גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סלולרי קונים לאט, דירות קונים מהר: איך נראים הרגלי הנדל"ן של הישראלים

סקר שערך אתר madlan בקרב רוכשי דירות העלה שדווקא ברכישה הגדולה ביותר, הקונים מוותרים על בדיקות מעמיקות - וחלקם גם מתחרטים ● כמחצית מהקונים ביקרו בדירה שקנו פחות משעתיים

53% מרוכשי הדירות ציינו לפחות נושא אחד שהם מצטערים שלא בדקו לפני הרכישה / אילוסטרציה: טלי
53% מרוכשי הדירות ציינו לפחות נושא אחד שהם מצטערים שלא בדקו לפני הרכישה / אילוסטרציה: טלי

עם יד על הלב - כשאתם קונים טלפון סלולרי חדש או אוזניות למשל, כמה זמן אתם משקיעים בקנייה? בהשוואה בין מוצרים, בהשוואת מחירים? בעיון בחוות דעת וביקורות? ומה באשר לקניית נעלי ריצה או שמלה? רבים מאיתנו משקיעים לא מעט זמן במציאת הפריט הנכון. מנגד, כשנערכים לקנייה הגדולה והמשמעותית ביותר - דירה - מתברר שהרוב אינם משקיעים בבדיקה מעמיקה.

כמחצית מרוכשי דירות העידו על עצמם כי ביקרו בדירה שרכשו פרק זמן של עד שעתיים ורק 14% ערכו שיחות עומק עם השכנים. הסקר: ממצאים אלה ואחרים עולים מסקר שערכה חברת madlan בקרב 210 רוכשי דירות. את הסקר ערכה חברת MIRI DIKMAN - מחקרי שוק ותובנות צרכנים בקרב 210 מרואיינים מהאוכלוסייה היהודית דוברת העברית בגילאי 25 ומעלה, שרכשו דירה במהלך חמש השנים האחרונות.

כאמור, מחצית מרוכשי הדירות (48%) ביקרו בדירה שרכשו פרק זמן של עד שעתיים בלבד - פרק זמן קצר למדי ביחס להיקף ההשקעה. כ-60% מדווחים שביקרו בדירה ברוב שעות היממה, כך שיש להניח שמדובר בסדרה של ביקורים קצרים יחסית.

בדיקת חלופות: האם הרוכשים בדקו חלופות אחרות לפני שקנו את הדירה? 37% מהרוכשים מעידים שביקרו בנכס אחד עד ארבעה נכסים נוספים בלבד טרם הרכישה, ובממוצע ביקרו הרוכשים בכשישה נכסים נוסף לדירה שרכשו. 13% מרוכשי הדירה מדווחים כי לא ביקרו בנכס נוסף.

איך מחפשים את הדירה הרצויה? 58% עושים זאת דרך הלוחות השונים ובאמצעות מתווכים (49%), 32% מחפשים דירה בעמודי פייסבוק או באמצעות חברים.

השיקולים: מהם השיקולים המרכזיים המנחים את הרוכשים בהחלטתם לרכוש דירה? השיקול הבולט ביותר, כפי שעולה מהסקר, הוא שקט ושלווה, שדורג על ידי 57% מהמשתתפים כשיקול חשוב בבחירת דירה, ודורג על ידי 20% מהמשתתפים במקום הראשון מבין השיקולים.

השיקול השני שבלט בתוצאות הסקר הוא הפוטנציאל לעליית שווי הנכס, שדורג על ידי 49% מהמשתתפים כשיקול חשוב, ועל ידי 18% כשיקול הכי חשוב. במקום השלישי עולה סוגיה מהותית הרלוונטית במיוחד בימים אלה שבהם פקקי התנועה שוברים שיאים - ל-40% חשוב זמן הנסיעה הצפוי למקום העבודה. הנושא הרביעי שצף בעיקר בעקבות אירועים ביטחוניים הוא הצורך במרחב מוגן בדירה, כך על פי 33% שציינו שקיום ממ"ד בדירה הוא שיקול חשוב.

על מה מתחרטים: גם חרטה עולה לאחר רכישת דירה: מהסקר עולה כי 53% מרוכשי הדירות ציינו לפחות נושא אחד שהם מצטערים שלא בדקו לפני הרכישה. מה למשל? ביצוע שיחות עומק עם השכנים - 30% ציינו כי הם מתחרטים שלא עשו שיחה כזו. נושא זה משמעותי במיוחד נוכח העובדה ששיחה עם השכנים היא אחת הדרכים היחידות לגלות מפגעי רעש. רק 9% מהמשתתפים בסקר ציינו כי בדקו את הקרינה בסביבת הדירה לאור אנטנות, שנאי חשמל וכו', ו-23% מתחרטים שלא עשו זאת.

