גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רווחי הפשיעה הסביבתית בעולם: בין 110-281 מיליארד דולר בשנה

ארגון ה-FATF פרסם מדריך בנושא הלבנת הון שמקורו בפשיעה סביבתית - כגון כריתת עצים בלתי חוקית, סחר בלתי חוקי בחיות בר, כרייה במכרים לא מדווחים והטמנת פסולת בלתי חוקית

פסולת / צילום: מועצה אזורית משגב
פסולת / צילום: מועצה אזורית משגב

כמה יכולים עבריינים וארגוני פשיעה בעולם להרוויח מכריתת עצים בלתי חוקית, סחר בלתי חוקי בחיות בר, כרייה במכרים לא מדווחים והטמנת פסולת בלתי חוקית? לפי ההערכות של ארגון ה-FATF (כוח המשימה הבינלאומי המוביל את ההסדרה העולמית למאבק בהלבנת הון ובמימון טרור), רווחי הפשיעה הסביבתית הגלובלית מגיעים לכ-110 עד 281 מיליארד דולר בשנה. לתופעות אלה ישנן השלכות מרחיקות לכת על הסביבה, הכלכלה, בריאות הציבור ובטיחותו, והן הולכות ומתגברות עם השנים, אך הן אינן נמצאות בלב השיח על המאבק בפשיעה הכלכלית. ארגון ה-FATF רוצה לשנות זאת.

פגיעה בחיות, ביערות ובקרקעות

לאחרונה פרסם הארגון מדריך בנושא הלבנת הון שמקורו בפשיעה סביבתית, במטרה להעלות את המודעות לגבי אופן קבלת הכספים אשר מופקים מהפעילות הבלתי חוקית ואופן הלבנתם. הדוח מבוסס על עבודות קודמות של הארגון בתחום איכות הסביבה, ביניהן דוח משנת 2020 בנושא הלבנת הון שמקורו בסחר בלתי חוקי בחיות בר, אשר הדגיש את הצורך להעריך את סיכוני הלבנת ההון הקשורים לסחר הבלתי חוקי בחיות בר בכל מדינה ולהבטיח את קיומה של מסגרת משפטית איתנה לצורך איתור כספי הפשיעה וביצוע חקירות פיננסיות.

נכון להיום אין הגדרה אוניברסלית לפשיעה סביבתית, אך הכוונה היא, ככלל, לעבירות פליליות הפוגעות בסביבה. הדוח מתמקד בהלבנת הון מפשעים סביבתיים נבחרים, הכוללים כריתת עצים בלתי חוקית, פינוי קרקע בלתי חוקי, כרייה בלתי חוקית ושינוע והטמנה בלתי חוקיים של פסולת.

בדוח מוגדרות העבירות המרכזיות באופן כללי, מתוך מטרה שכל מדינה החברה בארגון (בהן גם ישראל) תוסיף להגדרה את האלמנטים הייחודיים לה. כך, כריתת עצים בלתי חוקית מוגדרת ככוללת הובלה, קנייה או מכירה של עצים בניגוד לחוק המקומי והבינלאומי; פינוי קרקע בלתי חוקי כולל רכישה ופינוי לא חוקי של אדמות לצורך חקלאות, בנייה או צרכים אחרים; הרס יערות מוגדר כמונח כללי לתיאור פעילות עבריינית הפוגעת ביערות.

המונח מתייחס לכל שרשרת האספקה, החל מכריתה והובלה של העצים ועד לעיבוד ומכירה, כולל כריתת עצים בלתי חוקית ופינוי קרקע; שינוע והטמנה בלתי חוקיים של פסולת (Waste Trafficking) כולל יצוא או סילוק בלתי חוקי של פסולת אלקטרונית, פלסטיק וחומרים מסוכנים; וכרייה בלתי חוקית מתייחסת לפעילות כרייה המתבצעת ללא אישור המדינה (בהעדר זכויות על הקרקע, רישיונות כרייה והיתרי עבודה או הובלת מינרלים) או פעילות כרייה באישור המדינה בעקבות מתן שוחד.

את הדוח הכינה קבוצת העבודה האופרטיבית של ארגון ה-FATF (ה-RTMG), אשר בראשה עומדת ראש הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, ד"ר שלומית ווגמן-רטנר. בישראל קיימות כיום עבירות מקור (עבירות המהוות גם עבירת הלבנת הון על-פי חוק איסור הלבנת הון ומאפשרות חילוט נכסים וכספים וכן ענישה מחמירה יותר) המתייחסות לפעילות בלתי חוקית בתחום כריית החול, תחנות דלק וגז וטיפול בלתי חוקי בפסולת.

זהב בשווי של 6 מיליון דולר

מהדוח עולה כי למרות הרווח העצום שמופק מפעילות עבריינים זו, לא מדובר בעבירות שרשויות האכיפה מתמקדות בהן, ובמקרים רבים הן מתגלות לאחר פרסומים בתקשורת. על-פי הדוח, מרבית הדיווחים החשודים שהוגשו ליחידות למודיעין פיננסי במדינות השונות בעולם, נשלחו בעקבות פרסומים בתקשורת שכללו, בין היתר, חקירות של עמותות ללא מטרות רווח. בדרום-מזרח אסיה, למשל, רוב הדיווחים החשודים התגלו בעקבות סיקור חדשותי שלילי.

אחת המדינות ציינה כי היא כעת פועלת להעמיד לדין ישויות המעורבות בכריתת יערות בלתי חוקית בהיקף של למעלה מ-110 מיליון דולר, כאשר הפרשה התגלתה בעקבות מידע שפרסם ארגון ללא מטרות רווח בנוגע לרשת הלבנת הון מקצועית הפועלת באמצעות חשבונות הממוקמים במרכז פיננסי בחו"ל. מדינה אירופית אחרת קיבלה רשימה מפורטת של חשודים המחזיקים בחברות בתחום פינוי פסולת בעקבות פרסום תקשורתי על פעילות הבלתי חוקית שבוצעה על-ידי אותם חשודים.

בין מקרי האכיפה המתוארים בדוח נכללת פעילות הלבנת הון של כספים שמקורם בכריית זהב בלתי חוקית בדרום אפריקה. בשנים האחרונות דרום אפריקה העמידה לדין 21 חשודים במגוון רחב של עבירות הכוללות בין היתר הקמה של מיזם בלתי חוקי, ניהול מיזם בלתי חוקי, הלבנת הון, גניבה, רכש, החזקה והובלה של מתכות יקרות, החזקת חומרי נפץ, סחר בלתי חוקי של מהגרים וניסיון לרצח. קבוצה זו קשרה קשר לביצוע עבירות הנוגעות לכרייה ולמכירה בלתי חוקית של זהב.

במהלך החקירה התגלו 16 מפעלים בלתי חוקיים לכריית זהב ונתפס זהב בשווי של 6 מיליון דולר. הרשויות השתמשו בראיות אשר נמצאו בטלפונים הניידים של העבריינים וניתחו מאות מסמכים אשר הצביעו על כך שהפושעים מכרו זהב בערך העולה על 300,000 דולר. החוקרים השתמשו בראיות שהועברו על-ידי גיאולוג מוסמך ועקבו אחר נכסים ורכבים שנרכשו על-ידי אחד מחברי הקבוצה. מאמצים אלה הבטיחו הרשעות בגין סחיטה, הלבנת הון ועבירות ביחס לחוק סחר במתכות יקרות.

במהלך פעולת המשטרה הקבוצה פוצצה מטען חבלה מאולתר. כל הנאשמים הורשעו בעבירות שיוחסו להם, והוטלו עליהם 15 שנות מאסר בפועל באשמת הלבנת הון.

ארגון הפשיעה האיטלקי והעסק לפינוי פסולת

במקרה אחר שמוזכר בדוח נחשף ארגון פשיעה איטלקי שפעל לשינוע והטמנה בלתי חוקיים של פסולת כולל יצוא וסילוק בלתי חוקי של פסולת אלקטרונית, פלסטיק וחומרים מסוכנים. העבירות בוצעו באמצעות חברת-קש בתחום פינוי הפסולת. חקירה זו החלה בעקבות דיווח על עסקה חשודה של אחד הגופים הפיננסים לרשות לאיסור הלבנת ההון האיטלקית (ה-FIU האיטלקי), שתיאר תזרים פיננסי של חברה הפועלת בענף פינוי מתכות ופסולת, אשר לא היה לה מבנה ארגוני הולם או פעילות כלכלית מדווחת.

חלק מהסממנים החשודים כללו את העובדה שבעלי המניות הקודמים נחקרו על-ידי התובע הכללי בשנת 2015, וכי בעלי המניות החדשים רכשו את החברה במחיר נמוך משמעותית משווי השוק והיו בעלי ידע וכישורים מוגבלים בתחום.

במסגרת החקירה נמצאו העברות בנקאיות לחברות איטלקיות הפעילות באותו התחום אשר נחקרו בעבר בגין פשעי מס, פינוי פסולת בלתי חוקית והלבנת ההכנסות אסורות של ארגון פשיעה. חלק מהחברות נחקרו בעבר בגין קשר עברייני לשינוע בלתי חוקי של פסולת למדינות במזרח אסיה, תוך זיוף מסמכי המשלוח כך שייכתב כי מדובר בחומרי גלם ולא בפסולת.

ניתוח שערך ה-FIU האיטלקי הראה כי בעלי החברות היו מעורבים בהפעלת רשת בלתי חוקית, במסגרתה בוצע שימוש נרחב בכרטיסים נטענים ובמזומנים. הרשת התגלתה בעקבות עסקאות חיוב רבות הנוגעות למשיכות מזומנים בדוחות החברה והעברות בנקאיות שבוצעו לטובת ישויות זרות. היקף העבירות הסתכם בכ-14.2 מיליון דולר (12 מיליון אירו).

בעקבות הדוח הודיע ארגון ה-FATF כי בכוונתו להוסיף לסטנדרט הבינלאומי דוגמאות לעבירות פשיעה סביבתית על-מנת לסייע למדינות לקבוע אותן כעבירות מקור.

עוד כתבות

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"