גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רווחי הפשיעה הסביבתית בעולם: בין 110-281 מיליארד דולר בשנה

ארגון ה-FATF פרסם מדריך בנושא הלבנת הון שמקורו בפשיעה סביבתית - כגון כריתת עצים בלתי חוקית, סחר בלתי חוקי בחיות בר, כרייה במכרים לא מדווחים והטמנת פסולת בלתי חוקית

פסולת / צילום: מועצה אזורית משגב
פסולת / צילום: מועצה אזורית משגב

כמה יכולים עבריינים וארגוני פשיעה בעולם להרוויח מכריתת עצים בלתי חוקית, סחר בלתי חוקי בחיות בר, כרייה במכרים לא מדווחים והטמנת פסולת בלתי חוקית? לפי ההערכות של ארגון ה-FATF (כוח המשימה הבינלאומי המוביל את ההסדרה העולמית למאבק בהלבנת הון ובמימון טרור), רווחי הפשיעה הסביבתית הגלובלית מגיעים לכ-110 עד 281 מיליארד דולר בשנה. לתופעות אלה ישנן השלכות מרחיקות לכת על הסביבה, הכלכלה, בריאות הציבור ובטיחותו, והן הולכות ומתגברות עם השנים, אך הן אינן נמצאות בלב השיח על המאבק בפשיעה הכלכלית. ארגון ה-FATF רוצה לשנות זאת.

פגיעה בחיות, ביערות ובקרקעות

לאחרונה פרסם הארגון מדריך בנושא הלבנת הון שמקורו בפשיעה סביבתית, במטרה להעלות את המודעות לגבי אופן קבלת הכספים אשר מופקים מהפעילות הבלתי חוקית ואופן הלבנתם. הדוח מבוסס על עבודות קודמות של הארגון בתחום איכות הסביבה, ביניהן דוח משנת 2020 בנושא הלבנת הון שמקורו בסחר בלתי חוקי בחיות בר, אשר הדגיש את הצורך להעריך את סיכוני הלבנת ההון הקשורים לסחר הבלתי חוקי בחיות בר בכל מדינה ולהבטיח את קיומה של מסגרת משפטית איתנה לצורך איתור כספי הפשיעה וביצוע חקירות פיננסיות.

נכון להיום אין הגדרה אוניברסלית לפשיעה סביבתית, אך הכוונה היא, ככלל, לעבירות פליליות הפוגעות בסביבה. הדוח מתמקד בהלבנת הון מפשעים סביבתיים נבחרים, הכוללים כריתת עצים בלתי חוקית, פינוי קרקע בלתי חוקי, כרייה בלתי חוקית ושינוע והטמנה בלתי חוקיים של פסולת.

בדוח מוגדרות העבירות המרכזיות באופן כללי, מתוך מטרה שכל מדינה החברה בארגון (בהן גם ישראל) תוסיף להגדרה את האלמנטים הייחודיים לה. כך, כריתת עצים בלתי חוקית מוגדרת ככוללת הובלה, קנייה או מכירה של עצים בניגוד לחוק המקומי והבינלאומי; פינוי קרקע בלתי חוקי כולל רכישה ופינוי לא חוקי של אדמות לצורך חקלאות, בנייה או צרכים אחרים; הרס יערות מוגדר כמונח כללי לתיאור פעילות עבריינית הפוגעת ביערות.

המונח מתייחס לכל שרשרת האספקה, החל מכריתה והובלה של העצים ועד לעיבוד ומכירה, כולל כריתת עצים בלתי חוקית ופינוי קרקע; שינוע והטמנה בלתי חוקיים של פסולת (Waste Trafficking) כולל יצוא או סילוק בלתי חוקי של פסולת אלקטרונית, פלסטיק וחומרים מסוכנים; וכרייה בלתי חוקית מתייחסת לפעילות כרייה המתבצעת ללא אישור המדינה (בהעדר זכויות על הקרקע, רישיונות כרייה והיתרי עבודה או הובלת מינרלים) או פעילות כרייה באישור המדינה בעקבות מתן שוחד.

את הדוח הכינה קבוצת העבודה האופרטיבית של ארגון ה-FATF (ה-RTMG), אשר בראשה עומדת ראש הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, ד"ר שלומית ווגמן-רטנר. בישראל קיימות כיום עבירות מקור (עבירות המהוות גם עבירת הלבנת הון על-פי חוק איסור הלבנת הון ומאפשרות חילוט נכסים וכספים וכן ענישה מחמירה יותר) המתייחסות לפעילות בלתי חוקית בתחום כריית החול, תחנות דלק וגז וטיפול בלתי חוקי בפסולת.

זהב בשווי של 6 מיליון דולר

מהדוח עולה כי למרות הרווח העצום שמופק מפעילות עבריינים זו, לא מדובר בעבירות שרשויות האכיפה מתמקדות בהן, ובמקרים רבים הן מתגלות לאחר פרסומים בתקשורת. על-פי הדוח, מרבית הדיווחים החשודים שהוגשו ליחידות למודיעין פיננסי במדינות השונות בעולם, נשלחו בעקבות פרסומים בתקשורת שכללו, בין היתר, חקירות של עמותות ללא מטרות רווח. בדרום-מזרח אסיה, למשל, רוב הדיווחים החשודים התגלו בעקבות סיקור חדשותי שלילי.

אחת המדינות ציינה כי היא כעת פועלת להעמיד לדין ישויות המעורבות בכריתת יערות בלתי חוקית בהיקף של למעלה מ-110 מיליון דולר, כאשר הפרשה התגלתה בעקבות מידע שפרסם ארגון ללא מטרות רווח בנוגע לרשת הלבנת הון מקצועית הפועלת באמצעות חשבונות הממוקמים במרכז פיננסי בחו"ל. מדינה אירופית אחרת קיבלה רשימה מפורטת של חשודים המחזיקים בחברות בתחום פינוי פסולת בעקבות פרסום תקשורתי על פעילות הבלתי חוקית שבוצעה על-ידי אותם חשודים.

בין מקרי האכיפה המתוארים בדוח נכללת פעילות הלבנת הון של כספים שמקורם בכריית זהב בלתי חוקית בדרום אפריקה. בשנים האחרונות דרום אפריקה העמידה לדין 21 חשודים במגוון רחב של עבירות הכוללות בין היתר הקמה של מיזם בלתי חוקי, ניהול מיזם בלתי חוקי, הלבנת הון, גניבה, רכש, החזקה והובלה של מתכות יקרות, החזקת חומרי נפץ, סחר בלתי חוקי של מהגרים וניסיון לרצח. קבוצה זו קשרה קשר לביצוע עבירות הנוגעות לכרייה ולמכירה בלתי חוקית של זהב.

במהלך החקירה התגלו 16 מפעלים בלתי חוקיים לכריית זהב ונתפס זהב בשווי של 6 מיליון דולר. הרשויות השתמשו בראיות אשר נמצאו בטלפונים הניידים של העבריינים וניתחו מאות מסמכים אשר הצביעו על כך שהפושעים מכרו זהב בערך העולה על 300,000 דולר. החוקרים השתמשו בראיות שהועברו על-ידי גיאולוג מוסמך ועקבו אחר נכסים ורכבים שנרכשו על-ידי אחד מחברי הקבוצה. מאמצים אלה הבטיחו הרשעות בגין סחיטה, הלבנת הון ועבירות ביחס לחוק סחר במתכות יקרות.

במהלך פעולת המשטרה הקבוצה פוצצה מטען חבלה מאולתר. כל הנאשמים הורשעו בעבירות שיוחסו להם, והוטלו עליהם 15 שנות מאסר בפועל באשמת הלבנת הון.

ארגון הפשיעה האיטלקי והעסק לפינוי פסולת

במקרה אחר שמוזכר בדוח נחשף ארגון פשיעה איטלקי שפעל לשינוע והטמנה בלתי חוקיים של פסולת כולל יצוא וסילוק בלתי חוקי של פסולת אלקטרונית, פלסטיק וחומרים מסוכנים. העבירות בוצעו באמצעות חברת-קש בתחום פינוי הפסולת. חקירה זו החלה בעקבות דיווח על עסקה חשודה של אחד הגופים הפיננסים לרשות לאיסור הלבנת ההון האיטלקית (ה-FIU האיטלקי), שתיאר תזרים פיננסי של חברה הפועלת בענף פינוי מתכות ופסולת, אשר לא היה לה מבנה ארגוני הולם או פעילות כלכלית מדווחת.

חלק מהסממנים החשודים כללו את העובדה שבעלי המניות הקודמים נחקרו על-ידי התובע הכללי בשנת 2015, וכי בעלי המניות החדשים רכשו את החברה במחיר נמוך משמעותית משווי השוק והיו בעלי ידע וכישורים מוגבלים בתחום.

במסגרת החקירה נמצאו העברות בנקאיות לחברות איטלקיות הפעילות באותו התחום אשר נחקרו בעבר בגין פשעי מס, פינוי פסולת בלתי חוקית והלבנת ההכנסות אסורות של ארגון פשיעה. חלק מהחברות נחקרו בעבר בגין קשר עברייני לשינוע בלתי חוקי של פסולת למדינות במזרח אסיה, תוך זיוף מסמכי המשלוח כך שייכתב כי מדובר בחומרי גלם ולא בפסולת.

ניתוח שערך ה-FIU האיטלקי הראה כי בעלי החברות היו מעורבים בהפעלת רשת בלתי חוקית, במסגרתה בוצע שימוש נרחב בכרטיסים נטענים ובמזומנים. הרשת התגלתה בעקבות עסקאות חיוב רבות הנוגעות למשיכות מזומנים בדוחות החברה והעברות בנקאיות שבוצעו לטובת ישויות זרות. היקף העבירות הסתכם בכ-14.2 מיליון דולר (12 מיליון אירו).

בעקבות הדוח הודיע ארגון ה-FATF כי בכוונתו להוסיף לסטנדרט הבינלאומי דוגמאות לעבירות פשיעה סביבתית על-מנת לסייע למדינות לקבוע אותן כעבירות מקור.

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה