גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי עשור שלם של ברוגז: הישראלים מתגעגעים לטורקיה

לא רק השיחה המפתיעה בין הרצוג לארדואן: גם העלייה בנסיעות ישראלים לטורקיה, צפיית שיא בסדרות טורקיות ושגשוג של המטבח הטורקי בארץ ● האם אחרי עשור שני העמים מוכנים לסולחה?

איסטנבול. טורקיה / צילום: Shutterstock
איסטנבול. טורקיה / צילום: Shutterstock

עם פתיחת השמיים ובבוא עונת הנופשים, החלו להתמלא המדיות החברתיות בתמונות של בריכות וחופים ברחבי מזרח אגן הים התיכון. לצד הנופים המוכרים מאיי רודוס, כרתים וסיפנוס (הידוע גם כאי החצי-סודי של התל אביבים העילאיים והמתנשאים), החלו לבצבץ תמונות גם ממקומות שנשכחו קצת בשנים האחרונות: חופים ורזורטים מפוארים באנטליה, בודרום ומרמריס וממה שכונה בשנות ה-90 הריביירה הטורקית.

בשנתיים האחרונות חלה עלייה מחודשת בנסיעות של ישראלים לטורקיה. על המטוס: כל שכבות האוכלוסייה, גם דרי המגדלים בתל אביב ושוכני הווילות הצחורות בשרון (ולא פעם "במטוסים פרטיים שקופצים לחופים הדרומיים של המדינה, כך שתוך שעה כל המשפחה המורחבת כבר במלון שעל החוף", אומרת סוכנת נסיעות, מומחית לסקטור היוקרה (consiereging).

מלבד מלונות יוקרה מושקעים, חזרה גם איסטנבול להיות יעד פופולרי לתיירות שופינג וקולינריה. אפילו בתקופת הקורונה. העניין בטורקיה לא נותר רק בתחום מזרני הים ומסעדות הדגים. לצד "הכלה מאיסטנבול", שהייתה ללהיט ענק בעשור הקודם, עלו לנטפליקס סדרות איכות טורקיות, "אתוס" ו"פאטמה", שהיו מהנצפות ביותר השנה בישראל.

"פאטמה", הסדרה התורכית / צילום: ויקיפדיה

המטבח הטורקי נהנה גם הוא מרנסנס בארץ. ממסעדות ייעודיות ועד למסעדות-שף בהשראתו. באוגוסט יתחיל לראשונה יבוא של יין טורקי לארץ, מיקב אורלה (Urla) המוערך.

אפילו קולות שעלו מצדה של טורקיה אחרי המבצע הצבאי האחרון בעזה, שסוקר שם בהרחבה, לא קטעו את רצף הנסיעות, הביקורים והשיתופים. יותר מזה: רק השבוע נוספה להם הצהרה של הנשיא הרצוג על כך ששוחח עם ארדואן שיחה ארוכה ולבבית במטרה לחמם את היחסים והצהרה להעמקת שיתוף הפעולה - מחווה נוספת מצדו של שליט טורקיה, בסדרת מהלכים שעשה בשנתיים האחרונות.

חילופי המשטר בארץ השפיעו גם הם על הדינמיקה עם טורקיה, תהליך שהחל כבר אחרי הסכם הפיוס שנחתם בין נתניהו לארדואן. זו באה לידי ביטוי גם בדעת הקהל הטורקית, גם אם ביותר חשדנות ופחות בלבביות. בקיצור: האם ייתכן שאחרי עשור של ברוגז, העמים היושבים בציון ובאנטליה מוכנים לעשות שולם?

שוק פירות בתורכיה / צילום: Shutterstock

"השתקפות אחד של השני"

לשאלה מדוע מעורבות כל כך הרבה אמוציות ביחסי טורקיה וישראל אין תשובה ברורה. האופן שבו נידונה טורקיה בתקשורת ובמדיות החברתיות, מזכיר אמוציות ותחושות ששומעים לרוב רק בסיפורים על ריבים משפחתיים עסיסיים. וכמו שיודע כל מי שרב בתוך הבית - כמה שכועסים, כך מזכך הרגע שבו מחליטים לשחרר ולהמשיך הלאה - ובתקווה גם להתפייס.