סוגיה אחרת שמחובת הרוכשים לבדוק היא תכנון עתידי לשכונה שבה ממוקמת הדירה. 28% ציינו כי בדקו את התכנון העתידי לשכונה לטווח של חמש שנים ו-21% מתחרטים שלא עשו זאת.

 

ועוד בעולמות החרטה שבדיקה מעמיקה יכלה למנוע או לצמצם: 38% מרוכשי הדירות מדווחים כי גילו על הדירה דברים שבדיעבד חבל שלא ידעו טרם הרכישה - 21% מהם ציינו ליקויים בדירה שיכלו לגלות אילו היו בודקים קודם, במקום השני, סוגיה מהותית בהחלט - טיב האוכלוסייה בסביבה: 16% ציינו כי הם הופתעו לרעה מהשכנים.

גם רעש עלה בהיבט הזה על פי 13% מהקונים. שליש מהקונים מודים שאילו היו יודעים מראש דברים שהם גילו רק בדיעבד על הדירה, הם לא היו רוכשים אותה. על פי הסקר, מתוך 32% שמודים שלא היו רוכשים את הדירה אילו היו יודעים עליה דברים בדיעבד, 17% מביעים בגלוי חרטה של ממש, במכון המחקר משערים כי המספר קטן יותר לאור "הצורך בהפחתת דיסוננס ובשל העובדה שמדובר בקנייה משמעותית מאוד".

בשורה התחתונה: "אף שניתן ללקט מידע ממקורות מגוונים, עדיין קיים אצל הקונים קושי בהבנת אופי השכונה, האם מתוכננת בנייה עתידית בסמוך, בתי ספר, שכנים, הקהילה וכו'", אומר טל קופל, מנכ"ל madlan. "תוצאות הסקר שערכנו מעידות שלמרות שיקולי קירבה למקום העבודה או הפוטנציאל לעליית שווי הנכס, רובנו רוצים לגור בסביבה שתעניק לנו שקט ושלווה - וזה בדיוק המקום בו בדיקות שנעשות טרם קבלת ההחלטה יכולות להשפיע".

טל קופל, מנכ"ל madlan / צילום: שרון אדלר

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המספרים נחשפים: 120 אלף ישראלים עושים בכל שנה את הטעות הגדולה ביותר בפנסיה

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● נתונים שהגיעו לידי גלובס חושפים כי התופעה של משיכת כספים מקרנות הפנסיה מוקדם מדי, הולכת וצוברת תאוצה, הגם שבכך מאבדים החוסכים זכויות ומשלמים קנס גדול ● בכיר בלשכת סוכני הביטוח: "עם ישראל מפרק לעצמו את הפנסיה תחת שידול ורמייה"

רנו 5 2025 קומפורט / צילום: יח''צ

מכונית רטרו צרפתית החל מ-169 אלף שקל. למי היא מתאימה?

הגלגול החשמלי המודרני של רנו 5, רנו 5 2025 קומפורט, אינו זול, ופונה בעיקר למי ששומר פינה חמה בלב לדגם ההיסטורי ● אבל מאחורי העיצוב זו חשמלית עירונית שימושית, מודרנית ונעימה לנהיגה נמרצת

פינוי בינוי בתל אביב / צילום: שי אשכנזי

לשכת עוה"ד מזהירה מפני הקשחת תנאי ערבות חוק המכר בהתחדשות עירונית

לשכת עורכי הדין פנתה לבנק ישראל בטענה כי הערבויות שניתנות לדיירים בפרויקטי התחדשות עירונית הלכו והורחבו מעבר לחוק בשנים האחרונות, מכבידות על היזמים ומסכנות פרויקטים ● וגם: איך ההגנות הללו עלולות לפגוע גם בדיירים עצמם?

