרמננטים' יותר במדד המחירים לצרכן, כמו העלייה במחירי השכירויות, כך שגם אם האינפלציה בחישוב שנתי תתמתן בחודשים הקרובים לאור סיום ההשפעה של חלק מהגורמים הזמניים - ליבת האינפלציה עשויה להפתיע את הפד כלפי מעלה בהמשך השנה".

"הסיפור נותר אותו סיפור"

ליבת האינפלציה בארה"ב (Core CPI) עלתה ביוני ב- 0.9%, לעומת הצפי לעלייה של 0.4%, ובסיכום 12 החודשים האחרונים נרשמה עלייה של 4.5% - קצב העלייה החד ביותר מאז תחילת שנות ה-90. מחירי הטיסות בארה"ב עלו בחודשים האחרונים בחדות, אך המחירים (לא מנוכי עונתיות) בחודש יוני עדיין נמוכים בכ- 3.2% מרמתם טרום משבר הקורונה.

לדברי זאהר זהר, אנליסט בבית ההשקעות אופנהיימר, "האינפלציה בארה"ב ממשיכה לטפס, אבל מאחורי המספרים הסיפור לא השתנה מאז מאי. הסיפור נותר אותו סיפור: עליית המחירים כנראה תהיה זמנית, שכן עליות המחירים נרשמו העיקריות בסקטורים המושפעים לרעה משיבושים בשרשרת האספקה ומפתיחת המשק לפעילות, כמו מחירי מכוניות משומשות, תעריפי טיסות ועלויות תחבורה.

"הנתונים בפועל היו גבוהים בהרבה מהתחזיות המוקדמות, ואלה אמורים להיתרגם להעלאת תחזיות האינפלציה להמשך השנה. ברקע לנתונים, תשואות האג"ח של ממשלת ארה"ב ל-10 שנים ירדו בכ-2 נקודות בסיס עקב חששות משקיעים שעליות המחירים עלולה להצריך העלאת ריבית מוקדם מהצפוי, ובכך לפגוע בהתאוששות הצמיחה הכלכלית של ארה"ב.

"עליות המחירים העיקריות נרשמו בסקטורים המושפעים מפתיחת המשק, כמו מחירי טיסות, מלונות ועלויות תחבורה. תעריפי טיסות ומלונות ביוני עלו ב-2.7% ו-7% בהתאמה, וביחד תרמו כ-0.1% למדד הרחב. אם כך, ניתן לייחס את מרבית העלייה באינפלציה ביוני לגורמים זמניים כגון שיבושים בשרשרת האספקה ופתיחת המשק לפעילות, כאשר מחירי מכוניות משומשות, תעריפי טיסות ומלונות היו אחראים לכמחצית מהעלייה הכוללת במדד ה- CPI.

"לעומת זאת, המסקנה הנדרשת מהנתונים לעיל היא שחלק ניכר מהעלייה באינפלציה ביוני הייתה גם קשורה בסעיפים שאינם מושפעים מגורמים זמניים, כמו מחירי הדיור. סעיף השכירות, המהווה כ-25% מהמדד, עלה ביוני ב-2.3% לעומת תקופה מקבילה אשתקד. מדובר בעלייה של כ-4% בקצב שנתי (SAAR), קצב העלייה המהיר ביותר מאז 2018".

סאמי שער, הכלכלן הראשי של הבנק השוויצרי לומברד אודייר, מספק הסבר שמצודד בתרומתם של הגורמים הזמניים באינפלציה. "חלק נרחב מהגידול במדד המחירים נובע מתת-רכיבים ספציפיים, דוגמת מכוניות, נפט ושירותים שנפגעו מאוד במהלך משבר הקורונה. בנוסף, המרווחים נשארים נמוכים, וכך כמה רכיבים בודדים, דוגמת אלו שהוזכרו, מקפיצים את המדד", אמר שער.

"באופן כללי, יש אינפלציה בכל מקום, והמדדים אינם מפתיעים לאור העובדה שהעולם נמצא במהלך התאוששות ממשבר כלכלי, ולכן אנו לא רואים שום סימן לשינוי משטר אינפלציה ברמה העולמית - מדד הליבה בישראל לדוגמא עומד על 1.5% ו- 1.7% בסין. גורם נוסף שמשפיע על עליית האינפלציה הוא מלאים נמוכים, המרמזים על צווארי בקבוק לטווח הקצר, אך ברמה הגלובלית אין חשש כי לא תהיה יכולת להגיב להתאוששות רמות הביקוש".

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

הפסקת המסחר עם ישראל, הדרישות של טורקיה והציוץ של ישראל כ"ץ

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה