גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

260 מיליון שקל הושקעו בחיבור ירושלים לגז. רק מפעל אחד חובר

גז טבעי מיוצא למצרים ולירדן, אבל עדיין לא מצליח להגיע למפעלים בישראל ● בדיקה מעודכנת של גלובס מעלה כי 113 מפעלים מחוברים לגז, כרבע מהיעד הממשלתי ● כך מפספסת התעשייה הזדמנות להוריד עלויות ולהקטין את הזיהום

שרת האנרגיה קארין אלהרר / צילום: המכון הישראלי לדמוקרטיה
שרת האנרגיה קארין אלהרר / צילום: המכון הישראלי לדמוקרטיה

260 מיליון שקל. זו העלות האסטרונומית של המערכת להולכת גז טבעי לירושלים וסביבתה, שהקימה החברה הממשלתית נתיבי הגז הטבעי לישראל (נתג"ז), ושבאמצעותה ניתן לחבר מפעלים לגז טבעי. למרות שהמערכת פעילה מינואר 2020, בדיקת גלובס מגלה שגז טבעי כמעט שאינו זורם בצינורות. למעשה כיום יש רק גורם אחד שעושה שימוש בתשתית - בית החולים הדסה עין כרם.

הכיצד? הרי היתרונות של השימוש בגז טבעי למפעלים הוא עצום. מחירו זול משמעותית מדלק ומזוט, ובכך הוצאות הייצור והתפעול קטנות. הוא ידידותי יותר לסביבה, ומידת הנצילות שלו גבוהה. לחידה הזו יש שני הסברים עיקריים. הראשון הוא סגירה של כמה מפעלים שפעלו באזור, ושסומנו בעבר ככאלה שיעשו שימוש בגז טבעי, כמו מפעל טבע בירושלים. הסיבה השנייה מוכרת גם באזורים אחרים בארץ - בירוקרטיה קשוחה, שמקשה על החברות הפרטיות שקיבלו מהמדינה זיכיון לחלוקת גז טבעי לחבר את המפעלים שבאזורי החלוקה שלהם.

בעלת הזיכיון באזור ירושלים היא חברת רתם גז טבעי. מנהליה סירבו לשוחח בנושא עם גלובס, אך בשיחות עם גורמים בתחום, עולה כי הקושי בפן הסטטוטורי ובתיאום מול רשויות מקומיות וחברות ממשלתיות, מונע פיתוח של תשתית מנקודת החלוקה של נתג"ז ועד למפעלים.

דוגמה אחת היא אזור התעשייה הר טוב, שמשותף למועצת מטה יהודה ולבית שמש ושמוכר בזכות סניף איקאה אשתאול שנפתח בו לאחרונה, שאין בו אף מפעל שמחובר לגז טבעי. כבר ב-2017 העיר משרד מבקר המדינה בדוח על התחום, כי "בתהליך פריסת רשת החלוקה נתקלו חברות החלוקה במגוון קשיים: התנגדות של הרשות המקומית למעבר קו החלוקה בשטחה... היעדר מידע על תשתיות קיימות בתהליך התכנון של קווי החלוקה; וחוסר שיתוף פעולה של חברות התשתית", נכתב.

גרירת רגליים בדרך להחמצת היעד הממשלתי

אזור ירושלים הוא אולי דוגמה קיצונית, אך למעט אזורי הנגב והדרום, ברוב אזורי הארץ המצב לא טוב בהרבה, ומעיד על כישלון התהליך כולו. בישראל שישה אזורים שבהם פועלת זכיינית לחלוקת גז טבעי. אזור הנגב, שכולל את הנגב, באר שבע, אופקים, דימונה ועוד, הוא השיאן הארצי עם 39 מפעלים שמחוברים לרשת הולכת הגז הטבעי. באזור הדרום, שכולל את אשדוד, אשקלון והסביבה, 32 מפעלים. בחדרה והעמקים יש 19 מפעלים ואילו בחיפה והגליל 16 מפעלים. באזור המרכז יש רק שישה מפעלים שמחוברים לגז טבעי.

בסך-הכול 113 מפעלים מחוברים בישראל - רחוק מאוד מהיעד שנקבע באוגוסט 2015 במסגרת החלטה 352 של הממשלה - 450 מפעלים. כדי להמחיש עד כמה המדינה גררה רגליים בתחום נציין כי ההחלטה מ-2015 מבוססת על החלטת ממשלה קודמת מ-2009, "להאיץ את חיבור מפעלי התעשייה ברחבי הארץ לאספקת גז טבעי ובכך להעלות את הפריון ואת רמת התחרות של המשק הישראלי".

השוואה לא מחמיאה לחוק המטרו

לאור הנתונים הנמוכים, היו מי שקיוו בקרב התעשיינים שחוק ההסדרים שמתגבש בימים אלה, יכלול סעיפים שיתקנו את המצב. למשל, שהחוק יתמוך בהקלות בירוקרטיות לזכייניות בדרך להנחת תשתית ההולכה האזורית. אלא שטיוטת החוק שפורסמה בימים האחרונים לא כוללת סעיפים שכאלה. "כשבממשלה רוצים לקדם משהו הם יודעים מה נחוץ - תראה למשל את חוק המטרו שכלול בחוק ההסדרים", אמר לגלובס גורם באחת הזכייניות.

