גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תקציב 2022: זה לא הזמן לשמרנות יתר

חייבים להמשיך במדיניות פיסקאלית מרחיבה שתוביל לצמיחה ושיפור המשק • ניהול סיכונים נכון מחייב יעד גירעון של 4 עד 4.5 אחוז

אביגדור ליברמן בכנס לשכת עורכי הדין באילת / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין
אביגדור ליברמן בכנס לשכת עורכי הדין באילת / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בשבועות הקרובים יוגש לאישור הממשלה תקציב 2022 וכחלק מההליך ייקבעו הוצאות הממשלה והגירעון בתקציב. ככלל, ניתן לומר כי באופן יחסי, האחריות הפיסקאלית של ממשלות ישראל בשני העשורים האחרונים היתה טובה , למעט מעידות כמו בשנתיים שקדמו למשבר הקורונה שבה חוסר המשילות, התנהלות בעייתית של שר האוצר והעדר תקציב מאושר, הובילו לגירעון מבני גבוה. אחריות זו הובילה את יחס חוב -תוצר לרמה של כ-60%, דירוג טוב של חברות הדירוג ואמון של השוק במדיניות הכלכלית עם כל ההשלכות החיוביות שהתבטאו בציפיות, בשער החליפין ובריבית על האג"ח הממשלתיות.

במשבר הקורונה פעלה הממשלה בהוצאה תקציבית וגירעון גבוהים, ובצדק, זאת בכדי לתת רשת ביטחון לעובדים ולעסקים שנפגעו, וביוזמות לקידום הפעילות הכלכלית בעת משבר. למעט מספר הוצאות מיותרות (כגון מענקים ישירים לאוכלוסייה הכללית), מרבית ההוצאות היו מוכוונות צמיחה ושיקולים חברתיים ובכך נשמרה האמינות הכלכלית. אמנם עוצמת המשבר השתנתה באופן חד אך טעות לחשוב שאנו אחרי המשבר. ההכנסות הגבוהות ממיסים שחלקן נובעות מהיציאה מהמשבר, מהעלייה החדה בשוקי ההון ומעוד מספר גורמים זמניים, מעוותות את התמונה ועלולות לגרום לאשליה שחזרנו למצב של "עסקים כרגיל".

ניהול סיכונים נכון

קובעי המדיניות המוניטרית בארה"ב, באירופה וגם אצלנו מבינים את האתגר ולמרות החשש מאינפלציה (ומהשפעות נוספות), ממשיכים במדיניות מרחיבה. מדינות רבות גם ממשיכות במדיניות פיסקלית מרחיבה בכדי להשלים את המדיניות המוניטרית. גם בישראל, קיימת חשיבות גבוהה להמשיך בהוצאות ממשלתיות גבוהות מהרגיל בכדי לממש את פוטנציאל הצמיחה ולטפל בבעיות של המשק. ניהול סיכונים נכון, מאפשר במצב הקיים, ואף מחייב, מדיניות פיסקאלית מרחיבה גם "במחיר" של גירעון גבוה מהרגיל.

חזרה מהירה מדי בשנת 2022 ליעד גירעון של 3% עד 3.5% היא מדיניות שגוייה. מחיר הטעות של שמרנות פיסקאלית בנתוני המשק הנוכחי הוא גבוה. ברמת גרעון זו, מרבית היוזמות של משרדי ההוצאה האזרחית (בעיקר אלו עם תרומה לצמיחה), לא יקבלו מענה, בפרט לאור הגידול המסתמן בהוצאה הביטחונית.

על פי הערכות בנק ישראל ומשרד האוצר, התוצר בשנת 2022 צפוי להיות נמוך בכ-2% עד 3% מזה שהיה צפוי ערב המשבר. המשמעות היא תוספת של לפחות מאה אלף מובטלים לעומת ימים של שיגרה . בשנת 2020 היתה הבנה רחבה כי היקף סיוע משמעותי הינו נדרש, גם במחיר של גרעון דו ספרתי. אסור לעבור בקיצוניות למדיניות פיסקאלית הדוקה, המחיר המשקי עלול להיות גבוה מדי. הקולות הקוראים לחזרה מהירה ליעד הגרעון הסטנדרטי, מפספסים את תמונת המקרו המתגבשת - המחייבת צעדים לעידוד הצמיחה. גם בראייה של ניהול סיכונים, מחיר הטעות של הרחבת ההוצאה הממשלתית וקביעת יעד גרעון לשנת 2022 לרמה של 4% עד 4.5%, אינו גבוה. המשמעות של תוספת אחוז בגירעון היא כ-15 מיליארד ₪ שצפויים לעודד צמיחה, במחיר זניח (בעת הזו) של העלאה שולית של פחות מאחוז ביחס חוב תוצר.

גם במשבר הפיננסי של שנת 2008, משבר בעוצמה נמוכה משמעותית, קודמה מדיניות לחזרה הדרגתית לתוואי גרעון "רגיל": בשנת 2009 נקבע גרעון של 6%, ובשנת 2010 גרעון של 5.5%. בדיעבד התוצאות היו טובות יותר, בין היתר לאור מדיניות זו שעודדה צמיחה. אין כל סיבה מוצדקת, לחזור לגירעון נמוך מבלי להתחשב במצב התעסוקה ובקצב הצמיחה.

טיפול שורש בפריון 

יש למשק לא מעט יעדים במדיניות הכלכלית הדורשים משאבים: טיפול שורש בפריון בשוק העבודה, התאמה משקית להזדקנות האוכלוסייה, הרחבה משמעותית של ההשקעה בתשתיות ועוד. ההוצאה האזרחית בישראל כשיעור מהתוצר היא מהנמוכות ביותר במדינות המפותחות, עובדה שמובילה לאט אבל בטוח לשחיקה בתשתיות, במערכות החינוך והבריאות, באכיפה המשטרתית ובהשקעה הממשלתית במו"פ. השנתיים הקרובות הן הזדמנות להניע מהלכים מבניים שחלקם דורשים השקעה ממשלתית שמתחייבת עקב המשבר, ללא תשלום מחיר של דחיקת השקעות פרטיות או מחיר של התנהלות פיסקאלית לא אחראית. במקביל להוצאה הממשלתית, יש לגבש כלים לתמרוץ החיסכון הפרטי הגבוה, באמצעות הגופים המוסדיים ולהשקעה בתשתיות בהיקף משמעותי גבוה יותר מזה של השנים האחרונות.

נכון שיש הוצאות מיותרות בתקציב המדינה, כגון זחילת שכר גבוהה מדי לעידן של אינפלציה נמוכה - אותה יש לתקן בהסכם שכר או בחקיקה, סובסידיות המעודדות אי יציאה לעבודה שטוב ששר האוצר מתמודד איתן ופטורים מיותרים והטבות מס שהגיע הזמן לטפל בהם. אבל, התמודדות עם התייעלות המערכת הוא הדרגתי ואמור להיות במקביל להקצאת משאבים נוספים לאתגרי המשק המשמעותיים.

זהו תקציב ראשון של הממשלה החדשה, עם הזדמנות פז לקדם נושאים, גם כאלו שהממשלות הקודמות התחילו ויש להמשיך ולפתחם כמו פיתוח תשתיות והתעסוקה במגזר הערבי, וגם כאלו שמטעמים קואליציוניים נגנזו, כמו עידוד יציאה לעבודה של גברים חרדים (מקלות וגזרים). שתי אוכלוסיות אלו הולכות וגדלות באופן יחסי ותנאי הכרחי לצמיחה כלכלית במשק וליציבות חברתית היא שילובם בקצב מהיר מהקיים בפעילות הכלכלית. טוב יעשו שר האוצר וראש הממשלה אם יובילו מדיניות מרחיבה בשנתיים הקרובות שמתאימה גם לנתוני המקרו וגם מאפשרת הגדלת ההוצאה האזרחית לטיפול באתגרי המשק.

הכותב הוא חבר סגל בבית הספר למדיניות ציבורית באוניברסיטה העברית ולשעבר ראש אגף תקציבים במשרד האוצר

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם