גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בן אנד ג'ריס: "לא נמכור גלידה בשטחים הפלסטיניים הכבושים"

בהודעת חברת הגלידה נכתב כי "אנו מאמינים שמכירת הגלידות שלנו בשטחים הפלסטיניים הכבושים לא עומדת בקנה אחד עם הערכים שלנו" ● רה"מ נפתלי בנט: "החרם על ישראל - דמוקרטיה מוקפת איי טרור - משקף אובדן דרך מוחלט"

מוצרי בן אנד ג'ריס / צילום: Shutterstock, Arne Beruldsen
מוצרי בן אנד ג'ריס / צילום: Shutterstock, Arne Beruldsen

חברת הגלידות הפופולרית בן אנד ג'ריס פרסמה הערב (ב') הצהרה באתר שלה, לפיה היא לא תמכור יותר גלידות ביהודה ושומרון. "אנו מאמינים שמכירת הגלידות שלנו בשטחים הפלסטיניים הכבושים לא עומדת בקנה אחד עם הערכים שלנו. אנחנו שומעים ומכירים את החששות מצד האוהדים והשותפים שלנו", נכתב בהצהרה.

בן אנד ג'ריס אף הודיעו כי לא יחדשו את הסכם ההפצה באזור, שצפוי להסתיים בסוף השנה הבאה. בהודעה מהחברה נכתב כי "למרות שמוצרי בן אנד ג'ריס כבר לא יימכרו בשטחים הכבושים, נישאר בישראל באמצעות הסדר אחר".

ראש הממשלה נפתלי בנט מסר בתגובה: "גלידות יש הרבה, מדינה - יש לנו רק אחת. בן אנד ג'ריס החליטה למתג את עצמה כגלידה אנטי-ישראלית. זו החלטה שגויה מוסרית, ואני מאמין שתתברר גם כשגויה עסקית. החרם על ישראל - דמוקרטיה מוקפת איי טרור - משקף אובדן דרך מוחלט. החרם לא עובד ולא יעבוד, ונילחם בו בכל הכוח".

ההחלטה של בן אנד ג'ריס הגיעה לאחר קמפיין אנטי-ישראלי חזק ברשתות החברתיות שנמשך מאז חודש מאי ומבצע "שומר חומות". החברה, כמו חברות אחרות, ספגה ביקורת קשה ברשתות החברתיות מפעילי BDS. העמודים הרשמיים באנגלית של החברה ברשתות החברתיות לא פעלו מאז אמצע מאי, בעת המבצע, זאת בעקבות גולשים שהציפו אותם בתגובות על ההתנהלות העסקית של בן אנד ג'ריס ביהודה ושומרון ובמזרח ירושלים.

הרקע לכך הוא בין השאר העמדות החברתיות האקטיביות של בן אנד ג'ריס והמדיניות שלהם בנושא המושפעת משני המייסדים, בן כהן וג'רי גרינפילד, יהודים עם רקע היפי משהו. בין השאר, כהן וגרינפילד החליטו לתרום 7.5% מהכנסותיהם למטרות חברתיות ולפרויקטים קהילתיים.

בשנת 2000 השניים מכרו את החברה ואת המפעל ליוניליוור העולמית, לפי ההסכם, לחברה נבחר דירקטוריון עצמאי שיתמקד בשמירת שלמות המותג ואיכות המוצר ובשימור והרחבת המשימות החברתיות של בן אנד ג'ריס. במהלך זה במקביל נחתם גם הסכם רישיון ייחודי ובלעדי עם בן אנד ג'ריס בישראל, שתפעל כחברה פרטית עם זכויות ייצור, שיווק, מכירה והפצה של מוצריה בארץ. 

החברה הישראלית הייתה הראשונה שבנתה מפעל של בן אנד ג'ריס מחוץ לארצות-הברית, והיא מוכרת את תוצרתה גם לאירופה.

בחשבונות הסושיאל העולמיים של החברה שמרו על שקט כמעט מוחלט, אפילו באירועי שיא כמו חודש הגאווה. הדממה גרמה לגולשים להצביע על היעדרות בן אנד ג'ריס מהרשתות כעל הצלחה שלהם, וההאשטאג #HasBenAndJerrysTweetedYet נעשה פופולרי בטוויטר.

"בסוף זה יגיע לפיצוץ"

האוטונומיה היחסית של הדירקטוריון האמריקאי של החברה, היושב בורמונט, הביאה בין השאר להמשך האקטיביות החברתית, וכך היא ארגנה מחאה שכללה 400 ק"ג גלידה על הדשא בגבעת הקפיטול כדי למחות על קידוחי נפט חדשים באלסקה ולהמחיש את הסכנות שבהתחממות הגלובלית ואת הנזק לסביבה. במחאת אוקיופיי וול סטריט ב-2011 פרסם הדירקטוריון הודעת תמיכה במפגינים; ובמחאות על רצח ג'ורג' פלויד, אתר האינטרנט של החברה הוקדש למחאה.

הצעד כעת נראה מרחיק לכת יותר, שכן החברה לא נקטה אקטיביזם נגטיבי עד כה. ארגונים יהודיים בארצות-הברית כבר הביעו מחאה נגד החברה, ויש קריאות לחרם נגדי על חברת הגלידות ועל יוניליוור, החברה-האם.