ואכן, בחוק המטרו (פרויקט הרכבת התחתית לגוש דן) ניתן למצוא סעיף שמורה למנכ"לי משרדי הממשלה להגיש עד אפריל 2022, "המלצות לצורך הסרת חסמים והסדרים רגולטוריים ייעודיים לטובת קידום וביצוע פרויקט המרט, לרבות המלצות לתיקוני חקיקה", נכתב. "רק בישראל המדינה יכולה להעניש חברות באמצעות מסים וקנסות על כך שהם משתמשים במזוט, ובמקביל למנוע מאותם יצרנים להשתמש באנרגיה נקייה יותר. מי שמשלם את מחיר החלם הזה הוא הציבור, שיכול היה לקבל אוויר נקי יותר ומוצרים זולים יותר. על חוק ההסדרים לכלול צעדים משמעותיים להפחתת בירוקרטיה לפריסת תשתיות הגז הטבעי לתעשייה, ובנוסף לייצר ודאות לצרכני הגז הטבעי. לצערי, במקום זאת טיוטת הנוסח שפורסם רק מחמירה את הכאוס והכשלים בפרויקט חיבור התעשייה לגז טבעי", אמר לגלובס ראש אגף כלכלה בהתאחדות התעשיינים, נתנאל היימן.

"לא רק שלא מסייעים לנו, יש כאן ניסיון להפקיע נתחים מהשוק"

זה לא הכול. לפי גורם ששוחחנו עימו באחת הזכייניות, סעיף 2 בטיוטת החוק סולל את הדרך בפועל (ככל שהנוסח יישאר בתצורתו הנוכחית בחוק שייחקק) לנתג"ז הממשלתית לתפוס נתחים מהשוק של הזכייניות. "ניתן יהיה לתת רישיון חלוקה לחברת נתג"ז או לחברת בת בבעלות מלאה של נתג"ז, או לחברה ממשלתית חדשה שתקום לצורך כך, אם לאחר ששקלו שר האנרגיה ושר האוצר את מטרות חוק משק הגז הטבעי, השתכנעו כי לצורך פיתוח משק הגז הטבעי לא יהיה יעיל לתת לגורם מהמגזר הפרטי להקים רשת חלוקה או חלק ממנה", לשון הסעיף. 

"לא רק שלא מסייעים לנו, יש כאן ניסיון להפקיע נתחים מהשוק", נאמר לנו ע"י אותו גורם באחת הזכייניות. מנגד, גורם במשרד האנרגיה, מסר לגלובס שכל המטרה באותו הסעיף היא לאפשר הולכת גז טבעי למפעלים שזכייניות מסוימות גוררות רגליים בעצמן מלהקים תשתית עבורן, כי הם רחוקים גיאוגרפית, דבר שמקטין סיכויים שאותה תשתית תהיה רווחית, ועל כן יש צורך בגורם ממשלתי ששוקל שיקולים נוספים.

כך או אחרת, קשה לראות בנקודת הזמן הזו כיצד המצב בשטח עומד להשתנות לטובה.

ממשרד האנרגיה נמסר בתגובה: "המשרד פועל לתקן את החקיקה בנושא. מקודמים שינויי חקיקה שיאפשרו את האצת פרישת רשת החלוקה וחיבור צרכנים לרשת החלוקה הקיימת, לצד תהליכים של פישוט רגולציה בהקשרים של הנחת תשתיות הגז הטבעי. לפי חוק משק הגז הטבעי, כיום יכולה חברת נתג"ז לפעול בתחום חלוקת הגז הטבעי בכפוף להקמת חברת בת.

"השינוי המוצע בחוק ההסדרים על ידי המשרד, מתייחס לאפשרות נוספת לפיה נתג"ז לא תידרש להקמת חברת הבת ולכן, אין מדובר במקרה זה בשינוי מבני, אלא רק בהקלה למצב הקיים. תיקון זה הוא אחד ממספר תיקונים שנועדו לשפר את מקטע החלוקה. במקביל, פועל משרד האנרגיה לעדכן את החקיקה, כך שבמצבים בהם חברת החלוקה אינה עומדת במחויבותה ולא פורשת את הרשת בקצב הנדרש, תוכל המדינה לממש את סמכויותיה ולהפקיע את הרישיון".

עוד כתבות

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד הדחתה, בה קבעה כי ההליך הוא בלתי־חוקי ביסודו ● "השיקול המרכזי בבסיס ההחלטה - רצונה של הממשלה להסיר מגבלות על כוחה השלטוני, באמצעות הליך הפסקת כהונה פוליטי", כתבה היועמ"שית

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

אינטל חיפה. / צילום: Shutterstock

גל הפיטורים באינטל ישראל החל: מאות עובדים יזומנו לשימוע בימים הקרובים

עשרות עובדי אינטל ישראל קיבלו במהלך היום הזמנות לשימוע ● לפי ההערכה אינטל צפויה לפטר בין 15% ל-20% מעובדי חטיבת הייצור שלה בעולם ועוד אלפים רבים של עובדי מחקר ופיתוח ● אינטל מציעה חבילות פרישה מוגדלות לפורשים מרצון

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח