גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם הקיצוצים יוציאו יותר חרדים לעבודה? בדקנו איך זה הסתיים כשלשר האוצר קראו נתניהו, או לפיד

האם ההחלטה הדרמטית של שר האוצר על הפסקת הסבסוד למעונות יום לאברכים תניב למדינה תועלת כלכלית? ● בדקנו איך השתנו שיעורי העבודה, הגיוס וההשתלבות של החרדים באקדמיה בעקבות צעדים דומים בעבר ● וגם: האם ישראל משקיעה בילדים יותר או פחות מב-OECD?

אלכס קושניר, ישראל ביתנו יומן הצהרים, גל"צ, 8.7.21 / צילום: יוסי זמיר
אלכס קושניר, ישראל ביתנו יומן הצהרים, גל"צ, 8.7.21 / צילום: יוסי זמיר

מה צפויות להיות ההשלכות של הודעת שר האוצר, אביגדור ליברמן, על הפסקת סבסוד מעונות היום לכ-20 אלף משפחות אברכים? ההחלטה הזאת מהשבוע שעבר עוררה הדים רבים, והעלתה טענות עובדתיות לגבי מה שקרה בעבר כאשר על החרדים "הוטלו גזרות". האם בכוחם של מהלכים כאלה להגדיל את המעורבות של החרדים בחברה הכללית ולהעלות את שיעורם בכוח העבודה, באקדמיה ובצבא? במקביל עלתה השאלה כמה נדיבה ישראל כלפי משפחות: האם הוצאות המדינה על ילדים הן גבוהות או שלמעשה אנחנו נמצאים מאחור בהשוואה למדינות ה-OECD? בדקנו כמה טענות כאלה שעלו.

תעסוקה: עלייה בכמה גלים

השיח על השתלבות החרדים בעבודה ובצבא נוטה לחזור פעמים רבות אל אותה נקודה ארכימדית ב-2013, אז כיהן יאיר לפיד כשר אוצר וקיצץ בתקציבים שהופנו לחברה החרדית. "לפיד כבר ב-2013 חוקק את החוק הזה (ביטול סבסוד מעונות יום)", הזכירה ביום רביעי שרת הכלכלה אורנה ברביבאי בראיון בכאן ב', "ואני בדקתי את הנתונים וראיתי שב-2013-2015 הייתה עלייה ברורה ומובהקת של אנשים שיצאו לשוק העבודה". אלכס קושניר מישראל ביתנו אמר דברים דומים בשבוע שעבר בגל"צ והזכיר גם את פועלו של בנימין נתניהו כשר אוצר: "גם בשנת 2003 נתניהו נקט צעדים דומים, וגם בשנת 2013 - אז כל הצעדים האלו בסוף כן מביאים לעלייה בהשתתפות בשוק התעסוקה בקרב המגזר החרדי", הוא קבע.

מנגד, ח"כ מיכאל מלכיאלי מש"ס טען לפני שבוע בראיון ב-103 FM כי המשק יפסיד כתוצאה מההחלטה של ליברמן. לדבריו, אחרי הרפורמה של לפיד ב-2013 "הגרף של העובדים עלה, (אבל) לא לקחו בחשבון את כמות החרדים שגדלו באותה תקופה. זה בלוף. יותר מזה, כמות המתגייסים באותה תקופה ירדה כי אין דבר כזה גיוס בכפייה; (גם) כמות החרדים באקדמיה ירדה". 

 

אז מי צודק? נתחיל בנתונים היבשים: שנתון החברה החרדית של המכון הישראלי לדמוקרטיה עוקב אחר שיעור התעסוקה של החרדים באחוזים, כלומר תוך התחשבות בגידול האוכלוסייה, כך שהוא מנטרל מראש את הטענה של ח"כ מלכיאלי (שלא העביר לנו סימוכין לטענתו). הנתונים שם אכן מראים כי עד 2002 נרשמה ירידה הדרגתית בשיעור התעסוקה של החרדים, כשמ-2003, השנה שהוזכרה על ידי ח"כ קושניר, המגמה מתהפכת: תעסוקת הגברים החרדים מתחילה לצמוח בשיעור ממוצע שנתי של 2.4% עד שב-2019 היא מגיעה ל- 52.5%. שיעור החרדיות העובדות צומח בקצב גבוה יותר, 2.7% בשנה, וב-2019 הוא מגיע ל-76.7%. מדובר בעלייה כללית של 2.6% בשנה, כשנכון ל-2019 כ-65% מהחברה החרדית עובדת.

מעבר לכך, אפשר להצביע על נקודות מפתח נוספות לאורך הדרך, ביניהן, השנים 2014-2015 בהן עלה שיעור תעסוקת הגברים החרדים ב-8.1% בשנה, לאחר הקיצוץ בקצבאות הילדים וצעדים נוספים שהנהיג לפיד כשר אוצר. מנגד, לאחר 2015, כשהחרדים חזרו לממשלה, קצב הגידול בהשתתפות החרדים בעבודה ירד, כשאצל הגברים לבדם כמעט לא נרשם שיפור בין השנים 2016 ל-2019 (עלייה של 0.2% בלבד).

אם הנתונים היבשים לא מספיקים כדי להראות שהצעדים של נתניהו ולפיד השפיעו לחיוב על שיעור התעסוקה בחברה החרדית, אפשר להיעזר בדברים שאמר בעבר למשרוקית ד"ר גלעד מלאך, ראש התוכנית לחרדים במכון הישראלי לדמוקרטיה. מלאך הסביר ב-2019 כי תעסוקת הגברים החרדים עלתה בכמה גלים: הראשון התרחש ב-2003 בעקבות הקיצוץ בקצבאות ובייחוד בקצבאות הילדים; השני אירע בשנים 2011-2009, אז יושם מענק העבודה הידוע כ"מס הכנסה שלילי", והורד גיל הפטור משירות צבאי לצעירים חרדים; והשלישי בשנים 2015-2014, כתוצאה מהצעדים שכבר הזכרנו. מנגד, הוא ציין אז, בתקופות בהן לא נעשו צעדים לעידוד כניסת חרדים לשוק התעסוקה, לא חלה כמעט עלייה אצל הגברים. 

גיוס ואקדמיה: מגמה מעורבת

ח"כ מלכיאלי העלה טיעונים גם לגבי מגמות הגיוס וההשכלה בקרב החרדים. לגבי הגיוס, נראה שהוא צודק. הנתונים המתוקנים שפרסם אכ"א לאחר שהתברר שהספירה הקודמת הייתה מוטעית מעלים כי בין 2014 ל-2018 לא חל שינוי משמעותי במספר החרדים שהתגייסו, ולמעשה הוא פחת קצת מ-2,076 בשנה ל-1,988. ועדת נומה כתבה במסקנותיה באופן מפורש כי ככלל "כמות המתגייסים החרדים בין השנים 2013-2018 (הייתה) דומה ואינה במגמת עלייה". 

בכל הנוגע לסטודנטים החרדים המצב מורכב יותר. באופן כללי, הנתונים מראים מגמת עלייה משמעותית: ב-2011 היו כ-5,500 סטודנטים חרדים ואילו בשנת הלימודים 2019-2020 נרשמו כ-13,400 סטודנטים חרדים. העלייה הממוצעת היא כאלף סטודנטים לשנה. 

יחד עם זאת, העלייה מגיעה כמעט אך ורק מהסטודנטיות. ב-2011 כרבע מהחרדיות הלכו ללימודים אקדמיים (23%) ואילו בשנה האחרונה כבר מדובר בשליש (33%). לעומת זאת, בשיעור הגברים החרדים שהולכים לאקדמיה לא חל גידול: 13% ב-2011, ובשנה האחרונה רק 12% מהם. במובן הזה מלכיאלי צודק, יותר גברים חרדים לומדים, אך שיעורם מכלל החרדים לא עלה. 

תמיכה במשפחות: הקצבאות נמוכות, ההוצאה גדולה

מי שהעלה טיעון מעניין בתגובה למהלך של ליברמן היה ח"כ יעקב אשר מיהדות התורה שאמר בראיון לכאן ב' בשבוע שעבר כי "כל אחד יודע שברוב מדינות ה-OECD הנושא של קצבאות ילדים הוא הרבה יותר גדול מאשר בארץ, פי כמה אפילו".

הביטוח הלאומי מצדיק את אשר. בדוח שפרסם המוסד ב-2020 וכולל השוואה של ישראל ל-22 מדינות החברות באיחוד האירופי בתחום קצבאות הילדים, ישראל נמצאת במקום השלישי מהסוף בגובה הקצבאות. אפשר להעלות שאלות מתודולוגיות לגבי הבדיקה הזאת שמתייחסת רק לקצבת הילד השני (בצרפת למשל לא מוענקת כלל קצבה לילד הראשון), ואפשר גם לציין שהחישוב בו לא כולל את תוכנית "חיסכון לכל ילד", החדשה יחסית, שבמסגרתה המדינה מעבירה 50 שקל בחודש לכל ילד, אותם אפשר לפדות בגיל 18.

יחד עם זאת, ייתכן שהבדיקה הדרושה כאן היא מורכבת יותר, כזאת שלוקחת בחשבון לא רק את הקצבאות אלא את כלל ההטבות שמעניקה המדינה לילדים, ובהן אותו סבסוד למעונות שבוטל כעת על ידי ליברמן. ל-OECD יש מדד שנקרא "Family Benefits", שבוחן את סך ההטבות שמקבל מהמדינה משק בית שיש לו ילדים על ידי חלוקה למזומן (Cash), כלומר כסף שמגיע ישירות למשפחות, וסיוע (Kind), כלומר סובסידיות למיניהן. כאן, מצבה של ישראל טוב בהרבה. 

כשבוחנים את המזומן עולה כי ב-2017 (השנה המעודכנת ביותר של הדוח) סך הקצבאות ששילמה ישראל עמד על 1.13% מהתמ"ג, קרוב מאוד לממוצע ה-OECD שעומד על 1.16%. ואם נבדוק את הסבסודים נראה כי ב-2017 ישראל עקפה את ממוצע ה-OECD עם הוצאה של 1.12% מהתמ"ג, לעומת פחות מאחוז בממוצע המדינות החברות. בחישוב של שתי הקטגוריות יחד, ישראל הוציאה 2.3% מהתקציב על תמיכה ישירה ועקיפה במשפחות, יותר מממוצע ה-OECD שעמד על 2.1%.

איך עם קצבאות כה נמוכות ביחס לתמ"ג בנפש, ההוצאה עוקפת את ממוצע ה-OECD? הסבר אפשרי הוא שישראל היא המובילה ב-OECD בשיעור הפריון הכללי. כלומר, גם כשכל ילד מקבל פחות, עדיין יש הרבה יותר ילדים לתת להם.

עוד כתבות

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"