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

וויז אייר והגדלת הפטור על חבילות: הניסוי הכלכלי הגדול יוצא לדרך

בכנסת מפילים את הגזירות על הרשויות המקומיות ● הציבור ממהר למשוך כספים מהפנסיה ● והצעדים הכלכליים משחקים לטובת המתחרים מחו"ל ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שלומי ויוסי אמיר, בעלי השליטה בשופרסל / צילום: יונתן בלום

נתון אחד מעלה את השאלה: האם הלקוחות נוטשים את שופרסל בגלל העלאות המחירים

מניית רשת המזון צנחה ב–7% לאחר שדיווחה על רבעון שלישי רצוף של ירידה במכירות בחנויות זהות ● גם אצל המתחרות ניכרה חולשה, אך בשוק חוששים שהמצב בשופרסל קשה יותר ונובע ממהלכי ההתייעלות והעלאות המחירים: "המשך הירידה בהכנסות עלול לקרב הרשת להפסד"

ח''כ דוד ביטן / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

"תפסיקו להדליף ואני אענה": החקירה הנגדית של ח"כ דוד ביטן יצאה לדרך

במהלך החקירה הנגדית ניסתה התובעת להראות שוב ושוב כי ח"כ דוד ביטן התחמק מלמסור תשובות מלאות על אף שידע אותן ● ביטן, שמואשם בקבלת שוחד לצד עבירות של הלבנת הון והפרת אמונים, טען כי חשש מהדלפות וכי הוא "לא יכול לזכור את כל הפרטים ב-12 שעות חקירה" ● וגם: איך הוא מפרש את המילה "שטינקר"?

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

אירופה נסחרת במתינות, המסחר המוקדם בוול סטריט הושבת בעקבות תקלה

תקלה באחד ממרכזי הנתונים של בורסת שיקאגו (CME) גרמה להשבתה של המערכת: מחירי החוזים העתידיים על WTI, אג"ח ממשלת ארה"ב ל־10 שנים וה־S&P 500 - לא עודכנו ● היום יתקיים יום מסחר מקוצר בוול סטריט ● שער הביטקוין מראה מגמת שיפור מתונה ועומד על 91 אלף דולר

גילדת השוחטים בחו''ל חוגגת / צילום: Shutterstock

שכר של 300 אלף שקל בחודש וטיסות בביזנס לכל המשפחה: הגילדה שחוגגת בחו"ל - על חשבוננו

צריכת הבשר זינקה וישראל מסתמכת על יבוא ● אך הרבנות לא ממהרת להכשיר שוחטים שיטוסו לחו"ל וכך יוצא שקבוצה קטנה וסגורה נותנת מענה לעשרות יבואנים ● הם מצדם נאלצים לשלם כל שכר, שמגיע למאות אלפי שקלים בחודש, ולהיענות לעוד גחמות ● בינתיים העלויות מתגלגלות לצרכן

פרויקט exchange ברמת גן / צילום: 3division

למרות פגיעת הטיל: אזורים מקווה להשלים את בניית מגדל Exchange בר"ג עד לסוף השנה

החברה מציינת בדוח הכספי לרבעון השלישי של 2025 כי היא ממשיכה לפעול לקבלת תעודת גמר "במועד שתוכנן", קרי הרבעון הרביעי של השנה ● השיפוצים צפויים להתארך מעבר לכך ● אחת מהשפעות הפגיעה: החברה מכרה לאורך השנה רק שלוש דירות בפרויקט

 

מנכ''ל שיכון ובינוי, עמית בירמן

דוחות שיכון ובינוי: מספר העסקאות של מכירות דירות צנח, אך הרווח זינק

למרות צניחה חדה במכירות הדירות, שיכון ובינוי מציגה זינוק ברווח הנקי - שהגיע ל־55 מיליון שקל ברבעון ו־325 מיליון שקל מתחילת השנה ● העלייה מיוחסת בעיקר לצמיחה במגזרי התשתיות והנדל”ן בחו”ל ● בחברה מעריכים כי אי־הוודאות בענף תתמתן ותחזיר את הביקושים ב־2026

איראן מנסה לשכנע את המדינה הגרעינית: תתמכי בנו מול ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: בעולם חושבים שהפסקות האש בלבנון ועזה עלולות לקרוס, איראן רוצה להבטיח שפקיסטן תפעל איתה נגד ישראל אבל לא בטוח שזה יקרה, מה ישראל רוצה בסוריה, ואיך נשיא סוריה עוזר לסכל הברחות נשק של חיזבאללה ● כותרות העיתונים בעולם

הסכמי מתנה / איור: לירון בר עקיבא

אחות נתנה לאח את הדירה שירשו, ואז התחרטה. מה קבע ביהמ"ש?

אחות העבירה לאחיה את כל זכויותיה בנכסים שירשו יחדיו מהוריהם המנוחים ללא תמורה ● לאחר שהאח העביר את הזכויות בנכסים לבתו ללא תמורה, הגישה האחות תביעה נגד אחיה ובתו בטענה כי החוזים היו למראית עין בלבד ● מה קבע בית המשפט?