"אחד השגרירים הקודמים של טורקיה בישראל אמר לי פעם, שאנחנו השתקפות אחד של השני, שני עותקים של אותו מסמך, ה־cc אחד של השני", אומר ערד ניר, עורך חדשות החוץ של חדשות 12 ומחבר הספר "המסעדה הגדולה בעולם", שעוסק במסעדות איסטנבול. "אני לא יודע אם זה מה שמרגיז אותנו במקרה של טורקיה, או מה שמחבר אותנו. אישית, זו המדינה שאני הכי אוהב, וחושב שטוב וחשוב לשני הצדדים לשמור על יחסים טובים זה עם זה", הוא אומר.

את הצהרותיו של ארודאן בשנים האחרונות מציע ניר לקחת עם קורטוב של מלח: "באחת הפעמים שפגשתי את ארדואן, שאותו ראיינתי כמה פעמים, הוא אמר לי בטורקית: 'אחינו - מתי כבר נעשה שלום?'. ישראל היא סימפטום בהתנהלות של ארדואן כלפי חוץ. הוא מדבר באופן דומה על נאט"ו, על רוסיה ואפילו על ארצות הברית. זה משהו גורף, כשאנחנו צ'ופצ'יק קטן", אומר ערד.

"בחודשים האחרונים, הטורקים מנסים לגשש את דרכם הפוליטית חזרה לישראל, ולא בפעם הראשונה. גם תעשיית התיירות מאירה פנים לתיירים ישראלים, שמתחילים לחזור".

העניין בישראל וההשפעה התרבותית חוזרת עוד לימי האימפריה העות'מאנית. "קולנוע טורקי איכותי יש שנים, מורשת ומסורת ארוכה של השראה ושל איכות - לצד דברים שהם פחות איכותיים. אני גדלתי באשדוד, שם היו רואים המון סרטים טורקיים מכל הז'אנרים לפני 50 שנה, ערבוביה בין גבוה לנמוך. גם אם אישית אני פחות מתחבר למשל ל'כלה מאיסטנבול', ההשפעה עדיין תקפה", אומר ניר.

"בישראל רואים את הסדרות הטורקיות ונהנים, אבל מנגד יש גם מי שצוחקים עליהן. יש תחושה של 'אנחנו יותר טובים, יותר תרבותיים'. בכלל, יש תחושת התנשאות ישראלית על המרחב המזרח התיכוני, כשישראל היא כביכול 'וילה בג'ונגל', דימוי ותיק בנרטיב הציוני. באנו לארץ, שהייתה אזור נחשל ונטוע בעבר - והבאנו את הקדמה. כך רואים רבים את הערבים בפרט ואת המזרח התיכון כולו. העובדה שהטורקים אינם ערבים לא משנה בכלל", אומרת פרופ׳ מירי שפר-מוסנזון, היסטוריונית של האימפריה העות'מאנית וראשת בית הספר להיסטוריה ע"ש יעבץ באוניברסיטת תל אביב.

השבר, היא טוענת, החל עוד לפני משבר המאווי מרמרה. "אם לא היה לזה בסיס, לא היו שולחים הטורקים את הספינה ואת המשתתפים מלכתחילה. וזה מתבסס על תהליכים שקורים בחברה הטורקית ותחושת אחריות על מי שהיו בין השאר נתיניהם לשעבר, גם היהודים וגם הפלסטינים. עבורנו זו הייתה קריאת השכמה למה שהתחולל שם. אולי לא ראינו את זה מגיע, ולכן זו הייתה חוויה מטלטלת לרבים בארץ. טורקיה הפכה להיות מהדבר הזה שכותבים עליו כתבות בידור קל וחדשות רכות על 'הכל כלול' וישראלים שמפרקים ברזים במלונות - לעניין פוליטי מרכזי, לאו דווקא בהקשר נעים לישראל".