לפי גורם המקורב לחברה, "זה סיפור שמתנהל כבר חודשים, ועד כה הצליחו לבלום אותו, אבל מבצע 'שומר החומות' האיץ את זה מחדש. BDS ניסו להפעיל לחץ על כמה וכמה יצרנים, ובן אנד ג'ריס לצערנו נכנעו. אבי זינגר, בעלי החברה בישראל, הקים בהשקעה שלו את המפעל לייצור המקומי לפני כ-30 שנה, כשחזר לישראל מארצות-הברית עם רישיון לייצר ולהפיץ את הגלידות של בן אנד ג'ריס. המפעל ממוקם בבאר טוביה, ואין סיכוי שהוא יפסיק בעשייה שלו.

"אבי לא ייכנע כל-כך מהר, וברור שיש פה הליך משפטי-חוזי עוד ארוך שהוא ינהל בשנה וחצי, הוא ימשיך לייצר גלידה וימשיך גם למכור בשטחים, וברור לי שבסוף זה יגיע לפיצוץ. גם ברור לי שמה שלא יהיה, הוא ימשיך לייצר גלידה, יש לו את כל הידע ואת כל המכונות. יכול להיות שזה בסופו של דבר יהיה במיתוג אחר".

"גלידה היא לא חלק מהפוליטיקה"

בארץ קיבלו את ההודעה די בתדהמה, ובהודעה מבן אנד ג'ריס ישראל נאמר: "בן אנד ג'ריס העולמית החליטו שלא לחדש את ההסכם איתנו בעוד כשנה וחצי, לאור סירובנו לדרישתם להפסיק למכור בכל רחבי ישראל. אנו קוראים לממשלת ישראל ולציבור הצרכנים לא לאפשר להחרים את ישראל - זוהי פעולה חסרת תקדים מצד יוניליוור, הבעלים של בן אנד גריס העולמית. גלידה היא לא חלק מהפוליטיקה. אנו קוראים לישראלים להמשיך לקנות את התוצרת הישראלית המפרנסת מאות עובדים באזור הדרום".

יוניליוור ישראל מתנערת מהמהלך: "אנו מודעים להחלטת בן אנד ג'ריס ומבקשים להבהיר: ליוניליוור ישראל אין כל קשר למותג בן אנד ג'ריס בישראל, המנוהל על-ידי זכיין ומתחרה של יוניליוור בשוק הגלידות המקומי. ההחלטה של בן אנד ג׳ריס התקבלה על-ידי הדירקטוריון העצמאי של בן אנד ג'ריס העולמית. יוניליוור ישראל גאה מאוד בהיסטוריה שלה בישראל ומחויבת לחלוטין לנוכחותה בארץ. החברה מעסיקה כ-2,000 עובדים במטה, במערך הלוגיסטי ובעיקר במפעלים שלנו בערד, בעכו, בצפת ובחיפה, ורק בעשור האחרון השקיעה יוניליוור בפעילותה בישראל למעלה ממיליארד שקל. החברה תמשיך להשקיע באנשיה, במותגיה ובעסקיה בארץ".

גם בממשלה זועמים על הצעד. שר החוץ יאיר לפיד מסר כי "ההחלטה של בן אנד ג'ריס היא כניעה מבישה לאנטישמיות, ל-BDS, לכל מה שרע בשיח האנטי-ישראלי והאנטי-יהודי. ליותר מ-30 מדינות בארצות-הברית יש חוקים נגד כניעה ל-BDS שעברו בשנים האחרונות. אני מתכונן ללכת אחת-אחת ולדרוש מהן להפעיל את החוקים האלה נגד בן אנד ג'ריס, מפני שהן לא יתייחסו אלינו בצורה כזאת בלי להיתקל במענה".

שרת הפנים איילת שקד צייצה בתגובה: "והגלידה שלכם לא עולה בקנה אחד עם הטעם שלנו. נסתדר בלעדיכם".

ממועצת יש''ע נמסר: "לצערנו, חברת גלידות החליטה להחרים את יהודה, שומרון ובקעת הירדן ובשל כך לגרום לפיטוריהם של מאות עובדים ישראלים בדרום. אין צורך לרכוש מוצרים מחברות אשר מחרימות מאות אלפי אזרחי מדינת ישראל, בגלל המקום שבו הם בחרו לגור. אנחנו מחזקים את ידיה של החברה הישראלית, אשר סירבה להחרים חלק נכבד מאזרחי ישראל, ואנחנו מקווים שחברת בן אנד ג'ריס תחזור בה בהקדם מההחלטה המפלה הזאת, אשר מביאה רוח רעה לתחום כל-כך מתוק. בימי הקיץ החמים, אנחנו ממליצים לישראלים בכל רחבי הארץ לאכול גלידות ישראליות טעימות ומתוקות, שלא כוללות פיטורי מאות עובדים ישראלים".

מנגד, תנועת "שלום עכשיו" בירכה על ההחלטה ומסרה: "החלטת בן אנד ג'ריס מבהירה כי גם אם בימין המתנחלי ימשיכו לנסות להעלים את הקו הירוק, העולם מבחין היטב בין ישראל הריבונית לבין השטחים הכבושים. חברות בינלאומיות מעוניינות לעשות עסקים עם מדינת ישראל, אך לא מוכנות להשלים עם המשך השליטה הצבאית על מיליוני פלסטינים ועם מפעל ההתנחלויות.

"בממשלת השינוי מבינים היטב את הנזק האדיר שמסב מפעל ההתנחלויות לישראל. מי שרוצה לחזק את הכלכלה הישראלית ולהימנע מחרמות ומביקורת בינלאומית, שיפעל לסיום הכיבוש".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?