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

דיווח: איראן העבירה סכומי עתק לחיזבאללה במהלך השנה דרך דובאי

הוול סטריט ג'ורנל חושף את מנגנון העברת הכספים מאיראן לחיזבאללה בשנה האחרונה ● דיווחים בלבנון: צה"ל ממשיך את התקיפות ● כוח של צה"ל ומג"ב ירה בשני מבוקשים במהלך מעצר - האירוע תחת חקירה ● דיווח: צוות של הצלב האדום והזרוע הצבאית של חמאס מחדשים את החיפושים אחר חלל חטוף ● הרמטכ"ל זמיר אישר את גרף הלחימה של צה"ל לשנת 2026, במסגרתו משרתי המילואים צפויים לבצע כ-60 ימים ● עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

חברת בנייה חדשה בדרך לבורסה: עומר הנדסה תנסה לגייס לפי שווי של 1.4 מיליארד שקל

חברת הבנייה צפויה להצטרף בקרוב לבורסה עם השלמת ההנפקה, שתכלול הנפקת מכר בהיקף של 120 מיליון שקל ● בין הפרויקטים שהוקמו על ידיה: מגדלי בסר ברמת גן, מגדל ART בבני ברק וקניון רמות בירושלים

עמיר אהרון, מנכ''ל מחלבות גד / צילום: זוהר שטרית, עמית פרבר דניאל לילה סטיילינג

דוח ראשון למחלבות גד לאחר ההנפקה: עלייה במכירות לצד ירידה ברווחים

מחלבות גד החלה להסחר בבורסה בת"א בספטמבר 2025 ● המכירות ברבעון השלישי גדלו בכ-4.2% והסתכמו בכ-185 מיליון שקל, אולם הרווח הגולמי ירד והסתכם בכ-49.7 מיליון שקל, ואילו הרווח הנקי הסתכם ב-11.3 מיליון שקל לעומת כ-13 מיליון שקל ברבעון השלישי אשתקד

מוצרי סוגת בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנפקת סוגת מתקרבת: תגייס 300 מיליון שקל, לפי שווי של 850 מיליון שקל

חברת המזון, שבשליטת פורטיסימו, ממשיכה לקדם את הנפקתה שצפויה לצאת לדרך עד סוף השנה ● הנהלת סוגת, בראשות המנכ"ל גיא פרופר, תחזיק מניות בהיקף של כ-28 מיליון שקל

לב לבייב / צילום: תמר מצפי

המחוזי קבע: חברת היהלומים של לבייב תשלם עשרות מיליונים במס

שנים לאחר שחברת היהלומים ארגנה מחדש את פעילותה בחו"ל ומכרה את חלקה בחברות בארה"ב, קובע המחוזי כי העסקאות ההן יובילו כעת לחיוב מס בישראל

מכוניות ליצוא בנמל בסין / צילום: Shutterstock

המאבק סביב הריכוזיות עולה מדרגה: יבואני רכב זומנו לשימוע במשרד התחבורה

משרד התחבורה שוקל שלא לחדש רישיונות ליבואנים גדולים בעקבות המלצות רשות התחרות; ממשלת סין עשויה להתערב ● אחרי שנתיים של חרם טורקי, הקורולה ההייברידית עושה קאמבק לישראל ביבוא חדש הפעם מיפן ● וגם: מרצדס מציגה דגם חשמלי חדש ו־BYD מוסיפה לשוק גרסת פלאג־אין מוזלת ● השבוע בענף הרכב

ניצול קשישים / צילום: Shutterstock

כשהמטפלת הופכת ליורשת: שני פסקי דין חדשים חושפים טפח מתופעת ניצול הקשישים

בשני פסקי דין שפורסמו לאחרונה פסל ביהמ"ש צוואות בהן עותרים טענו כי מדובר היה בניצול של קשיש ● מומחים מסבירים איך להתגונן ומהן נורות האזהרה

מייק פומפאו, מזכיר המדינה האמריקאי וראש ה־CIA לשעבר / צילום: Reuters, Nina Liashonok/Ukrinform

"חמאס לא יפורז, איראן לא למדה את הלקח": מזכיר המדינה האמריקאי לשעבר בראיון בלעדי

מייק פומפאו, מזכיר המדינה האמריקאי וראש ה־CIA לשעבר, היה מעורב עמוקות בעיצוב הסכמי אברהם • בראיון מיוחד לגלובס הוא מדבר על הסיכויים לנורמליזציה בין ישראל לערב הסעודית, מתייחס ליחסים עם טראמפ, וחושף: "האיראנים עדיין מנסים לחסל אותי"