כמו במשפחה, היא טוענת, האמוציות משני הצדדים נובעות מהקרבה המנטלית והתרבותית. "הרבה מאוד תהליכים שעוברים עליהם, עוברים גם עלינו. שתי החברות הן בבואה קרובה זו של זו. אולי דווקא הקרבה הזו עושה אי נחת, ולכן אנחנו רוצים להדגיש את ההבדלים - כדי להעצים את השוני. אנחנו הופכים להיות יותר ויותר לבנטיניים בישראל, במובן החיובי של המילה; תרבותית, אנו הופכים להיות חלק מהאזור ותבנית נוף האזור. רק שכחברה, אנחנו לאו דווקא מחבקים את המקום הזה".

בשנים האלו, מי שגילה את טורקיה הוא המגזר הערבי. "זה לא חדש וזה חוזר שנים אחורה", אומרת שפר-מוסנזון. "מאות שנים שאנשים פה מסתכלים על טורקיה ועל איסטנבול כמוקד תרבותי ומושא לחיקוי".

אם כך, האם יש התרפקות על האימפריה העות'מאנית בקרב ערבים?
"כמו שיש תחושת נוסטלגיה למיעוטים אחרי שנעלמו ממדינות לאום רבות, יהודים ולא יהודים, יש בחוגים מסוימים במזרח התיכון איזושהי התרפקות על טורקיה והשלטון העות'מאני, עכשיו כשהם לא שולטים כאן יותר", היא אומרת.

השוק באיסטנבול / צילום: Shutterstock

"הסלע האדום" הקולינרי

מי שכן ביקרו בטורקיה בשנות הקונפליקט וממשיכים לעשות כן ביתר שאת, הם שפים, פודיז ואושיות קולינריה, שהעלו שלל תמונות אוכל מגרות מאיסטנבול, גם כהתרסה מסוימת, כמעט אקסטרימית. כך הפכה העיר בעשור הקודם לסלע האדום של ימינו, בגרסה הקולינרית; קבוצות־קבוצות של גרגרנים ישראלים הגיעו לעיר - אל מסעדות כמו מיקלה של השף מהמט גורסט וטורק של השף פאתי טו טוטאק, וגם אל דוכני דונר וקבב המוכתרים כטובים בתבל - והעבירו בה סופשבוע שכולו עונג־בשרים וקאימק.

השף פאתי טו טוטאק / צילום: Turk restorani

חיים כהן, הלל תווקולי, תומר טל ותומר אגאי הם כמה מהשפים האלו, שגם מעלים במסעדותיהם את המטבח הטורקי על נס. "הספר שלי יצא אחרי שפתאום גיליתי את נפלאות הקולינריה של איסטנבול. להסתובב בשוק באיסטנבול זה לא כמו כל שוק אחר. הכבוד שמקבלת כל עגבנייה הוא יותר מבכל מקום אחר", אומר ניר.

תמונות מאתרי הנופש וממסעדות בטורקיה עלו בשצף בחודש האחרון בין השאר בחשבון האינסטגרם של השף למי ניפוסי (32), שעבד במסעדות מוערכות כמו טוטו, סנטה קתרינה ובר 51, וליווה את הקמתה של מסעדה טורקית בצפון תל אביב. "מרגע שהתחלתי להעלות תמונות מטורקיה, התחילו להגיע עוד ועוד תגובות. רובן חיוביות. גם בקרב הישראלים וגם בקרב הטורקים יש דיסטנס, כי מה שקורה בשדה הפוליטי משפיע בסופו של דבר. עם זאת, אחרי השנתיים האלה - כולם רק רוצים להתקדם".

מנה במסעדת טורק / צילום: Turk restorani

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם